Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 9 364 spørsmål


Permanent lenke
# Diverse

Er hønseegg mensen til høna?

Jeg har lest mange plasser, og har i mange år fått hørt at de eggene vi spiser til frokost, er mensen til høna, er dette virkelig sant?

S.E.B. (08.05.2021)

Fullstendig feil. Menstruasjonen hos oss pattedyr er prosessen når livmoren kvitter seg med et ubefruktet egg, altså rundt to uker etter att et egg har startet vandringen ned eggleder til livmor. Eggleggingen hos fugler skjer i forbindelse med at egget vandrer fra eggstokkene og ned til kloakken (felles åpning for uttømming av urin, ekskrementer og egget hos fugler). Altså tilsvarende eggløsningen hos pattedyr, og ikke menstruasjonen.

Roar Solheim (08.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Ringdueunge

Hvor lenge blir ungen i reiret uten foreldrene tilsynelatende ser til den?
Et ringduepar hat laget et kvistrrzr i en stor gran i Hagen.
De var der ofte, men må ser det ut til st ungen er alene.

N.N (07.05.2021)

Når ungene er store nok til å kunne opprettholde kroppstemperaturen på egen hånd, kan de være alene i mange timer, mellom hver foring.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Hegre

Hvordan få hegren til å endre innflyving til reir og få slutt på nedskiting av hustak, tun, terrasse og biler?

E.J.S. (07.05.2021)

Det har jeg dessverre ikke noen svar på, annet enn at hvis du er så heldig å få havørn på jaktbesøk i reirkolonien, så kanskje det kan endre hegrenes adferd...

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Min kråkekompis

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har en kråke som kommer hver dag i hagen og møter meg når jeg går tur med hunden. Tidl hadde den en vanlig grå/sort farge. Nå er den brun på det grå??? Jeg gir den grovt , nøtter og katte/hundemat

E.P. (07.05.2021)

Den må ha fått på seg fargestoff, kanskje fra rødfarget jord (?).

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Kan Stillits hekke på Karmøy.

Jeg forer hele året og for 2 mnd. siden dukket det opp 10-12 stillits.Det er sjelden de er her alle på en gang,men det er tydelig at de oppholder seg i området her.Tidligere år har jeg kun sett enkelte streiffugler og lurer derfor på om årets "flokk" har tenkt å hekke her,siden de er her enda.Det er en del busker og kratt i området.men lite skog.Det ville vært gøy om de virkelig hadde slått seg til her "for godt",de er noen ordentlige fargeklatter å se på.Tror du det kan bli hekking på Håvik,Karmøy i år ?

T.H. (07.05.2021)

Det er absolutt mulig.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Spover

Er det mulig å høre forskjell på småspove og storspove? Hva består forskjellene i så fall i?

E. (07.05.2021)

Gå inn på nettsiden xeno-canto og søk på de to artene, så kan du høre forskjellene. Bruk engelske navn: whimbrel og eurasian curlew for søking.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Fugl som vekker oss om natten

I to uker nå har vi til samme tid hver natt kl 04.50 blitt vekket av en fugl som synger utenfor vinduet. Det er ikke den klassiske kvittringen, mer som en alarm da den er veldig høy og har de samme tre (eller noe i den duren) tonene som går igjen og igjen og igjen. Dette begynner å ta på, så vi lurer på hvilken fugl det er og hvor lenge vi blir nødt til å holde ut? Er det bare noe parringsgreier eller har den kommet for å bli?

N.N (07.05.2021)

Vanskelig å finne ut hvilken art dere hører. Dette er nok koblet til at det er hekketid, og lydene varer ikke evig. Når fuglene har lagt egg, antar jeg at sangaktiviteten vil avta.

Roar Solheim (07.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

?

Hvilken rase er fuglen min?
Den første er grå med litt hvit og en fin blå farge og jeg vet ikke hvor den er fra ( land ) Og den andre er grønn med litt hvit.

R. (06.05.2021)

Regel 1: bilde må være med. regel 2: hvis dette er en burfugl/tamfugl, må du spørre burfuglfolk.

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Lakkert fuglebrett

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg skal benytte Bengalack for å beskytte fuglebrettet mot vind og vær og setter det ut igjen når lakken er tørr.
Men kan et nylakkert fuglebrett skade fuglene på noe vis? Bør jeg unngå å gjøre dette?

K.K. (06.05.2021)

Nei, det er neppe skadelig for fuglene.

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Hvor lenge er en måke drektig ?

Hvor lenge er en måke drektig og hvor lang tid tar det fra de har lagt egg til de klekkes ?

A.K.J. (06.05.2021)

Det er bare pattedyr som er drektige. Fugler er ikke "drektige", siden fuglenes fosterutvikling skjer i et egg utenfor fuglens kropp. Produksjonen av et egg fra eggcellen forlater ovariene til egget legges, tar ca 1 døgn.

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Hekketid og hogst

Takk for kjapt svar på forrige spørsmål ang hogst i hekketiden. Lurer på om det jobbes for å få til et vern av skog i hekketiden, at flatehogst forbys i denne perioden? Eller lignende...Og er det noe vi "vanlige" folk kan bidra med for å bidra til dette?

L.S. (06.05.2021)

Det viktigste er at så mange som mulig gir uttrykk for hvor sterkt dette mislikes!

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Fugleegg

Hei. Min samboer jobber som tømrer. Da han var på jobb, skulle han fjerne noen kasser ved taket på et hus. Her var det visst et fuglerede som da datt ned og eggene oppi knuste. Det var kun ett egg som ikke knuste. Samboeren min fikk dårlig samvittighet og tok egget med hjem, siden redet var ødelagt. Jeg lurer på hva vi skal nå gjøre med dette egget? Det er lite og lyseblått. Er det noen vi kan ringe? Har foreløpig passet på at egget har det varmt.

N.N (05.05.2021)

La egget være - det er tapt, og det verken kan eller skal dere gjøre noe med.

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Hekketid

Hei, medfører det riktighet at det er lov å bedrive hogst i hekketiden? Tenker ikke på ett og annet tre, men når skogeier tar ut store mengder. Innbilte meg at det selvsagt var tatt hensyn til hekkende fugler men begynner trist å forstå muligheten for at jeg tar feil...

L.S. (05.05.2021)

Dessverre ja, i Norge er det næringsliv og penger som rår, dessverre, når det kommer til hensyn til natur og dyreliv...

Roar Solheim (06.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

pingvinar

kor mange barn får dyret

B. (05.05.2021)

De fleste pingviner legger bare ett egg og får EN unge, men noen få arter har to.

Roar Solheim (05.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Fjerning av måkereir.

Hei.
Eg var nettopp vitne til at eit fiskemåkereir vart fjerna frå taket på naboblokka. Eg trur ikkje at det var kome egg, då måkene ikkje har lege på reiret. Er òg ganske sikker på at dette er andre gongen dette er gjort i år. Det eg lurer på er om det er lov å fjerne etablerte reir før det har kome egg.

S. (05.05.2021)

Det har de neppe lov til, men her er det best å kontakte lokal viltmyndighet.

Roar Solheim (05.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Utefuglene

Hei kan katter spise fugler spesielt Blåmeis hvis den får tak i dem

T.E.B. (05.05.2021)

Ja. Katter spiser det meste hvis de ikke er så bortskjemte at de bare spiser spesialkattemat - likevel kverker de fugler og småpattedyr!

Roar Solheim (05.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Kaie

I vår har et kaiepar holdt til i området her. Det er første gang jeg har sett kaie i Soknedal. Jeg lurer på om de hekker i nærheten eller kommer til å gjøre det. Hva kan være aktuelle reirplasser for kaie?

O.E.R. (04.05.2021)

Kaier er hullrugere. De hekker i svartspetthull eller uglekasser, men også av og til på/i bygninger.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Kjøttmeisreir

Hei!
Det har kommet en kjøttmeis og lagt egg i en høy blomsterpotte på verandaen vår. Jeg tok et bilde nedi potten for noen dager siden og da begynte kjøttmeisen å slå med vingene og lagde lyd, sannsynligvis for å skremme meg vekk. Nå ser jeg at det ligger 7 egg der, men kjøttmeismoren er borte. Kan jeg ha skremt den vekk? Eller er det vanlig at de forlater reiret under rugingen for å finne mat? Det regnet litt tidligere i dag, og det er ikke noe "tak" for å beskytte mot regn, kan det ha skremt vekk moren? Blomsterpotten er også ganske høy, vil anslå en god halvmeter fra der reiret ligger til toppen, vil fugleungene eventuelt ha problemer med å komme seg ut når de er klar?

N. (03.05.2021)

Kjøttmeisen starter ikke rugingen før alle eggene er lagt. Ungene vil helt sikkert klare å komme seg ut.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

kattuglekasse i hage

Jeg er i styret i en parsellhage på Årvoll i Oslo. Arealet er ca 3 mål, og ligger i befolket område, rett intill et gammelt gårdstun og blokkbebyggelse på mottsatt side.
Vi har fått endel jordrotter i flere parseller, og jeg har fått forespørsel fra et "plaget" medlem om å det går ann å sette opp kasser til kattugle.
Personlig tror jeg dette er fånyttes da ugler er skye fugler. Man mener at kassene kan henges på ån låvevegg - dette mener jeg ikke vil fungere. Det er altfor mange folk som ferdes her. Imidlertid har vi et "roligere" område med 3-4 større grantrær i det ene hjørnet. I dette gran/treholtet holder mange småfulger til - jeg regner med de vil forsvinne om det kom en ugle der. Kasser til kattugle er jo digre kasser, og et "pæs" å få satt fast høyt nok.

Hva kan jeg svare medlemmet?

Mvh Liv Leland, Årvoll parsellhagelag, Oslo

L.L. (02.05.2021)

Det er helt OK å henge opp en kattuglekasse, men det er ingen garanti for at vånd eller andre smågnagere forsvinner. Ugla trenger ikke å jakte der en gang...

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

er dette en tiurleik?

hei, etter å ha hørt tiurer spille i en furuskog så bestemte jeg meg for å gå dit med kamera, sakte men sikkert slik at jeg ikke skremte noen fugler. noe som jeg ikke gjorde. på det høyeste berget, altså høyeste punktet i furuskogen tror jeg sjefen var. han hoppet opp og ned og spilte sikkert i 3 timer oppe der, med en del røy, men jeg hørte også endel tiurer lenger ned ikke mange meter unna. er dette en tiurleik? jeg er så glad for at jeg kanskje har funnet den!

N.N (01.05.2021)

Det høres slik ut.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Foto

En blåmeis satt ca en meter unna mens jeg satt stille. Skulle gjerne hatt fotoapparatet klart. Hvordan kan jeg kamuflere meg? Sorte søppelsekker over hode og overkropp ? Er det noe farger som passer til dette?

K.K. (01.05.2021)

Beste kamuflasje er å sitte helt stille. Fuglene reagerer mest på bevegelse.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Andeegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Vi har en husmannsplass som fritidsbolig. Ved dammen har en and (så ut som stokkand) lagt ti egg siden vi var der for fem - seks dager siden. Vi visste ikke at hun var der, og skremte henne opp da vi kom i dag. Vi gikk inn i huset, og holder oss borte fra dammen. Det er 8 grader og lett regn. Hvor lenge kan hun være borte før eggene er ødelagte?

J.S. (01.05.2021)

Vet ikke, men det går trolig bra.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Havsule

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant en død havsule i går 30.04 mellom Alvheim og Hovden i Øygarden. Leste senere på dagen at Viltnemnda hadde vært i området og skutt skremmeskudd mot en havsule som såg dårlig ut. Den fløy da avgårde. Lurte bare på om det kan være en sjukdom blant suler, men det er kanskje samme fugl. Bare til info. Hilsen Svein Ove Turøy 91392081

N.N (01.05.2021)

Neppe, men de kan sulte ihjel.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

blåfugl

hei ser på et tidligere spørsmål og svar på hva en blåfugl er i sangen om en liten blåfugl. Jeg mener det er dansk og er en sommerfugl !?

H.B.A. (01.05.2021)

Blåfugl er flere amerikanske arter (bluebird).

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Diverse

Fugl Sik

Er Sik en fugl??

G.H. (01.05.2021)

Nei. Fisk.

Roar Solheim (04.05.2021)

1 - 25 av 9 364 siste»»