Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 908 til 932 av totalt 6 851 spørsmål


#Økologi og atferd

ender på vei mot nord nå?`

hei. i går kveld hørte jeg en masse kvekking over meg. tenkte at det var noen ender på vei sør, men disse hadde raka vegen nord. det var i en v formasjon rimelig høyt. de var vel rundt 30stk. jeg er sikker på at det var noen ender av et slag. vanskelig å se, men hvorfor drar de nord?

E.H. (16.09.2021)

Trolig bare lokale forflytninger mellom spisesteder og nattekvarter.

Roar Solheim (16.09.2021)


#Økologi og atferd

Måker som følger etter gråtrost flokk

Hei,
De siste dagene har det vært jevnt og trutt gråtrost på kirsebærtreet vårt. Det som er litt merkelig er at en flokk måker henger på dem. De kommer like etter trosten og følger dem når de drar. Det er kun ungdomsmåker. Noen grunn til dette?

S. (13.09.2021)

Det kan hende, men jeg vet dessverre ikke hva som kan være forklaringen her. Fiskemåker holder seg ofte nær vadere for å stjele mark og andre dyr som vaderne trekker opp med lange nebb. Kanskje måkene prøver/håper på muligheter for lignende snyltespising når de er nær trostene?

Roar Solheim (13.09.2021)


#Økologi og atferd

Mye kråker i området

Vi har over en periode i sommer hatt mye måser. Nå er disse borte, og erstattet av mye kråker. Antar at det har vært reir i nærheten. Jeg synes kråker er interessante dyr, men det kan bli litt mye når 40 - 50 stykker finner på ting i flokk. Så mitt spørsmål er om kråker er vanedyr, dvs at vi må regne med at de lager reir på samme sted neste år også?

K. (12.09.2021)

Nei. Dette er nok ungfugler som samler seg i flokker om vinteren. Til våren sprer de seg ut parvis.

Roar Solheim (12.09.2021)


#Økologi og atferd

Skjærer

Bruker skjærene reiret hele året? Andre fugler stikker av gårde når siste unge har reist, men skjærene ser ut til å holde seg i heimen. Stemmer dette?

T.H.R. (12.09.2021)

Skjærer holder seg i sitt leveområde hele året, men bruker ikke reiret annet enn under hekkingen. men de kan bygge på reiret også i vinterhalvåret.

Roar Solheim (12.09.2021)


#Økologi og atferd

Spise ørn ormer?

For en uke siden så jeg en stor fugl i veikanten i en skog...jeg kom i bil. Da jeg var 10 til 15 m unna lettet den...med en lang mørk orm i klørne. Tror det var en fiskeørn. Jeg så den stig til værs, Ørmen sprellet veldig, men ørna slapp ikke taket.
Skulle Ørmen være mat til ungene tror dere?

E.R. (12.09.2021)

Musvåk er den som oftest tar slanger her i Norge.

Roar Solheim (12.09.2021)


#Økologi og atferd

Er Rødstrupen veldig tam? Den spiser av hånden når kona mi Ragnhild kaller på den for å mate den med brødsmuler.

Er dette vanlig?
Hilsen Svein og Ragnhild
Hvidsten.
stiglevikåsen 11
4815 Saltrød

7.Å. (11.09.2021)

Rødstruper KAN bli veldig tillitsfulle. For rødstrupene er vi "funksjonelle villsvin" når vi graver i hagen, for da kommer rødstruper og svarttroster for å lete vetter mark og insekter.

Roar Solheim (11.09.2021)


#Økologi og atferd

Ravn

Hvorfor flyr ravnen på rygg med sammentrukket vinger og sier korp korp

L. (08.09.2021)

korp korp er en av de mange lydene ravnen lager. Hva den signaliserer med akkurat denne lyden, vet vi ikke. Når de flyr på ryggen, kan det være en akrobatisk luftøvelse som de gjør av ren moro! Kråkefuglene har mange slags adferdstrekk som tyder på at de leker like vel som oss pattedyr.

Roar Solheim (09.09.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan fiskørnen ta måker?

N.N (08.09.2021)

Teoretisk kan den nok det, men i praksis skjer det trolig aldri, fordi fuglen er spesialisert på å ta fisk.

Roar Solheim (09.09.2021)


#Økologi og atferd

Trosteflokker

Hvorfor flokker trostene seg om høsten, i mange tilfeller i svært store flokker?

N.N (04.09.2021)

Ikke godt å si sikkert, men En grunn kan være at det er tryggere å ferdes i en flokk enn alene. Det gir bedre beskyttelse mot rovfugler, og for den enkelte trosten er sjansen for å bli tatt mindre jo større flokken den flyr i er.

Roar Solheim (04.09.2021)


#Økologi og atferd

Fugleflokker

Her er det mye spetakkel fra fugler for tiden. Kanadagjess i store flokker som holder sirkus til langt ut på kvelden. Jeg lurer på om de har flygetrening før avgang? I tillegg store flokker med kråker og også småfugler. Samles de for å fly sammen? Men kråkene flyr jo ikke til varmere strøk? Nordvestlandet

M. (02.09.2021)

Kråker (særlig årets ungfugler) ferdes ofte i flokker første leveår, så kanskje samles de nå. Fuglene har ikke aktiv flyvetrening, men all flyving når det er nødvendig er selvfølgelig trening for ungfugler.

Roar Solheim (02.09.2021)


#Økologi og atferd

Stuper fiskemåken etter fisk?

Hvordan skaffer fiskemåken fisk til seg selv og familien sin? Kan den stupe etter fisk, slik terner gjør? Eller er den avhengig av å stjele fisk fra andre fugler/ta fiskeavfall fra mennesker?

A.J. (02.09.2021)

Tror de helst tar mat fra overflaten. Ingen måker stuper ned i vannet slik terner og suler gjør, men i det de lander kan de kjøre hodet nokså dypt for å få tak i fisk. Fiskemåker tar også mye smådyr på land (insekter, meitemark, bær og frø mm).

Roar Solheim (02.09.2021)


#Økologi og atferd

Er skjæra en rovfugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har matet fuglene i hele sommer, som et experiment for å se hvem som kommer å spiser på denne årstiden. Har vert mange spennende arter, som man ikke ser på vinteren. I den anledning har jeg merket meg for første gang at skjæra går til angrep på småfuglene, og jeg har opservert at den faktisk dreper. Er dette vanlig ?

M. (31.08.2021)

Ja, skjærer og andre kråkefugler kan ta mindre fugler. I tillegg hakker de kjøtt fra kadavere når de finner døde dyr.

Roar Solheim (01.09.2021)


#Økologi og atferd

Måseflokk i hage

Opplevde en stor måseflokk med ungfugl som crasha hagen vår. Så ingen matgrunn, makk e.l. Hva kan grunnen til slik oppførsel være?

H.S. (31.08.2021)

De kan ha vært på leting etter mat, men ellers er det vanskelig å vite hvorfor de landet akkurat der.

Roar Solheim (01.09.2021)


#Økologi og atferd

Fjellfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har jeg trøbbel med å finne ut av. Fotografert ved elva som renner ut fra Kvitevatn i Jotunheimen 1400 moh

T.H. (31.08.2021)

Dette er en steinskvett.

Roar Solheim (01.09.2021)


#Økologi og atferd

Hamstring

Er på hytta kontinuerlig, har fire forebokser hvor vi daglig fyller på med solsikkefrø, som er mest populært. Meiser flyr nærmest i skytteltrafikk og dette lurer jeg på: Det er kjent at spettmeis hamstrer, men gjør de andre det også? Jeg tror det er de samme fuglene som sitter i kø, f. eks. toppmeis (som jeg har hørt et litt sjeldnere) kommer tilbake med korte mellomrom, og har vel spist seg mett etter noen runder? Kanskje et umulig spørsmål: Finner de igjen hamstrede frø, slik at det har et poeng?
Slik at jeg ikke trenger å «spreng-fore» nå (selv om det er morsomt, men også litt dyrt på sikt).

E.A.J. (29.08.2021)

Alle fugler som hamstrer har et utrolig godt romlig minne, og finner som regel igjen det de hamstrer. Mange meiser tar med seg ett solsikkefrø og sitter i en busk hvor de hakker opp frøet for å få tak i innmaten. Når den er spist, flyr de tilbake til forplassen etter et nytt frø. Dette kan kanskje også mistolkes som lagring hvis fuglene ikke er synlige.

Roar Solheim (29.08.2021)


#Økologi og atferd

måker

ser måker i mørket?

W.G. (28.08.2021)

Vet ikke, men de sitter nok helst i ro når det er helt mørkt.

Roar Solheim (29.08.2021)


#Økologi og atferd

Lappmeis

Fortrenger kjøttmeis /blåmeiser lappmeis i områder?

G.S. (27.08.2021)

Det er et interessant spørsmål som vi dessverre ikke vet svar på. Det samme kan man spørre vedrørende granmeisens tilbakegang. Det er innlysende at vinterforing med solsikkefrø bidrar til en økt bestand av kjøttmeis og blåmeis, og særlig kjøttmeis får man ofte hekkende i fuglekasser langt til skogs. Derfor er det reelt å spørre om kjøttmeisen kan fortrenge granmeis, mens dette kjenner jeg ikke til undersøkelser som kan belyse eller dokumentere.

Roar Solheim (27.08.2021)


#Økologi og atferd

Laksand på taket

Fant endelig ut at det satt ei laksand på et hustak. Er dette vanlig?

A.H. (25.08.2021)

Ikke uvanlig, da laksender kan hekke nede i piper o.l.

Roar Solheim (25.08.2021)


#Økologi og atferd

Fiskeørn i Asker

Hei
Så i dag en stor fugl seile over Sem i Asker. Sitter nå ppå terrassen like ved Skaugumåsen og hører en monoton ,,skriking,,fra en fugl . Har søkt opp på rovfugllyder og lyden er akkurat som fiskeørna. Kanskje ikke så rart å høre den her eller ?

T.B.G. (23.08.2021)

Nei, det kan være ungfugler som har fløyet ut, og følger sine foreldre til fiskeplassen. Da fortsetter de å tigge om mat, selv om de ikke er på/ved reiret.

Roar Solheim (23.08.2021)


#Økologi og atferd

Svane angriper stor svaneflokk

Hei, i Vestfjorden i Tønsberg er det 150-160 svaner samlet, ser for meg ut som kun voksne (alle er hvite og av en viss størrelse). Og så er det en svane som jager disse, er veldig aggressiv og angriper kraftig fysisk.
Flokken samler seg og svømmer veldig raskt unna, men er tilbake etter kort tid. Og det gjentar seg, igjen og igjen. I går jagde han et par med tre unger.
Det er jo altfor sent på året til at han har rede å beskytte, kan ikke se at han har familie. Normal adferd?
Dette er noen kilometer sør for fuglereservateret.

H.T. (21.08.2021)

Vanskelig å si, men knoppsvaner kan være veldig aggressive og jage andre.

Roar Solheim (21.08.2021)


#Økologi og atferd

Svaler

Flyr de om kvelden

S.R. (19.08.2021)

Tror de trekker om natta, eller svært tidlig morgen, men er ikke helt sikker.

Roar Solheim (19.08.2021)


#Økologi og atferd

Taksvale

Hei!
Har i dag besøk av ei stor mengd taksvaler, truleg over 100. Dei flyg tett innpå huset og sit i epletre og i ei stor rogn. Ser ut som dei finn mat der. Er dette normal åtferd, eller har den turre sommaren noko å seia?
Har sett svaler her før i sommar, men då langt færre.

O.C.A. (19.08.2021)

De samler seg nok rett før de legger ut på trekk mot syd.

Roar Solheim (19.08.2021)


#Økologi og atferd

Tjeld

Jeg jobber som gartner på Gamlebyen gravlund, tidlig vår fikk vi besøk av 1 par av Tjeld som spradet rundt å spiste mark utover sommeren hadde vi 2 par både spennende og artig. Vi har også hatt nøttekråke og stjertmeis. Mvh Ellen Marie Karlsen

E.M.K. (18.08.2021)

Morsomt! Tjeldene kan gå på plener og spise mark.

Roar Solheim (18.08.2021)


#Økologi og atferd

Fugler på Herøy

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, overnattet på Herøy utenfor Sandessjøen i august og observerte flere makrellterner som fisket etter mat. Plutselig oppdaget jeg at det kom en litt større, brunaktig fugl som jaget den ene terna. Om den var ute etter selve terna eller maten, vet jeg ikke, men det var flere terner som prøvde å forstyrre "jaktfuglen". Har dessverre ikke noen skarpere bilder, men kanskje du kan identifisere fuglen på formen? Den var brun og hadde mulig noen lyse flekker på vingene.

C. (17.08.2021)

Det er en tyvjo som forsøker å mobbe ternene slik at de slipper fra seg fiskefangsten. Joene driver slik parasittering, I tropene gjør fregattfuglene det samme. Også måker kan drive slik "snyltespising" og forsøke å stjele maten fra andre fugler.

Roar Solheim (17.08.2021)


#Økologi og atferd

Trane

I mange år har traner om sommeren oppholdt seg i bygda jeg kommer fra i Trøndelag. De holder til på jorder og kommer ofte nær bebyggelsen. I området er det ikke myrer og tjern. Tviler på at de hekker i området. De må i tilfelle hekke et stykke unna. Er dette unge traner som ikke er kjønnsmodne enda? Har forstått det slik at traner ikke hekker før de er 4-6 år.

G.F. (15.08.2021)

Ikke nødvendigvis. Dersom tranene mislykkes med hekkingen >(eggene blir spist osv), kan de starte trekk tidlig, og fly til åker og engmark.

Roar Solheim (15.08.2021)

««første 908 - 932 av 6 851 siste»»