Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 215 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet spurvunge - angrepet av katt (?) hva gjør vi?

Hei, vi har nettopp funnet en skadet spurvunge i hagen. Den har et sår foran på brystet og har sannsynligvis blitt angrepet av en katt. Nå ligger den og skjelver og vi passer på den, men vet ikke hva vi skal gjøre. Er det håp om at den overlever? I så fall, hva kan vi gjøre for å hjelpe den?

P. (20.07.2021)

Ikke lett fordi katteskader er vanskelige - fuglen kan ha fått dype kloinnstikk som til sist fører til at den dør. her er det bare å vente og se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (20.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet måkeunge

Vi har en måkeunge med en skadet vinge som ikke kommer til å fly i bakgården på jobben. Hvor lenge mater /vokter foreldrene ungen og hvor lenge kan den leve? Det er fryktelig vondt å se den hver dag, men jeg forlenger vel bare lidelsen ved å gi den mat?
Falck vil ikke hente og Fuglevennen tar ikke telefonen.

I.B. (19.07.2021)

Et bilde av fuglen kunne ha hjulpet for å vurdere skaden. Har nettopp selv måttet avlive en påkjørt hettemåke ungfugl hvor den ene overarmen var helt smadret, og ikke noe håp om at den kunne gro riktig igjen.

Roar Solheim (19.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måke uten ben

Hei!
Så en måke som hadde mistet den ene foten sin. Selve benet var der, men foten var borte. Hva kan ha skjedd? Og lider den og har smerter?

M. (19.07.2021)

Fugler kan klare å leve med slike handicap, spesielt måker. Umulig å vite om den har smertefølelser etter at foten er borte, men trolig ikke.

Roar Solheim (19.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Funnet en måke

Vi fant en måke som lå i vannet langs kanten, vi gikk tilbake 4-5 timer etterpå og den var fortsatt der. Den var veldig kald og skalv mye. Vingene funker men vi har bare sett høyrefoten blitt så vidt brukt. Venstre bein virker helt slapt så klarer ikke å gå. Vi har prøvd å gi den mat og drikke men tar ikke i mot noe. Vi har tatt den inn så den varmer seg i et håndkle. Hva skal vi gjøre?

O.R.B.M. (18.07.2021)

Se om den overlever. Den kan dø innen et døgn. Hvis situasjonen ikke bedrer seg, kan det hende at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (19.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måkeunge med brukket fot

Hvor da klarer en måkeunge seg med brukket fot ..som ennå ikke er flyvedyktig

N.N (16.07.2021)

Kan klare seg med bare ett bein.

Roar Solheim (16.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måke med « ødelagt vinge?»

Det svømmer en måke rundt her vi bor med en ødelagt vinge, ser det på stillingen på vingen når den bakser seg opp på land.
Vet ikke om vingen er brukket, men hva gjør jeg her? Finner den seg mat allikevel? Kan vingen bli bra etter hvert? Eller må jeg ta kontakt med viltnemda?

N.N (15.07.2021)

Hvis måka kan fanges inn bør den sjekkes av fuglekyndig person. Alt avhenger av hvordan skaden er.

Roar Solheim (15.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Smitte blandt fuglearter

Fórer fuglene så og si hele året, for det meste er det meiser, spurver og pilfink som er her på sommeren med sine små....og de er sultne. Men et skjærepar kommer som regel også innom og nå har en av foreldrene fått en liten byll over det ene øyet (antar parasitt av et slag). Jeg har fjernet forautomaten og skåla som skjæren spiste av og vasket alt i klor, men kan denne smitten ha gått videre til småfuglene? Hvor lite skal til før slik smitte bringes videre? (Jeg holder generelt foringsplassen ren og vasker automatene mellom hver gang jeg fyller på). Har det effekt å stoppe matingen helt eller flyttes bare problemet til en annen lokasjon?

G. (13.07.2021)

Du kan nok trygt fore videre. Det er ikke sikkert dette er noe smittsomt, og slett ikke at det kan overføres til andre arter.

Roar Solheim (14.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugl med knekt nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Det fløy en fugl i vinduet vårt nettopp. Den nedre delen av nebbet har blitt knekt. Hva kan vi gjøre for å hjelpe den? Klarer den seg uten nebet?

A.M.W. (10.07.2021)

Dette går dessverre neppe bra, så denne unge gråtrosten bør nok avlives.

Roar Solheim (10.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugl med ubalanse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva skal jeg gjøre om ein fugl ikke greier å fly, den går også i ubalanse og den hopper til venstre eller høgre hvert 5 minutt.

D. (06.07.2021)

Hvis det ikke bedrer seg har den kanskje skader som ikke leges, og bør avlives.

Roar Solheim (06.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Brukket vinge.

Bilde vedlagt spørsmålet

Det må da gå ann å spjelke en brukket vinge som ett annet brukket ben? Evnt bandasjere det i stilling for en periode? Spør for en venn.

K.M.S. (06.07.2021)

Det kommer helt an på hvor bruddet sitter, og hvor komplisert det er. Fugler kan hakke av spjelking, så dette er oftevanskelig og krever erfaring.

Roar Solheim (06.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kresjet I en vegg

Bilde vedlagt spørsmålet

For 2 timer siden kresjet en fugl i en vegg og tror den er besvimt hvor lang tid tar det før den våkner.

E. (06.07.2021)

Umulig å si, men etter flere timer er det mer sannsynlig at den dør.

Roar Solheim (06.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Brukt bein

Bilde vedlagt spørsmålet

Jg fant en liten fugle med bruket bein hva må jg gjøre ?

H. (05.07.2021)

Denne ser alvorlig skadet ut siden den ligger over på siden, og har kanskje fått så store skader at den dør av det.

Roar Solheim (05.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære

Hei . Nå har jeg finni 4 døde fugler på under en uke. Kan det være pga fugleinfluensa ?

N.N (05.07.2021)

Nei, ikke hvis det ikke dreier seg om ender/vannfugler.

Roar Solheim (05.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fant en skadet fugl

Hei! Jeg fant en liten fugl (tror det er spurv) som virket svimmel og ikke klarte å fly. Den så ellers uskadet ut. Lå midt på veien, lurer på om den kan ha kræsja med en strømledning? Har tatt den inn og har den i en skoeske med litt mat og vann for at den skal få hvilt ut. Er det noe mer jeg kan gjøre?

A. (05.07.2021)

Nei. Den kan ha kollidert med en bil. Enten kommer den seg, eller så dør den av skadene. Du må bare se hva som skjer.

Roar Solheim (05.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Linerleunge

Jeg fant en skadet linerleunge utenfor hagen min. Hann sover i en eske inne i sportsbod om nettene og er utenfor døren min i dagtid hvor moren mater hann hele dagen. (Dag 5 i dag) Jeg våger ikke å slippe han fri før han er bedre pga mye katt i nabolaget. Nesten alle store fjærene på en av vingene er brekka helt ved roten. Burde fjærene fjernes så nye kan komme eller er dette heilt uten håp? Ungen har også litt skade på bein men det kan hann sikkert overleva hvis vingen ordner seg.

B. (04.07.2021)

Vanskelig dersom fjærene er knekt. Nye må vokse ut for at ungen skal kunne klare å fly.

Roar Solheim (04.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Tjeld med rar fot

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Oppdaget ikke før etter at jeg hadde overført bildet til datamaskinen, at denne tjelden har en rar tå. Jeg lurer på om den enten er brukket, eller født uten bein i tåa. Er dette vanlig? Det så ikke ut som at den brydde seg så mye om tåa si; det spaserte rundt og passet på ungen sin.
Hilsen Isabel😀

N.N (02.07.2021)

Dessverre vanskelig å vite hvordan yttertåa på venstre fot har blitt slik, men tjelden klarer nok fint å leve med dette handicapet.

Roar Solheim (02.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Hva er det med denne fuglen....

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en fuglekurv med fuglefrø og denne dukker stadig opp ser vemmelig ut Er jo mer redd for om det er noe smittedyr

P.G. (01.07.2021)

En gråspurv med helt unormalt utseende. Denne kan trygt anbefales avlivet!

Roar Solheim (01.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spurv som skadet foten sin

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg fant en spurv som skadet foten sin. Han vil ikke spise eller drikke noe grunnet smerten, kan noen av dere tilby noe hjelp?
Konteksten er at han her slo seg hardt inn i vinduet vårt med et uhell og bare datt. Da vi kom nærmere for å undersøke den, prøvde den å fly men da den sto opp på bena sine så bare datt den. Han prøvde å fly flere ganger men kunne ikke pga han klarte ikke å stå. Vingene og resten av kroppen er ganske fin, det bare benet som skaper masse problem for den. Stakkar gutten har vært slik i nesten 2 dager nå.
Oppdatering 01/07/21 : Den har ligget og sittet for 4 dager nå. Den spiser og drikker bare når den vil, men ellers ligger den bare. Den ser frisk ut men klarer bare ikke å stå.

K. (01.07.2021)

Gråspurv hann. Hvis den ikke blir bedre etter en uke, bør den kanskje avlives.

Roar Solheim (01.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjær unge

Hei får 2 uker siden reddet vi to skjær unger(ca 5 uker gamle en jente og en gutt).
De spiser og drikker selv, gutten er litt mer lubben/overvektig mens jenten er kvikk. I dag når de var ute i Hagen å hoppet opp i et tre og hoppet ned vet jeg ikke hva som skjedde med gutten han lå plutselig bære i ro og beveger ikke på bena, han pustet normalt og han beveger på alt annent men kommer seg ikke opp på beina. Men spiser normalt. Hva kan feile han?

S.J.H. (29.06.2021)

Høres ut som om den kan ha fått fysisk skade i ryggen, men dessverre umulig å vite uten veterinærundersøkelse av fuglen. Også umulig å kjønnsbestemme skjærer.

Roar Solheim (30.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Sliten kråkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Oppdaget en liten kråkeunge som slet med å bevege seg, den lå og skalv i en innkjørsel. Da vi løftet den opp så vi at den ene foten vokser skeivt.
Det virker ikke som om den vil klare å komme seg unna andre dyr ol. Den ville bare sove og var ikke redd. Hva kan man gjøre for den? Forstår det slik at noen kråker får deformerte bein, og at de sannsynligvis ikke blir å klare seg pga dette

K. (29.06.2021)

Denne bør dessverre avlives.

Roar Solheim (29.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

foring

Oppdaget fugleinfluena i Holmestrand--- skal vel ikke mate mer da ?

T.H.V. (28.06.2021)

Ved fugleinfluensa er det våtmarksfugler man bør stoppe å mate, for det er innen denne gruppen av fugler fugleinfluensa er påvist i Skandinavia.

Roar Solheim (28.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,det sitter en liten fugl på bakken ved husveggen, den har muligens flydd i vinduet. Den kan bevege nebbet. Flyr den av seg selv etterhvert, skal jeg gjøre noe?

K. (26.06.2021)

Spettmeis. Den flyr trolig når den kommer seg etter en hjernerystelse.

Roar Solheim (28.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Trost i vinduet.

Hei.
Det fløy en trost i vinduet. Den blør fra munnen, og gisper. Av og til er det som om den nyser... (?) Ellers kan jeg ikke se skader. Bør jeg avlive den? Eller tror du den overlever?

S.B. (22.06.2021)

La den sitte i ro og se om den kommer seg. 1-2 dager.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugleunge

Hei. Nokon kjøttmeus hadde gått frå reiret sitt og alle fugleungene var døde uten om ein. Den bevegde seg så vidt. Eg tok han inn og varmet han. Etter hvert blei han i litt bedre form. Han hadde fått litt fjær på vengene og bittelitt på kroppen min han hadde ikkje mykje. Etter cirka 1 time klarte han og reise seg litt opp og kravle litt. Men han ville ikkje spise. Han var litt lilla på huden og. Etter cirka 2 timer blødde han bittelitt frå munnen han blei meir lilla og så døde han. Og cirka 10 minutter etter at han døde blødde han meir frå munnen. Kva er grunnen til at han døde. Han hadde jo blitt bedre. Han klarte til og med og åpne munnen bittelitt cirka 10-15 minutter før han døde. Han klarte til og med og stå litt oppreist. Kvifor døde han? Og kvifor begynte han og blø. Han var i fin form. Men på 2 minutt blei han heilt slapp og døde. Kva er grunnen?

N.N (19.06.2021)

Det er dessverre ikke mulig å kunne si noe om årsaken til at denne meiseungen døde.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Katten våres har tatt med en fugl inn, vi puttet den i en boks på soverommet med mat og vann.
Den står på et håndkle og skjelver veldig mye og høres ut som det kommer en klikke lyd nesten fra fuglen. Den har brust opp fjærene veldig.
Er det noe håp for den eller burde jeg la den slippe? Vil helst ikke la den lide 😥

K. (19.06.2021)

Dette er en meis. Se om den kommer seg i løpet av et døgn. Den kan plutselig dø, for katteskader er ofte dødelige.

Roar Solheim (20.06.2021)

1 - 25 av 1 215 siste»»