Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 492 til 1 516 av totalt 6 879 spørsmål


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan måker ta ungen i nebbet og fly

N.N (01.07.2020)

Nei, de flytter ikke ungene sine på denne måten. Hvis en måke tar en måkeunge i nebbet, er det trolig for å spise opp en unge som ikke er dens egen.

Roar Solheim (01.07.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har hytte ved Movatnet i Levanger. Mya fugl her, av alle slag, flere fuglekasser. I den ene har bi observert noe underlig: I fjor hekket et svart-hvit fuglesnapperpar der, ivrige med mating av sine søte små. I år var et par av samme slaget og besiktiget kassen, men siden vi var der litt sporadisk i den perioden, så vi ikke hva som videre skjedde da. Men da vi på ny kom på hytta, registrerte vi et blåmeispar som ivrig fløy i skytteltrafikk fra våre opphengte meiseboller og til fuglekassen. Men: Vi observerte også et s/h fluesnapperpar som fløy ut og inn i kassen med mat! Dette skjer jevnlig, dog ikke så ivrig som blåmeisparet. Vi var mede i kassen for noen dager siden, åpnet fronten, og der lå en dynge med blåmeisunger, så vidt vi kunne se. Fluesnapperen fortsetter å mate..... Kan sistnevnte ha lagt sine egg - deretter blåmeisen lagt sine i samme reir - så har blåmeisen ruget ut alle, uten at snapperen helt har skjønt hva som har skjedd? Mater snapperen meiseungene? Er slikt samboerskap noe som er kjent innen ornitologien?
Blir hlad for svsr.
Unn Sissel Nedland

U.S.N. (29.06.2020)

Her ser jeg bare blåmeisunger. Vanligvis vil ikke en fluesnapper fortsette å være interessert i ungene dersom blåmeisen har bygget reir og lagt egg oppå snapper-eggene. Dersom fluesnapper hunnen fortsetter å fly inn og mate blåmeisungene, så er dette et sjeldent avvik fra normal oppførsel.

Roar Solheim (01.07.2020)


#Økologi og atferd

Jakter egentlig kattugler på jorder??

Hei!
Jeg har en kattuglekasse ved et jordet, men lurer på om kattuglene jakter på jordet eller jakter kattugla ved skogen rundt jordet??

N.N (30.06.2020)

Hvis kattuglene har vanskeligheter med å finne mus, kan de gå omkring på jorder og plener på jakt etter meitemark!

Roar Solheim (01.07.2020)


#Økologi og atferd

Svaler stuper mot oss

Vi satt foran hytta, så begynte mange svaler å stupe mot der vi satt, noen flakset i enden av takrenna. Dette pågiken en stund, så ble de borte, men gjentok det flere ganger, det pågikk flere dager. Hvorfor hgjør de slikt?

J.B. (30.06.2020)

Kanskje de tester ut om det er mulig å bygge reir oppunder takrenne/takutspring.

Roar Solheim (01.07.2020)


#Økologi og atferd

Albatross

Kan en Albatross gå?

N.N (30.06.2020)

Ja, men vi vil vel kanskje karakterisere det som "vralting".

Roar Solheim (01.07.2020)


#Økologi og atferd

Fiskeørn?

Hei. Observerte en rovfugl ved Nordre Sandøy, Hvaler. Den ble etterfulgt av en måke og hadde så langt jeg kan bedømme tatt en måkeunge (grå, pipende bylt i klørne). Ut fra bilder på nett ser det for meg ut som det var fiskeørn. Tydelig hvit på hodet. Men tar fiskeørn annet enn fisk? Har dessverre ikke bilde.

B.B. (28.06.2020)

Det kan de kanskje gjøre, men det tror jeg er uhyre sjeldent, så mistenker at dette heller er en sivhauk hunn eller ungfugl, som har helt lyst hode.

Roar Solheim (28.06.2020)


#Økologi og atferd

Rødstjert

Er rødstjerten en nattaktiv fugl?

G. (28.06.2020)

Delvis. Den synger ofte om natta.

Roar Solheim (28.06.2020)


#Økologi og atferd

Tjeld

Vi har et Tjeld par, med en liten unge. Når ungen kan fly, vil den da forlate foreldrene sine, eller blir den værende til de alle sammen, flyr til varmere strøk i august?

I.H. (28.06.2020)

Trolig holder de ikke sammen med sine foreldre, men det vet vi lite om. I alle fall gjør den ikke det neste år.

Roar Solheim (28.06.2020)


#Økologi og atferd

Andepar med unger pluss fire voksne ender på slep

Hei! Ved Tromdheimsfjorden obserververte vi i dag noe vi ikke forstod så mye av: et foreldrepar med åtte unger (and av noe slag) svømte rundt, og de ble hele tiden forfulgt av en gjeng med fire voksne ender. Foreldrene prøvde kontinuerlig å jage de vekk, men de fire var hele tiden rett ved andefamilien. Observerte dette to dager på rad. Har dette noen forklaring? :) Vennlig hilsen Veronica

N.N (27.06.2020)

Dessverre vanskelig å vite hva som har foregått her.

Roar Solheim (27.06.2020)


#Økologi og atferd

Romantikk eller dødskamp?

I lengre tid har et måkepar hatt reir på bakken like ved der jeg bor (studentby). I dag var det et voldsomt leven utenfor (noe som utrolig nok ikke har vært tilfelle tidligere da de andre som bor her er flinke til å la de være i fred) så jeg gikk til vinduet for å se. Det som da virker som å ha vært en tredje måke (vanskelig å identifisere dem fra hverandre) har den ene (det jeg tror er 'mor') i en slags "headlock" med nebbet sitt rundt halsen dens mens den presset henne mot bakken. Det så ikke ut som den hadde tenkt til å forsøke å sette seg oppå henne da den bevegde seg i motsatt retning rundt hodet hennes. Det jeg tror er 'far' kom da flyvende til unnsetning og fikk brutt opp kampen og 'mor' kunne gå tilbake til egget/eggene sine. Har aldri sett noe lignende. Hva var dette?

N.N (26.06.2020)

Vanskelig å si, men slosskamp mellom artsfrender er ikke uvanlig i fugleverdenen. Hos noen måker kan også fuglene snappe og spise naboenes unger hvis de får sjansen til det, og dette kan være slosskamp i et slikt tilfelle.

Roar Solheim (27.06.2020)


#Økologi og atferd

Pilfink

Hei
I år har vi store flokker med Pilfink i hagen. Ca. 50-60 stk.I fjor var det nesten ingen. Nå er det full aktivitet med masse unger bl.a. Dem graver seg ned i jorda rundt staudebeddene, flakser med vingene og koser seg.Etterpå flyr dem opp i fuglebadet vi har og bader der. Har ikke sett så mange andre arter gjøre det samme. Vi har meiser, bokfink, gulspurv, grønnfink og rødstrupe. Er det vanlig at Pilfinken gjør dette ? Knapstad i Østfold.

F.S. (26.06.2020)

Vet ikke om dette er uvanlig eller vanlig, men slett ikke noen overraskelse om pilfink også bader i vann.

Roar Solheim (27.06.2020)


#Økologi og atferd

«Tam» måke

På fuglebrettet kom i fjor og i år en måke som ikke virker redd. Siden den dukket opp i år kan den sitte flere timer å vente på mat, kan komm eks 06 30 og enda kl 10 sitter den der, kikker inn og venter. Får mat innimellom, kan være borte noen min, men er der igjen og ventet. Er dette nirmal adferd?

G.G.E. (26.06.2020)

Dersom fuglen har blitt foret av mennesker tidligere, så er dette nokså normalt, ja. Mange har slike halvtamme måker som kommer og venter på å få mat.

Roar Solheim (26.06.2020)


#Økologi og atferd

Strandsnipe

Hei.
Jeg har oppservert en strandsnipe som holder det gående med sin enerverende pipesang hele dager.Jeg lurer på hvorfor den gjør det.den holder til helt nede ved vannkanten i en innsjø.
Hilsen Torill

N.N (25.06.2020)

Da har den sannsynligvis unger i nærheten, og vil ha nærgående mennesker vekk.

Roar Solheim (26.06.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Spiser måker veps? Flere dager ca. Kl23.00 om kvelden svermet måkene rundt et furutre i hagen. Så ut som det svermet med veps også. Dette holdt på i ca 1/2 time, så var alt over. Hva skjer?

N.N (25.06.2020)

Det tviler jeg på. Derimot flyr de ofte etter svermende maur.

Roar Solheim (26.06.2020)


#Økologi og atferd

Måker jager gråhegre

På ei lita øy i Telemarksvassdraget i Skien hekker en haug fiske- eller gråmåker. I dag gikk de «helt bananas». Grunnen var ikke, slik jeg trodde, mink på øya. Men en gråhegre. Målene jaget den rundt i området, i lange tider. Men jeg så den aldri tett på øya, der måkeungene er. Dette gjentok seg mange ganger utover ettermiddagen/kvelden. Jeg har aldri hørt om at hegrer tar fugleunger, og finner heller ikke noe på nettet om dette. Så nå lurer jeg på hvorfor måkene ikke ville ha gråhegren i nærheten. Kan det være at de oppfatter den som en trussel pga størrelsen eller er jeg dårlig orientert og hegra en måkeungepredator?

E.H. (23.06.2020)

Jo da, hegrene kan ta mye forskjellig, både pattedyr og fugler, så måkene har all grunn til å jage den vekk.

Roar Solheim (24.06.2020)


#Økologi og atferd

Variasjon i kosten

Hvor gamle er spurv- og meiseunger når de begynner å spise annet enn kun insekter?

T.C.M. (22.06.2020)

Det bar jeg ikke informasjon om, dessverre.

Roar Solheim (22.06.2020)


#Økologi og atferd

Tom kasse etter svarthvit fluesnapper

Jeg har en fuglekasse hvor jeg har sett stor aktivitet av svarthvit fluesnapper. Etter lang tid opphørte aktiviteten ,og jeg trodde at ungene da var ute av redet. Etter en stund sjekket jeg kassen og det viste seg at det ikke var noe rede inne i den. Hender det noen gang at fuglene dropper å bygge rede ? Eller er det andre ting som har skjedd ?

A.L.G. (21.06.2020)

Ja, dersom hannen ikke får en hunn. Det er hunnen som bygger.

Roar Solheim (21.06.2020)


#Økologi og atferd

Tårnseiler plager taksvaler

Hei!
Vi har mange taksvaler med rede på huset. Rundt gården holder en flokk med tårnseilere til (minst 6 stk). Vi har flere ganger sett at tårnseilerne angriper redene til svalene. Flere av redene har hull, og vi har funnet flere døde fugleunger. Vi lurer på om dette er normalt? Finner lite informasjon om forholdet mellom disse artene. Er det noe man kan gjøre? Vi ønsker å ha begge artene på gården.

S. (17.06.2020)

Dette hørtes veldig spesielt ut, og jeg kjenner ikke til lignende observasjoner.

Roar Solheim (18.06.2020)


#Økologi og atferd

Måker

Hei
Følger med på rødlistet fugl og har småfuglmater året rundt. Nå har skjærene lært å dra ut stålhanken på den så alle får mat:) Veldig hyggelig å våkne til - og høre gråspurven og andre i kor igjen:)
En gang om dagen hiver jeg ut en tallerken med tørt brød, med litt olivenolje og saltkorn, noe kråker, skjærer og måker sloss om.
Jeg vet at måkene strever med å finne mat i fjæra nå og skulle ønske vi kunne hatt en sjønær matestasjon med brød som allikevel kastes?
På den ene siden.
På den andre siden har jeg sett naturfilmer hvor sjøfugl har utviklet klør og flyttet inn i urskog. Kanskje dette er en naturlig utvikling for arten og at det bare må gå sin gang?

M.G. (17.06.2020)

De "utvikler" og forandrer seg ikke så raskt, men de kan endre ADFERD ved læring når de oppdager at det finnes mat på nye steder.

Roar Solheim (17.06.2020)


#Økologi og atferd

Ruging .

Hei.
Må det alltid ligge noen på eggene eller kan f.eks.begge foreldre ta en flytur. Takk for svar!
Torill

N.N (17.06.2020)

Egg kan ligge uten ruging noe tid (kanskje opp mot 1 time i bra vær). Hos mange arter er det bare hunnen som ruger, og hun må gå av eggene for å skite, spise og stelle seg hver dag.

Roar Solheim (17.06.2020)


#Økologi og atferd

Kråke-Per på besøk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne kråka har i dag vandret rundt på plenen vår, og ikke vært brydd av oss i det hele tatt. Virker veldig tam, og uredd. Ikke aggresiv. Han er rød i munnen, og etter det jeg har lest er det da en ungfugl? Han virket veldig satt ut av varmen, og søkte skygge på siden av garasjen tidligere idag. Der har han nå blitt, med unntak av noen gåturer i nærheten. Han flyr ikke, men virker ikke skadd og har ingen synlige skader. Har gitt han vann, fuglefrø og noen insekter. Er dette en ungfugl? Hva kan vi gjøre for å få den til å trives? Har laget et lite «hus» til den med papp som skydder mot sol og innsyn fra rovdyr. den kan komme og gå som den vil, da den har fri passasje. Er dette normalt for kråker/ungkråker?

M. (16.06.2020)

Dette er tydelig en ungfugl. Morsomt at den er så tillitsfull. Unge individer av mange ulike dyr kan ofte være svært tillitsfulle før de har erfart at mennesker er farlige dyr.

Roar Solheim (17.06.2020)


#Økologi og atferd

Svarthvitfluesnapper

Har mange hekkinger i kasser rundt hytta av fluesnapperen.
Begynner ungene og de voksne og trekke rett etter de har forlatt kassa?
Ser aldri noe til ungene utover sommeren.
Hadde vært interessant og fått noen til og ringmerket de voksne fuglene og sett om det er de samme som hekker her år etter år.
Vi har hytte i Kvås i Lyngdal kommune

S.O. (16.06.2020)

Når ungene har fløyet ut, kan hele familien bevege seg vekk fra hekkeplassen. Antar at de flytter seg i retninger som byr på størst mulig mengde insekter.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei!
På Hytta på Nøtterøy har vi de siste 3-4 årene observert en stor måke, som resten av områdets fuglesamfunn hater.

For noen år siden observerte vi at denne svære måken drepte en måke-unge på plenen foran oss og spiste den, mens fortvilede foreldre stupte ned for å redde den. Den store måken var helt uberørt.

Når den ligger ute i sjøen her, eller står på brygger/påler, prøver områdets fugler å jage den vekk. Den lar seg imidlertid ikke jage. I går lå den i vannet, og tok tak i vingen på en av fuglene som stupte ned for å jage. Den store måken filleristet/druknet/hakket på den mindre måken og begynte å spise av den mens den fremdeles kjempet for livet. Den døde naturlig nok. Og den glupske måken spiste godt og lenge av sitt bytte mens den duppet uberørt i sjøen.

Vi har kun sett disse to hendelsene, og tenker med gru på alt den finner på når vi ikke er på hytta. Vi er også bekymret for vår lille hund på 2,5 kg.

Det vi lurer på: er dette normal oppførsel? eller har vi en djevel-måke på hytta?
Vi er usikre på om det er en og samme måke. Dersom dette er vanlig måkeoppførsel kan det kanskje være flere av samme art?

Den er vesentlig større enn de andre måkene i området, og har mørk blå fjerdrakt. Mistenker at det er en svartbak, men den er ikke så mørk.

S. (16.06.2020)

Dette høres ut som en svartbak, og det er en naturlig hendelse. Svartbak kan faktisk fange og avlive andre fugler, mus, rotter og dyr opp mot kaninunge-størrelse. Men det kan være enkelte individer som er "flinkere" til å fange andre fugler enn de øvrige. Også gråmåkene kan opptre på denne måten.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Økologi og atferd

Ser måkene alltid i felles retning?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi begynte å diskutere måker og hvordan de plasserer seg på sine utsiktspunkter. Ser måkene alltid i felles retning? I så fall hvorfor?

P.K. (14.06.2020)

Har ikke noen opplysninger som kan besvare dette spørsmål, dessverre.

Roar Solheim (14.06.2020)


#Økologi og atferd

Blåmeis og Kjøttmeis

Hei

Jeg har et spørsmål
er det så at Blåmeisen er Ren kjøttspiser og?

T.B. (13.06.2020)

Nei, ingen av disse meisene er rene kjøttspisere, men de hakker gjerne på fett og kjøtt når det er tilgjengelig. Men kjøttmeisen er nok ivrigere på dette enn blåmeisen.

Roar Solheim (13.06.2020)

««første 1 492 - 1 516 av 6 879 siste»»