Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 282 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Veldig skadet måke

Hei.
Jeg var på vei hjem, og så noe hvit ligge midt i rundkjøringen, jeg stoppet for å se hva det var og der lå det en måke. Først tenkte jeg at den va dø, men merket fort når jeg gikk ut av bilen at den fortsatt var i livet. Jeg hentet en plastpose i bilen og flyttet stakkars lille måke med den til et trygt sted langt av veien. Måken er veldig skadet, ene benet så til å være knekt, den hadde blodet rundt nakken, og øyene var våte:( Tror den mest sannsynlig har flydd inn i en bil, men hva kan jeg gjøre? Jeg kommer ikke til å avlive den for det klarer jeg ikke, men er det noen ting jeg kan gjøre for å hjelpe den?

S.M. (15.05.2022)

Nei, her er nok avliving det beste rådet.

Roar Solheim (15.05.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Gråtrost

Bilde vedlagt spørsmålet

Hunden fant denne på tur de en har et stort sår på bryst mage (ikke etter hunden) tenkte og se om jeg får den til å komme seg

T. (07.05.2022)

Et bilde av skaden ville ha vært til større hjelp.

Roar Solheim (09.05.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Vet du hva som kan feile denne? Og er det evt smittsomt??

E. (10.04.2022)

Dessverre vanskelig å si.

Roar Solheim (10.04.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Syk grønnsisik.

Har en syk, tror i alle fall han er syk eller skadet, liten grønnsisik på fôringsplassen. Han har vært "skranten" i tre dager. Nå har han plassert seg på taket av fuglekassen til et frustrert pilfinkpar. De prøver å få han bort, men det er nytteløst. Oi, der fløy han, så det kan han. Nå sitter han på fôringsplassen.
Hva kan det være som feiler han? Kan jeg foreta meg noe?

K.M.I.R. (06.04.2022)

Dessverre umulig å vite uten veterinærundersøkelse. Den KAN ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu også, og noen ganger tar det flere dager før en fugl kommer seg helt etter en slik hendelse.

Roar Solheim (06.04.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompapp

Jeg. Har en dompapp ute her en hann ,den sitter bare ved frøene å er helt rolig sikkert syk satt uråt et maravinbur med høy men hva kan jeg hjøre ,,,naturens gang eller???

E. (04.04.2022)

Ikke lett å gjøre noe. Den kan være syk, eller omtåket etter kollisjon med vindu. Hvis det siste har skjedd, har den kanskje fått hjernerystelse, og da kan det ta alt fra en kort stund til flere dager før en slik fugl kommer seg.

Roar Solheim (04.04.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet due på Bærums Verk

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne duen landet ved Baker Hansen på Bærums Verk. Den stod og landet bare på et ben. Det andre benet var dratt oppunder vingen. Den fløy litt, men npr den landet la den seg rett ned for så å reise seg etter enstund på et ben. Jeg sa i fra til de på bakeriet, men det var ikke noe de kunne gjøre. Jeg fikk så vondt av den og det var flere som la merke til den skadede fuglen.

B. (30.03.2022)

Dette er en stokkand, ikke en due! Den klarer seg nok selv om den har et skadet bein. Mange fugler klarer å leve med slike handicap, selv om vi synes det kan se problematisk ut. Hvis skaden er gammel og beinet har grodd i en vanskelig stilling, er det ikke noe man kan gjøre med det.

Roar Solheim (30.03.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Hvorfor dør fuglene på fôringsplassen ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har hatt en mengde fugler på fôringsplassen i vinter. Så mange at jeg også legger mat på bakken eller under bærbusker. Likevel har jeg i løpet av vinteren observert 5 døde bjørkefinker rundt huset og i nærheten. Fuglene ser helt fine ut. Det virker som om Hagen er tom for finkefugler nå. Bare meis og troster igjen. Er fuglene syke ?

G.K.S. (12.03.2022)

Ikke helt vanlig dette. Det KAN hende at fuglene er rammet av salmonella.

Roar Solheim (12.03.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen tok katten inn. Ingen synlige skader bortsett fra en fot som ser knekt ut. Den har kommet seg nå etter noen timer og hopper rundt i kassa og spiser frø. Forsøkte fly fra verandaen men datt i bakken. Nå er den i kassa igjen, hopper rundt og spiser frø. Har fugler smerte pga knekt fot? Er det håp for at den skal klare seg? Hva bør vi gjøre?

T. (10.03.2022)

Bare fortsett å fore de. Kan nok klare seg.

Roar Solheim (10.03.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Trost med ødelagt nebb

Hei! I mange år har jeg maten trosten om vinteren på min altan. De heter Torben og Torstein.
Den ene av de to kom for noen dager siden med ett åpent nebb, ser ut som nedre del er knekt. Den får i seg en og annen rosin,men det er ikke mye.
Dens stikker med en gang jeg nærmer meg. Hva kan jeg gjøre. Jeg får så vondt av at jeg bare må sitte å se på.
Er det noe lettere jeg kan gi for å spise eller er det ikke noe jeg kan gjøre?

Hilsen Belle Myhre

B. (10.03.2022)

Dessverre lite du kan gjøre annet enn å legge ut mat.

Roar Solheim (10.03.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadd fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann.
Lurer på om det finnes noen som tar seg av villfugler som blir skadet når de flyr i vinduet i heimen.....

J.V. (08.03.2022)

Dessverre ikke noen organiserte mottak i Norge, men lokalt finnes det her og der noen som forsøker å hjelpe slike fugler.

Roar Solheim (08.03.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompap-hunn

Hei,
Det fløy en dompap-hunn i vinduet vårt for en uke siden. Tok henne inn, og har gitt henne tid frem til nå i bur med mat og drikke. Hun spiser og drikker, men har hele tiden hengt litt med den ene vingen. Hun har frivillig hoppet opp på hånd/skulder og gjerne vært med meg rundt i huset i mine daglige gjøremål. Hun har virket mer avslappet på skulder enn i buret, men ikke flydd noe særlig, kun fra skulder til bur, eller til sofaen. I helgen var hun ute i bur på samme sted hvor hun fløy i vinduet, og når hun hører resten av dompap-flokken kvikner hun til og vil ut. Jeg lot henne forsøke seg ute, men hun ender opp med å hoppe rundt, og opp i noen trær. Trodde dette var enden på visa, men fant henne igjen etter 4 timer, ganske så fortumlet og sliten. Satt henne derfor i buret igjen og lar henne få mat, drikke og ro.
Er det håp for å få henne på vingene igjen tror dere? Kan eventuelt en skadet vinge repareres igjen? Jeg har nødig lyst til å tvinge henne til å bli, men det føles også feil å la henne sitte fortumlet på bakken ute... Håper noen erfarne fuglevenner kan hjelpe meg med dette dilemmaet!

M.H. (28.02.2022)

Det kan hende at det tar noen uker før vingen blir bra igjen, så bare hold fuglen i buret og gi den mat.

Roar Solheim (28.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

"Lodden" Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi bor i Målselv og har daglig besøk av en Kjøttmeis som ser ut til å fryse da den skjelver/rister når den sitter stille i f.eks. 10 minus. Har ikke sett at de andre Kjøttmeisene gjør det.
Den ser ut for å ha dun "utenpå". Er det en veldig ung fugl eller kan det være at den myter nå vinterstid? Den virker kvikk og frisk ellers og har klart seg gjennom flere kalde perioder (nede i -30 grader).

A. (27.02.2022)

Den er kanskje syk, men dessverre umulig å stille noen diagnose.

Roar Solheim (27.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Meis, tykk som en rund ball. Greier ikke å fly.

Lurer på hva som feiler en meis som holder til her. Den greier ikke å fly, tripper bare rundt her og er tykk som en tennisbane. Den spiser godt. Kan den være full av parasitter.

W.H. (24.02.2022)

Dessverre umulig å si uten et bilde av fuglen. Men selv ikke da er det nødvendigvis mulig å stille en diagnose

Roar Solheim (24.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

TO DØDE LOMVIER

Jeg var i går på tur og kom over en død lomvi i strandkanten i ei bukt som heter Store Bjønsekil på Borøy utenfor Tvedestrand. Da jeg kom hjem til Snarsund på samme øy, lå der også en død lomvi på plenen min. Begge fuglene var uskadde. Jeg har intet bilde av disse to. Kan det være en pest som har råka fuglene?
Hilsen
Emil Pedersen
4916 BORØY
Mob. 90788361
emilp78@gmail.com

N.N (22.02.2022)

Nei. Dette er sultofre.

Roar Solheim (22.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kjøttmeis med kul/svulst (?) på hodet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har en kjøttmeis på fuglebrettet som virker pigg og fin, men den har en ganske stor svulst eller byll på hodet. Se bilder. Hva kan dette være?
Dette er i Gjerdrum.

H.P. (20.02.2022)

Denne har fuglekopper, som nå og da rammer kjøttmeis.

Roar Solheim (20.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måser

Heisann Jeg bruker å mate måsene om sommeren,både fisk og grå måse og svartbak..noen er faste.tror det blir 4 år nå..og har hatt flere haltende og bare med en fot.
Hadde sist en uten føtter..tok mat i fart på veranda gelenderet fikk det til..imponerende..

L. (11.02.2022)

Fugler KAN faktisk klare å leve med ulike handicap så lenge de klarer å fly, selv om det kan se ille ut for oss. Men det er ikke verre enn at vi selv klarer oss fint med de utroligste handicap.

Roar Solheim (11.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Gulspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har opplevd to gulspurver på en uke som går rundt på bakken, hopper forsiktig, spiser mat, men flyr ikke avgårde. Den ene brukte litt tid på å tenke seg frem til hvordan den kom seg opp til juleneket og klarte til slutt å fly opp til neket, men hoppet ned til bakken etterpå. Virka ikke som at de klarte å fly. Er dette normalt? Tror dessverre at den ene ble tatt av katta rett etter at jeg så den. De blir et enkelt bytte på bakken.

I. (06.02.2022)

Det er ikke normalt, men det er dessverre ikke mulig å vite hvorfor de ikke kan fly. Mange mulige forklaringer her.

Roar Solheim (06.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Har denne lomvien det bra?

Hei!

Jeg dro en ferietur til Island, og fikk noen fantastiske bilder av det jeg tror er en Lomvi på stranden helt sør på Island.
Jeg ble veldig nysgjerrig på fuglen, og noterte meg at fuglen så litt grisete ut. På dette tidspunktet visste jeg ikke hvilken fugl jeg hadde med å gjøre, men fuglen virket veldig rolig og børstet fjærene sine med nebbet. Enkelte ganger gikk den opp på to og flakset litt.

Det jeg reagerte litt på var den brune undersiden, og at halefjærene så litt glisne ut. På bilder på nett ser jeg at lomvien oftest avbildes med kritthvit underside og lysere fjærdrakt på overkroppen. Det er jo en klippefugl, og enda det var en del klipper i nærheten, så rikket den seg ikke av flekken. Jeg så ingen spor fra den heller, og er usikker på hvor lenge den kan ha stått der. Bølgene skylte nesten helt opp til fuglen.

Tror dere denne fuglen har blitt forurenset av oljesøl eller lignende, eller er den bare bustete etter å ha dykket etter fisk? Kjenner jeg har litt dårlig samvittighet for ikke å ha kontaktet noen som kunne ha tatt seg av den.

J.M. (04.02.2022)

Nei, denne er dødsdømt på grunn av oljesøl i fjærene. Lomvi går ikke opp på strender som dette uten at det er noe alvorlig galt, og her er det olje i fjærdrakten.

Roar Solheim (04.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Pilfink - sykdom eller skade?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg så en pilfink i dag som hadde en ganske stygg skade på den ene siden av hodet. Først tenkte jeg at den må ha overlevd et katt- eller haukeangrep. Etter å ha sett på bildene lurer jeg på om fuglekopper eller en annen sykdom kan gi sånne skader. Fuglen virket frisk, fløy bra og spiste frø på bakken som har falt ned fra fuglemateren. Sted: Våland, Stavanger

E.L. (30.01.2022)

Det kan ligne det som kalles fuglekopper hos kjøttmeis, men det kan også være noe annet. Vanskelig å fastslå sykdommer uten veterinærundersøkelse.

Roar Solheim (31.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Pilfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har over tid observert en pilfink ved foring. Den er pjuskete i fjærdrakten og mere rund i formen, Høyre øye er dekket av noe som ser ut som en slags skurv, Venstre øye er delvis åpent. Den oppholdet seg mye på bakken, men ser ellers ganske kvikk ut. Hva slags sykdom/tilstand kan dette være?

L.E. (30.01.2022)

Vet dessverre ikke hva slags sykdom dette kan dreie seg om.

Roar Solheim (30.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

krona

Hei, jeg har korona. Kan undulaten min bli smitettet?

C. (25.01.2022)

Det vet jeg dessverre ikke noe om- her må du spørre papegøyeholdere om slik smitte er kjent.

Roar Solheim (25.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spørsmål:

Vi har en blåmeis inne for den fløg på vinduet og kan ikke fly, men er i fullt vigør og spiser og drikker. Den er løs farer rundt i stua, men så blir den borte og da tror vi den sover og har gjemt seg så vi ikke finner den. Spørsmålet er: Hvor lang tid kan det ta før den flyr igjen tror du ?

N.N (08.01.2022)

Det er det ikke mulig å si noe sikkert om. Hvis den bare har fått hjernerystelse, kan det skje i løpet av en dag. Har den strukket noen muskler, kan det ta flere dager, og hvis den har en (enkel) bruddskade, kan det ta 2-3 uker.

Roar Solheim (09.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Brukket ben skjære

Hei
Jeg har tatt inn en skjære som ikke ser fullvoksen ut i dag da en katt hadde skadet den, og ville ta den. Beinet er knukket helt nede rett i overgang fot/klør. Jeg har prøvd å rette det og teiper det sammen med 2 kutipser. Vet ikke om den har andre skader ennå, men klarte ikke fly når jeg fanget den. Den har spist og drukke. Hvor lang tid vil det ta før foten evt gror?

K. (08.01.2022)

Brudd hos fugler gro vanligvis etter 2-3 uker.

Roar Solheim (08.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fuglekopper på kjøttmeis

Hei har fått 2 stykk m byll ved nebb. Har plexiglass fulemater på kjøkken vindue mitt. Skal eg slutte og mate dei? Har lest dei ikkje har vondt, men smitter blandet fugl. Og at dei har varmetap i kulene. Sett ein fugl, som ser ut som har hatt kul, men borte No. Mvh Wenche wefring

W.W. (07.01.2022)

Tror du kan fortsette med matingen. Veldig vanskelig å gjøre noe med slike tilfeller, og ofte ender slike fugler med å bli mat for rovfugler som f. eks. spurvehauk.

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære med øyeproblemer

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg har oppdaget en skjære med øyeproblemer på fôringsplassen til småfuglene her.

Det virker som den ser dårlig og ikke er så menneskesky, men den klarer å fly og spise. Kan det være at den har en øyeinfeksjon, og i så fall; Kan det gå over av seg selv?

Den lager også en høy pipelyd rett som det er og som jeg ikke har hørt på skjærer før, verken unge eller voksne, men jeg vet ikke om det er relevant.

Jeg sørger for at den har ekstra tilgang på mat nå, men er ellers usikker på hva den vil trenge av hjelp. (Dersom den vil trenge medisinsk behandling i noen dager kan jeg muligens få naboen min (som er naturforvalter) til å hjelpe med innfanging, men vi er usikre på om det er nødvendig.)

E. (06.01.2022)

Denne ville jeg nok la være i fred, og se om dette leges av seg selv.

Roar Solheim (06.01.2022)

1 - 25 av 1 282 siste»»