Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 9 681 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

Måkeunger på plenen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei vi har to måkeunger på plenen den ene er ganske stor den andre er liten og halter de har vært der i ca 2 og kan vi gjøre noe? Feks. Mate dem eller noe?

S. (20.06.2021)

La dem være slik at foreldrene kan mate dem. Dere behøver ikke å gjøre noe med disse.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Jeg har en buskbom på terrassen, og helt tilfeldig, for tre dager siden, fikk jeg øye på et fint lite rede midt i busken. Jeg har funnet ut at det er et rødstrupepar som er foreldrene. Dagen etter lå et egg der, den neste to' og i dag - tre stykker. Veldig spennende å følge med på. Jeg er nå forsiktig med vanning, kun nederst i potten osv. Jeg har lest at de legger egg hver dag og det vanligste er ca 5 stk. Så er det vel (er det hannen eller begge?) som ruger etter hvert. Nå er jeg nysgjerrig og titter ned på redet i blant, men det er vel best å gi dem helt "fred" fremover. Er det noe jeg kan gi dem av mat eller lignende? Føler litt omsorg for disse søte små - både foreldre og barn.

N.N (19.06.2021)

Det bør gå greit om du kikker inn til redet annenhver dag. Rødstruper spiser insekter, og hvis du får tak i melbillelarver på dyrebutikk, eller såkalt maggot (fluelarver) som brukes som fiskeagn, så vil de nok sette pris på slikt for.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måke sperrer brygga

Hei! Måker ser ut til å ha lagt rede ved brygga vår. De er rimelig aggressive og hindrer tilkomst til brygge/båt, plenklipp osv. Vi ønsker oss egentlig hyggelig sameksistens med fuglene, men er usikre på om vi egentlig bør bevege oss så nærme de, de farer seg voldsomt opp når vi kommer i nærheten. Er det noe vi kan gjøre som både ivaretar både måkenes interesser og våre ønsker om å bruke båten og tomta vår?

N. (19.06.2021)

Dere må bare bruke brygga når dere må, så får måkene heller skrike mens det står på. Når eggene klekkes kan det hende at ungene vandrer litt vekk.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaner

Er hun svanen Støre enn hanen

A.G. (19.06.2021)

Tror hanner er større enn hunner hos svaner og gjess.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

død fugl uten hode

Jeg fant en død fugl uten hode på balkongen - der det garantert ikke kan ha vært en katt. Det er øverste etasje så det kan nesten bare ha vært en annen fugl. Det var også tegn på kamp, med masse fjær. Det kan teoretisk også ha vært et ekort eller (rotte!?). Kampen ble ikke avbrutt av menneske for jeg oppdaget den etter noen dager.

B. (19.06.2021)

Den kan ha blitt angrepet/tatt av skjære eller kråke.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Drap på måkeunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg stod fra vinduet og filmet noen måkeunger som hadde kommet seg ned på plenen i borettslaget i løpet av natten. Da kommer det en mann/nabo som går mistenkelig og unaturlig rundt på plenen, og tråkker på måkeungene. Finner begge ungene døde. Jeg tenker å anmelde, men lurer på om jeg bør anmelde selv eller om jeg burde henvende med til noen som kan anmelde for meg, som noa eller lignende, altså noen som har mer tyngde.
Det kommer ikke frem på videoen at han med sikkerhet gjør dette med vilje (men jeg kan ikke forstå noe annet, det er ingen grunn til å tråkke rundt på gressplenen/lekeplassen).

Lurer også på hvilken type ørken det er? Legger ved bilde

T. (19.06.2021)

Ta kontakt med Statens Naturoppsyn, men jeg tror du bør anmelde dette selv - dette er straffbar handling.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kattuglebarn i silo

Vi har en kattugle som har hekket i løa. Nå som ungene har begynt å flakse, har den ene havnet ned i en tom silo. Bør jeg redde den ut eller vil den til slutt klare å fly ut selv?

R.Y. (20.06.2021)

Du kan gjerne hjelpe den ut.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hvor lang tid før et måseegg klegges?

Vi har vært litt uheldig, og fått en måse som nå ruger i en blomsterkasse på en takterrasse. Vi forstår at dette må gå sin gang, men det dukker jo opp noen spørsmål: Hvor lang tid tar det før egget klegges (tror det har vært der i 2 - 3 dager)? Hva skjer etterpå med tanke på at fugleungen skal forlate reiret? Hvordan får foreldrene det/de ned fra taket? Og sist men ikke minst, hva er lurt å gjøre med blomsterkasser neste år for å hindre at noe slikt skjer igjen? Vil f eks bunndekkende stauder kunne hindre ruging, eller mindre busker?På forhånd takk for svar:)

L. (20.06.2021)

Tror de hare ca 3 ukers rugetid. Ungene kan kanskje hoppe ned fra takterrassen. Dekk til kassa med netting neste år hvis dere ikke vil ha måkereir i den.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svale

Hvor lenge ruger svalene på eggene

I.L.F. (20.06.2021)

Tror det er rundt 14-18 dager, men får ikke sjekket nærmere da jeg for øyeblikket ikke er nær bøker.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Skjærer og hekkevaner.

Hekker skjæra flere ganger om sommeren?
Vi har noen skjærer som bygde reir i tujahekken rett foran solplassen vår,. Vi rev reiret vel halvbygget, men de lagde nytt som og gikk samme veien. Tredje gangen satt min kone ved vinduet og passet på å jage dem når de kom med « material last». Da forsvant de etter en dag eller to med grov kjeftbruk så snart vi kom ut.
Nå er er det full byggeaktivitet igjen. Vet ikke om det er den samme som allerede nå forbereder neste års formering?
Mvh
Håkon.

N.N (20.06.2021)

Fugler kan bygge nye reder og legge erstatningskull dersom første hekkeforsøk går tapt, men skjærer har ikke mer enn ett kull i løpet av sommeren.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måkeunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei vi har 2 måkeunger utenfor huset vårt den ene er liten den andre er litt større
Den minste halter litt hva kommer til og skje med med den og når lærer de og fly?
Kan vi gjøre noe?

S.Å.B. (20.06.2021)

La dem være. De bør kunne fly etter 3-4 uker.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

småfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen.
Ble litt overrasket over at kjøttmeisen ikke brukte kassa etter at ungene hadde flydd. Finnes det kasser jeg kan kjøpe som vil være en helårsbolig for dem? Vil så gjerne de skal ha det lunt å fint under en sur å kald vinter. Også nå ser jeg plutselig at det er 2 flaggspetter som forsyner seg av samme mat som egentlig er til alle småfuglene. Er det farlig for småfuglene å ha disse i nærheten å er flaggspetten fredet?

J.V. (20.06.2021)

Nei, men mange meiser sover i fuglekasser om natta i vinterhalvåret. Vanlige kasser er det beste. Flaggspett kan hakke seg inn i kasser og ta egg og fugleunger. Alle fugler er totalfredet med mindre det er fastsatt jakttid for dem, og det er det ikke for flaggspett!

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Funnet flaggspettunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Funnet en flaggspettunge midt i sterkt trafikkert vei. Kansje i sjokk, for gjorde ingen motstand. Tatt den heim, fått litt vatn, kan ikkje fly, sitt på ei grein me har tatt inn på badet til han. Etter to timar virka han uredd, vaska seg, sitt på skulder, hoppa opp på hånd frå golvet osv. men ser pjusk ut. Har tenkt å setta den tilbake i nærheten av der eg fann den, men må eg venta til den kan fly?

T.K.N. (20.06.2021)

Denne ser syk eller skadet ut. Hvis den kommer mer til hektene, er det trolig best å sette den ut nær der du fant den, slik at foreldrene kan fore den.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Nyttighet

Hva er virksomheten for sommerfugler, med det mener jeg om oppgaven sommerfuglene har i forhold til økosystemet

T.B. (20.06.2021)

Ingen dyr har "oppgaver" i økosystemer - det er vår måte å gi dyr ulike meninger når vi analyserer sammenhenger i naturen. Alle arter har ETT formål: å produsere flest mulig avkom. Men mange sommerfugler kan være viktige som mat for andre dyr, og kanskje noen for å bestøve enkelte blomster (her er imidlertid humler og andre insekter med viktige).

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fugleunger falt ut av redet?

Vi har oppdaget to fugleunger som har falt ut av redet, trolig er det gråspurv. Dette er i høtfjellet 1080 moh. Hva bør vi gjøre?

B.O.N. (20.06.2021)

Neppe gråspurv så høyt. Spørsmålet er hvor fra de er falt ut? Forsøk å få dem tilbake i redet hvis mulig.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Når klekker fugleeggene

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg bor i Sandefjord. I fjord var det så mye liv her når foreldrene sanket mat til ungene i redet. Nå 23 juni er det ikke mye liv ute her. Er det for tidlig?

S.O. (20.06.2021)

Dessverre umulig å vite, fordi ulike arter klekker til ulik tid. I tillegg må en kjenne forholdene på stedet for å kunne presentere spekulasjoner for slike variasjoner.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Gjøk

Som fugleinteressert er gjøken for meg en av de mest fasinerende av alle fugler. Gjennom min oppvekst var det å høre gjøken om våren, noe vi lært å sette pris på og som det lå store forventninger til. Allerede på 1960-talllet la en merke til variasjoner i bestanden av gjøk, fra år til år, men den dag i dag er det, slik jeg opplever det, en fortsatt levedyktig bestand også i min barndoms bygd. Har lest mange artikler og avhandlinger om gjøkens tilbakegang de siste årene og som ble bekreftet i 2019 der bestanden av gjøk på de Brittiske øyene er redusert til 1/4 av det den var rundt 1970. Selv der jeg nå bor og har bodd siden 1988, opplever jeg at det fortsatt er en god og levedyktig bestand, noe jeg og mange andre selvsagt er svært glade for. Også i vår har jeg observert flere gjøker i våre nærmeste omgivelser og det er min klare oppfatning om at vi fortsatt har en levedyktig og sterk stamme av gjøk, både på Vestlandet og i Trøndelag, selv om internasjonalt snakkes om en betydelig reduksjon av bestanden i store deler av Europa.
I år og som tidligere år, observerer jeg gjøk i samme område som det også er hekkende bokfinker i. Vet at heipiplerke, jernspurv og blåstrupe er hyppig bruk som vertsfugl av gjøk, men er det riktig oppfattet at også bokfink kan være vertsfugl for gjøk?

Mvh.

Helge Gundersen

H.G. (18.06.2021)

Har dessverre ikke hørt om bokfink som vertsart for gjøk, men kan ikke si sikkert om dette er mulig eller ikke. Mengden gjøk ser ut til å variere noe fra år til år på Østlandet, hvor jeg selv driver feltarbeid hver vår.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svalerede under bygging...

Hei
Jeg har oppdaget et svalepar som etablerer et rede under mønet på hytta vår - rett ved der vi sitter.
Jeg ønsker ikke at egg skal klekkes og fugleunger skal mates hele sommeren - ca 2 meter fra oss.
Hva gjør jeg? Kan jeg ta ned rede selv, eller kommer de til å angripe meg da - og lenge etter..
Takk for svar
Mvh Gro

G.H.N. (18.06.2021)

Vanskelig å gjøre noe, og hvis de har lagt egg må du godta svalenes hekking til de er ferdige. Da bør du stenge av med netting til høsten.

Roar Solheim (18.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Død and i skogsvann

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne anda flytende i vannkanten i Lustjenna, et vann innenfor Lygna på Hadeland. Jeg tenkte den kunne ha forulykket pga en høyspentlinje, men det er ingen høyspentlinje over vannet.
Kan du se hva slags and det er ut i fra bildet?
Har dere noen teori om hva som har skjedd med den fuglen?

H.O.S. (18.06.2021)

Ser ut til å være en laksand hunn eller ungfugl, men umulig å si noe om dødsårsak ut i fra bildet.

Roar Solheim (18.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kaie

En kaieunge har falgt ned i pipa og havnet i ovnen, skal beg bare slippe den ut i hagen?

N.N (18.06.2021)

Ja, ta den ut, den klarer kanskje ikke å komme seg opp selv.

Roar Solheim (18.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Linerle på loftet

Hei jeg ser en linerle flyr inn oppunder taket, har ikke sjekket på loftet for p ikke skremme den, hvor lang tid bør jeg vente før jeg kan være sikker på at ungene har forlatt redet?

U.B. (18.06.2021)

Kanskje i løpet av et par uker.

Roar Solheim (18.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Katten drepte en skjæreunge

Katten vår kom hjem med en død skjæreunge som han hadde fanget. Skjærene lagde et leven da de forsto hva han hadde gjort. I to dager har skjærene fløyet over katten og skreket på ham hver gang han er ute på gårdsplassen. Er det pga fugleungen eller er det generelt katter de reagerer på? De har ikke oppført seg så hissig tidligere. Merker på katten at han er veldig på vakt. Vil skjærer kunne angripe en katt?

A. (18.06.2021)

Generelt på grunn av at den er en katt, men de kan være ekstra hissige fordi nettopp denne katten har vist seg ekstra farlig.

Roar Solheim (18.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Tikkelyd

Hvilken fugl lager tikkelyd

K.O. (18.06.2021)

Blant andre gjør rødstrupe dette.

Roar Solheim (18.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Blåmeis unge døde

Hei
Har ei fuglekasse ved leiligheten eg bur, i morges var det et fugleunge som var på terrassen, fugle foreldra var rundt barnet men forsøkte å hjelpe det opp i fugle kassa først men den ville ikkje inn igjen i, satt det så på fuglekasse taket, etter ei stund var den kommet ned igjen, hjalp den opp på rekkverket fleire ganger der fugle mor og far fikk være med den å mata den masse, gjentatte ganger forsøkte den å fly men den svevde berre med på terrassen igjen så etter ei stund lagde vi en liten kurv med ullsokker i som den kunne ligge nedi å slappe av, mor kom å mata den fleire ganger der også, eg trakk meg vekk ofte men prøvde noken ganger å hjelpe den til å fly med å forsiktig hive den litt opp i lufta kontrollert så den ikkje skulle slå seg, men dei svevde berre ned igjen på terrassen. Når eg såg den var sliten satte eg den opp igjen i kurven å mor kom å mata den igjen, etter tredje gangen så låg den plutselig liv løs og kjempa for livet til den til slutt døde.

Kva kunne eg gjort annerledes?

B.N. (17.06.2021)

Du skulle bare ha latt den være! Dette er en blåmeisunge, og meiseungene flyr ut fra reiret før de kan fly.

Roar Solheim (18.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Mye måker på ny på boligblokk der det har vert en kjeksfabrikk for mer en 10 år siden.

Kan dette være at det går en form for arvegener. Vet at det ble kastet ut mye fra Setre Kjeksfabrikk.
mvh
Harald Stigen
Beboer Kornmoenga 28
1413 Tårnåsen

H.S. (17.06.2021)

Forstår egentlig ikke hva du spør om her, dessverre.

Roar Solheim (18.06.2021)

1 - 25 av 9 681 siste»»