Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 10 043 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

Rødstrupe og gjerdesmett

Kan rødstrupe og gjerdesmett pære seg?

G.B. (21.09.2021)

Nei. De er for langt fra hverandre i slektskap. men noen ganger kan nærstående arter krysse seg med hverandre.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Dueflokk på Bensinstasjon

Hei, jeg driver en bensinstasjon i Brattvåg På sunnmøre, og her kom en flokk duer og slo seg ned sist fredag. Ca 20 stk.

Dei såg våte og litt pjuskne ut når dei kom, og har tildels holdt seg i ly i vaskehallen.

Her er mye trafikk, så det er en lite egnet plass for dei å oppholde seg. tre stk er påkjørt hittil,

er det noe løsning å samle dei inn og kjøre dei en annen plass, å slippe dei løs.
Har også en gammel låve på garden vi bur, er det noe løsning å la dei være der til dei kommer seg til?

R.E.S. (21.09.2021)

Har dessverre ikke noen gode løsningsforslag for deg her.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Vipe

Hvordan er viper sin tilpasning til naturen?

T. (21.09.2021)

Søk opp om vipe på nettet og les til skoleoppgaven der!

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Åkerriksa

Hvor tilpasser åkerriksa seg?

M. (21.09.2021)

Mener du "hvor åkerriksa lever", så lever den i fuktenger og beiteenger med høy vegetasjon. Av og til kan den også holde seg nær våtmarksområder.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Grå, glidande rovfugl

Hei!

Forleden kveld, like etter skumringa, var eg ute å lufta hunden min. Ut av ingenting kom ein relativt stor, mørkegrå fugl stupendet ned mot hunden min. Hunden er ein 8 kg jack russel. Han ser nok mindre ut enn kva han er, så det er ikkje umulig at fuglen trudde han skulle klare å ta hunden.

Sjølv reagerte eg instinktivt og slo ut med begge armene mine og flaksa retning hunden sjølv, fuglen avbrøyt angrepet berre 4-5 meter unna, og for opp over hustaket igjen. Fleire gongar dei neste minuttane såg eg den same fuglen gli like over oss, sannsynligvis for å sondere mulighetene sine.

Eg fant fram ei lommelykt samtidig som eg slapp hunden inn i huset igjen. Siste gongen eg såg fuglen, rakk eg å lyse med lommelykta på den. Eg kjente ikkje att arten, men kunne tydelig sjå at det ikkje var ei typisk ørn.

Det som var spesielt, var at sjølv om det var heilt vindstille og ikkje ein einaste lyd ute, kunne eg ikkje høyre eit snev av lyd fra fuglen. Den var HEILT lydlaus, sjølv om han fauk kun eit par få meter like over hovudet mitt.

Me oppholde oss på vestlandet, like i nærheten av Sognefjorden.
Kva slags fugl kan dette ha vore?

B.E. (21.09.2021)

Dette KAN ha vært ei ugle, som kanskje mer var ute etter å skremme vekk hunden, som den kan ha sett på som en trussel. Det er lite trolig at den så på hunden som noe den kunne fange og spise. Det er stort sett bare kongeørn som i sjeldne tilfeller kan prøve å ta katter og små hunder. Både hornugle, jordugle og kanskje kattugle kan vise slik adferd som du beskriver her.

Roar Solheim (21.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

haukugle

jeg har alltid drømt om å se haukugla og få gode bilder av den. og i dag skjedde det plutselig, jeg kjørte langt i skogen og plitslig ser jeg haukugla sittende i toppen av ett grantre, jeg kjørte forbi den og gikk ut av bilen, den var ikke redd i det hele tatt, men problemet er at det ikke blir fine bilder når den sitter i toppen av ett tre og himmelen som bakgrunn.er det en måte å få lokket den ned på bakken? eller få den nærmere?

K. (20.09.2021)

Hvis du har en død mus og trekker den langs bakken i en sytråd, vil trolig ugla stupe ned for å fange den.

Roar Solheim (20.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Døde fugler

Har hatt et problem med at fugler flyr i vinduet også dør de. Kjøpte slike rovfuglklistremerker og etter de ble satt opp på alle vinduer har kun 2 fugler flydd i vinduene. Isåfall, finner daglig minst 2 døde fugler rundt her. Mest grønnfink men også noen få av andre slag som kjøttmeis, bokfink, gulspurv og noen andre slag. Ingen synlige skader, byller eller sår på de. Hva dør de av? Kan man finne årsak? Burde vi slutte å mate fuglene en periode?
(De døde fuglene blir ribba og spist av noe annet innen 1 døgn. (mye rovfugler her)

C. (20.09.2021)

Det er dessverre umulig å vite hva forskjellige småfugler dør av hvis det ikke er åpenbare vinduskollisjoner, uten at de blir undersøkt av vilt-veterinærer.

Roar Solheim (20.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Er skjære og spurv i samme art

N.N (20.09.2021)

Nei, det burde være ganske innlysende kunnskap!

Roar Solheim (20.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Tømmerhogst

Hvorfor blir ikke den omfattende flatehogsten i hekketiden gjort noe med,det blir drept ett utall fugleunger og pattedyr av hogstmaskiner.er det for mektig næring og for mye penger til att noen tør røre det?

K.D.W. (18.09.2021)

Norge har dessverre alt for mange negative særtrekk til å kunne kalles noe annet enn en miljøsinke. Dessverre går næringsliv foran alt, og det spørs pm det blir noe bedre med kommende regjering, dessverre.

Roar Solheim (19.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Undelater

Tar det lang tid fra hannen parer til egga kommer å tat det lang tid til barna kommer

T.R. (17.09.2021)

Dette må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaler

Hver sommer har jeg en liten « koloni» av svaler boende på låven. Det er jo hyggelig, men det blir veldig skittent på låven og vanskelig å oppbevare noe der. Hva skjer hvis jeg fjerner alle redene nå i vinter? Vil de lett finne seg andre bosteder. De har vært her noen år….

J. (17.09.2021)

Er dette låvesvaler inne i bygningen, eller taksvaler som bygger hengende reir på utsiden? Du kan gjerne fjerne reirene, men det er dessverre ikke noen garanti for at svalene ikke bygger nye neste år. Hvis det er låvesvaler som hekker inne i bygning, må bygningen være helt lukket uten åpninger som svalene kan fly inn gjennom dersom du vil være helt sikker på ikke å få nye reir. Det KAN også la seg gjøre å sette opp små plattformer under reirene til å fange opp svaledritten.

Roar Solheim (17.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Meiser

Hei. Jeg lurer på hvorfor de fleste meisene har fått nytt latinsk navn de siste årene, eller har jeg blitt feilinformert i de gamle bøkene.

A.F. (16.09.2021)

Det skjer stadig revideringer av fuglenes systematikk og slektskap, bl. a. basert på undersøkelser av arvemateriale (DNA). I denne sammenheng kan arter bli tillagt nye slektsnavn.

Roar Solheim (16.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

aldersbestemme kråke?

Jeg har to kråkevenner i nabolaget og lurer på: finnes det noen måte å identifisere om kråkene er barn/ung/voksen/gammel? Altså for oss som ikke kommer helt tett innpå men som observerer fra en viss avstand?

K. (16.09.2021)

Vanskelig, men ungfuglene er sjeldens så glansfulle i fjærdrakten som eldre fugler når de er ferdige med høstens fjærskifte.

Roar Solheim (16.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svane

Har sett en svane på jordene nedenfor Råde. Kjører forbi to ganger i uka og den er på samme sted. Siste gang var tirsdag 14.8. Kan den være skadet? Er det noen andre å kontakte eller er dette rett sted?
Mva Anne Berit Rustad

N.N (15.09.2021)

Dette er dessverre ikke rette sted, fordi du her må forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk.

Roar Solheim (15.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Undulat

Hei, jeg har en undulat gutt på tre år og han virker helt frisk og spiser godt og er veldig aktiv og er ute av buret mesteparten av dagen, men d eneste er at han sover mye føler jeg på dagen på to bein og når jeg var inne å leste så var ikke dette bra, jeg legger med en video av han om hvordan er mesteparten av dagen

C. (13.09.2021)

Spørsmål om undulater, papegøyer og andre burfugler må du rette til burfuglholdere.

Roar Solheim (13.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Ringdue hekkeatferd

1. Hvor lenge synger ringduen i forbindelse med hekking?
2. Synger de etter at ungene har forlatt reiret?
3. Hvor lenge fores ungene etter at de har forlatt reiret ?
4. Hvor gamle er ungene før den hvite ringen er på plass rundt halsen.

R. (11.09.2021)

Disse svarene må letes opp i en fuglebok, og det tar dessverre lang tid å finne svar på alle disse spørsmålene. Du må dessverre derfor gjøre denne jobben selv.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

5 kråker

Jeg har 5 kråker som napper mose og gress i plenen. Jeg har 3 mål med plen så det blir mye å fjerne. Robotklipperen stopper og. Hva kan jeg gjøre?

A.L.L. (11.09.2021)

Har dessverre ikke noen råd her.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Dvergpapegøye

Jeg har 2 dvergpapegøyer som er 5 mnd gamle. Begge to er friske og fine, har god appetitt og er aktive. Avføring, nese/nebb og lyne uten anmerkning. De viser tydelige tegn til trivsel og kvitrer masse når de er våkne. Jentefuglen har plutselig blitt mye dårligere til å fly. Hun har mistet en stor/lang fjær og 2 halvstore fjær. Det virker som at hun ikke får opp høyre vinge i drift, og det ser ut som at den henger litt når hun flyr. Hun klarer å fly ca 2 meter, men kommer ikke opp i høyden. Hun begynte å miste store fjær for ca 2 uker siden. Fløy helt perfekt som den andre gutten også gjør, før dette. Jeg er bekymret for at hun kan ha fått virusinfeksjon eller at det er nevrologisk betinget? Tenker også på om det kan smitte over på den andre i tilfellet? Hva bør vi gjøre? Vil hun kunne få tilbake normale flyferdigheter?

I. (12.09.2021)

Dette må du spørre burfuglfolk/papegøyeholdere om.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

ørn i norge

Jeg satt og snakka på en platform som heter discord i forrige uke. En av de jeg snakka med sa at han var veldig glad i ørner, dette førte til at han lurte på om jeg hadde sett ørn før. Jeg sa at jeg hadde sett en del, så spurte han følgende, hvor mange arter av ørn lever i norge? Det kunne jeg ikke svare på. Så derfor lurte jeg på akkurat det. Så kom jeg på fuglevennen.no så, hvor mange arter ørn lever egentlig i norge?

E.S.O. (12.09.2021)

I Norge hekker kongeørn og havørn, som er ørner. Fiskeørna har riktignok "ørn" i navnet, men tilhører en helt annen gruppe enn de ekte ørnene.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Villduer

Hvor kommer de fra.?

N.N (12.09.2021)

Vanskelig å besvare hvor de KOMMER fra, så lenge ville duearter har vært i landet så lenge vi kjenner til. Spørsmålet gir derfor ikke noen mening, dessverre.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Musevåk på Stadlandet?

Hei! Vi har nettopp observert ein stor brunspetta rovfugel sitte i toppen av ei gran. Den hadde ei rand/stripe nedst på halefjøra. Kroppen var varmbrun med lyse, spettede fjører. For liten til å vere ørn, ikkje hauk - og eg tenkte då musvåk. Tippar vengespennet var godt over 1 meter når den flaug. Har aldri sett ein slik fugl på Stadtlandet. Eg las at det også finst Fjellvåkar og Ørnevåk. Veit de om det finst våkar i dette området? Rett etterpå kom ein Tårnfalk siglande, dei har vi sett ein del av siste tida og nyt synet. Men no kom vsr det den våken, som vi trur det er - om det ka vere det?

M.M.N. (11.09.2021)

Både fjellvåk og musvåk kan nok opptre på Stadtlandet, spesielt under trekktiden nå på høsten.

Roar Solheim (11.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fuglekvitter

Hei. Vi bor slik at vi grenser til en liten skog. Har i det siste lagt merke til at vi ikke har hørt fuglekvitter på en stund, er det vanlig at det ikke er fuglekvitter i august og september? Jeg har hørt at fugler ikke synger i nærheten av 5G master, stemmer det? Påvirker 5G mastene magnetfelte som fugler orienterer seg etter?

K. (11.09.2021)

Ja, det stilner ofte av på ettersommeren før høsttrekket starter. Har dessverre ikke hørt noe om negativ kobling mellom fugler og slike master.

Roar Solheim (11.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

rust

Hei
har blitt fortalt at fugler ikke tåler rust, småfugler ville i denne sammenheng. Kan det stemme? at det er dødelig for dem?
her er det snakk om at fuglemateren er rustet..

L. (10.09.2021)

Neppe farlig hvis det er rust på en fuglemater - fuglene spiser ikke dette.

Roar Solheim (10.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Er dette et rede?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette rede til en fugl tror du?

M. (10.09.2021)

Nei. Kvistkost (sykdom) på treet.

Roar Solheim (10.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spurvuggle.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Utenfor hytta mi på Ringebu har vi en liten venn, en spurvuggle. Fram til nå har vi først og fremst sett den fra omtrent februar til rundt påsketider. På dagtid. Sittende i toppen av trær, på jakt etter mus som tør krysse den snølbelagte enga. Nå i september har den (hvis det da er den samme?) dukket opp igjen. Nå virker den å være aktiv i skumringen. Lyden av spurvuggle kjenner jeg. Den kan jo likne litt på dompapp. Men nå i kveld har jeg hørt en annen lyd som likner på spurvugglas monotone signal. Det er skumring, og fra ulike posisjoner i skogen, med lange mellomrom og kun et par-tre ganger, hører jeg en lyd bestående av syv toner, kromatisk, og nærmest en liten glisando oppover. Jeg finner ikke noe sånn på nett eller i litteraturen vedrørende spurvuggle. Noen forslag? Spurvuggle? (Vedlagt bilde av vår lille "venn" Spurvuggla.)

B.A. (09.09.2021)

Dette er spurveuglas høstsang.

Roar Solheim (10.09.2021)

1 - 25 av 10 043 siste»»