Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 6 724 spørsmål


#Økologi og atferd

Aldri sett så mange kråker før

Aldri sett så mange kråker før, hva gjør de? Helt ekstremt mange som møttes og fløy rundt. Dette var rundt Lena sentrum i toten. Takk for svar

E. (27.09.2023)

Ser ut som en typisk ansamling om høsten og vinteren når kråkefuglene samles for å fly til et felles overnattingssteds. Her er det mange kaier i flokken (det hører en på lydene).

Roar Solheim (27.09.2023)


#Økologi og atferd

Gråspurv i flokk

Når spurvene kommer til fuglemateren kommer de alltid i flokk, alt fra 8-10 til 20 stk. Kjøttmeisen kan komme alene eller med en annen. Blåmeisen i par. Lever spurvene i flokk?

N.N (24.09.2023)

Gråspurvene holder seg ofte sammen i flokker, ja. det samme gjør mange finkefugler (som grønnfink, bjørkefink og sisiker) i vinterhalvåret

Roar Solheim (24.09.2023)


#Økologi og atferd

Ugle

Hei!
Jeg skulle lufte hunden min bak foreldrene mines gård i Sigdal i kveld kvart over 8 (ikke helt mørkt, fortsatt blålig ute). Hun merker noe i skogkanten da hun bjeffer og løper frem. Hun stopper opp litt midt i jordet, for så og fortsette mot skogkanten. Da flyr en ugle mot henne og prøver og skremme henne, da den flyr rett mot henne før den roterer tilbake igjen. Dette gjentar den 5 ganger og ender ved gjentatte ganger mellom meg og hunden i en slak nedadgående ring. Til slutt flyr den avgårde en annen retning. Åkeren er nylig slått og er mulig den jakta mus? Spørsmålet mitt er hvilken ugle det kan være? Jeg fikk et lyst inntrykk av den og tenker meg at det kan være jordugle. I skogkanten har vi hørt territorielle kattugler før, så det er også en mulighet. Lurer også på hva som kan ha vært grunnen til denne oppførselen?

N.G. (24.09.2023)

Dessverre vanskelig å vite hva som kan ligge bak en slik oppførsel. Ugla kan ha vært nysgjerrig på hva hunden var, ha fløyet mot den for å se om den kunne skremme opp mus, eller av helt andre grunner. Både jordugle, hornugle og kattugle er mulige arter. Kattugle kan slå etter byttedyr på åpne områder. Hvis fuglen fortsatte å fly over de åpne områdene, er det jordugle/hornugle som kanskje er de mest sannsynlige.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Økologi og atferd

Ringduer og eiketrær

Spiser ringduer eikenøtter?
Vi bor nær skogen og har en stor eik i hagen som nå er full av nøtter som drysser. Vi har i alle år hatt et eller to ringduepar på besøk i hagen. De liker godt å sitte i eika, men jeg har aldri sett slik oppførsel som idag da det så ut som om de flyttet seg ofte og plukket på noe (nøtter?). Duene spiser oftest på bakken, og jeg har ikke observert at de har spist nedfallsnøtter. Det virket også som om det er flere duer der enn de som bor her. Er det like før de flyr sørover?

G.B.T. (22.09.2023)

Det kan godt hende at de gjør det. I alle fall spiser de bøkenøtter.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Økologi og atferd

Er svanen syk eller i sorg

Jeg bor i et område hvor det oppholder seg mye knoppsvaner. En fugl holder seg mest for seg selv. Er stort sett på land (et annet sted enn de andre svanene).Den ser litt pjusket/skitten ut og har mistet eller plukket av helehalestjerten. 2-3 andre svaner kommer av og til på land på samme sted, men går i sjøen igjen etter en liten stund. Kan den være syk eller i sorg?

I.B. (19.09.2023)

Begge deler er mulig, dessverre umulig å avgjøre sikker årsak.

Roar Solheim (19.09.2023)


#Økologi og atferd

Skjærer som sørger over andre fuglearter som dør

Jeg har opplevd to ganger at skjærene samler seg og bråker mye rundt andre døde fuglearter.. er det fordi de sørger ? Dette har vært fugler som er død etter å ha truffet vindu. De har ikke hakket på den døde fuglen og det har vært mange 8-10skjærer som samler seg rundt.. så hvis de ikke spiser de døde fuglene.. sørger de?

L.B. (19.09.2023)

De sørger neppe over andre fuglearter, men det er godt mulig at kråkefuglene har en form for sorgreaksjon hvis en i deres egen familiegruppe (eller en make) plutselig ligger død på bakken.

Roar Solheim (19.09.2023)


#Økologi og atferd

kråker og mat

Leser innlegg om hvordan fuglene klarer få med seg mye mat i nebbet. Jeg har observert kråker og skjærer lenge og de prøver seg frem etter str. på bitene og tar de minste først ,så de store som holder de små bitene på plass eller de deler opp bitene og dytter de sammen. Ganske så smarte!

K. (17.09.2023)

Ja, kråkefugler forstår mange sammenhenger i verden omkring seg.

Roar Solheim (17.09.2023)


#Økologi og atferd

Innsamling av mat!

Hvordan klarer fuglene å ha så mange ting i nebbet på en gang ?

N.N (17.09.2023)

Ja, DET er et spennende spørsmål som jeg ikke kan gi sikkert svar på. Men de må åpenbart ta tunga til hjelp for å holde fast de første matbitene mens de plukker opp de neste!

Roar Solheim (17.09.2023)


#Økologi og atferd

Spurvens vingeslag pr minutt og sekund

Jeg lurte på hvor mange vingeslag en spurv har pr sekund og minutt og om den kan stå stille i luften over tid på samme måte som en kolibri?

T. (14.09.2023)

Har ikke data for dette. Men spurv står ikke stille i lufta lik kolibrier.

Roar Solheim (14.09.2023)


#Økologi og atferd

Orreleik om høsten

Jeg har nå i månedsskiftet august - september flere ganger hørt orrfuglen spille om morgenen i Holtaheia i Rogaland. Hvorfor gjør den det på denne tiden av året? Det er vel for sent nå å begynne med et nytt kull unger?

A.V. (12.09.2023)

Ja, men orrfuglene pleier å spille noe også på denne tiden av året. Kanskje etablerer de en rangorden før de flokker seg i vinterhalvåret.

Roar Solheim (13.09.2023)


#Økologi og atferd

Parring grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette parring eller fôring?
Er tatt idag 12.sept.

J.G. (12.09.2023)

Kanskje foring,men vanskelig å si. Kan også ut i fra bildet se ut som slossing.

Roar Solheim (12.09.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Holder tyrkerdua sammen livet ut?

A. (10.09.2023)

Det har jeg dessverre ingen opplysninger om.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hva lever spurven av om vinteren? Bortsett det den finner på fuglebrettet.

S.M. (10.09.2023)

Frø og det den måtte finne av insekter. Men mange gråspurver lever i byer hvor de finner smuler og matrester etter oss mennesker.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Økologi og atferd

Knoppsvane tar livet av ungene

Ett par med knoppsvaner hadde 8 unger i vår. Nå er det bare tre unger igjen pga. foreldrene støter ut en etter en har vi sett i sommer. Biter ungene rett og slett ihjel…!! Dette skjedde ifjor også. Da var det 6 unger og bare 3 unger vokste opp pga. foreldrene hakket og beit ihjel 3 av dem. Vi hyttefolk skjønner ikke noe av denne hendelsen ifjor og samme iår ????

K.H.I.S. (09.09.2023)

Nei, jeg kan dessverre heller ikke forklare hvorfor dette skjer, hvis ikke foreldrene "tester" ungene slik at bare de sterkeste blir igjen og overlever. Det kan kanskje skje dersom svanene har begrenset tilgang på matressurser. Dette er kvalifisert gjetning, siden denne formen for adferd er standard hos f. eks. sothøns (riksefugler), men jeg har aldri hørt om dette hos andefugler.

Roar Solheim (09.09.2023)


#Økologi og atferd

Gransanger

Hei. Selv om sommeren er over så synger den flotte gransangeren ganske intenst også på fine Septemberdager, til forskjell fra andre fugler. Vet dere hvorfor??

E. (09.09.2023)

De er kanskje fremdeles territorielle med hensyn til leveområde, matsøk osv, men kan ikke si sikkert.

Roar Solheim (09.09.2023)


#Økologi og atferd

Falk

Hvor langt, hvor godt syn, har en falk?
Har hørt at en flygende/jagende falk kan se veldig langt, opptil flere kilometer

G.H. (08.09.2023)

Ugler kan se en mus bevege seg på mer enn en kilometers avstand. Det samme kan nok også falker og de fleste rovfugler.

Roar Solheim (09.09.2023)


#Økologi og atferd

Ender og svaner

Kan ender og svaner leve sammen? isåfall hvordan?

A. (07.09.2023)

Spørs hva du mener med å leve sammen. Ender og svaner lever nært hverandremange steder, men forsøker ikke å parre seg med hverandre.

Roar Solheim (07.09.2023)


#Økologi og atferd

Traner

Hvorfor skriker tranene når de flyr? Det er ikke bare den første men hele « gjengen». Ofte er det store flokker, særlig nå på høsten. Takk for svar.

B.T. (06.09.2023)

De kommuniserer med hverandre. Men HVA de formidler er ikke greit å finne ut...

Roar Solheim (06.09.2023)


#Økologi og atferd

Hakkespett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvor overvintrer hakkespetten ? Vi har fått en i hagen nå i sommer å nå ser vi han flyr rundt med kvister eller kongler i nebbet. Bor i Kabelvåg i Lofoten å har mye småfugler som vi mater men aldri hatt hakkespett her. Den er ivrig i området å lager mye lyd men hakker lite synger mest. Bilde er litt dårlig da jeg prøvde å film den på 25-30 meters avstand.

T.S.E. (03.09.2023)

Dette er en flaggspett. Den hakker frø ut fra konglene, men må da sette dem fast i en sprekk som den hakker ut i en trestamme, en såkalt spettesmie. Flaggspettene overvintrer der de finner mye kongler.

Roar Solheim (03.09.2023)


#Økologi og atferd

Hvor lenge kan en kattugle gå uten mat?

Hei, jeg lurer på hvor lenge en kattugle kan gå uten mat? Ikke før den dør, men fra den natten den først fanget mat, til neste gang den trenger å fange noe. Men også hvor lang tid det tar før den MÅ ha mat.

N.N (03.09.2023)

Det kommer nok an på i hvor godt hold fuglen er. Kattugler kan være svært fete, og ha et fettlag på opp mot 1 cm rundt hele kroppen. DA kan de nok klare seg i svært lang tid uten mat. Er ugla mager og fettfri, kan den kanskje sulte opp mot et par dager, men da er den nok på utkikk etter noe spiselig hele tiden. Kniper det med mus og fugler, kan kattuglene gå på bakken og trekke opp meitemark som en trost!

Roar Solheim (03.09.2023)


#Økologi og atferd

Hvorfor befinner det seg flokker med fugler midt på trafikkerte veier?

Hei!

Jobber turnus med en del nattskift. På vei med bil hjem tidlig på morgenen fra Oslo til det mer landlige stedet jeg bor, legger jeg merke til at det ofte er større ansamlinger skjærer og kråker midt i veibanen. Er ofte slik at jeg må bremse en del ned for å unngå å treffe dem da de motvillig flytter seg vekk når jeg kommer.

Hvorfor virker de å trives så godt på et relativt utsatt og farlig sted? Skulle tro at et tre eller jorde burde være tryggere alternativer?

Takk for svar!

K.V. (02.09.2023)

Dessverre vanskelig å vite årsaken til dette. Noen ganger kan flere kråkefugler samles fordi det er mat på stedet (påkjørte dyr?), men det kan også tenkes at en vei er veldig oversiktlig slik at kråkefuglene lettere ser farer som rødrev, hønsehauk m. fl.

Roar Solheim (02.09.2023)


#Økologi og atferd

Fly i plog

Er det en bestemt gås som leder Ann og bestemmer når flokken skal ut å fly i plog?

Ø. (01.09.2023)

Nei. De bytter på å fly foran.

Roar Solheim (01.09.2023)


#Økologi og atferd

Skjærepar

Hva skjer dersom skjæreparet mister hverandre? Finner de ny make med en gang?

C. (30.08.2023)

Ja, ganske raskt.

Roar Solheim (30.08.2023)


#Økologi og atferd

Ørnepar

Jeg vet at ørn lever sammen som par hele livet.
Hva skjer dersom den ene dør? Kan den andre fostre opp ørneungene aleine dersom de har unger? Sørger de, eller finner de ny make raskt?

N.N (30.08.2023)

Ja, hvis de har god mattilgang. De finner som regel ny partner i løpet av et år.

Roar Solheim (30.08.2023)


#Økologi og atferd

Problem: Når vil måkene forsvinne?!?

Har nå hatt støy til alle døgnets tider av måker med måkeunger på nabotaket ved blokka jeg bor. Ser ut til å være en av de største måkene , for krykkjene har forsvunnet. Men disse blir og måkeungene skriker og maser like mye, selv om de er FORLENGST flyvedyktige! Det er snart september. De må da snart fly avsted?

F. (29.08.2023)

Dessverre umulig å vite hva måkene kommer til å gjøre, ikke minst når det heller ikke er oppgitt hvor i landet dette er.

Roar Solheim (29.08.2023)

1 - 25 av 6 724 siste»»