Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 440 til 1 464 av totalt 6 851 spørsmål


#Økologi og atferd

Due på reir i hagen.

I hagen vår ligger en due på reir, og vi ser aldri at den er borte fra reiret, men er det kanskje slik at duemor og duefar avløser hverandre, slik at de kan få seg en matpause innimellom, begge to

N.N (20.07.2020)

Ja, det gjør de.

Roar Solheim (20.07.2020)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis og gråspurv

Hei! Jeg har i tre år foret en flokk gråspurv og en enslig kjøttmeis (midt i Oslo). De spiser samtidig. Har aldri sett to kjøttmeiser. Kan det være at den er "adoptert" av gråspurvene? Hva skjer da med hekkingen?

N. (18.07.2020)

Nei, det er nok ikke tilfelle. Det er tilfeldig at det ikke er flere kjøttmeiser der. Når det kommer til hekking velger den nok riktig art som partner.

Roar Solheim (18.07.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei! Kan myrhauk hekke i fjellskrenter? Vi så et noe spesielt syn idag, nemlig et myrhaukpar som fulgte en kongeørn og videre stupte gjentatte ggr ned mot denne etter den hadde landet på en fjellhylle. Vi så ikke hva som foregikk på fjellhyllen, men det hele pågikk en god stund. Kan ørnen ha plyndret reiret deres, eller var det forsøk på det omvendte? På forhånd takk!

N.N (17.07.2020)

Myrhauk er aldri funnet på fjellhyller - den er en bakkehekker inne i kjerr og vierkratt. Men hvis kongeørna landet i en fjellvegg, kan haukene ha fulgt etter for å forsøke å jage den ennå lenger unna.

Roar Solheim (17.07.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei,kan knoppsvanen ha forskjøvet eggleggingen pga.den kalde våren vi hadde? Vi følger med på et knoppsvanepar ,men nå for tiden er det bare hannfuglen som svømmer rundt her innimellom.?Mvh.Anne

A.F. (17.07.2020)

Det kan hende. Har selv sett knoppsvaner som bare har halvstore unger nå, mens de vanligvis ville ha vært mye større.

Roar Solheim (17.07.2020)


#Økologi og atferd

Grønnfink

Hei! Så et par grønnfinker her forleden på fuglebrettet, en hann og en hunn. Hunnen gikk intill hannen og flakset bredt med vingene helt intill han, mens han bare stod stille. Hvorfor gjør hunnen dette?

N.N (16.07.2020)

Hun tigger om å bli matet, som ungene. Dette er nok forberedelse til en ny hekking, og hannen mater hunnen.

Roar Solheim (17.07.2020)


#Økologi og atferd

Fugleunge.

Hei eg har blåmeis i fuglekassen min og der er det 8 unger som nesten er heilt nyklekte. Alle ser heilt like ut men den eine er så masse mindre i størrelsen. Han er så liten at det umulig kan gå og mate han med marker. Og etter cirka 3 dager dør den fugleungen.😥 kva kan være grunnen til at fugleungen var så liten?

N.N (16.07.2020)

Det skyldes at dette egget ble lagt etter at meisen startet å ruge, slik at denne ungen er 1-2 dager yngre og mindre enn sine søsken.

Roar Solheim (16.07.2020)


#Økologi og atferd

Hei

Eg hadde 2 fugleunger i fuglekassen min det var kjøttmeis. Og dei er nyklekte. Og så nesten med ein gong før den eine fugleungen. Og då flyr mammafuglen ut med han. Og etter nokon dager dør den andre og og få flyr hun ut med den og. Og når reiret er tomt ligger hun der eit par gonger om dagen og så flyr hun vekk.😥 er det vanleg at mammafuglen flyr ut med dei døde fugleungene?

N.N (16.07.2020)

Ja, hvis ungene er små, så kan de fjerne døde unger.

Roar Solheim (16.07.2020)


#Økologi og atferd

Nattravn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Kom over disse to nattravn ungene i Fredrikstad-marka forrige dagen. Fuglemor kretset heftig rundt oss og de så ganske nyklekte ut. Legger nattravn flere kull, siden vi nå er midt i juli?

T.S. (16.07.2020)

Ja, de kan ha to kull. Men dette er trolig det første - tror nattravnene kanskje startet sent i år pga kald mai.

Roar Solheim (16.07.2020)


#Økologi og atferd

Plagsomme kråker

Vi har ett krålepar som kommer hver morgen i 6-tida. De utfører ett slags rituale. Først på taket, banker m nebbet, og etterpå går de løs på stuevinduene. Jeg trodde først at de stod og speilet seg i vinduet, mens de skjeit full borfet de stos på samt hele verandaen i området de oppholdt seg på. Vi fjernet bordet og d ble litt bedre i 2 dager. På vinduene har vi sprosser som står ca 4 cm ut fra vinduet. Der står de nå og skraper nebbene mot vinduet. Det er riper i vinduene.Hvordan de får plass der forstår jeg ikke. Hborfor gjør de dette? Hva gjør vi for å få slutt på dette. Dette skjer hver morgem.

I.L. (16.07.2020)

Har dessverre ikke noen god forklaring på hvorfor kråkene oppfører seg slik. Hvis du skal hindre dem, må du fysisk sperre slik at de ikke kommer til vinduene.

Roar Solheim (16.07.2020)


#Økologi og atferd

Omlagt kull?

Hei. Legger fuglene ekstra få egg på eit omlagt kull? Og vist dei gjer det kvifor gjer dei det? Det er jo nett så dei skulle ha dit andre kull.

N.N (15.07.2020)

Omlagte kull eller kull nr 2 har ofte færre egg enn første kull. Det koster fuglene energi å produsere egg, og etter at de er ferdige med første kull har de gjerne ikke så mye ressurser at de kan legge like mange egg en gang til.

Roar Solheim (15.07.2020)


#Økologi og atferd

Flaggspett, hanne mater hunne

Hei! Vi har et flaggspett par på vårt fuglebrett på Oppdal. Der ser vi at den slanke hannfuglen mater den tykke hunnfuglen, enda den vel kunne plukket den maten selv. nå har det vært en veldig sen og kal vår her i fjellet, så det kan jo hende ungene kom sent, og at hun lagrer mat som skal til ungene? Eller? Hvorfor mater han henne?

M. (15.07.2020)

Slik makeforing driver alle fugler med før egglegging - hannen mater hunnen for å vise at han er en flink matfinner.

Roar Solheim (15.07.2020)


#Økologi og atferd

Når sover spurven?

N.N (14.07.2020)

Mest om natta, men de fleste fugler sover veldig korte perioder av gangen, så de sover nok noe om dagen også.

Roar Solheim (15.07.2020)


#Økologi og atferd

Linerla på vegen

Undrar med på kva linerla et på asfaltvegen?

S.K. (14.07.2020)

De tar insekter, som tiltrekkes av den varme asfalten.

Roar Solheim (15.07.2020)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Når på døgnet er det mest sansynlig å se ørnen kretse?

P.A.K. (13.07.2020)

Tidlig morgen, og mest i februar-mars før egglegging.

Roar Solheim (13.07.2020)


#Økologi og atferd

Ravnelyder

Hva kan årsaken være til disse spesielle lydene mellom to ravner som satt i hver sin tretopp ca. 100 meter fra hverandre ?

J.B.F. (12.07.2020)

De kommuniserer, men hvilke informasjon de formidler seg imellom, er det ikke lett å vite noe om.

Roar Solheim (12.07.2020)


#Økologi og atferd

To gjøker i første del av juli oppholder seg på samme telefontråd i flere dager

Hva kan være grunnen til at to gjøker tar opphold på en bestemt seksjon (ca 10 meter) av en telefonkabel mellom to telefonstolper, og blir værende der store deler av dagene, avbrutt av små utflukter ned på bakken og til terrenget omkring. Ser nesten aldri gjøk ellers, bare hører dem.

Y.B. (12.07.2020)

Har dessverre ikke noen god forklaring eller tolkning av denne observasjonen.

Roar Solheim (12.07.2020)


#Økologi og atferd

Munk

Hei!
Vi har en munk som konserterer dagen lang nå (10. juli idag)
Er dette vanlig? Mener det meste skulle være over nå, for denne gangen. Vi gleder oss imidlertid storlig over både den og en svarttrost som også finner det for godt å ta noen strofer på morgenkvisten og kveld.

Helge Holm
Lørenskog
helgeposten@gmail.com

H.H. (10.07.2020)

Det er noen sangere som fremdeles synger aktivt. Kanskje de enten ikke har fått seg en make, eller holder på med omlegging fordi første kull gikk galt. Svarttrostene synger mange steder nå før kull nr 2.

Roar Solheim (10.07.2020)


#Økologi og atferd

Kommer fugleunger tilbake til redet når de har lært å fly?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi er på ei sæter på sommertur og et fuglepar har laget rede i et elggevir rett ved utgangsdøren. I dag har begge ungene flydd ut av redet. Kommer de da tilbake til redet for å sove / bli matet eller er de ute for godt?
Vil forstyrre de så lite som mulig, slik at de får fulgt sin vanlige rutine 😀

S.B.O. (10.07.2020)

Hos noen arter kan ungene sove på redet noen dager etter sin første flytur, men hos andre arter kommer de ikke tilbake. Vanskelig å vite sikkert her.

Roar Solheim (10.07.2020)


#Økologi og atferd

Måker

Sover måker?

N.N (08.07.2020)

Ja. Alle virveldyr sover, men søvnen er svært ulik mellom ulike arter og artsgrupper.

Roar Solheim (08.07.2020)


#Økologi og atferd

Lerkefalk

Hei,
Vi har et lerkefalk-par ved hytta vår på Vegglifjell. Etter aktiviteten i reiret og bedømme, virker det som de nå har fått et kull med unger.
Kan vi påregne at de finner tilbake neste år?

M.J. (06.07.2020)

De voksne kan komme tilbake, men ungene slår seg helst ned lenger unna.

Roar Solheim (07.07.2020)


#Økologi og atferd

Hvordan bestemmer vinterlengden når fuglene legger egg?

Hei,

Når man har hatt en lang vinter som i år, hvordan planlegger fuglene når de skal legge egg? Er det temperatur og mattilgang som bestemmer dette?

Mvh Pauline

P.C. (05.07.2020)

Ja. Mattilgang og start på våren gjør mye. Men stedfaste fugler kan være i dårlig kondisjon etter en lang vinter, noe som kan forsinke hekkestart.

Roar Solheim (05.07.2020)


#Økologi og atferd

Måker og rekeskall

Hei,

Jeg har vokst opp med å legge rekeskall/avfall på brygga etter å ha spist reker. Da kommer alltid måkene og spiser opp alt. Sånn slipper vi den vonde lukta, og jeg har alltid tenkt at måkene blir glad for dette. Jeg i senere tid begynt å lure på om dette er skadelig for måkene da skallet er skarpt og hardt ( skrape opp GI-trakten?). Eller er de vant til og robuste nok til dette. Takknemlig for svar!

I. (04.07.2020)

Nei, dette er helt uproblematisk. Fuglene takler dette, og gulper senere opp boller med de delene som er ufordøyelige.

Roar Solheim (04.07.2020)


#Økologi og atferd

Type fugl Rovfugl/hegre ?

Bor i tettbebygd strøk med skog nærme, så masse måker som prøver å jage en trodde jeg en rovfugl som satt høyt oppe idet grantre på en tykk kvist, farge grå med en veldig langt spist nebb,, da den fløy var det kjempe store vinger lang hals og langt spist nebb, ikke sett den type fugl før, likner hegre men sitter den i tre ?

K. (04.07.2020)

Ja, gråhegrer sitter og hekker i trær, og dette høres mest ut tilk å ha vært en gråhegre. De kan spise smågnagere, frosk og fugleunger, så måkene gjør nok rett i å jage den vekk.

Roar Solheim (04.07.2020)


#Økologi og atferd

Storlom

Hvis storlomen har klekket, vil da avkommet være ute på vannet med foreldrene umiddelbart?? Første reir ble oversvømmer og nå ligger paret på vannet, men ingen avkom å se. Gjemme seg i sivet??? Hvordan er adferden knyttet til dette?

O.W. (03.07.2020)

Ungene vil være ute på vannet sammen med de voksne. Lom-unger gjemmer seg ikke alene i sivet.

Roar Solheim (03.07.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan måker ta ungen i nebbet og fly

N.N (01.07.2020)

Nei, de flytter ikke ungene sine på denne måten. Hvis en måke tar en måkeunge i nebbet, er det trolig for å spise opp en unge som ikke er dens egen.

Roar Solheim (01.07.2020)

««første 1 440 - 1 464 av 6 851 siste»»