Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 280 spørsmål


#Fugleforing

Havregryn i fuglemateren

Hei! Lanserte for et par dager siden havregryn i fuglemateren. Skal si det ble populært! Småspurvene sloss om plass. Havregryn er jo halv pris kontra annen fuglemat, men de tømmer jo materen på en dag. Tør ikke andre komme til når de er der? eller liker de det ikke? Og har spurvene magamål?

Takker for svar

S.T. (08.08.2022)

Det kan hende at spurvene er dominante overfor andre. De spiser ikke mer enn de har plass til.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Fugleforing

Fuglemater

Vi skal lage en litt større fuglemater til småfuglene. Nettingen vi skal bruke, ønsker vi ikke at skjæra skal komme gjennom.Har akkurat kjøpt hos Biltema ,en type netting som er plastbelagt. Maskene er 50 mm.Kommer skjæra gjennom det?

N.P. (06.08.2022)

Nei, det bør kunne holde skjærene ute.

Roar Solheim (07.08.2022)


#Fugleforing

Fugledød

Vi kjøpte solsikkefrø på Europris 2.5 kg poser på forsommeren.. opplevde plutselig flere døde fugler rundt område på hytta og noen som satt på bakken å så ganske preget ut .. har vi foret for mye ?😯 eller kan det være noe i fôret..

E.B. (03.08.2022)

Det er neppe på grunn av maten, men mer sannsynlig sykdom. Kanskje salmonella?

Roar Solheim (03.08.2022)


#Fugleforing

Taksvale

Har funnet 2stk.taksvalunger under riving av tak.Måtte nå flytte disse over i en liten bøtte med gress et annet sted.Hva slags mat kan jeg gi disse?

K.M. (02.08.2022)

De spiser insekter. Melormlarver fra dyrebutikk kan nok gå an som fór.

Roar Solheim (02.08.2022)


#Fugleforing

Sesamfrø

Kan jeg bruke sesamfrø i fuglemateren .

S.R. (31.07.2022)

Ja, men du bør ikke blande ulike frø sammen - det fører bare til mye søl på bakken fordi fuglene som regel foretrekker EN frøsort framfor en annen.

Roar Solheim (31.07.2022)


#Fugleforing

Mating av fugler på veranda

Hei! Jeg har begynt å mate fugler på veranda i høyblokk! Har hengt opp meiseboller i en «fuglemater». Det blir mye «søl» og skitt. Prøver å rengjøre og støvsuge ofte. Men er redd for hva naboer vil si og tror jeg må slutte dessverre. Er det greit å legge ut meiseboller i naturen (skogsholtet bak blokkene)?? Noen sier at hvis man først har begynt å mate småfuglene må man fortsette!!!! Takknemlig for tilbakemelding!!!

S.L.B. (27.07.2022)

Det er helt greit, og du MÅ ikke fortsette - fuglene finner annen mat raskt når en matkilde er uttømt.

Roar Solheim (27.07.2022)


#Fugleforing

Mate fugler om sommeren og reise bort tre dager

Hei

Jeg mater småfugl, duer og større fugl som skjære, kråke og noen måser som alle er blitt litt tamm. Får solsikkekjerner, malte nøtter og havregryn. Og har friskt vann stående. Er jo blitt glad i dem... de store fuglene får VOM (hundemat som hunden vår).
Vi reiser bort å blir borte tre netter. Hva gjør jeg?
Vil dem sulte? Vil dem komme tilbake?
Har ingen som kan sette ut mat disse dager.

Y.S. (23.07.2022)

Ingen problemer - de finner raskt mat andre steder. Og når dere er tilbake igjen, oppdager de også fort at maten har dukket opp igjen!

Roar Solheim (23.07.2022)


#Fugleforing

Solsikkefrø og havrekorn

Vi forer stort sett med solsikkefrø med skall, men også litt med «småfuglblanding» som har innslag av havre og annet kornaktig. Men det er bare solsikkefrøene som blir spist nå på sommeren, også av de sisikene, småkornene ligger igjen. Men de minste sisikene plukker minst 6-7 solsikkefrø og kaster fra seg før de finner et de er fornøyd med. Under materen har jeg plassert et stort fat som fanger opp frøene som sisikene kaster fra seg, men som de andre spiser. Leter sisikene etter et frø de greier å knekke? Eller er det kvalitet på annen måte?

E.A.J. (21.07.2022)

Frøblandinger fører alltid til masse søl, fordi fuglene velger de frøene de mener virker mest næringsrike. Elv når en fórer med bare solsikke vil mange fugler kaste flere frø på bakken før de velger ett som de prøver å åpne. Dette er fuglenes effektivisering med energibruk i forhold til det de får igjen.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Fugleforing

Fuglemating

I mange år holdt vi oss fra å mate fugler på hytta, i troen på at de blir avhengig og kan sulte i hjel hvis vi ikke permanent forer gjennom vinteren. Her på Fuglevennen.no fikk vi tilbakevist denne myten, og har nå de to siste årene hatt flotte opplevelser og notert opp mot 20 arter (og ekorn!) som kommer på mateplassene. Men vi kommer stadig opp i uenighet med venner som holder på den gamle myten, nå forleden fikk vi et poeng som bør avklares: Hvis vi forer regelmessig utover høsten, vil da trekkfugler som bokfink og grønnsisik likevel dra? Vedkommende trodde mangelen på mat er det som automatisk trigger «vandretrangen». Vennlig hilsen Erik Johannessen, Krokskogen

E.A.J. (21.07.2022)

Ja, de lar ikke være å trekke fordi de finner mat på en fóringsplass.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Fugleforing

Mate småfugler med brødsmuler og frø om sommeren?

Vi diskuterer om det er bra eller ikke bra å mate småfuglene om sommeren også og ikke bare om vinteren. Hva er riktig: mate om sommeren eller la være?

N.N (20.07.2022)

Det er helt ok. Fuglemating gjør du i første rekke for dine egne opplevelsers skyld, og da kan du fore når det passer deg.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Fugleforing

Lavskriker

Hvor mye mat trenger en lavskriker per dag?
Har funnet skadet fugl som spis. Hvor mye treng han? Så at jeg har nokka å forholde meg til.

Y. (18.07.2022)

Det harvi ikke tall for, men generelt kan du la en slik fugl spise så mye den orker!

Roar Solheim (18.07.2022)


#Fugleforing

Maiskjerner

Kan en gi maiskjerner, som er ment for popkorn , til villfugler

N.N (14.07.2022)

Maiskorn går nok greit, men de må ikke være saltet (aner ikke om mais som skal poppes er det eller ikke).

Roar Solheim (14.07.2022)


#Fugleforing

Foring av ungfuglet

Bør jeg redusere foring av ungfugler på sommeren.? De elsker solsikke, men da lærer de jo ikke å finne mat på egenhånd??

N.N (08.07.2022)

Matleting får de til automatisk - ingen fare.

Roar Solheim (08.07.2022)


#Fugleforing

Bygge fôringsplass og katter

Hei:). Jeg har to kastrerte hannkatter. Begge har ganske lavt jaktinstinkt, men desverre hender det at de tar en fugl:(.
Jeg ønsker å lage en foringsplass for fugler i hagen min. Pr nå mater jeg fra veranda i 2.etg, men det blir veldig mye søl… Tenkte å sette ett fuglebrett oversiktelig på en stolpe nede på plenen. Har både skjærer ( har ett skjærepar med rede i hagen), hakkespetter og småfugler som spiser hos meg. Hvordan bør jeg tenke i forhold til kattene mine og i forhold til utforming og renhold av brettet? Har lest at fuglesykdommer kan smitte fra fuglebrett? Stemmer det? Eller bør jeg la være å mate så lenge det bor katter hos meg? Takknemlig for alle tips😊

H.K. (07.07.2022)

Det beste er å bruke frøautomater for solsikkefrø og jordnøtter, og metallnettrør for meiseboller. Ikke bruk frøblandinger - det gir mye søl på bakken. Katter kan ofte hindres med et lavt gjerde rundt en slik fórstasjon (50-60 cm), siden en del katter ikke bryr seg om å hoppe over gjerdene.

Roar Solheim (07.07.2022)


#Fugleforing

Mating av småfugl

Jeg mater småfuglene i hagen, spurv, pilfink o.a., (samt flaggspett og ekorn). Spørsmålet mitt er enkelt: Skal man eller skal man ikke mate fugler sommerstid? Jeg har veldig mye småfugl i hagen nå, mer enn noensinne. Det sies at det er skadelig for småfuglene å mates på denne tiden, de skal klare seg selv ved å fange insekter, men jeg opplever at det er veldig lite insekter å se.

E.W. (06.07.2022)

Det kan du bestemme akkurat slik du selv vil! Mating er noe du kan gjøre for å få nærkontakt med fuglene, og ikke noe du skal gjøre som en slags "hjelp" til fuglene, selv om de har nytte av dette. Og når det er lite insekter er det åpenbart kjærkomment for de individene som finner en fóringsplass.

Roar Solheim (06.07.2022)


#Fugleforing

Fuglemat

Har flere ganger kjøpt villfuglfrø på diverse butikker, senest på Felleskjøpet. Hvorfor ligger minst 50% av frøene igjen, de blir ikke spist. Har prøve å ikke fore med annet, men maten blir ikke spist. Hva er vitsen med å produsere blandinger som ikke blir spist? I blandinger med byggkorn i, ligger kornet igjen. Er det noen blandinger dere anbefaler?

T.O. (05.07.2022)

Slutt å kjøpe slike blandinger. Fuglene tar de frøene som er mest energirike, og kaster de andre - det heter optimalt næringssøk. Tenk på hva du selv velger å spise fra et buffetbord.....

Roar Solheim (06.07.2022)


#Fugleforing

Mate uendelig mye om sommeren?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har satt opp en fôringsstasjon som har blitt mer populær enn tenkt/antatt. Det er nå ca 50 faste småfugl (gråspurv, kjøttmeis, blåmeis, grønnfink) og to skjærefamilier, samt noen ringduer, som er innom omtrent hver dag. De spiser utrolig mye og jeg fyller hver/annenhver dag. Nå har ca alle fått fugleunge og det er en glede å følge med på. Setter ut både meiseboller, nøtter og solsikkefrø. Så spørsmålet er: må jeg ha disse materene fulle i sommer også, eller kan jeg fylle mer sporadisk (men fast om vinteren)? Begynner å bli dyrt, men jeg bruker gjerne penger på dette prosjektet da altså, bare lurer på om det kan roes ned i sommer? Uten at jeg da mister de faste?

T.A. (05.07.2022)

Det er ikke noe problem om du reduserer foringsintensiteten - fuglene klarer alltid å finne alternative matkilder - det er det de er utviklet til å klare.

Roar Solheim (05.07.2022)


#Fugleforing

Reir

Forer med solsikkefrø nå på sommeren, og mange fuglearter forsyner seg fast. Men jeg lurer på hvor langt unna fôringsplassen vil disse bygge reir ?

D.H. (04.07.2022)

Det er det dessverre ikke mulig å angi noen mål for.

Roar Solheim (04.07.2022)


#Fugleforing

Foring av fugl.

Jeg har stor glede av en foringsautomat, der jeg kan se på fuglene spiser. Det går mye fuglefrø😅 Det jeg lurer på; hvis vi forer fuglene så mye, glemmer de naturlige måter å spise på?

R. (04.07.2022)

Nei, overhodet ikke.

Roar Solheim (04.07.2022)


#Fugleforing

Ringdeunge

Hvordan mater jeg ringdueunge ??

S.D. (03.07.2022)

Kommer an på alder - kontakt dueholdere for mer nøye info.

Roar Solheim (03.07.2022)


#Fugleforing

Mandler

Hei!
Er det farlig for fuglene å spise utgåtte mandler?

T. (02.07.2022)

Neppe.

Roar Solheim (02.07.2022)


#Fugleforing

En skjære har vandret rundt etter vann på gårdsplassen

I denne solheiten har en skjære som antagelig har fløyet inn i husveggen vandret rundt til der den har funnet vann. Vi fant den i dag i trappen ned til kjelleren på utsiden av huset der varmepumpa drypper litt vann. Jeg gikk ut med en liten skål med vann og noe brød, men den ble bare skremt og hoppet lengre ned helt til den landet nederst i trappen på ryggen. Den strevde med og komme seg på beina i ca.30sek og etter det så gikk jeg inn igjen og så på den gjennom vinduet. Den sto helt i ro vedsiden av en brødbit men spiste ikke. Jeg er redd den ikke hadde klart å klattre opp igjen så da stilte jeg inn hageslangen så den dryppet vann ned til den. Når jeg da gikk inn igjen virket det som den gravde etter innsekter eller lignende i en løvhaug samtidig som den drakk av vannet. Lurer egentlig bare på om det er noe mer jeg kan gjøre og om den har stor sjanse for å overleve

M.N. (27.06.2022)

Dette er en ungskjære, så den er nok ikke helt klar for å finne mat på egen hånd. Derfor klan du nok sette ut noe mat til den (katte3mat er ypperlig). Skjærer spiser nesten hva det skal være.

Roar Solheim (27.06.2022)


#Fugleforing

Mating av småfugler.

Hei
Ang. mat brett til småfuglene.
Noen sier at vi ikke skal mate småfuglene om sommeren,
Andre sier at da er det viktig å mate.
Jeg blir litt forvirret , hva er riktig.

Ø.S. (23.06.2022)

Jeg pleier å poengtere at mating av fugl er noe vi primært kan/bør gjøre av egne hensyn, dvs at vi får nærkontakt med fuglene rundt hus og hage. De fleste fugler klarer utmerket godt å finne mat selv, men når de får lett tilgjengelig mat i en hage, tyr de selvfølgelig gjerne til det (de som kan - insektspisere finner mat i naturen selv). Derfor svarer jeg også at matingstidspunkt er noe en hver selv kan bestemme, det finnes ingen absolutte tider eller "sannheter" for dette.

Roar Solheim (23.06.2022)


#Fugleforing

utefuglene

Hei
Jeg lurte på er det egentlig nødvendig
å mate fuglene i sommer halvåret
når de har unger.jeg har jo ikke
gjort det før

T.E.B. (22.06.2022)

Fuglemating er ikke "nødvendig" i det hele tatt, men er noe du kan gjøre for å få nærkontakt med fuglene. Derfor kan du regulere dette slik du selv ønsker.

Roar Solheim (22.06.2022)


#Fugleforing

Egg til vaktler

Hei, kanskje litt dumt spørsmål men,, Kan voksne vaktler (coturnix coturnix) spise vanlige hønse egg(hardkokte) fra butikken? Vi ga dem jo det når de var kyllinger så jeg ville jo tippet at de fortsatt tåler det?

L. (21.06.2022)

Tror det går helt fint.

Roar Solheim (21.06.2022)

1 - 25 av 2 280 siste»»