Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 394 til 1 418 av totalt 6 851 spørsmål


#Økologi og atferd

Kattugle varsellyd

Våknet i natt av varsellyder fra en Kattugle. Det var ellers helt stille for meg, så lurte på hva den varslet. Krangel med annen ugle om revir? For den bryr seg vel ikke om å varsle hverken Rådyr eller Rev?

A.G. (17.09.2020)

De sier fra til unge kattugler at området deres er opptatt.

Roar Solheim (17.09.2020)


#Økologi og atferd

tiur nappet ut fjær

Etter å ha støkket en tiur fant jeg en haug med utnappede fjær der den hadde sittet. Er det mulig at den har gjort det selv? har bilde av de.

J. (16.09.2020)

Den er trolig i fjærskifte. Da detter fjærene av av seg selv. Fuglen napper dem ikke løs.

Roar Solheim (16.09.2020)


#Økologi og atferd

Andeplog

Hei, jeg forsøker å finne ut hvordan ender flyr i flokk på trekk. Flyr de i ploger, som gjess? Eller flyr de annerledes enn gjess? Det er vanskelig å finne bilder av ender i trekk! Selv i store bøker om migrasjon. Jeg skriver en roman som skal inneholde ender! Takk for svar.

A.B.M. (12.09.2020)

Ender kan fly i plog, men de er ofte i større flokker som kan se ugruppert ut. Likevel ligger nok hver and bak vingetuppen på fuglen foran, fordi dette gir minst turbulens og luftmotstand. Men du ser sjeldent ender i en V-form slik du ser svaner, gjess, traner og skarver fly.

Roar Solheim (12.09.2020)


#Økologi og atferd

Hvor mange egg kan en blåmeis legge?

Bilde vedlagt spørsmålet

Under høstsjekken av familiens fuglekasser fant vi et blåmeisreir med hele 16 uklekte egg. Hvor mange egg kan egentlig blåmeisen legge?

Konnerud, Drammen

T.C.M. (10.09.2020)

De legger noen ganger opp mot 13 egg, men uvisst om de kan legge flere. Noen ganger kan to hunner verpe i samme reir, og det kan ha skjedd her.

Roar Solheim (10.09.2020)


#Økologi og atferd

Fugl

hvordan fanger toppskarv maten sin

N. (10.09.2020)

Den dykker under (salt)vann og fanger fisk med nebbet sitt.

Frode Falkenberg (10.09.2020)


#Økologi og atferd

Hvilken rovfugl tar stær i fart?

Tok bilder av stær og plutselig er det bevegelse i alle sfærene og ned kommer en rovfugl, ikke stor og griper tak i en stær. Dette var i et boligområde i Sør-Norge

M.G. (08.09.2020)

Både spurvehauk, dvergfalk og vandrefalk kan jakte slik.

Roar Solheim (09.09.2020)


#Økologi og atferd

Ugleangrep

Hender det ofte at ugler går til angrep på mennesker?

S. (09.09.2020)

Ugler kan forvare ungene sine hvis mennesker går for nært reir eller utfløyne unger. Det er særlig slagugle, lappugle og haukugle som er kjent for å gjøre dette, men også andre ugler kan sette opp et kraftig reirforsvar.

Roar Solheim (09.09.2020)


#Økologi og atferd

Reirflyktende fugler

Mater alle reirflyktende fugler ungene sine? Jeg har sett måker gjøre dette, men hva med ender og svaner som tar ungene med seg ut på vannet. Finner disse ungene mat selv?

A.L.F. (06.09.2020)

Hos de fleste reirflykterne anviser foreldrene hvor det er mat, og ungene finner selv, men noen mater også ungene sine. Hos tjeld kan utvokste unger bli matet med meitemark av sine foreldre.

Roar Solheim (06.09.2020)


#Økologi og atferd

Hva gjør alle disse fuglene?

Gikk forbi denne enorme ansamlingen av fugler i to trær midt i Oslo. Det var et voldsomt lydnivå, omtrent som naturprogrammene fra tropiske regnskoger. Kan dere forklare hva som foregår her?

J. (02.09.2020)

Antar at dette er en stærflokk, og de kommuniserer med hverandre.

Roar Solheim (02.09.2020)


#Økologi og atferd

Mus uten hode

Hei.

Jeg har de siste dagene funnet 2 mus uten hode. Jeg kjenner også to andre som har funnet mus uten hode de siste dagene. Jeg ser ikke døde mus ofte, og synes dette var noe rart at det skulle dukke opp så mange hodeløse mus på engang. Finnes det noen forklaring på dette? Eventuelt hvilket dyr som kan ha gjort dette?

C.C. (02.09.2020)

Mange dyr spiser hodet på sine byttedyr først, fordi hjernen er svært næringsrik. Vanskelig å si hva som kan ha gjort dette, både ugler, rovfugler, katter og mårdyr er mulige.

Roar Solheim (02.09.2020)


#Økologi og atferd

Hvitkinngås og grågås

Bilde vedlagt spørsmålet

Traff en flokk på 15-20 individer av gås på Herdla utenfor Bergen i går. Tre stk var etter det jeg tror hvitkinngås og resten grågås. (Se bildet hvor de flyr). Er det vanlig avt gås av ulike arter danner en "flokk" sammen?

A. (02.09.2020)

Det hender, ja, særlig hvis det er få fugler, da kan de slå seg sammen.

Roar Solheim (02.09.2020)


#Økologi og atferd

Måke unge

Hvor lenge er en måke unge avhengi av moren sin

N.N (30.08.2020)

Lik andre fugleunger blir de gradvis selvstendige utover i august-september, men selv sent på høsten kan de forsøke å tigge mat fra sine foreldre.

Roar Solheim (30.08.2020)


#Økologi og atferd

Hierarki i dueflokken

Hei! Har alltid tenkt på duer som fredelige dyr, men nei. Jeg mater dem og jeg ser nå det er en skikkelig «boss « blandt dem. Noen av dem får nesten ikke lov å spise av frøfatet overhodet. Jeg har begynt å spre foret ut på bakken sånn at alle skal få litt. De sitter å venter på meg på morgenen. Kan de bli for avhengige av matingen min. Mater alle fugler året rundt. Bor i skogkanten i Oslo.

A.B. (30.08.2020)

Blant de fleste fugler som ferdes i flokk, eksisterer det en rangordning. Duene venner seg til at de får mat hos deg, men finner fort andre matkilder dersom det plutselig er tomt hos deg - det er fugler flinke til!

Roar Solheim (30.08.2020)


#Økologi og atferd

oppförsel

ett svanepar her i vannet. den ene har nå i en uke eller mer svömt med halsen liggende langsetter ryggen. men har sett at den strekker halsen ned i vannet, går opp på bena og flakser med vingene når den vasker og pusser seg. har fulgt dem i 6 år og aldri sett denne svömmemåten för. er det normalt? er den syk?

V.N. (22.08.2020)

Det kan jeg dessverre ikke gi deg noe svar på.

Roar Solheim (23.08.2020)


#Økologi og atferd

Kattugle

En kattugle vi har hørt hver vår ca. 400 m fra bebyggelse, og bare om våren, har «ho-et» i hele sommer. I den siste tiden, (august), har den kommet helt ned til bebyggelsen. Sitter ofte i noen større trær like ved huset om kvelden og natten. Lyden er hoo—— etterfølges av hukkring. Han eller hun ?
Er det grunn til å anta at den i år ikke har funnet seg noen make ?

P.A. (19.08.2020)

Dette er nok hannen. De kan begynne å rope nå utover for å markere at territoriet er opptatt, etter hvert som ungfugler fra i vår begynner å streife rundt omkring.

Roar Solheim (21.08.2020)


#Økologi og atferd

Svaler

Her ser det ut som hele familien, inkludert tidligere kull av året er med og mater dagens kull Er det vanlig at svalene samarbeider slik

N.N (20.08.2020)

Kjenner ikke til at de gjør det.

Roar Solheim (21.08.2020)


#Økologi og atferd

Svaneunger

Trekker svaneungene sørover den første våren, eller er ikke vingene deres utviklet til det før det har gått et år til?

T.D.S. (17.08.2020)

Svaneunger er fult utvokste på ettersommeren, og trekker sammen med sine foreldre dit de drar om høsten/vinteren.

Roar Solheim (17.08.2020)


#Økologi og atferd

Svale

Hvorfor blir jeg angrepet av en spesiell svale som har hatt rede under bryggen min?

E. (17.08.2020)

Hvis den har unger i redet, forsvarer den ungene sine. Uten reir og unger er det ingen grunn til at den skal "angripe" deg.

Roar Solheim (17.08.2020)


#Økologi og atferd

Skarv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, har i dag hatt besøk av en skarv, den har holdt til på sup brettet vårt ute med båten.

Den er ikke redd, ikke flau for mennesker og vi kan stå på brettet uten at den flykter.
Har fullstendig nærkontakt med den noe jeg aldri har opplevd før.

Er denne syk eller lider av noe? Den ser ung ut, har den søkt trygghet fra svartbak?

S. (15.08.2020)

Dette er en ungfugl som kanskje ikke har lært ennå at mennesker er dyr man bør holde en viss avstand til.

Roar Solheim (15.08.2020)


#Økologi og atferd

Måker i flokk , opplæring?

Hei
Obsererer i år ofte flere hundre måker som samler seg tett på et område og lager mye leven Vi trodde det var fisk i sjøen men de bare stuper på hverandre veldig tett i ca 1 time og så forsvinner de. Noen dager senere samles de igjen med samme rutine?? Hva er dette? Opplæring av måleunger i flokk? Aldri sett fenomenet før?
Takk

S.D. (11.08.2020)

Nei, her er det nok mat i sjøen de går etter.

Roar Solheim (11.08.2020)


#Økologi og atferd

Opp-ned ravn?

Vi observerte en stor svart fugl med ca 1 meter vingespenn som laget kra-kra lyder oppe på en fjelltopp på hardangervidda denne uka. Den sirklet rundt toppen og den snudde seg stadig opp-ned mens den sirklet rundt. Er dette vanlig oppførsel, og gjør ravn slik? (Hvis det var ravn) Aldri sett stor fugl gjøre dette.. i fjor så vi Fjellvåk på samme sted, ikke i år dog.

M.W. (11.08.2020)

Ja, ravner driver ofte med slik luft-lek og luft-akrobatikk.

Roar Solheim (11.08.2020)


#Økologi og atferd

Ung måke

Bilde vedlagt spørsmålet

For et par uker siden så jeg en ung måke utenfor huset mitt, og jeg ga den en brødskive. Etter dette kommer den hver morgen og hver kveld for å få seg en brødskive. Den er fortsatt litt utrygg, men kommer nærmere og nærmere hver dag. Noe som mine barn synes er kjempe gøy og spennene :)
Hvilken type måke er dette? Er det en hann eller hunn? Kan den bli så trygg at den kan mates fra hånden? Og kommer den til å fortsette å komme når den blir voksen, eller er det bare nå når den er liten?

N.N (11.08.2020)

Dette er en ung fiskemåke. Den kan bli så vant til å få mat at den dukker opp igjen neste år. Mange har slike måker som kjenner dem igjen og kommer fordi de vet at de får mat.

Roar Solheim (11.08.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Når begynner nøtteskrikene og trekke rundt omkring?

N.N (11.08.2020)

Har ikke noen eksakt tidsangivelse for det, men ofte er det mye aktivitet på slik spredning fra oppvekstområdet i september. Det gjelder mange arter.

Roar Solheim (11.08.2020)


#Økologi og atferd

Spurv/Pilfink

Lurer litt på ca hvor mye en spurv setter til livs pr.dag. Det er et stort antall spurv og endel pilfink som beiter i hagen her.
Har forsøkt å telle de. Men det er altfor mange. Hadde jeg visst hvor mye de eter. Kunne jeg regna antall fugl.

K. (06.08.2020)

Har dessverre ikke tall for dette.

Roar Solheim (10.08.2020)


#Økologi og atferd

Gjess som trekker nordover

Hei,
Jeg har de siste dagene lagt merke til mange flokker, med det jeg tror er gjess, som trekker nordover. Jeg bor i Fredrikstad. Jeg stusser litt på at gjess trekker nordover i plogformasjon i august.

Vennlig hilsen
Frank

N.N (08.08.2020)

Er nok lokale flyttninger til steder der de kan beite gress.

Roar Solheim (10.08.2020)

««første 1 394 - 1 418 av 6 851 siste»»