Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 082 spørsmål


Permanent lenke
#Fugleforing

Skjære og småfuglene

Hei, vi har ganske mange skjærer her vi bor, og liker denne smarte fuglen. Men de stjeler mat fra småfuglene. Finnes det en måte å mate dem begge på, uten at skjæra tar alt?

Samboeren min er også bekymret for at fuglemating kan tiltrekke mus og rotter til huset, hvilken avstand anbefaler dere fra matstasjonen til huset?

S. (26.09.2021)

Da må du lage et forbur med nettingåpninger ca 5 x 5 cm, hvor du henger forautomatene inni. Da kommer bare småfuglene inn, mens skjærene må nøye seg med det som havner på bakken under forburet. Slike er omtalt i eldre hefter av Fuglevennen (se NOF-sidene).

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Foring med solsikkefrø

Har foringsrør med solsikkefrø på hytta. Masse fugl,men spiser de virkelig opp frøene de som er der ? Har inntrykk av av de fleste fuglene bare plukker og stikker av med frøene. Gjemmer de dem ?

D.P.K. (24.09.2021)

Noen arter lagrer (spettmeis), mens andre spiser frøene i nærheten av forplassen.

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mat til småfuglene

Hei. Jeg bor i blokk, og kan derfor ikke henge opp fuglemater på terrassen. Tenkte derfor å ta jevnlige turer ut i skogsområdet i nærheten, og henge slikt i trærne. Nå leser jeg at meiseboller i plast ikke er bra. Har dere et tips om annen "innpakning" for meisebollene? Evnt hvilket fuglematere ville dere anbefale for opphenging ute i skogen?

K. (20.09.2021)

Meiseboller selges både med og uten plast. Ta ALLTID av plasten og heng bollene i metallnettrør som er laget for slike - DET er den eneste riktige måten å servere meiseboller på. Slike finner du de fleste steder der de selger meiseboller.

Roar Solheim (20.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Spørsmål:

Hvor stor netting må til for å holde skjæra ikke kommer gjennom

N.N (09.09.2021)

5x5 cm er bra.

Roar Solheim (10.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mat til skjur eller kråke

Kan jeg steke svinekjøttdeig uten krydder å legge ut litt om litt til sjur å kråke ( å rev)??

R.R. (07.09.2021)

Du kan legge det ut ustekt også. Uansett vil de sikkert sette stor pris på dette!

Roar Solheim (07.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mat til skjærer

Jeg gir skjærene mine mandler og valnøtter. Jeg har også kjøpt peanøtter til småfugl. Er dette mat for skjærer. Jeg har 2 skjærer som kommer tidlig på morgenen og spiser maten jeg setter ut på verandaen min før jeg legger meg. Jeg setter ikke mat ut om dagen, og de kommer ikke på dagtid.

E.H. (04.09.2021)

Skjærer er altetere, så de klarer å fordøye det meste.

Roar Solheim (04.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Tjukke fugler

Kan fuglene bli for tjukke så de ikke klarer fly sørover hvis de skal det?
Kan fugler blir for tjukke?
Er det farlig for de å mate de året rundt med meiseboller/solsikkefrø?
Mange forskjellige fugler her men merkbart mindre enn i sommer. Østfold

C. (04.09.2021)

Nei, det kan de ikke. Og det er ikke "farlig" for fuglene at du tilbyr dem mat.

Roar Solheim (04.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Kan rødstrupen "lures" til å overvintre?

Vi har hytte i Bjørnafjorden kommune, og nå i sommerhalvåret er vi der så mye vi kan. Vi har fått en liten rødstrupe-"venn", som hopper rundt på verandaen, kvitrer og "forlanger" brødsmuler hver dag, flere ganger for dagen. Det virker som den har slått seg til innimellom noen store blomsterkrukker og er klar med en gang vi kommer ut døren. Ser at rødstruper både kan trekke og prøve å overvintre. Min bekymring nå er at jeg "lokker" den til å prøve å overvintre siden mattilgangen sikkert virker å være god. Utover høsten vil vi imidlertid være mer sporadisk på hytten, og om vinteren bare en sjelden gang - og da vil den jo ikke få store bidraget til kosten fra oss. Bør jeg trappe ned foringen? - og på hvilket tidspunkt, i så fall?

S.G. (31.08.2021)

Tror nok at det vil være foring senere på høsten som eventuelt kan få fugler til å satse på overvintring. Men siden rødstruper kan karakteriseres som "snøflyktere" som ikke nødvendigvis flyr langt, så er det sannsynlig at de raskt kan fly ut mot kysten dersom det blir tomt for mat eller mye snø i innlandet.

Roar Solheim (31.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Rengjøring av fuglemater ute?

Må jeg spyle denne?

N.N (29.08.2021)

Det kan lønne seg å skrubbe og vaske fuglematere nå og da, spesielt hvis de ser skitne ut med mye møkk på.

Roar Solheim (29.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Småfugl vs skjære, kråke, ringdue

Hei. Vi har stor glede fôringsplassen vår. Flere slag meis, grønnfink, dompapp, bjørkefink for å nevne noen, underholder oss jevnlig. Vi forer med solsikkefrø, meiseboller og jordnøtter.

Nå i det siste har imidlertid skjære, kråke og ringdue gjort sitt inntog, og da forsvinner småfuglene, noe vi synes er trist. Finnes tips til å holde «de store fuglene» unna?

A.E. (16.08.2021)

Lag et forbur slik at bare småfuglene slipper til maten (se Fuglevennen fra 2007).

Roar Solheim (16.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

hjelp

hei, jeg har en foringsplass jeg lagde i fjord og begynte å fore fugler ca i starten av septemeber, det var masse aktivitet etter kun 4 dager, sikkert 7 nøtteskriker og en spurvehauk, men det var litt seint. jeg foret ikke i vinter, men nå har det vært masse brødrester ute i 1 måned men ikke en eneste fugl har vært her engang? hva kan det skyldes? nøtteskrikene er d vell her i august også.

K. (13.08.2021)

Slike endringer har vi dessverre ikke noen gode svar på årsaken til.

Roar Solheim (13.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fuglehamstring?

Etter at vi satte opp fuglefor-matere på hytta (ved Ringkollen) har vi nå et til tider yrende fugleliv av meiser, dompap, flaggspett. Særlig etter at fugleungene er kommet, synker glass-sylinderne med frø veldig fort, Solsikkefrø ser ut til å være mest populært, Jeg lurer på om mye blir «hamstret», altså frø som fuglene putter et eller annet «lurt» sted, når de har blitt mette, jeg må ut og fylle på mer enn nødvendig? I våres så vi spettmeiser ta frø som de prøvde å banke inn i barken på trær. Spisingen kommer gjerne i økter, så jeg har tenkt at når det har blitt pause, kan jeg la være å fylle på før neste dag. I sommer har jeg gjerne fylt på igjen med det samme, og når spisingen har tatt seg opp igjen litt etter, mistenker jeg at det mest er hamstring,

E.A.J. (12.08.2021)

Det er særlig spettmeis som hamstrer solsikkefrø.

Roar Solheim (12.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Hvor mye mat skal gråspurven ha?

Hei,

Vi har en fuglemater på balkongen, og den fyller vi med tre talgkuler pr. dag. Disse blir spist opp i løpet av 8-10 timer av en gruppe gråspurv. For hver uke som går kommer det til flere spurver, og vi lurer nå på følgende:

1. Er det greit å fortsette med tre talgkuler pr. dag, selv om flere fugler vil gi mindre mat pr. fugl?
2. Er det "farlig" for spurvene om vi for eksempel reiser bort en uke, slik at de ikke får mat, eller klarer de da å vende tilbake til larver og insekter og slikt?

Gråspurvene er veldig søte, og har fått mange unger denne våren og sommeren, så håper på å finne en fuglevennlig løsning på dette fremover.

J. (10.08.2021)

Spurvene finner raskt mat andre steder selv om dere reiser bort. Dere trenger ikke fylle opp mer og mer for liksom å "mette" alle fuglene som dukker opp. Legg ut samme mengde mat, så klarer de seg med det, og hvis de da har behov for mer, finner de den maten andre steder.

Roar Solheim (10.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Trostbaby

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan en trostbaby spise døde melormer som er i vann sånn at de ikke er så tørre? Fordi vi kjøpte døde og levende melormer till en trostbaby noen ga oss som vi har som Forster. Igår var den glad og lagde lyd men idag lager den ikke lyd og klarer ikke stå og har altid øynene lokket.

P. (10.08.2021)

Det kan nok gå.

Roar Solheim (10.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Foring

Har lest at dersom man mater fugler på vinter må dette gjøres kontinuerlig. Vil det gjøre det vanskelig for fuglene å finne mat andre steder når det blir tomt på mitt fuglebrett?

M.H. (06.08.2021)

Nei, det er ikke nødvendig. Og spesielt dersom du ikke bor avsides alene for deg selv, så finnes det som regel mange andre forplasser i nærheten.

Roar Solheim (06.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mate fugler og rotter

Vi mater småfugler hele året med solsikkefrø. I det siste har vi oppdaget en rotte eller skogmus med unger som spiser nedfall fra bakken. Hvordan vil det gå for fuglene om vi stopper foringen en stund? Vi har stor glede av å følge med på fuglene. Vi har kostet opp alt som faller ned av frø og skall etter vi oppdaget rottene/musene.

M.D.S.N. (04.08.2021)

Slutt med solsikke og heng ut meiseboller i metallnettrør og halve kokosnøtter - da blir det ikke nedfall som gnagerne kan spise.

Roar Solheim (05.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Frøsne rognebær til fugler

Hei !
Hvis jeg plukker fullmodne rognebær, og fryser dem : Kan jeg gi det til fuglene som mat til vinteren ?

S.E.D. (02.08.2021)

Ja - det er veldig ettertraktet av sidensvans og trostefugler! Hvis du har plass til å fryse ned kvister med rognebær, så får du masse flotte fugleopplevelser når du henger disse ut senere på høsten/vinteren når rognebær på trær er spist opp.

Roar Solheim (02.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Giftig fuglemater i sink?

Hei.
Er det trygt å bruke f.eks gigantmater i sink? Er det mulig at fuglene får i seg farlig mengde sink om de må bryte enkelte frosne solsikkefrø løs, knasker litt på sittekanten, grener skraper overflaten på metallet eller annet som måtte skje våre godt besøkte helårs foringsplasser? På forhånd takk for svar og oppskrift på monsterbolle, skal teste ut i høst.

K. (01.08.2021)

Har dessverre ikke noen data som kan besvare dette, men tror neppe dette er noe problem.

Roar Solheim (01.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Hullstørrelse på netting til forplass for ekorn

Vi har et åpent fuglebrett hvor vi mater fugler og ekorn daglig og synes at det er fint, men når vi går inn i hytta kommer kråka eller skjæra og tar all maten. Vi ønsker å lage en foringsplass for småfugler og ekorn, men ikke for skjærer og kråker. Hvilken størrelse på hullnetting bør vi benytte?

B. (01.08.2021)

Vet dessverre ikke hva som kan slippe gjennom ekorn, men i forplassbur for småfugler har jeg brukt netting som har 5 x 5 cm åpning. Da kommer ikke kråkefugler og duer inn, og småfuglene får ha maten for seg selv.

Roar Solheim (01.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Duer til besvær

Hei, hvordan blir man kvitt en flokk med duer?
Et eldre ektepar i nabolaget har matet fugler i en årrekke. Deriblant noen få duer. De siste to årene har det vokst til en dueflokk, som nærmest beleirer hagen deres på dagtid.
De vil gjerne fortsette å mate småfugler, og de får dårlig samvittighet overfor duene. Duene kan fint fly til stuevinduet og kakke på rutene for å gi beskjed om at de vil ha mat.
Men det blir så mye gris etter duene og de har ikke krefter til å holde på med all den rengjøringen.
Løsningen de forsøker nå er å ikke mate overhodet. Hvilke andre tiltak kan de gjøre?
Hva er den beste måten å få fjernet duene på?

N.N (30.07.2021)

Hvis en slutter å gi dem mat, vil de nok etter hvert forsvinne av seg selv. Småfugler kan fores ved å bare gi dem meiseboller og halve kokosnøtter inne i et forbur hvor bare småfugler slipper inn. Se Fuglevennens høstnummer fra 2007:
https://www.fuglevennen.no/innsendt/pdf/oppslag/84/491195b32f070/fv_2-07_h_st.pdf

Roar Solheim (30.07.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mating av fugler

Er det riktig å legge ut matrester, brød o.l i
naturen på denne årstiden ?

T.A.B. (28.07.2021)

Det er uproblematisk, men du bør legge dette ut på en forplass hvor fuglene er vant til å finne mat, og ikke slenge det rundt omkring.

Roar Solheim (28.07.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mate fugl om sommeren

Et kull granmeisunger ble r esultatet da vi for første gang satte opp fuglekasse på hytta. Siden vi har bodd her hele sommeren, har vi stadig hatt fuglefrø i en mater, hvor vi har observert minst 8-10 fuglearter. I det siste er det spesielt granmeisungene som står i kø for å forsyne seg. Men jeg bør kanskje slutte nå, ellers vil kanskje ungene ikke lære å skaffe seg mat på annen måte?

E.A.J. (26.07.2021)

Ikke noe fare, det klarer de selv om de nå får ekstrafor mens de trenger det. Foringen gjør dem bedre i stand til å møte vinteren.

Roar Solheim (26.07.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Måke unge funnet i byen ,vert fler dager nedi betong fordypning

Hei fikk henta den opp i dag er skikkelig slapp.og sliten, fått litt vann i den ,men ka skal vi gi den så den får næring og kvikner til

R.J. (14.07.2021)

Fisk eller fiskepudding kan gå an.

Roar Solheim (14.07.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Cornflaces

Hei kan småfuglene spise Cornflaces?

Vennlig hilsen Liv Lindekleiv

L.L. (14.07.2021)

Ikke problem, så du kan prøve og se om de vil ha det.

Roar Solheim (14.07.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Havregryn til småfugler;)

jeg gir havregryn til småfuglene ,de elsker det ,ja måsen også, kråka og endene også ,lettkokte ;)

J.T.;. (10.07.2021)

men du stiller ikke et spørsmål, bare konstaterer at du gir dem dette, og det er jo bra...

Roar Solheim (10.07.2021)

1 - 25 av 2 082 siste»»