Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

# Økologi og atferd

Spiser svaner fisk?

Hei. På tur i dag kom et svanepar svømmende mot oss fra andre siden av fjorden. (De er vant med å bli matet av ulike folk) Hannen hadde friskt blod på vingen, under motsatt vinge så vi mer blod og noe svart som vi tolket som en sårkant. Til vår store overaskelse viste det seg at det sorte var et stykke fisk som han hentet frem med nebbet. Deretter delte de begge denne fisken, til den var oppspist. Aldri sett noe lignende. Spiser svaner vanligvis fisk? Er det sannsynlig at de har fanget den selv, funnet, eller blitt mata? Og ville svanen da "gjemme / lagre" mat under vingen for så å spise den senere? Eller kan noen ha kastet ut mat til de, som tilfeldigvis landet på ryggen under vingen, og så oppdaget han det ikke før han hadde svømt noen kilometer? Adferden deres var for øvrig rolig og tillitsfull, kom på land og hilste etter at de hadde spist. Underlige greier, takknemlig for svar.

T. (23.02.2021)

En uvanlig observasjon. Stokkender spiser frosk og salamandere, så da er det kanskje ikke så uventet at også plantespisende arter som svaner og gjess også kan spise animalsk føde innimellom.

Roar Solheim (23.02.2021)

Flere spørsmål