Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 478 til 1 502 av totalt 6 848 spørsmål


#Økologi og atferd

Tårnseiler plager taksvaler

Hei!
Vi har mange taksvaler med rede på huset. Rundt gården holder en flokk med tårnseilere til (minst 6 stk). Vi har flere ganger sett at tårnseilerne angriper redene til svalene. Flere av redene har hull, og vi har funnet flere døde fugleunger. Vi lurer på om dette er normalt? Finner lite informasjon om forholdet mellom disse artene. Er det noe man kan gjøre? Vi ønsker å ha begge artene på gården.

S. (17.06.2020)

Dette hørtes veldig spesielt ut, og jeg kjenner ikke til lignende observasjoner.

Roar Solheim (18.06.2020)


#Økologi og atferd

Måker

Hei
Følger med på rødlistet fugl og har småfuglmater året rundt. Nå har skjærene lært å dra ut stålhanken på den så alle får mat:) Veldig hyggelig å våkne til - og høre gråspurven og andre i kor igjen:)
En gang om dagen hiver jeg ut en tallerken med tørt brød, med litt olivenolje og saltkorn, noe kråker, skjærer og måker sloss om.
Jeg vet at måkene strever med å finne mat i fjæra nå og skulle ønske vi kunne hatt en sjønær matestasjon med brød som allikevel kastes?
På den ene siden.
På den andre siden har jeg sett naturfilmer hvor sjøfugl har utviklet klør og flyttet inn i urskog. Kanskje dette er en naturlig utvikling for arten og at det bare må gå sin gang?

M.G. (17.06.2020)

De "utvikler" og forandrer seg ikke så raskt, men de kan endre ADFERD ved læring når de oppdager at det finnes mat på nye steder.

Roar Solheim (17.06.2020)


#Økologi og atferd

Ruging .

Hei.
Må det alltid ligge noen på eggene eller kan f.eks.begge foreldre ta en flytur. Takk for svar!
Torill

N.N (17.06.2020)

Egg kan ligge uten ruging noe tid (kanskje opp mot 1 time i bra vær). Hos mange arter er det bare hunnen som ruger, og hun må gå av eggene for å skite, spise og stelle seg hver dag.

Roar Solheim (17.06.2020)


#Økologi og atferd

Kråke-Per på besøk

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne kråka har i dag vandret rundt på plenen vår, og ikke vært brydd av oss i det hele tatt. Virker veldig tam, og uredd. Ikke aggresiv. Han er rød i munnen, og etter det jeg har lest er det da en ungfugl? Han virket veldig satt ut av varmen, og søkte skygge på siden av garasjen tidligere idag. Der har han nå blitt, med unntak av noen gåturer i nærheten. Han flyr ikke, men virker ikke skadd og har ingen synlige skader. Har gitt han vann, fuglefrø og noen insekter. Er dette en ungfugl? Hva kan vi gjøre for å få den til å trives? Har laget et lite «hus» til den med papp som skydder mot sol og innsyn fra rovdyr. den kan komme og gå som den vil, da den har fri passasje. Er dette normalt for kråker/ungkråker?

M. (16.06.2020)

Dette er tydelig en ungfugl. Morsomt at den er så tillitsfull. Unge individer av mange ulike dyr kan ofte være svært tillitsfulle før de har erfart at mennesker er farlige dyr.

Roar Solheim (17.06.2020)


#Økologi og atferd

Svarthvitfluesnapper

Har mange hekkinger i kasser rundt hytta av fluesnapperen.
Begynner ungene og de voksne og trekke rett etter de har forlatt kassa?
Ser aldri noe til ungene utover sommeren.
Hadde vært interessant og fått noen til og ringmerket de voksne fuglene og sett om det er de samme som hekker her år etter år.
Vi har hytte i Kvås i Lyngdal kommune

S.O. (16.06.2020)

Når ungene har fløyet ut, kan hele familien bevege seg vekk fra hekkeplassen. Antar at de flytter seg i retninger som byr på størst mulig mengde insekter.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hei!
På Hytta på Nøtterøy har vi de siste 3-4 årene observert en stor måke, som resten av områdets fuglesamfunn hater.

For noen år siden observerte vi at denne svære måken drepte en måke-unge på plenen foran oss og spiste den, mens fortvilede foreldre stupte ned for å redde den. Den store måken var helt uberørt.

Når den ligger ute i sjøen her, eller står på brygger/påler, prøver områdets fugler å jage den vekk. Den lar seg imidlertid ikke jage. I går lå den i vannet, og tok tak i vingen på en av fuglene som stupte ned for å jage. Den store måken filleristet/druknet/hakket på den mindre måken og begynte å spise av den mens den fremdeles kjempet for livet. Den døde naturlig nok. Og den glupske måken spiste godt og lenge av sitt bytte mens den duppet uberørt i sjøen.

Vi har kun sett disse to hendelsene, og tenker med gru på alt den finner på når vi ikke er på hytta. Vi er også bekymret for vår lille hund på 2,5 kg.

Det vi lurer på: er dette normal oppførsel? eller har vi en djevel-måke på hytta?
Vi er usikre på om det er en og samme måke. Dersom dette er vanlig måkeoppførsel kan det kanskje være flere av samme art?

Den er vesentlig større enn de andre måkene i området, og har mørk blå fjerdrakt. Mistenker at det er en svartbak, men den er ikke så mørk.

S. (16.06.2020)

Dette høres ut som en svartbak, og det er en naturlig hendelse. Svartbak kan faktisk fange og avlive andre fugler, mus, rotter og dyr opp mot kaninunge-størrelse. Men det kan være enkelte individer som er "flinkere" til å fange andre fugler enn de øvrige. Også gråmåkene kan opptre på denne måten.

Roar Solheim (16.06.2020)


#Økologi og atferd

Ser måkene alltid i felles retning?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi begynte å diskutere måker og hvordan de plasserer seg på sine utsiktspunkter. Ser måkene alltid i felles retning? I så fall hvorfor?

P.K. (14.06.2020)

Har ikke noen opplysninger som kan besvare dette spørsmål, dessverre.

Roar Solheim (14.06.2020)


#Økologi og atferd

Blåmeis og Kjøttmeis

Hei

Jeg har et spørsmål
er det så at Blåmeisen er Ren kjøttspiser og?

T.B. (13.06.2020)

Nei, ingen av disse meisene er rene kjøttspisere, men de hakker gjerne på fett og kjøtt når det er tilgjengelig. Men kjøttmeisen er nok ivrigere på dette enn blåmeisen.

Roar Solheim (13.06.2020)


#Økologi og atferd

Blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Kan blåmeisene forlate redet "for tidlig"?
Nå har jeg ikke talt dager, men i dag fløy de ut. Nr 1 krasjlanda på gresset rett under, kunne ikke fly. Den plukket jeg opp og satte i treet et par meter bortenfor (samme treet foreldrene pleier "vente" i. Så kom nr 2, den fløy rett til treet av seg selv. Nr 3 landa rett ned i buskene/blomstene under kassa, og den var mye mindre enn nr 1. Den puttet jeg også i treet (mye katter i Hagen). Når vi kom hjem nå satt nok en som ikke kunne fly i blomsterbusken 1 meter under kassa. Men den ble redd og gjemte seg så lot den bare være. Den var enda mindre igjen.
Hadde blåmeis i fjor også, og opplevde aldri unger som bare "falt ned". Alle greide å fly de få meterne bort til treet. Fuglungene virket også mye større i fjor. Er det de minste som greier seg dårligere kanskje?

V. (12.06.2020)

Denne ser ut til å være stor nok til å forlate redet. Hvis det er lite mat, og ungene er sultne, kan de kanskje noen ganger forlate reiret 1-2 dager før mest gunstige tidspunkt.

Roar Solheim (12.06.2020)


#Økologi og atferd

Fluesnapper

Så om fluesnapper hunnen legger egg i midten av mai, og ruger i 2 uker... Hvor lenge bor ungene i reiret? Drar fluesnapperen sørover på høsten?

S.F.A. (10.06.2020)

Ja, de trekker om høsten, til Afrika. Ungene er i reiret ca 20 dager før de hopper ut.

Roar Solheim (11.06.2020)


#Økologi og atferd

Fuleskrik

Hei. EG var på tur i skogen og då høyrer eg ein rødstrupen som cirka skriker i ein time. Rødstrupen skriker veldig høgkt og. Kva kan vere grunnen til at hun skriker sånn. Kan det vere fordi hun har eit reir i nærheten og at ein større fugl prøver og ta fugleungene? Eller kan det vere at hun blir jaga av ein større fugl. Eller skriker hun bare fordi hun vil skrike. EG såg ikkje rødstrupen så då såg eg ikkje kva som skjedde med hun. Kva tror du?

N.N (09.06.2020)

Fuglene varsler bare når det er noe farlig i nærheten. Her kan det ha vært f. eks,. en ugle eller en hauk.

Roar Solheim (10.06.2020)


#Økologi og atferd

Plutselig var eggene borte

Et gråtrostpar har bygget rede i hagen min. I dag var plutselig eggene borte. En annen fugl har vel tatt dem. Kommer trostene til å legge nye egg i redet nå i sommer?

L. (09.06.2020)

Nei, de bruker aldri opp igjen samme rede, men bygger et nytt.

Roar Solheim (09.06.2020)


#Økologi og atferd

Skjære deg..

Hei, nokon som veit om det ligg noko bak den tergende, ertende eller mobbete oppførselen til skjæren??

Er dette ein fugl som liker å plage eller ligg det noko meir bak?

Mvh
Nyskjærig Per

N.N (08.06.2020)

Absolutt ikke. Men skjærer "mobbet" dyr som er (eller oppfattes som) farlige. Rovfugler, ugler, rovpattedyr og av og til også oss mennesker.

Roar Solheim (09.06.2020)


#Økologi og atferd

'Tyrkerduer

Hva spiser de

N.N (08.06.2020)

Frø, planter, insekter.

Roar Solheim (08.06.2020)


#Økologi og atferd

Kjøttmeis

Hei

Hender det at Kjøttmeis mammaen spiser
ungene sine hvis hun finner en død jeg syntes det hadde noe i nebbet som den ikke fikk ut

T.B. (08.06.2020)

Det har jeg ikke sett noen dokumentasjon på, men det kan tenkes, siden kjøttmeis også er en ren kjøttspiser inniblant.

Roar Solheim (08.06.2020)


#Økologi og atferd

Hvorfor gjør en fugl dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fuglene her elsker stearinlys. Inatt har de/den tatt et telys, rullet stearinen sammen til små klumper og lagt det pent rundt stammen til en av buskene her.. Se bilde. Noen som vet hvorfor den/de har gjort det slik?

M. (07.06.2020)

Nwi, dette har jeg dessverre ikke noen forklaring til.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Hvor sover fuglene?

Hei. EG bare lurte på hvor kjøttmeisen,blåmeisen og fluesnapperen sover om nettene. Sover dei i fuglekassen sine selv om det bare er eit tomt reir i dei?

N.N (07.06.2020)

Om vinteren sover gjerne meiser i kasser. Tror fluesnapperne helst sover ute i trærne.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Kommer fugleforeldrene til bake?

Hei. Fugleungene i fuglekassen min døde og då bar foreldrene ut dei 2 døde fugleungene så no er reiret heilt tomt. Og samme dagen som fugleungene døde låg foreldrene i fuglekassen nokon par gonger når reiret var tomt. Men i dag og i går såg eg dei ikkje i fuglekassen min nokon gonger. Så vil dei komme til bake om nokon dager og legge nye egg. Eller er det for seint til at dei legger nye egg. Så skal eg ta ut reiret eller er det eit håp om at fugleforeldrene kommer til bake?

N.N (07.06.2020)

Vanligvis legger de ikke egg i det gamle reiret. Hvis de vil forsøke seg på et nytt kull, velger de som regel en ny hekkeplass. Men observasjonen din er interessant. Kanskje også fugleforeldrene sørget over at ungene deres døde.....

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Ringde med unger.

Hei. Vi har et ringduepar som hekker på verandaen. En due har altid vært tilstede under ruging og i begynnelsen etter klekkingen. Nå legger vi merke til at begge ungene som er 7 dager gamle er alene i reiret. Er det vanlig at begge foreldrene forlater reiret i perioder?

E.N. (07.06.2020)

Ja, det hender nok når temperaturen tillater det.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observert i lavangen 070620 utenfor en fjøs. Bilde e utydelig men var hvit på hodet og nedover ryggen kort nebb røde føtter

N.N (07.06.2020)

Dette er en brushane.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Pilfink på brettet

Pilfinkunger som kommer på brettet her bruser m vingene og så får de ofte mat av mor. Hvorfor bruser de m vingene?

G. (07.06.2020)

Dette er vanlig oppførsel hos mange fugleunger som tigger om mat. Også hunner gjør ofte dette når de mates av hannen før egglegging.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Stær

Jeg har en flokk med stær i bakhagen. En blanding av voksne og unge. Legger merke til at de voksne mater ungene mens de går rundt. Er det vanlig? Trodde ungfuglene fant mat selv når de først er med på tur. Ser heller ikke ut som om de holder seg til å mate egne unger, da en unge kan få mat fra flere voksne. Vanlig?

K. (07.06.2020)

Ja, dette er vanlig. De fleste fugler mater ungene sine selv en stund etter at de har lært å finne mat selv.

Roar Solheim (07.06.2020)


#Økologi og atferd

Talende vaktel

Hvorfor galer/roper vaktelen om natten?

N.N (06.06.2020)

Kanskje fordi den da er mindre utsatt for å kunne bli oppdaget av rovfugler som jakter om dagen, og fordi lyden bærer lenger om natta enn på dagtid.

Roar Solheim (06.06.2020)


#Økologi og atferd

Hei igjenn

Fugleungene mine dødde jo. Og fuglen har leie der 3 gonger i dag etter at fuglen dødde. Skal fuglen legge fleire egg då eller vil han berre ligge der og varme seg?

N.N (05.06.2020)

Nei, den legger ikke egg i et reir med døde unger. Men det KAN faktisk hende at fuglen forsøker å varme ungene i håp om at det fremdeles er liv i dem! Også fugler kan kanskje sørge over døde unger.

Roar Solheim (05.06.2020)


#Økologi og atferd

Agressive Kråker

Var på tur med hunden i går, og plutselig stod det en liten kråke (kanskje barn) ved siden av oss, som ikke fløy av gårde, men hoppet unna. Hunden brydde seg lite, men så kom det flere kråker som lagde et skikkelig leven, og begynte å fly mot meg og hunden og "sneie" oss, og de fulgte oss lenge. Jeg måtte finne en kjepp, hadde sikkert ikke klart å treffe de når de sneia meg, men de kom gjentagende ganger mot meg bakfra. På veg hjem, på et litt annet sted, kom de jammen tilbake og begynte med det samme. I dag når jeg gikk tur med hunden, kom de faktisk igjen, og virket agressive og drev med det samme. Tydelig at de husker meg og hunden, og ser oss på lang avstand. Dette skjedde rett ved siden av en skole, men vet ikke om noen barn har opplevd det samme. Kan jo være litt skremmende for mindre skolebarn. Jeg har ikke tenkte å holde meg inne pga kråker, og det er vell lenge siden det var skudd premie på de, men er det noen tips for å få stoppet dette om det fortsetter ?

I. (05.06.2020)

Hunder oppfattes som farlige rovdyr som kan drepe en kråkeunge, og kråkene forsvarer ungene sine. Dette er naturlig og riktig foreldreadferd hos de fleste fugler.

Roar Solheim (05.06.2020)

««første 1 478 - 1 502 av 6 848 siste»»