Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / spor og sportegn / diverse

Viser 84 til 108 av totalt 5 643 spørsmål


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kan kråker lære å snakke / etterligne mennesker

kan "vanlige" kråker (svarte og grå som er i hagen) lære å snakke som mennesker eller etterligne dem?

E. (17.02.2021)

Kråkefugl kan lære å etterligne en del lyder som vi lager, men ikke i nærheten av papegøyers lydimitasjon. Peter Valeur fra Kristiansand hadde en tam ravn da han jobbet ved Bergen museum på 1960-tallet. Ravnen "Krompen" kunne si "seie du da, sa han Mass te han Lasse". Dette ble tatt opp sammen med Kringkastingsorkesteret som spilte musikken til folkevisa - et ganske kostelig innslag. Men ut over dette sa ikke Krompen stort annet enn sine vanlige ravnelyder.

Roar Solheim (17.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Ørn

Hvorfor har ørn så pistrete mål/stemme

H.K. (16.02.2021)

Godt spørsmål, men dessverre ett jeg ikke har noe svar til. Også mange andre rovfugler har ganske tynne, pistrete lyder.

Roar Solheim (16.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Flaggspett med spiskammers

vi har stadig besøk av en flaggspett på fuglebrettet og den forsyner seg og flyr et par meter bort til stammen på frukttreet og lagrer mat i barken. I blant kommer meiser og finner spiskammerset. Trodde flaggspetten helst lagret mat på sommer høst - men instinktet er kanskje like sterkt om vinteren?

O.B.P. (16.02.2021)

Ja, men vanligvis lagrer den ikke mat på denne måten.

Roar Solheim (16.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Modige rødstruper

Opplevde her om dagen at en rødstrupe kom helt inntil meg selv da jeg bøyde meg ned og holdt fram hånda. Den var da 5-6 cm fra hånda mi. Den syntes ikke å være redd eller skeptisk på noen måte. Nå er vel sånn oppførsel typisk for rødstrupa, men hvorfor er det sånn? Sov de i trusseltimen på fugleskolen?

M.E. (15.02.2021)

Nei. For rødstrupe og svarttrost er vi funksjonelle villsvin! Begge fugler er tilpasset å lete etter småkryp dergrisene roter opp skogbunnen. Vi har overtatt den rollen i Europa! Fugler forbinder raskt oss mennesker med mat hvis de blir foret.

Roar Solheim (15.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Måkens adferd - kan den tolkes?

Hei. Kan måkens adferd si noe om værmeldinga? Når måken flyr høyt? Når måken setter seg i bakken? Når måkene samles på skjær og sitter i klynger? Hva kan man se av måkens adferd?

G.S. (15.02.2021)

Nei, det har vi ikke noe som tilsier.

Roar Solheim (15.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Havørn

Hei
Hvor vanlig er det at Havørn jakter i flokk? I helga så angrep 5 havørner en ærfulgl samtidig. De tvang Ærfuglen til å dukke gang på gang ved at hver havørn angrep koordinert i rekkefølge. Tilslutt så fikk de tak i ærfuglen ved at de enten druknet den eller slet den ut. Dette har jeg aldri sett før.

M.A. (15.02.2021)

Det kan nok skje. Har selv sett to vandrefalk som ikke var et par jakte på den samme kaia over vann. Kun EN fikk tak i den, men mistet den til slutt - da overtok måkene!

Roar Solheim (15.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svane enker

Når den ene dør i et svanepar, sørger den andre? Finner den seg ny partner? Om den sørger resten av livet, dør den ofte selv fortere enn om den ikke hadde hatt partner? Syns dette er veldig interresante spørsmål

O.N. (15.02.2021)

De finner etter hvert ny make. Men fugler som holder sammen i par kan kanskje også ha sorgreaksjoner.

Roar Solheim (15.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kan ørner spise så de ikke klarer å fly ?

Da jeg var ute på tur i dag kom jeg over et dødt reinsdyr som var frosset fast i isen og det var 7 store ørner som spiste av den. 3 av ørnene fløy bort med en gang, mens 4 ørner klarte ikke å fly. En av ørene klarte etter kort tid å komme seg ca. 1 meter opp i luften og fløy ca. 100 meter bortover. 2 av de andre ørnene slepte seg i løssnøen på isen bortover vekk fra meg. Jeg brukte mobiltelefonen til å filme ørnene mens de brukte vingene til å ake seg fremover og kom seg ikke så mange metrene bortover før de måte hvile seg litt. Da de kom på den andre siden av elva så kom de seg til slutt et par meter opp på noen steiner på bredden. Den 4 ørnen satt bare helt rolig i løssnøen litt over midten av elva.. Jeg bestemte meg for å kjøre slik at jeg kom på den andre siden av elven og gikk der ned for å se om jeg så ørnene. Det hadde da gått ca. 45- 60 minutter siden jeg så de fra den andre siden og nå var de borte. Jeg gikk ned på isen om målte med en tommestokk vingespennet der ørna hadde slept seg frem, og det var 2,02 meter. Kan årsaken til at de ikke klarte å flyt være at de hadde spist for mye ?

R.S. (14.02.2021)

Ja. Ørner kan spise så mye at de har vanskelig for å lette.

Roar Solheim (14.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Øst-vest forflytning over Oslo

Observerer store flokker av fugler, (tror det er troster, men ikke helt sikker) som flyr i østlig retning over Oslo hver morgen og vestover hver kveld ved solnedgang, nå på vinteren. Lurer på hvor de flyr til hhv morgen og kveld og avklaring på hvordan fjærkre det er.

J. (13.02.2021)

Kan være flytting til og fra soveplass. Ksier?

Roar Solheim (13.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

ugle

hvor mange år er ugler når de lager barn

N. (12.02.2021)

De fleste ugler kan legge egg allerede før de er ett år gamle, altså våren etter at de selv er klekket.

Roar Solheim (12.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Rugende siland- hvordan får hun mat?

Leser at Silandhunnen ligger på egg 30-32 dager. Hvordan får hun mat? Oppvarter hannen henne? Har silender rundt hytta i Flatanger året rundt. Det er trivelig med overvintrende sjøfugl!

A.M.H. (11.02.2021)

Rugende ender går av eggene kanskje ca 1 time hver dag for å spise. Eggene er da dekket av dun for å holde varmen. Dette tåler de.

Roar Solheim (11.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Tiuren laga lyd.

Under en skogstur sist i januar fikk jeg høre en kneppende lyd. Jeg trodde først det var en hakkespett, men syntes ikke det stemte heller. Lyden var svakere, og kneppene kom raskere. Straks etter braste det opp en tiur, og jeg er ganske sikker på at det var den som hadde laga lyden. Kunne dette være en slags varsellyd? Den hadde sikkert observert meg. Eller var den i gang med å spise noe?

O.E.R. (10.02.2021)

Vanskelig å si. Tiur pleier ikke å lage varsellyder før den flyr opp.

Roar Solheim (10.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Hvor mye må de spise?

Finnes det god og eksakt kunnskap om hvor mye, dvs. hvor stor del av kroppsvekten ikke bare småfuglene, men fugler generelt, må spise i løpet av dagen, for å overleve i vinterkulda?

N.N (10.02.2021)

Det gjør det kanskje, men jeg har dessverre ikke slik litteratur for hånden her jeg befinner meg.

Roar Solheim (10.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Solnedgang

Har nettopp flyttet til leilighet ved Karmsund( Haugesund) Har observert at ved tidligsolnedgang flyr et stort snntall fugler mot nord. Er det en tilfeldighet eller en forklaring på noe?

N.C. (08.02.2021)

Kanskje lokale forflyttninger til soveplass.

Roar Solheim (08.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fuglekvitring

Hei. Jeg lurte på om det med fuglekvitring. Jeg skjønner at fuglene kvitrer før soloppgang og før solnedgang. Kan fuglekvitring være en god indikasjon på når daggry starter? Steder hvor det er midnattsol, hva gjør de der? De synger vel ikke hele "natt". Tusen takk for svar.

S. (08.02.2021)

Fuglene synger ofte før soloppgang og etter solnedgang, OG kort etter en regnbyge. Dette fordi lufta da har jevn temperatur uten turbulens, og lyden bærer lenger.

Roar Solheim (08.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Rovfuglenes øyenbryn

Hva er grunnen til at rovfugler har et slikt "aggressivt" utseende? Tenker da på de karakteristiske øyenbrynene. Hva slags fordeler gir disse, og hvorfor mangler de på feks. vepsevåk?

L. (07.02.2021)

Et godt spørsmål, og dessverre ikke ett jeg vet svaret på. Likevel kan det hende at noen har gitt mulige svar eller tolkninger på hvorfor rovfuglene har denne kammen over øyet, men jeg har dessverre ikke mulighet for å lete etter dette i litteraturen. Sannsynligvis er det koblet til rovfuglenes svært gode evne til å oppfatte detaljer på mye lenger avstand enn oss mennesker.

Roar Solheim (07.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Svanefamilie

Jeg vet at svaner ofte danner par som varer lenge eller livet ut. Det jeg lurer på er.
Kan søsken danne par, eller vet de forskjell på søsken og ikke familiære andre svaner?
Jeg vet hannen er med å lage rede og ruge, men er han også med å fostre opp? Vi hadde en som het havnesjefen på Os, og han var veldig beskyttende for barna sine tror jeg.

L. (05.02.2021)

Vanligvis unngår søsken å danne par med hverandre, men det betyr ikke at det kan skje i spesielle tilfeller. Det er likevel et unntak.

Roar Solheim (05.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Skadet skjære

Hei. Jeg har et skjæreparr som bor i hekken min, og har et godt forhold til de. I dag kom det en flokk med noe jeg antar er ungskjærer og lagde et voldsomt baluba her ute. Jeg vet ikke om de krangler eller hva de driver med. Jeg gikk ut etterpå og fant en skjære sittende fortumlet i garasjen min (ikke en av de orginale 2). Jeg tok ut et hundebur og skjæren hoppet inn i dette mens jeg holdt det, så nå har jeg den inne. Det orginale skjæreparret er ikke å se. Jeg har nå gitt den litt brømat og vann i påvente at den skal kvikne litt til. Det jeg lurer på er hva som er skjedd. Sloss skjærer med hverandre? Og kan denne gjengen ha jaget bort skjæreparret som bor her? Kan skjærer krangle så de skader hverandre? Og hva bør jeg gjøre? Slippe ut den skadede skjæren?
Det virker nå som om resten av ungfuglflokken sitter utenfor å tenker at jeg har kidnappet en fra flokken deres, de virker ikke veldig imponert.

K. (04.02.2021)

Skjærer kan sloss intens om territorier og territoriegrenser, for det kan være knapt med mat i et skjæreterritorium i bebygde strøk. Derfor kan de noen ganger sloss på livet løs, og det kan hende at det er et slikt oppgjør du har vært vitne til.

Roar Solheim (04.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Fuglene i vinterkulden

Hvordan overlever småfuglene i en uvanlig kald snøvinter her på vestlandet? Hvordan sover de? Hvordan kan vi hjelpe dem?
Nb Sendte akkyrat tilsvarende spørsmål, men klikket feil i min mailadr.

L.V.S. (04.02.2021)

Det viktigste er tilgang til mat. Hvis fuglene finner nok mat, klarer de vanligvis å takle kulde og snø uten problemer.

Roar Solheim (04.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

kråkke og skjære i kulda

Det er 20 -25 kuldegrader , fuglene har vært borte i dagesvis ,mat ligger urørt i snøen. jeg har sett etter ved sjøen, til og med måsen, er borte . hvor har de gjort av seg?

Ø.Ø. (03.02.2021)

Umulig å besvare, dessverre. Lokalt kan de ha fløyet til andre steder for å lete etter mat.

Roar Solheim (03.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor hekker stormsvalene og havsvalene?
Er dem i Norge vinterstid?

G.E. (03.02.2021)

De hekker på klippeøyer langs kysten. Bl.a. på Røst. resten av året er de ute på havet!

Roar Solheim (03.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Ender som dykker etter mat i formasjon

Hei!
Jeg har flere ganger observert store flokker av ender (tror jeg) som svømmer sammen i fjorden i en bestemt formasjon. Så starter en slags dominobevegelse gjennom flokken, hvor de dukker under én etter én, i et bestemt mønster. De forreste i flokken dykker under først, deretter fuglene bakover i flokken. Er dette noe de gjør for å finne mer å spise, eller har det en annen forklaring?

Med vennlig hilsen Lina

L. (03.02.2021)

Dersom de jakter på småfisk, kan dette være en samlet jaktstrategi som de bruker.

Roar Solheim (03.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Kuldegrader

Hei,
Hvor mye kulde tåler svaner?

E. (03.02.2021)

De klarer minst 30-40 kuldegrader så lenge vann ikke fryser til.

Roar Solheim (03.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Standfugl ?

Under hagefugltelling 31.01.2021 observerte jeg en stare- skrubbsulten! Ellers kommer den første dagene av april. Har aldri sett stare så tidlig .Har den overvintret leger ute på kysten?

S.S.M. (03.02.2021)

Ja, det er alltid noen stær som overvintrer i Norge.

Roar Solheim (03.02.2021)


Permanent lenke
# Økologi og atferd

Slåsskamp mellom skjærer

Kom over denne slåsskampen mellom to skjærer. Er det vanlig oppførsel? Så nesten ut som den øverste tok livet av den under. Virket veldig brutalt.

M.H.L. (03.02.2021)

Dette forekommer nå og da, trolig kamp om territorier eller make.

Roar Solheim (03.02.2021)

««første 84 - 108 av 5 643 siste»»