Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 165 spørsmål


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Svaner

Vis svaner øddleger vingen sin kan den bli bedre?

L. (02.05.2021)

Ja.

Roar Solheim (04.05.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Måke med brukket bein.

Kan det kureres?
Mvh Rune Johansen

N.N (29.04.2021)

Kommer helt an på hvor alvorlig eller enkelt bruddet er.

Roar Solheim (30.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Blåmeis med vanskeligheter?

Bilde vedlagt spørsmålet

Idag , 26 april, dukket denne lille tassen opp. Han flyr ikke vekk når vi kommer, og hakker til stadighet på klørne sine. Han flyr til matstasjonen og henter frø - men oppfører seg jo litt rart. Han ser jo også litt skadet ut. Hva bør vi gjøre?

A.N. (26.04.2021)

Denne må nok klare seg på egen hånd, ikke stort dere kan gjøre her.

Roar Solheim (27.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Døde blåmeis

Hei
Vi har det siste uken funnet 2 døde blåmeis. En på gårdsplassen og en hvor vi har forautomaten.
Vi har foret hele vinteren, men det er kaldt.
Kan de ha dødt av den kalde vinden! Eller blitt angrepet av en større fugle som vi også har nå som kjernebiter ? Eller er det en sykdom som går nå?

Mvh
Lynette

L. (24.04.2021)

De har neppe dødd pga kulde - fuglene tåler svært kaldt vær så lenge de har nok mat. Men hva som er årsake ellers, er det ikke mulig å fastslå uten å undersøke fuglene.

Roar Solheim (24.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skadet skjære, mobbes av andre skjærer

Hei, jeg har en skjære, Rufse Skakk, som har tilbragt en del tid i den lille hagen min vel 1-2 uker nå. Den spiser fuglepeanøtter, andre fuglematrester +annet den finner og litt som jeg har prøvd å legger ut til den. Den er tydelig skadet fordi den halter og har mistet/ødelagt en del fjær på ene vingen. Klarer å hoppe bortover og komme seg litt opp i trær/busker, men klarer ikke å fly annet enn litt bortover. Jeg oppdaget at den blir angrepet av andre skjærer og at det er de som skader den. De siste par dagene har jeg sett at de er ute etter Rufse og i dag angrep en skjære Rufse inni hekken. Jeg hørte skrikene til Rufse og så et glimt av blod på den friske vingen før han/hun gjemte seg. Den andre ble skremt bort av mitt nærvær. Hva kan jeg gjøre for Rufse? (satt ut vann i skål)

E. (24.04.2021)

Hvis du skal beskytte denne skjæra fullstendig, må den fanges inn og holdes innendørs til den eventuelt kommer seg. I fri tilstand kan du ikke gjøre annet enn å tilby mat og vann.

Roar Solheim (24.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Svarttrost i vinduet

Hørte dunket, så må ha vært en god smell. Har satt den utilgjengelig for katt og hundene våre. Puster fort og ligger med lukkede øyne. Åpner yne når vi kommer nær. Lagt slik et par timer nå. Noe jeg kan å gjøre?

K.E. (24.04.2021)

Nei, du har gjort det som skal til. Nå må du bare vente og se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (24.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk Skjære

Jeg bor ved Sirkus, Trondheim. Jeg har ei skjære på platten min som ikke kan fly. Den er tydelig skadet i en fot. Vi synes det er merkelig at det av og til kommer det andre skjærer og angriper den. Vi har satt ut brødsmuler og vann som den forsyner seg av. Dette er i håp om den kan komme seg på egen hånd. Vi synes ikke den lenge kan holdes " i live" på denne måten, og er usikker på om det ikke er like godt å avlive den om den ikke kan fly innen et døgn.!?

S.I.G. (23.04.2021)

Dersom skjæra spiser og ellers klarer seg, kan den gjerne få leve noen uker slik at den kanskje kan komme seg på vingene igjen.

Roar Solheim (23.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Linerle med brukken veng

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Kva tenker du om denne vengeskada? Vi tok inn linerla i forgårs, då hang ikkje vengen like mykje (hang meir i dag etter at vi prøvde å vaske litt med lunka vatn). Veit ikkje kva som har skjedd med fuglen. Fann han i veikanten. Har eit sår litt langt inne på vengen, som ikkje lenger blør.

J. (23.04.2021)

Det ser ikke bra ut, men det er vanskelig å vurdere ut i fra bildet om vingen kan leges såpass at fuglen kan fly greit igjen. Her må nok en fuglekyndig person se på fuglen.

Roar Solheim (23.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Den fløy rett i vinduet. Nå ligger den på et pledd. Håper den klarer seg. Hva bør jeg gjøre?

E.S.F.H. (22.04.2021)

Dette er en kjernebiter, og den har nok fått en hjernerystelse. La den ligge til i morgen og se om den kommer seg.

Roar Solheim (22.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk blåmeis

Hei! Jeg hadde i dag besøk av en blåmeis med samme atferd og utseende som det er beskrevet her tidligere; rund som en ball og veldig dunete. Den klarte ikke å stå, bare trillet rundt. Den døde før jeg rakk å gjøre noe med den. Etter døden inntraff, forsvant hevelsen og den gikk tilbake til normal form. Er det noen smittsom sykdom? Bør jeg gjøre noen tiltak? Har forstasjon med hengende matere i.

L.K.B. (21.04.2021)

Umulig å si uten at fuglen sjekkes av vilt-veterinær. Kast den og følg med om andre blir syke. I så fall - stopp foring.

Roar Solheim (21.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skadet stær

I går så fant vi en skadet stær inne i vinterhagen. Den flakset med vingene men ble liggende på ryggen. La den mørkt i en eske hvor den har ligget på ryggen helt i ørska i hele går og natt. I dag ligger den fortsatt på ryggen, men er blitt sterkere utover dagen. Fått i han litt vann ved å åpne nebbet og dyppe noen dråper vann inn i nebbet. Han vrenger hodet opp på ryggen, har bare et øye åpen og lager ingen lyd. Øye på venstre side er lukket og foten på samme siden virker lammet. Hva skal jeg gjøre?

N.B. (19.04.2021)

Du kan ikke gjøre annet ennnå vente og se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (19.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

sykdom

hvilke sykdommer kan fugler få som kan være dødelig eller farlig for fuglen

N.N (17.04.2021)

Det har jeg ikke oversikt over, men fugler kan dø av mange sykdommer. De kan bl.a. få lungeinfeksjoner som oss, og innvollsparasitter som kan ta livet av dem.

Roar Solheim (17.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk kråke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hatt flere kråker her over noen år nå.Men den ene har blitt veldig pjusk å ser ut som den ikke lukker nebbet ordentlig også. .Ser ut som avføring er ok.Den sitter mye på rekkverket på terrassen .Går ikke unna når vi kommer ut.Den flyr men når den lander i trær så er den litt klønete.

I.E. (16.04.2021)

Ikke lett å gjøre noe i slike tilfeller. Du får bare observere og se hvordan det går med den.

Roar Solheim (16.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

And med skadet (brukket?) ben

Vi har i flere dager nå sett en and med skadet (brukket?) ben, den oppholder seg ofte rett foran huset vårt. Går det an å hjelpe denne på noen måte? Den har det tydelig vondt. Hvem kan kontaktes? Dette er i Nylandsvegen 24 i 2008 Fjerdingby, i området ved Nordre Øyeren fuglereservat, Rælingen kommune.

Kan også opplyse om at det vil komme en tomannsbolig for salg her nå straks, i Nylandsvegen 20 B, 2008 Fjerdingby - med en fantastisk utsikt mot Nitelva og Nordre Øyeren fuglereservat, bedre kan det vel ikke bli for den som er interessert i fugler!

K.P. (16.04.2021)

Hvis dette er en tamfugl, bør den fanges inn og håndteres. Er den vill, bør den kanskje bare overlates til seg selv. Et bilde ville hjulpet for vurdering.

Roar Solheim (16.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Fugl fløy i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fuglen på bildet traff vinduet med et smell og sitter nå på verandaen. Det ser ut til å være litt blid ved siden av. Hva bør vi gjøre?

R.W. (14.04.2021)

Dette er en rugde. La den sitte og se om den kommer seg. Har nok fått en hjernerystelse.

Roar Solheim (14.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

sykdom

hvilke sykdommer kan fugler få som er dødelige

K. (12.04.2021)

Dødelige for fugl eller for folk?

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Rufsete kjøttmeis

Jeg har noen kjøttmeiser som spiser på fuglebrettet her. De ser rufsete ut.., kan det være på grunn av fugleinfluensa, eller er det andre grunner?

L. (12.04.2021)

Det er ikke påvist fugleinfluensa hos noen spurvefugler, så dette er ikke grunnen. Kanskje kan de være rufsete fordi de nå har slitt fjærdrakt, eller du kan ha noen individer som har fuglekopper. Da har meisene imidlertid som regel byllelignende utvekster i hodet.

Roar Solheim (12.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

sykdom

kan fugler få farlige sykdommer som oss mennesker?

K. (10.04.2021)

Spørs hva du mener med farlige? Farlige for DEM, eller farlige for OSS? Fugler kan få sykdommer som er dødelige for dem selv.

Roar Solheim (10.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

blåmeis uten fjær på hodet

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne blåmeisen har vært på foring hos meg i ukesvis. Men hvorfor er den skallet? Den virker for øvrig frisk og rask. Trondheim. Har mange flere bilder

B.S. (06.04.2021)

Vet dessverre ikke. Det KAN være at dette er et mildt tilfelle av fuglekopper, men jeg kan dessverre ikke avgjøre det ut i fra bildet.

Roar Solheim (06.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Dompap

Hei! Vi er oppe på fjellet og så en utrolig stor dompap, og begynte å lure på om det var noe galt siden den var så ekstremt puffa og oppblåst. Den har nå sittet utenfor hytta vår i flere timer og den bare sitter det og gjør ingenting. Etterhvert skulle vi ta den opp men da ble den skremt og fløy vekk. Den kom likevel tilbake nå og har sittet utenfor lenge. Den ser ikke så frisk ut men usikker på hva vi burde gjøre? Ta den inn, eller la den være ute? Det blåser og snør mye her oppe og lurer på om vi burde mate den.

U. (05.04.2021)

La den være. Så lenge den spiser, har den størst mulighet til å klare seg ute. Vanskelig å vite om den bare er litt skranten, eller har noen slags sykdom som den kan dø av.

Roar Solheim (05.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk Dompap?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er på hytta ved Levanger, hvor svigerfar i noen dager har fulgt med en Dompap som er meget tykk og ser ut som den er hoven. Den sitter og spiser konstant, sliter med å svelge, og ser ikke pigg ut. Den kan fly, men flyr ikke mere enn to-tre meter før den setter seg. Fuglen har ingen synlige skader, og er fin i fjæradrakten. Den bryr seg ikke mye om folk heller, og flytter seg kun om vi er innenfor en meter. Vet du hva som kan feile den?

S.D. (02.04.2021)

Nei, dessverre ikke. Følg med og se hvordan det går.

Roar Solheim (02.04.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Grønnspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Traff på en grønnspett på stien med hodet inn under vingen. Hvorfor det?
Den virket helt tam og klatret opp på meg og virket nesten som den ville være der.
Lurte på om den kunne ha knekt en vinge. Men det så ikke sånn ut.

H.A. (27.03.2021)

Denne er åpenbart syk eller skadet. Grønnspett gjør aldri slikt under normale omstendigheter.

Roar Solheim (28.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Syk dompap (Sør-Aurdal kommune)

Takk for raskt svar. Har ikke sett andre fugler med samme symptomer. Fuglen er svært (!) rund. Sitter stort sett stille, plukker litt i bakken. Er det noe jeg skal/kan gjøre for dette ene individet, eller skal jeg la den være i fred? Takker for svar. Camilla.a

N.N (27.03.2021)

Det beste er å la den være i fred og observere hva som skjer. Det KAN også hende at den er forkommen pga hjernerystelse dersom den har kollidert med et vindu.

Roar Solheim (27.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skjære med skadet vinge

Hei,
Har observert en skjære med skadet vinge som går utenfor huset i noen dager. Den springer rundt og spiser mat som har falt på bakken, og klarer å flakse seg opp til et gjerde. Bør vi vente å se om vingen leges, eller burde vi fange den inn og avlive?

A. (23.03.2021)

La den være. Dersom den klarer å finne mat, er det ingen grunn til å drepe en slik fugl!

Roar Solheim (23.03.2021)


Permanent lenke
# Sykdom og skader

Skadet eller skuespill?

Observerte denne anda akkurat nå da jeg gikk langs elvekanten. Virket skadet på et eller annet vis, men kan den også spille skadet for å trekke oppmerksomheten vekk fra redet sitt. Det er vel tiden for egglegging nå i sutten av mars.

M.F. (23.03.2021)

Kanskje syk eller blyforgiftet? Ikke normal oppførsel.

Roar Solheim (23.03.2021)

1 - 25 av 1 165 siste»»