Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 5 955 spørsmål


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hvile

Hvor og når hviler/sover fuglene?

M.V. (26.09.2021)

Nesten når som helst. De sover i kortere økter enn vi pattedyr.

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hørte et smell fra kjøkkenvindet og krafsing på det i en 4-5 sekunder. Da jeg gikk for å se fant jeg en rovfugl sittende på rekkverket like ved vinduet. Etter 3-4 minutter var det igang igjen. Holdt på ved kjøkkenviduet litt før den tok vinduet vedsiden av. Når jeg kom ut satt den seg i nærmeste tre før den føy avgårde når jeg gikk nærmere. Hva er grunnen til denne oppførselen? Aggresjon mot speilbilde?

A. (26.09.2021)

Dette er uvanlig oppførsel fra en ung spurvehauk, og jeg har dessverre ikke noen forklaring på oppførselen. Den KAN ha reagert på sitt eget speilbilde, men det pleier ikke rovfugler å gjøre.

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måke

Når måker har det ene beint opp kan man se det da

N. (24.09.2021)

Fugler står ofte på ett bein for å hvile det andre. Som regel trekkes hvilebeinet opp, og oftest er tær og fot gjemt mellom brystfjærene. Men noen ganger kan du se deler av foten, så svar på ditt spørsmål er både ja og nei.

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Revirmarkering

Markerer fugler sitteplassen sin med avføring? vi har en ara som avgir avføring når han lander på sine en av sine respektive sitteplasser rundt i huset. Tørker jeg den vekk, kommer det gjerne en ny ganske raskt. Ellers er det ca 45 min mellom hver gang den har avføring. Lurer på om det er noe mer generelt, og ikke bare angår fuglen vår.

B.J. (24.09.2021)

Tror dette er mer tilfeldig. Fugler skiter ofte rett før de skal fly vekk, og dermed havner det som regel dritt på faste sitteplasser.

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Sår hals?

Bilde vedlagt spørsmålet

Spiser ærfuglen kråkebollen hel, eller plukker den ut innmaten og lar resten være?

H.A. (23.09.2021)

Denne blir nok slukt hel og knust i fuglens muskelmage.

Roar Solheim (23.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Hei

Spiser ender maur?

N.N (22.09.2021)

Det har jeg aldri hørt om. Maur er nok utenfor det ender vanligvis kommer i kontakt med, så jeg tviler på at de spiser maur.

Roar Solheim (22.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Skjærer hakker på hodet til et esel og lager blodig åpent sår

Jeg skriver på vegne av en venninne som bor i Modum. Hun har et esel som har bodd på samme sted i mange år. I de siste 1-2 uker har skjærer begynt å plage ham. Han hadde en liten kul på hodet og de begynte å hakke på den kulen og lager åpent blodig sår. Først begynte en skjære å drive med dette, etterpå 2, nå er det flere skjærer som sirkler rundt og prøver å angripe ham. Venninnen min laget bandasje over såret for å beskytte mot skjærene, men de river i stykker bandasjen. De begynte med denne oppførselen etter eselet skadet et ben og ble kraftig halt. Han halter fortsatt og er under behandling. Hvorfor begynte skjærene å oppføre seg på denne måten mot eselet og hvordan kan man stoppe dette? Noen anbefalte å bruke eddik og sier at skjærer misliker lukten av eddik og det bør skremme dem vekk. Kan det stemme? Kan dere anbefale hvordan man kan stoppe skjærer å skade eselet?

I.B. (22.09.2021)

Dette var en veldig spesiell og høyst uvanlig hendelse. Dessverre vet jeg ikke hva som skal til for å stoppe skjærenes aktivitet her, annet enn at det stakkars eselet bør holdes inne eller under oppsyn til skaden er leget. Visse finkefugler på Galapagos hakker på utvoksende fjær hos store sjøfugler for å forsyne seg med blod, men jeg har aldri hørt om slik blodspise-oppførsel hos fugler på våre breddegrader.

Roar Solheim (22.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ørn som samler seg i flokk

Har observert ørn som samler seg i flokk og svever sammen ca 20 stk i ca 1000 meters høyde i 1 til 2 timer. Etter det deler de seg og flyr i forskjellige retninger. Dette er 3 høsten vi ser dette i Hustadvika Kommune. Hva er forklaringen på dette ?

N.N (21.09.2021)

Dessverre vanskelig å vite. Trolig er dette unge, ikke etablerte fugler som samler seg. Det kan hende de utveksler informasjon seg imellom om mat mm, men det vet vi dessverre lite om, og ikke er det lett å finne svar på, heller.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Rede-bygging av skjærer

Hei, vi har noen skjærer som prøver å bygge rede på vår balkong nå i september. Litt merkelig synes vi, dette skjer jo om våren. Det er stadig nye kvister opp i et hjørne på en markise og vi rydder vekk etterhvert, men det er stadig nye forsøk på bygging. Finns det noen forklaring på dette fenomen?
Mvh

E.T. (17.09.2021)

Ikke annet enn at skjærene holder seg i territoriet hele året, og kan bygge på reiret også utenom hekketiden, selv om det nok ikke er ofte at de gjør det på denne tiden av året.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Gåseflokker

Hei!
I går ettermiddag observerte jeg ila en time 5 gåseflokker på vei mot Kolsåstoppen.Da de nærmet seg toppen, bråsnudde de og kom tilbake i fullt kaos og uten retningssans. Det tok litt tid før de fikk samlet seg og kom videre, men de fløy da i en litt annen retning. Dette skjedde med alle 5 flokkene.
Hva kan dette skyldes?

T.L. (17.09.2021)

Det har jeg dessverre ikke noen mulige teorier for.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ravn

Vi har nå mange ravner som flokkerseg og flyr i ring på det samme stedet hver morgen. Det kan også se ut som lek. Her hos oss er det tre forskjellige steder på gården dette utspiller seg. Kan dere si noe om dette ?

A.L. (17.09.2021)

Det KAN faktisk hende at de leker seg, på samme måte som vi pattedyr gjør. Dette kan være unge ravner i ferd med å danne en flokk før vinteren.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

ender på vei mot nord nå?`

hei. i går kveld hørte jeg en masse kvekking over meg. tenkte at det var noen ender på vei sør, men disse hadde raka vegen nord. det var i en v formasjon rimelig høyt. de var vel rundt 30stk. jeg er sikker på at det var noen ender av et slag. vanskelig å se, men hvorfor drar de nord?

E.H. (16.09.2021)

Trolig bare lokale forflytninger mellom spisesteder og nattekvarter.

Roar Solheim (16.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måker som følger etter gråtrost flokk

Hei,
De siste dagene har det vært jevnt og trutt gråtrost på kirsebærtreet vårt. Det som er litt merkelig er at en flokk måker henger på dem. De kommer like etter trosten og følger dem når de drar. Det er kun ungdomsmåker. Noen grunn til dette?

S. (13.09.2021)

Det kan hende, men jeg vet dessverre ikke hva som kan være forklaringen her. Fiskemåker holder seg ofte nær vadere for å stjele mark og andre dyr som vaderne trekker opp med lange nebb. Kanskje måkene prøver/håper på muligheter for lignende snyltespising når de er nær trostene?

Roar Solheim (13.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Mye kråker i området

Vi har over en periode i sommer hatt mye måser. Nå er disse borte, og erstattet av mye kråker. Antar at det har vært reir i nærheten. Jeg synes kråker er interessante dyr, men det kan bli litt mye når 40 - 50 stykker finner på ting i flokk. Så mitt spørsmål er om kråker er vanedyr, dvs at vi må regne med at de lager reir på samme sted neste år også?

K. (12.09.2021)

Nei. Dette er nok ungfugler som samler seg i flokker om vinteren. Til våren sprer de seg ut parvis.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Skjærer

Bruker skjærene reiret hele året? Andre fugler stikker av gårde når siste unge har reist, men skjærene ser ut til å holde seg i heimen. Stemmer dette?

T.H.R. (12.09.2021)

Skjærer holder seg i sitt leveområde hele året, men bruker ikke reiret annet enn under hekkingen. men de kan bygge på reiret også i vinterhalvåret.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spise ørn ormer?

For en uke siden så jeg en stor fugl i veikanten i en skog...jeg kom i bil. Da jeg var 10 til 15 m unna lettet den...med en lang mørk orm i klørne. Tror det var en fiskeørn. Jeg så den stig til værs, Ørmen sprellet veldig, men ørna slapp ikke taket.
Skulle Ørmen være mat til ungene tror dere?

E.R. (12.09.2021)

Musvåk er den som oftest tar slanger her i Norge.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Er Rødstrupen veldig tam? Den spiser av hånden når kona mi Ragnhild kaller på den for å mate den med brødsmuler.

Er dette vanlig?
Hilsen Svein og Ragnhild
Hvidsten.
stiglevikåsen 11
4815 Saltrød

7.Å. (11.09.2021)

Rødstruper KAN bli veldig tillitsfulle. For rødstrupene er vi "funksjonelle villsvin" når vi graver i hagen, for da kommer rødstruper og svarttroster for å lete vetter mark og insekter.

Roar Solheim (11.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ravn

Hvorfor flyr ravnen på rygg med sammentrukket vinger og sier korp korp

L. (08.09.2021)

korp korp er en av de mange lydene ravnen lager. Hva den signaliserer med akkurat denne lyden, vet vi ikke. Når de flyr på ryggen, kan det være en akrobatisk luftøvelse som de gjør av ren moro! Kråkefuglene har mange slags adferdstrekk som tyder på at de leker like vel som oss pattedyr.

Roar Solheim (09.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

Kan fiskørnen ta måker?

N.N (08.09.2021)

Teoretisk kan den nok det, men i praksis skjer det trolig aldri, fordi fuglen er spesialisert på å ta fisk.

Roar Solheim (09.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Trosteflokker

Hvorfor flokker trostene seg om høsten, i mange tilfeller i svært store flokker?

N.N (04.09.2021)

Ikke godt å si sikkert, men En grunn kan være at det er tryggere å ferdes i en flokk enn alene. Det gir bedre beskyttelse mot rovfugler, og for den enkelte trosten er sjansen for å bli tatt mindre jo større flokken den flyr i er.

Roar Solheim (04.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fugleflokker

Her er det mye spetakkel fra fugler for tiden. Kanadagjess i store flokker som holder sirkus til langt ut på kvelden. Jeg lurer på om de har flygetrening før avgang? I tillegg store flokker med kråker og også småfugler. Samles de for å fly sammen? Men kråkene flyr jo ikke til varmere strøk? Nordvestlandet

M. (02.09.2021)

Kråker (særlig årets ungfugler) ferdes ofte i flokker første leveår, så kanskje samles de nå. Fuglene har ikke aktiv flyvetrening, men all flyving når det er nødvendig er selvfølgelig trening for ungfugler.

Roar Solheim (02.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Stuper fiskemåken etter fisk?

Hvordan skaffer fiskemåken fisk til seg selv og familien sin? Kan den stupe etter fisk, slik terner gjør? Eller er den avhengig av å stjele fisk fra andre fugler/ta fiskeavfall fra mennesker?

A.J. (02.09.2021)

Tror de helst tar mat fra overflaten. Ingen måker stuper ned i vannet slik terner og suler gjør, men i det de lander kan de kjøre hodet nokså dypt for å få tak i fisk. Fiskemåker tar også mye smådyr på land (insekter, meitemark, bær og frø mm).

Roar Solheim (02.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Er skjæra en rovfugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har matet fuglene i hele sommer, som et experiment for å se hvem som kommer å spiser på denne årstiden. Har vert mange spennende arter, som man ikke ser på vinteren. I den anledning har jeg merket meg for første gang at skjæra går til angrep på småfuglene, og jeg har opservert at den faktisk dreper. Er dette vanlig ?

M. (31.08.2021)

Ja, skjærer og andre kråkefugler kan ta mindre fugler. I tillegg hakker de kjøtt fra kadavere når de finner døde dyr.

Roar Solheim (01.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måseflokk i hage

Opplevde en stor måseflokk med ungfugl som crasha hagen vår. Så ingen matgrunn, makk e.l. Hva kan grunnen til slik oppførsel være?

H.S. (31.08.2021)

De kan ha vært på leting etter mat, men ellers er det vanskelig å vite hvorfor de landet akkurat der.

Roar Solheim (01.09.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fjellfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har jeg trøbbel med å finne ut av. Fotografert ved elva som renner ut fra Kvitevatn i Jotunheimen 1400 moh

T.H. (31.08.2021)

Dette er en steinskvett.

Roar Solheim (01.09.2021)

1 - 25 av 5 955 siste»»