Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 341 spørsmål


#Sykdom og skader

Due som har mistet vinge.

Hei.
Hva skal jeg gjøre med ei due der en av vingene har ramlet av?

F.H. (02.10.2022)

Vinger "ramler" ikke av fugler. Hvis den har mistet fjærene, så vokser de ut igjen. Hvis vingen med selve bein og muskler er revet av, må fuglen avlives.

Roar Solheim (03.10.2022)


#Sykdom og skader

Fuglekramper

Hei! Fant en due med en knekt vinge som datt ned fra et tre. Tok den med til dyrlegen og tok den med hjem som jeg fikk beskjed om.

Typ to timer etterpå så lå den ved siden av meg og begynte å omtrent hyperventilere. Prøvde å redde livet, men uten hell. Problemet nå er at jeg er usikker på om den er død eller i sjokk eller hva det nå enn er. For jeg synes nakken virker stivere enn rett etter anfallet, men den har likevel ikke noe tegn til puls.

Hvorfor skjer dette og hva kan årsaken ha vært? Er den 100% død?

M. (28.09.2022)

Nei, ikke sjokk. Den har trolig hatt en indre skade, og da kan fugl plutselig dø. Du trenger ikke spekulere i at du har gjort noe galt her.

Roar Solheim (28.09.2022)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Hei. Jeg lurer på om det er mulig å gjenopplive en fugl, med HLR etter den f.eks har krasjet i et vindu? Jeg ser merket etter krasjet på vinduet, men vet ikke hvor lenge den har ligget på bakken etter det skjedde. Den er hvertfall ikke blitt stiv i kroppen enda.

N.N (22.09.2022)

Nei, du må nok bare se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (22.09.2022)


#Sykdom og skader

Skjære med vingeskade

Bilde vedlagt spørsmålet

Ut ifra bildet; er det håp for denne, eller er avliving best?
Fant denne på vei hjem fra jobb, og valgte å fange den inn i går ettermiddag. Den spiser og er aktiv (som det vises på griset rundt den), men vingen bare henger. Den har også knekt en vingefjær - men disse skifter vel fjærdrakt nå i disse tider, så det vil vel kunne komme ny fjær der?
Hvis det er håp for den; bør jeg forsøke å spjelke vingen eventuelt bandasjere den inntil kroppen?

C. (02.09.2022)

Dette ser ut som en såpass omfattende skade at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (05.09.2022)


#Sykdom og skader

Svarttrost som traff vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Det skjedde for over en time siden og den flyr enda ikke. Kan ikke se at vingene er skadet. Satt lenge på fanget, før den hoppet bortover. Laget surklelyder når den pustet, kan det tyde på skade? Lyden forsvant etterhvert. Nå sitter den bare i ro på altanen, men har hoppet mye fram og tilbake. Har satt ut vann, men den har ikke rørt det.

M. (02.09.2022)

Denne kommer seg nok - har trolig fått hjernerystelse etter vinduskollisjon.

Roar Solheim (05.09.2022)


#Sykdom og skader

Funnet en skadet fugl

Jeg antar at fuglen har flytt inn i et vindu. Den ligger med hodet bakover og skjelver. Vi har tatt den inn. Gitt litt vann på finger. Er på fjellet men skal hjem til Oslo i dag. Hva gjør vi?

I. (04.09.2022)

Muligens ung piplerke eller sivspurv. Hjernerystelse etter kollisjon med vindu (?), La den ligge inne og se om den kvikner til eller dør.

Roar Solheim (05.09.2022)


#Sykdom og skader

Syke fugler på foringsplass

Jeg har en plass i hagen hvor jeg mater småfuglene. I det siste har jeg funnet flere døde fugle på plassen. Har sett en blåmeis som satt veldig oppblåst, sjelvende og med hodet gjemt bak en vinge, og den døde løpet av 5-6 timer.
Har meldt fra til Mattilsynet.

L.S. (29.08.2022)

Den ser åpenbart syk ut, men ikke mulig å si hva som kan feile den uten veterinærundersøkelse.

Roar Solheim (29.08.2022)


#Sykdom og skader

FALK skadet

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en Falk på besøk i 2 dager nå i Haugesund flyter litt innimellom men siter i ro og kan gå 1.5meter uten den rører på seg. Har hvite hi nner over øynene i kveld i sola. Kan den være skadet. Ser det er noen døde måker i nærheten.26.08.2022 90827317

B.R.T. (26.08.2022)

Voksen vandrefalk - se svar på etterfølgende innlegg.

Roar Solheim (26.08.2022)


#Sykdom og skader

FALK/spurvehauk skadet

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en Falk på besøk i 2 dager nå i Haugesund flyter litt innimellom men siter i ro og kan gå 1.5meter uten den rører på seg. Har hvite hi nner over øynene i kveld i sola. Kan den være skadet. Ser det er noen døde måker i nærheten.26.08.2022 90827317

B.R.T. (26.08.2022)

Dette er en voksen vandrefalk. Det er åpenbart noe i veien siden du kommer så nært den, men det virker ikke som det er fysiske traumer som vingebrudd o.l. Den bør nok fanges inn og sjekkes - kanskje den er avmagret og trenger oppforing?

Roar Solheim (26.08.2022)


#Sykdom og skader

Skjæreunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne ute, den hopper rundt og bruker ikke vingene. Jeg har den nå i en pappeske med luftehull oghar gitt den bløt kattemat.
Skal den taes røntgen av, bør jeg se an noen dager, eller hva gjør jeg fremover?

S. (25.08.2022)

Du bør få tak i noen lokale fuglefolk til å vurdere hva slags skade den har, om det er en skade som kan leges, eller om fuglen helst bør avlives. veterinærer kan (ofte dessverre) velge avliving, avhengig sav erfaring.

Roar Solheim (25.08.2022)


#Sykdom og skader

Fugl som klør

Hva er galt med denne fuglen? Føler meg litt hjelpesløs, for vil så gjerne lindre ubehaget.

E. (24.08.2022)

Har kanskje fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Hvis det ikke bedrer seg i løpet av et døgn, må den trolig avlives.

Roar Solheim (24.08.2022)


#Sykdom og skader

Svømmehud hos Stokkand

Hvis en Stokkand får en rift i svømmehuden vil den gro sammen igjen?

S. (23.08.2022)

Mindre rifter kan gro, men hvis det er en stor rift, kan den forbli slik resten av livet.

Roar Solheim (23.08.2022)


#Sykdom og skader

Bokfink med skadet vinge

Hei! På tur idag kom jeg over en bokfink med skadet vinge, den henger litt lavere på ene siden enn den andre. Jeg har den nå i stort bur med solsikkeblanding til fugl. Den virker kvikk og fin utenom vingen. Jeg tenkte originalt å levere den på dyreklinikken, men lurer på om det er bedre vi har den her om det er muligheter for at vingen heles selv? Og om den klarer å fly igjen, burde den slippes ut nøyaktig der vi fant den(har bokfinkene familie som kjenner hverandre igjen osv), eller har ikke det noe særlig å si, så lenge det er i samme fauna?

L. (20.08.2022)

Trolig bedre om dere har den selv noen uker og forer den, slik at vingen kanskje kan leges. Ikke så viktig å slippe den på nøyaktig samme sted, men hvis det er mulig så kan dere slippe den samme sted.

Roar Solheim (21.08.2022)


#Sykdom og skader

Døde stær

Bilde vedlagt spørsmålet

Ca 10 døde stær innenfor et lite område på torvet i Horten. Forgiftning eller kvelning av bærene de har spist? Tror det er lindetrær. Lagt ved bilde.
Mob. 95185332

M.H. (17.08.2022)

Dette var spesielt. Men tror ikke at det er lindetrær som kan være årsaken. De bør undersøkes av viltveterinær for å kunne si noe sikkert her.

Roar Solheim (18.08.2022)


#Sykdom og skader

Stokkand

Vi har en stokkand på tomten vår på hytten. Den ser ut til å ikke kunne bruke bena. De første dagene brukte den vingene til å hoppe fremover. Nå har den ligget på land i flere dager. Vi har gitt den mat hver dag og håpet at hun skal begynne å bruke bena igjen. (snarkokte havregryn)
Redd for at hun ikke har det bra og at hun lider. Hvor kan vi henvende oss for å få hjelp. Har ikke lyst til å utsette henne for at vi fanger henne og frakter henne vekk, da hun er redd for oss.

M.P. (17.08.2022)

Du må prøve å finne lokale fuglefolk som kanskje kan se på fuglen.

Roar Solheim (17.08.2022)


#Sykdom og skader

Sjuk?

Håper riktig bilde nå!
Hva er denne rammet av?

E.H. (16.08.2022)

Bilde mangler.

Roar Solheim (16.08.2022)


#Sykdom og skader

Fuglelyd i Danmark

Lurer fælt på hvilken fugl vi hører her.

T. (13.08.2022)

Dette er trolig en løvsanger.

Roar Solheim (14.08.2022)


#Sykdom og skader

Skilte en perleugle og en haukelignende fugl

Et basketak fant sted utenfor hytta vår og jeg grep inn, skilte fuglene og de fløy sin vei. (Ugla var etter det jeg kunne se veldig skadet i det ene øyet). Etterpå oppdaget jeg et lite risp på foten, antageligvis klørne til hauken. Kan det gi stivkrampe eller infeksjoner?

M.J.L. (13.08.2022)

Nei, fuglene får nok ikke stivkrampe slik vi risikerer.

Roar Solheim (13.08.2022)


#Sykdom og skader

Måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Så en måke idag og den ser ut som om den har en skadet vinge? Dette er en måkeunge, men burde vel vært istand til å fly nå -dersom alt var iorden?
Hva mener du burde gjøres?
La naturen gå sin gang eller fange den inn og ta den med til dyrlege?
Er litt rådvill….ønsker ikke å tukle med naturen- dersom dette ordner segselv.

V. (12.08.2022)

Dyrlege vil avlive den. La den være og se om den blir bedre.

Roar Solheim (12.08.2022)


#Sykdom og skader

Måke med knekt vinge

Hei. Kan en skadet vinge gro ut igjen. Ytre del av vingen er tilsynelatende knekt. Flyr et par meter og må så lande

T. (10.08.2022)

Ikke gro UT igjen, men brudd kan gro, akkurat som hos oss. Spørsmålet er bare om bruddet er enkelt eller komplisert. Kompliserte brudd kan gro slik at fuglen ikke lenger er i stand til å fly, og da må/bør den avlives.

Roar Solheim (10.08.2022)


#Sykdom og skader

Skadet ung måke

Hei, For 4 dager siden så vi en ung måke med skadet fot. En kråke begynte å angripe ham og han skrek. Flere andre kråker sto i nærheten og så på. Vi fikk kråken å gi seg, men den kråken som gikk til angrep var bestemt å holde seg veldig nær måken. Vi hadde ikke hjertet å gå fra måken og derfor tok ham med oss hjem. Skal selvsagt å slippe ham ut i parken når han er bedre i foten.

Første dagen så vi at måken klarte å stå eller gå litt på den ene foten selv om han ikke klarte å stå lenge. Fra igår har han ikke klart å stå opp og blir liggende til og med når han spiser og drikker (vi gir ham vann og grovt brød). Han gjorde fra seg også liggende og prøvde å flytte seg litt mens han er liggende. Jeg har lyst å sette ham i en stor balje med vann slik at han kan rense seg selv men jeg tør ikke å stresse ham. Hva bør vi gjøre? Blir han dårlig av å ha mye fulgeskitt på seg? Det ser ut som at han vil rense seg selv.

Bør vi ta ham til en dyrelege eller forsetter å ha ham hjemme og ser om han blir bedre om 2-3 uker? Som sagt jeg har ikke lyst å stresse ham unødvendig. Han spiser og drikker normalt og virker nysgjerrig på det som skjer rundt seg syns jeg. Jeg har sett ham spredd vingene sine ut så jeg tror at vingene er i orden.

Setter mye pris på å kunne få gode råd. Ønsker å gjøre alt i min makt for å hjelpe den unge måken. Takk på forhånd!

M. (09.08.2022)

En dyrlege kan komme til å avlive fuglen (det er ofte det valgte alternativet). Den kan gjerne få tilgang til en balje med vann slik at den kan bade og vaske fjærene. Hvis den ser ut til å bli bedre og ikke dårligere, kan det gå bra med fuglen.

Roar Solheim (09.08.2022)


#Sykdom og skader

Måltrost, skadet vinge & ben, men aktiv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant en måltrost i hagen som ikke klarte å fly & som snublet da den hoppet. Skadet vinge og ett bein, så det ut til, men den var aktiv. Siden den var sårbar for angrep tok jeg den opp & satte den i et kattebur med litt vann & rips & et teppe over. Ser ut til å være voksen. 3 t siden nå & den er mindre skvetten enn den var, prøver å la den være i fred så den ikke skal bevege seg så mye. Står på begge bena, om noe ujevn vektfordeling. Vet ikke om den har spist/drukket. Ingen synlige skader/sår på kroppen ellers. Hva gjør jeg? Hvis vingen er brukket, kan den leges? Vil så gjerne hjelpe. Takk for oppmerksomheten! Mvh Mari

M.H.S. (06.08.2022)

Denne ser ganske kvikk ut. Hold den i bur til u morgen og se om den da kan slippes

Roar Solheim (06.08.2022)


#Sykdom og skader

Bortkommen skjæreunge

Satt en skjæreunge i hagen hele formiddagen og gjorde så godt som ingenting. Ingen voksne skjærer har vært hos den. Den satt trolig i grøfta ved veien store deler av gårsdagen da jeg hørte folk snakke om en fugl som bare satt der da de gikk forbi. Kom veldig mye måker i hagen etter en stund, og vi ble da reddde for at de skulle skade den, så satte et bur(ganske stort) over den og la inn høy, vann, oppbløytet hundemat og frø og nøtter. La også et tak over siden det begynte å regne. Prøvde å gi den meitemark, og den spiste en ca kl 13, og en liten brødbit. Den drakk også litt vann. Nå er kl 18 og den har ikke spist noe eller drukket noe siden da. Prøvde å gi den flere meitemark nå men den vil ikke ha… Og skjæremor eller far har ikke kommet. Den sitter for det meste bare i ro, med hodet lagt ned over «skuldra». Vi lurer veldig på hva vi skal gjøre med den!!!??? Fryser den?

A. (04.08.2022)

Den fryser neppe, men det kan hende at den er syk dersom den ikke spiser av egen vilje. Det kan være mulig å tvangsfore den.

Roar Solheim (04.08.2022)


#Sykdom og skader

Måseunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Ser en måseunge med en stor/lang fjær son henger ned i bakken fra den ene vingen. Fuglen kan fly. Bør det gjøres noe med?

R. (03.08.2022)

Det er den venstre vingen som henger ned, ikke bare EN fjær. Hvis fuglen kan fly, skal du bare la den være i fred.

Roar Solheim (03.08.2022)


#Sykdom og skader

Sorte prikker rundt øynene.

Bilde vedlagt spørsmålet

To tillitsfulle måker holder til her får tredje sommer på rad. I år har den ene sorte prikker rundt øynene. Område med prikker har blitt større i løpet av sommeren. Maken har det ikke. Hva kan dette være? Smittsomt for andre dyr?

T.H. (26.07.2022)

Vet dessverre ikke hva det er som kan plage denne måka, litt vanskelig også å se hvis bildet forstørres.

Roar Solheim (27.07.2022)

1 - 25 av 1 341 siste»»