Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 908 spørsmål


#Fuglekasser

Hundepels i vinterkasser

Hei! Har en flokk med langpelsa hunder som røyter en god del. Bruker alltid å spare pelsen deres og sette ut til fuglene på våren. De forsyner seg flittig og jeg finner alltid pels i fuglekasser rundt omkring her. Men hva med å sette inn ny hundepels i kassene etter at kassene er rengjort for vinteren? Tanken er at fuglene skal kunne holde bedre på varmen dersom de sover på hundepels kontra en tom rengjort kasse.
Noen tanker om dette?

E. (25.09.2023)

Nei, det skal du IKKE gjøre! For det første trenger ikke fuglene slikt materiale i kassene om vinteren. De sover i kassene for å være beskyttet mot ugler og andre som kan spise dem, IKKE for isolasjonens skyld. Dernest fører slikt materiale lettere til at diverse parasitter holder til der og plager fuglene.

Hvis du legger ut hår fra langhårete hunder MÅ du KLIPPE dette opp i høyst 2-3 cm lange biter. Lange hår er LIVSFARLIGE i fuglereir fordi fuglene kan bli hengende fast med beina i slike lange hår! Har selv funnet ihjelsultet fastsittende kjøttmeis i et reir med slike lange hår!

Roar Solheim (25.09.2023)


#Fuglekasser

nest box

Bilde vedlagt spørsmålet

Hej,
We where in Norway this summer and over the last years i am still asking myself, for what birds are this next boxes, a Norwegian farmer told me for the seagull, but i think it could also be used for the oystercatcher or the Arctic tern.

E.D.G. (24.09.2023)

These are for common gulls and oystercatchers. Both may nest on them.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Fuglekasser

Garnrester i fuglekasser?

Jeg fikk tips om å spare ullgarnrester og legge i fuglekasser?
Er dette riktig?
Fuglekasser henges opp på fjellet, 960 moh i Sør-Fron

L.R. (17.09.2023)

Ikke legg I fuglekassene, men ute slik at fuglene kan plukke selv. Hvis du har garnrester, må dette klippes i korte stykker, helst ikke lenger enn 2 cm slik at fuglene ikke hekter seg fast i lange tråder - det kan skje!

Roar Solheim (17.09.2023)


#Fuglekasser

Kan fuglekasser være tilholdssted utenom hekkingen?

Var i ferd med å ta ned og rense fuglekassene, tenkte kanskje bare å ha dem boden til senvinteren/våren, da min kone sa at kassene kan være fin ly for fugler i uvær og kulde? Er det noecman vet om?

N.N (10.09.2023)

Kassene brukes ofte om vinteren av hullrugere til å sove i. Men det er en fordel å kaste ut gamle reir nå, det gir mindre fare for at fuglene blir utsatt for parasitter som kan skjule seg i reirrester. Fuglene søker ikke inn i kassene for å få isolasjon, men beskyttelse mot nattlige jegere som ugler.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Uklekkede egg i fuglekassa

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg rengjør fuglekassene mine, og finner disse uklekkede eggene et godt stykke ned i mosen/reirmaterialet. Kan det bety at en ny familie har flyttet inn og lagt nytt materiale oppå det mislykkede kullet, hvor kanskje foreldre var døde?

N.N (10.09.2023)

Kan være fluesnapper som har bygd reir oppå meiseeggene. Meisen kan ha blitt jaget vekk, eller ha gitt opp av ulike årsaker.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Kan fuglekasser være tilholdssted utenom hekkingen?

Var i ferd med å ta ned og rense fuglekassene, tenkte kanskje bare å ha dem boden til senvinteren/våren, da min kone sa at kassene kan være fin ly for fugler i uvær og kulde? Er det noecman vet om?

N.N (10.09.2023)

Ja, Flere arter av hullrugere sover in fuglekasser om vinteren. Og det er da en fordel at gamle reir er kastet ut - de gir ikke noen form for viktig isolasjon.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Fuglekasser

Leire i uglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! For et års tid siden hengte jeg opp en stor uglekasse i et skogholt (Karula nasjonalpark, sørlige Estland). Nå har jeg omsider sjekket kassen. Fant ikke noe fjær e.l. etter fugler. Men jeg fant store klumper av leire (leiraktig jord) som var klint opp i hjørnene, med en slags pellets-struktur.
Tidlig i vår mente jeg å se slik 'modellering' også i en halvsirkel rundt hullet, men det forsvant siden. Kanskje det falt av?
Nysgjerrig på hvem som står bak!

S. (05.09.2023)

Du har nok hatt spettmeis som hekkefugl i kassa.

Roar Solheim (05.09.2023)


#Fuglekasser

Ett egg igjen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Det ligger igjen ett egg i en fulgekasse. Vi tror det er kjøttmeis og lurer derfor på om klekkeperioden er ferdig? Hun lå der i mai, og vi lurer på om vi nå kan ta det med oss i barnehagen å se på det med barna.

I. (31.08.2023)

Et uklekt egg. Det ligger ofte igjen slike egg i meisereir, og de klekker ikke. Kast ut alt sammen slik at kassa er renset før vinteren. Meisene sover gjerne i slike kasser, og da er det best at gamle reir er kastet ut.

Roar Solheim (31.08.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Jeg lurer på om det er passende å sette ut/henge opp fuglekasser for vinteren nå?
jeg synes mange fuglekasser til salgs i f. eks. dyrebutikker har veldig små hull , er redd fuglene skal sette seg fast eller ikke komme inn/ut , er det noen kasser som anbefales til småfuglene ?

F. (25.08.2023)

Det er helt perfekt å sette ut fuglekasser nå. Da kan fuglene bruke dem til å sove i om vinteren. Spesielt meiser gjør dette. Hull må ikke være mindre enn 28 mm - det går for blåmeis og svarthvit fluesnapper. Ellers er 32 mm anbefalt for meiser generelt.

Roar Solheim (25.08.2023)


#Fuglekasser

Rede i fuglekasse som skal flyttes

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi hengte opp en fuglekasse i august i fjor. Pga flytting tok vi den ned nettopp. Det viser seg at det er rede i den. Skal vi ta ut redet før vi henger den opp på nytt sted, eller er det best å la det ligge?

K.F. (14.08.2023)

Gamle reder skal alltid tas ut, så bare rens kassa nå og kast redet.

Roar Solheim (14.08.2023)


#Fuglekasser

Beising av fuglekasser

I år hengte jeg opp 6 meisekasser som var nybeiset utvendig i månedskifte mars april. De så lenge ut til å bli ubebodd, men etterhvert ble det hekking i to. En med s/h fluesnapper og et kull to med kjøttmeis. Uansett dårlig uttelling Spørsmålet bli dermed, reagerer fuglene på at kassen er nybeiset?
Er det dermed smart å la ny kasser forbli ubehandlet, og heller ta de ned å beise etter hekkesesongen er over?

J.N. (11.08.2023)

Nei, vi har ingen erfaring med at fugler påvirkes negativt av at kasser er nybeiset. Kasser bør beises eller males, slik at de varer lenger.

Roar Solheim (13.08.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasse

Hei. Jeg er ikke så lidenskapelig opptatt av fugler, men har en del rester av bordkledning som jeg tenkte skal få bli fuglekasser. Jeg bor i Kristiansund i nærheten av havna og er usikker på hvilke fugler jeg burde bygge kasse til? Jeg tenkte å sette noen av fuglekassene på husveggen og noen i trær.

R.U. (06.08.2023)

Stærkasser (hull 45 mm), og meisekasser (hull 32 mm) kan du prøve deg på. Du kan også lage en stærkasse med stor åpning i øvre del av front, like bred som bordet. Dette kan bli brukt av rødstjert og kanskje også linerle.

Roar Solheim (07.08.2023)


#Fuglekasser

Bygging av fuglekasse. Størrelse på hull

Hei.
Vi bygger fuglekasse. Holder til i Sande i Vestfold.
Har du en formening om hvilken størrelse på hullet/åpningen i kassen som passer best her?

A. (05.08.2023)

Kommer an på hvilke arter du bygger for. Vanlig for småfuglkasser er 32 mm.

Roar Solheim (06.08.2023)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Vi hadde i flere dager hatt stor glede av å følge med mating av blåmeisunger i fuglekassa vår. Men en dag var det helt stille, og vi tenkte at ungene hadde forlatt reiret. Bare én gang kom en av foreldrene flyvende til kassa, men fløy straks sin vei. Så vi tok ned kassa og åpnet: Der lå tre døde unger,? den ene hadde tydeligvis blitt hakket ihel, de to andre var bare døde. Kan dere hjelpe oss å forstå hva som har skjedd?

M.B. (01.08.2023)

Det kan være mange mulige forklaringer, så det er ikke mulig å fastslå sikkert hva som har skjedd. Ofte kan noen unger sulte i hjel helt mot slutten før de hopper ut, slik at noen da ligger igjen døde i kassa. Resten av kullet kan ha fløyet ut normalt.

Roar Solheim (01.08.2023)


#Fuglekasser

Tårnseiler

Jeg har hengt opp to nabokasser til tårnseiler. Den vil konkurrere med stær antar jeg. Dersom tårnseiler kommer senere (mid-mai) er det da en ide å holde hullet stengt inntil tårnseiler ankommer?
Det står at tårnseilerens oppmersomhet kan fanges ved å spille av lyden av den ved kassene. Det finnes opptak av den på nettet, men er det noen oppskrift på hvordan den kan «streames» kontinuerlig på mobilen?

K.K. (29.07.2023)

Det kan absolutt være en ide å stenge kasseåpningene inntil ca 20 mai, tiden da tårnseilerne vanligvis dukker opp i de sydligste delene av Norge. Vet dessverre ikke hvilke metode som best kan anvendes for å spille av seilerlyd nær en slik kasse.

Roar Solheim (29.07.2023)


#Fuglekasser

Flytte på fuglekasse

Hei. Vi har en fuglekasse på et tre som har blitt helt dødt og som vi bør kappe ned. Når kan vi flytte fuglekassen? Vi har sett at det er fugleaktivitet i den. Mvh Gry

N.N (26.07.2023)

I slutten av august bør det være helt trygt.

Roar Solheim (26.07.2023)


#Fuglekasser

Forlat rede?

På hytten har vi en fuglekasse med egg. Vi har ikke set en fugl gå in eller ut av kassen. Kan rede være forlat?

N. (21.07.2023)

Det kan være gjenliggende uklekte egg.

Roar Solheim (21.07.2023)


#Fuglekasser

Kjøtmeis

Ei kjøtmeis har ruga i fuglekasse så seint som månadsskiftet juni-juli. No er meisa vekk og det lig att to egg i reiret. Kva har skjett?

O.I.M. (10.07.2023)

Ungene har nok forlatt kassa, og to egg er trolig ubefruktet og ligger tilbake - det er vanlig.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Fuglekasser

Fuglekasse til Flaggspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en trofast venn i hagen, en Flaggspett. Har lest at de gjerne vil sitte i fuglekasser om natta og at de av og til hakker seg større inngangshull på kasser beregnet på mindre fugler. Vi ønsker å henge opp en kasse til han med tilpasset åpning.
Hvor stor kasse bør vi skaffe, og hvor stort hull??

L.G.M. (09.07.2023)

Stærkasse med hullåpning 4,5 cm er velegnet.

Roar Solheim (12.07.2023)


#Fuglekasser

Fugllopper

Har kamera i en kasse med blåmeis. Første kull med 10 unger er dratt og mora la 9 nye egg og i den tredje uken med ruging ble reiret invadert av lopper. Masse. Mora har nå vært borte i flere timer fra eggene sine. Er dette vanlig og vil hun returnere? Mvh Ninni

N.A. (08.07.2023)

Tror hun vil returnere - vent og se.

Roar Solheim (08.07.2023)


#Fuglekasser

To fuglearter deler kasse

Hei. Har en fuglekasse der kjøttmeispar hadde egg og nå barn.men to spurvepar ser også ut som de bor der. Går det. Samtidig

L.N. (07.07.2023)

Nei, det går som regel ikke. Da prøver kanskje spurvene å overta kassa fra meisene.

Roar Solheim (08.07.2023)


#Fuglekasser

Forlater kjøttmeisen ungene før de er flyvedyktige? Er det noe å gjøre?

I litt over en uke har jeg observert kjøttmeisforeldre som har flydd skytteltrafikk med mat til ungene i kassen. I dag har jeg ikke observert foreldrene. Fugleungene piper jevnt og trutt, selv om de ikke mates, men svakere. Er det sannsynlig at foreldrene har forlatt ungene og hvor lenge kan de overleve uten mat? Kan mennesker fange innsekter og putte inn i kassen, eller vil det bare forlenge lidelsen for ungene?

B.T.K. (06.07.2023)

Foreldrene forlater ikke ungene sine, så her er det spørsmål om noe kan ha hendt de voksne. Fugleunger må mates ved å puttematen ned i gapene deres. Derfor er det nytteløst å dytte insekter inn gjennom et fuglekassehull.

Roar Solheim (08.07.2023)


#Fuglekasser

Kan jeg flytte en bebodd fuglekasse?

Heisann! Jeg har et skur ved huset mitt som jeg har planer om å vaske og male. Problemet er at på den ene veggen henger det en fuglekasse med en spurvefamilie (vet ikke om eggene har klekket enda). Er det mulig for meg å flytte fuglekassen uten å sette ungene i fare? f.eks til en annen vegg av bygget eller et tre i nærheten i en kort periode?

T. (02.07.2023)

Nei, da er det stor fare for at fuglene forlater kassa.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Fuglekasser

plassering av kasse til tårnseileren

Har kjøpt to stk tårnseiler kasser. Hvor skal jeg plassere de? Mot sør og vest eller vest og nord?

G.E.H. (28.06.2023)

Sør eller vest tror jeg er bra, men det er ikke sikkert himmelretning betyr så mye.

Roar Solheim (29.06.2023)


#Fuglekasser

Hvor mange fuglekasser

Har tomt 850 kvadrat tettbebygd bod, garasje og hus, har 15 fuglekasser, det blir fler, bor og bygger rede i de fleste, mange samtidig, de står tett boden har 7 stk, rundt om ikke syd siden, men ser ikke ut som det har noe å si, stær kasse har jeg prøvd 1 gang, det så ut som sprengt utedo i den kassa etter at alle hadde flyttet ut, den måtte jeg hive, blir ikke fler av stær kaase for meg, selv om. De oppfordrer til det,

K. (24.06.2023)

Stær kan være ganske grisete, ja.

Roar Solheim (24.06.2023)

1 - 25 av 2 908 siste»»