Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 5 585 spørsmål

Lenke til spørsmålet

Gråhegre

Vi ser en Gråhegre alene ,den har vi sett i mange år, den vill være alene har jaget alle vekk

N.N (27.02.2021)

Ikke uventet dette.

Roar Solheim (27.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Dompap

Legger dompap egg i fuglekasser i Norge?

N.N (27.02.2021)

Nei. Dompap bygger egne reir i tette busker.

Roar Solheim (27.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Flyr mot lyset?

Hei. Bor på Ensjø i Oslo. Har over lengre tid observert flokker med fugl som flyr mot nordøst om morgenen og motsatt mot kvelden. Flyr de fra havet, mot lyset?, og hvor skal de?. Undres over dette.

A. (27.02.2021)

Dessverre umulig å svare på uten å vite hvilken art det dreier seg om. Slike bevegelser er ofte flytting mellom soveplass og dagområde.

Roar Solheim (27.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Grågåstrekk

Hei,
Ser at grågjessene allerede er kommet (Søgne), så dem først for ca 1 uke siden. Igjen i dag, også deres vanlige morgentrekk fra sjøen til beiteplassene.
Dette må vel være uvanlig? Varmt nå, men har jo Rt kuldeperiode i hele Europa. Kan de ha overvintret?

Ø. (26.02.2021)

Nei, det er ikke uvanlig. Grågjessene er vanligvis svært tidlig ute langs Sørlandskysten, og legger egg allerede i slutten av mars!

Roar Solheim (26.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Spurvehauk

Bygger spurvehauken nytt reir hvert år?

I. (25.02.2021)

Nei, de bruker nok som regel opp igjen reir, men kan bygge nytt.

Roar Solheim (25.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Hørsel under flyving

Hei. Hvis vi mennesker stikker hodet ut av bilvinduet i fart, hører vi kun susing og bråk. Har fugler noen mekanisme for å forhindre dette? Hører de godt mens de flyr?

K. (24.02.2021)

Et interessant spørsmål! Det gjør de definitivt! Dette er kanskje grunnen til at fuglene ikke har utstikkende ører, men øreåpningene skjult under fjær bak øyet. Noen ugler bruker hørselen til å peile seg inn på mus mens de flyr, så da kan ikke øresus være noe problem for dem.

Roar Solheim (24.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Ørneangrep

Angriper ørna om natta?

N.N (23.02.2021)

Hva mener du men "angriper" - mener du ordinær jaktadferd? I så fall jakter de ikke når det er helt mørkt, men ofte i demring og skumring, når det er halvmørkt.

Roar Solheim (23.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Spiser svaner fisk?

Hei. På tur i dag kom et svanepar svømmende mot oss fra andre siden av fjorden. (De er vant med å bli matet av ulike folk) Hannen hadde friskt blod på vingen, under motsatt vinge så vi mer blod og noe svart som vi tolket som en sårkant. Til vår store overaskelse viste det seg at det sorte var et stykke fisk som han hentet frem med nebbet. Deretter delte de begge denne fisken, til den var oppspist. Aldri sett noe lignende. Spiser svaner vanligvis fisk? Er det sannsynlig at de har fanget den selv, funnet, eller blitt mata? Og ville svanen da "gjemme / lagre" mat under vingen for så å spise den senere? Eller kan noen ha kastet ut mat til de, som tilfeldigvis landet på ryggen under vingen, og så oppdaget han det ikke før han hadde svømt noen kilometer? Adferden deres var for øvrig rolig og tillitsfull, kom på land og hilste etter at de hadde spist. Underlige greier, takknemlig for svar.

T. (23.02.2021)

En uvanlig observasjon. Stokkender spiser frosk og salamandere, så da er det kanskje ikke så uventet at også plantespisende arter som svaner og gjess også kan spise animalsk føde innimellom.

Roar Solheim (23.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Hva spiser Heiloen

H. (23.02.2021)

Den spiser insekter og lignende småkryp, meitemark.

Roar Solheim (23.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvilken fugl kan ha utført dette "kunsttykket"?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei - vi var på hytta på Tjøme i helgen, og har en bålpanne og en askebøtte stående på terrassen. Vi var ute for å handle en times tid, og da vi kom tilbake var lokket på askebøtten tatt av og lagt pent på venstre side av bålpannen. Vi er helt sikre på at lokket var på i utgangspunktet, asken var helt tørr, og askebøtten har stått på samme sted de siste 14 dagene. Det var ingen spor etter verken vingeslag eller fugleføtter i snøen. De sporene som ses rundt stedet er mine (til venstre) og vår valp - til høyre. Ingen spor nær verken askebøtten eller bålpannen. Kan det ha vært en måke som har drevet slik presisjonsflyvning?

A.B.I. (22.02.2021)

Nei, det er langt mer sannsynlig at det er en kråkefugl som har gjort dette. Både skjærer, kråker og ravner kan finne ut av hvordan de skal komme til søppel og mulig mat etter oss mennesker.

Roar Solheim (22.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Hei

Bilde vedlagt spørsmålet

Her står det at meisene hekker frå slutten av mars. Er det feil?

N.N (21.02.2021)

Ja, dette er ikke helt bra. Dersom meiser noen steder legger egg i slutten av mars, er det uvanlige unntak. Ved Kristiuansand, tross alt det sydligste omtrent i Norge, kan de tidligste legge egg etter 20. april, men vanligvis i begynnelsen av mai.

Roar Solheim (21.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Hva motiverer ørnene til å "kvitre"

Jeg var på tur i skog og mark på Karmøy i dag, og var så heldig å bli tilskuer til tre ørner som ikke bare svevde over meg ganske nært, men også hadde litt akrobatiske innslag i luften og "kommuniserte" mye med hverandre over sikkert 5 minutters tid minst... Jeg ser ofte havørn her, gjerne i par men det er ikke så ofte jeg hører lyd fra dem. Er det noen spesiell anledning når de byr på sin "sang" slik?

S. (21.02.2021)

Ikke godt å si hva de ønsker å formidle, men de kommuniserer tydelig noe seg imellom. Ørner har ganske pistrete stemmer, ikke noe i nærheten av f. eks. ropene fra en hubro.

Roar Solheim (21.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kjernebiter

Trekker kjernebitere ut av landet på høst/vinter?
Er jo så mange i landet på våren....

N.N (21.02.2021)

Ukjent, men det virker som at de overvintrer når en bedømmer antall som blir rapportert fra forplasser i landet om vinteren.

Roar Solheim (21.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Parring hos skjærer

Vil hannskjæra parer seg med egne unger om det er få skjærer eller er skjærene monogame

A.M. (21.02.2021)

Det skal nok mye til, men det kan sikkert forekomme hvis du sjekker et stort antall pardannelser.

Roar Solheim (21.02.2021)


Lenke til spørsmålet

En enslig stillits.

Jeg bor relativt øde til i et fuglerikt område og har alltid fullt av mange forskjellige arter på fuglebrettet og i trærne rundt, men én ting har jeg stusset på: I flere år nå har det vært én stillits her, kun én, og den kommer gjerne når flokken med grønnfink kommer. Dersom noen småfugler mister sin flokk, kan de slå seg sammen med andre flokker, av en annen art?
Et annet spørsmål også: Jeg har en fuglebokapp hvor jeg registrerer hvilke fugler jeg har her, men blir denne informasjonen registrert noe sted? Evt hvor kan man registrere slik info?

T.O. (21.02.2021)

Litt pussig at det bare er ett individ, men ikke uventet at denne søker seg til andre finkefuglflokker. Mange fugler kan opptre i blandet flokk med andre arter. Mengde gir beskyttelse mot rovfugler (større sjanse for å oppdage dem, mindre sjanse for at DU blir tatt).
Observasjoner kan legges inn på Artsdatabankens sider.

Roar Solheim (21.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Svarttrost.

Er godt vant til fuglekvitter i mitt område utenfor Oslo sentrum, men synes det er uvanlig med at Svarttrosten sitter og synger og koser seg kl.02.00 om natten mitt på vinteren.Natt til søndag.21 februar 2021
3,3 varmegrader og tykk tåke hindrer den ikke i å legge ut lange serenader fra plommetreet i hagen.
Ser de også på stadig besøk i hagen på dagtid, men da er de mer interessert i matfatet.
Er ikke dette litt tidlig på året for denne type nattlige utfoldelser?

P.N. (21.02.2021)

Nei, svarttrostene kan begynne alt i februar, og lyset inne i byer får dem til å synge om natta. Det gjør også rødstrupene og gjerdesmettene i byer og tettsteder.

Roar Solheim (21.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Hvor var kråketinget under frosten?

I vinterhalvåret har vi kråketing på flere tusen individer der jeg bor. De mellomlander i trærne utenfor, så flyr de over et lite vann og sover i trærne på den andre siden. Men iden lange og uvanlige kuldeperioden vi nettopp hadde, var det ikke en kråke å se. Nå i mildværet er de tilbake, omenn mange færre enn normalt. Hvor kan de ha vært, og hvorfor? Det var jo like kaldt overalt. Valgte de kanskje å fly kortere distanser i kulden? Er dette vanlig?

I. (20.02.2021)

Trolig valgte de en annen soveplass, men det er ikke godt å si om dette skyldtes det kalde været eller noe annet.

Roar Solheim (20.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kråker og skjærer: er de gode kammerater?

Hei der er februar og alt er snødekket på Heggedal, der det er landlig. Jeg ser at det er flere av de to artene som henger sammen på særlig et tre, som ikke er akkurat det høyeste. De krangler ikke og tar turen til å fly til toppen av treet. Leker de? Skulle de ikke være konkurrenter om revir og mat? Hva ser de på der oppe, hvis det ikke er mat å finne?

S. (20.02.2021)

Dette høres uvanlig ut, for som regel er de to kråkefuglartene ikke særlig gode "venner".

Roar Solheim (20.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Svarttrost

Hei, vi har flere svarttroster som får eplebiter og annet som ligger mellom hellene under verandaen vår. (Kolbotn).Det som er litt rart er at det et hunnen som er aggressiv og jager hannen. Det samme opplever min datter som bor i Oslo. Har feministene nå tatt over styringa eller har de alltid vært den dominerende part?

G.H.G. (19.02.2021)

Hos mange fuglearter er hunnene dominante i forhold til hanner! Alle rovfugler og ugler har dette systemet, med hunner større enn hanner, og mye mer aggressive! Dompap hunner på et forbrett jager alle hanner som kommer for nær!

Roar Solheim (19.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Svaner

Hvorfor rister svanene på hodet etter at de har drukket vann?

N.N (19.02.2021)

Kanskje mest for å riste vann vekk fra fjærene, men har ikke egne observasjoner slik at jeg kan prøve meg på alternative tolkninger.

Roar Solheim (19.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Stokkender kakker meg i foten

Hei,

jeg har matet stokkender i noen måneder nå, og i begynnelsen turte de kun ta mat når jeg gikk noen steg bort. Nå i det siste kommer de helt nære, kakker flere meg i foten (ikke hardt) og de hopper også opp mot leggen min, akkurat som en hund, he, he...

Er dette aggresjon, eller er det bare fordi de er i brunst nå (kun hannfuglene har denne atferden).

Jeg ble uansett litt «skremt» og løste det ved å kaste ut all maten på engang, fremfor litt og litt som jeg pleier. De kastet seg over den og lot meg da være i fred 😊

L.A. (18.02.2021)

Det kan hende at de faktisk tigger om mat, lik en hund!

Roar Solheim (18.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Stor fugl på isen på enden av Fanafjorden (Fanahammeren)

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det vanlig å se en svær ørn sittende på isen. Vi tok et bilde men det er vanskelig å se om det feiler ham noe. Et ganske uklart bilde er lagt ved.

T.G. (17.02.2021)

Det er dessverre vanskelig å se på bildet hva slags fugl dette er. Men dersom det er en havørn, så er dette helt normal oppførsel.

Roar Solheim (17.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kan kråker lære å snakke / etterligne mennesker

kan "vanlige" kråker (svarte og grå som er i hagen) lære å snakke som mennesker eller etterligne dem?

E. (17.02.2021)

Kråkefugl kan lære å etterligne en del lyder som vi lager, men ikke i nærheten av papegøyers lydimitasjon. Peter Valeur fra Kristiansand hadde en tam ravn da han jobbet ved Bergen museum på 1960-tallet. Ravnen "Krompen" kunne si "seie du da, sa han Mass te han Lasse". Dette ble tatt opp sammen med Kringkastingsorkesteret som spilte musikken til folkevisa - et ganske kostelig innslag. Men ut over dette sa ikke Krompen stort annet enn sine vanlige ravnelyder.

Roar Solheim (17.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Ørn

Hvorfor har ørn så pistrete mål/stemme

H.K. (16.02.2021)

Godt spørsmål, men dessverre ett jeg ikke har noe svar til. Også mange andre rovfugler har ganske tynne, pistrete lyder.

Roar Solheim (16.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Flaggspett med spiskammers

vi har stadig besøk av en flaggspett på fuglebrettet og den forsyner seg og flyr et par meter bort til stammen på frukttreet og lagrer mat i barken. I blant kommer meiser og finner spiskammerset. Trodde flaggspetten helst lagret mat på sommer høst - men instinktet er kanskje like sterkt om vinteren?

O.B.P. (16.02.2021)

Ja, men vanligvis lagrer den ikke mat på denne måten.

Roar Solheim (16.02.2021)


1-25 av 5585 siste»»