Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 343 spørsmål

Lenke til spørsmålet

Behandling fuglekasser

Vi har kjøpt nye fuglekasser i ubehandlet furu. Kan vi behandle disse og i så fall hvordan?

A.H. (27.02.2021)

Hvis de skal henge på trær, kan dere beise dem med mørk beis (brun, mørk grå mm.). Hvis kasser skal henge på husvegg, kan de males i samme farge som huset (beis eller maling). Hvis du har takpapp, lønner det seg å spikre takpapp på taket - da varer kassene lenger.

Roar Solheim (27.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kjøttmeis

Står akkurat nå ( 27.02.21, Lillesand) og ser på fuglekassen og observerer stor aktivitet. Det er minst 3 kjøttmeisen som viser interesse for fugleassen. Er ikke dette noe tidlig?

T.H. (27.02.2021)

Nei, de starter inspeksjon av mulige reirplasser tidlig. Hadde selv en stær som inspiserte en av mine stærkasser i Grimstad i dag, så mange er i gang!

Roar Solheim (27.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Fugler forstyrret/skremt vekk av mye støy?

Jeg bor ved E18 og har fuglekasser ganske nær. I fjor var det ekstremt mye dunk dunk på natten fra russebussers bassanlegg i nesten hele juni. Det var blåmeisunger i kassen. Aktiviteten fra fugleforeldrene ble borte, og jeg trodde ungene hadde fløyet, men de lå alle døde i kassen, ganske utviklet med fjær og farger. Hva kan ha skjedd? Kan de ha dødd av den høye bassdunken (som var på nattestid eller kan det ha vært annen årsak? Tenkte å flytte kassene litt lenger unna i år. Eller bør jeg ikke ha det? Ev måle desibel, hvor mye tåler de?

H. (26.02.2021)

Fuglene blir sjeldent påvirket av slik støy. I fjor døde mange meiseunger fordi det ble kaldt og vanskelig for foreldrene å finne larver og mat til ungene.

Roar Solheim (26.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Royalimpregnert furu

Kan royalimpregnert furu brukes til fuglekasser?

S. (25.02.2021)

Jeg vet dessverre ikke hva royalimpregnering er, men vanlig trykkimpregnerte materialer kan helt fint brukes. Kanskje disse også da er helt OK.

Roar Solheim (25.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Ekorn robber fuglekassa

Hvordan lage til en ordning for å hindre at ekornet tar de små. Han setter seg på taket eller ved åpnlngen for å snappe det som byr seg.
Dette liker jeg ikke.

N.N (25.02.2021)

Hvis du fester en lang, glatt plate oppå taket av fuglekassa, med et hengsle i fronten slik at lokket oppå taket nesten vipper framover, vil et ekorn som går på dette vippe ned og falle ned hvis det beveger seg ut over takets front. Metoden fungerer etter sigende på mår i Europa!

Roar Solheim (25.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Fossekallen

Hvor stort hull må vi ha i en fuglekassen til fossekallen ?
Vi lurer på å sette opp en kasse under broa vår .
Ser fossekallen der .
Hilsen Markus

M.L. (24.02.2021)

Her ser du tegning av en fossekallkasse: https://www.miljolare.no/aktiviteter/fuglekasser/spesialkasser
En fossekallkasse kan være et rør som er ca 15 x 15 cm, 20 til 25 cm langt, og åpent i den ene enden - det er nok.

Roar Solheim (25.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kvister i fuglebur for kjøttmeis

Hei!
Jeg har pusset opp ett par fuglebur for kjøttmeis. Jeg la inn noen tynne bjørkekvister i bunnen. Spørsmål: er det lurt å legge noen kvister for å dekke bunnen, eller er det best å ha ingenting i bunnen av kassa?

T.L. (24.02.2021)

Småfugler bygger egne reir i kassene, så det er bortkastet å legge inn noe i bunnen.

Roar Solheim (24.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kamera i uglekassa

Hei!
Her om dagen så satte jeg et kamera i uglekassa mi som er nesten like stort som et viltkamera, men er redd for at ugla skal fly rett inn i viltkamera når den skal inn i kassa. Vil den skjønne det at et kamera står litt i veien i taket når den skal fly inn og at den må presse seg under eller vil den gi opp kassa? Kamera står i midten av taket, men det ser ut som at den kan fly under kamera, hva tenker du?

N.N (24.02.2021)

Dersom ikke kameraet stikker nedenfor toppen av innflyvingshullet, burde ikke dette bety noe som helst. Uglene er vant til å presse seg gjennom smale og vanskelige åpninger for å komme til hulrom i trær som ikke er spettehull.

Roar Solheim (24.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Hva er 'normalt' med hensyn til døde kjøttmeis/blåmeis i fuglekasser

Hei,
etter å ha hengt opp fem fuglekasser på en tomt, har jeg observert at det alltid er døde voksne fugler og fugleunger i kassene når jeg renser ut disse på vinteren. Dette er jo trist, men antagelig normalt. Men jeg lurer på er det noen 'normal' for dette?
Nå i dag har jeg renset fem fuglekasser. I den ene kassen lå det to døde unger - relativt store. I den andre kassen lå det en død voksen fugl. Og i alt var det vel ca. 5-6 uklekkede egg. Alt ser ut som kjøttmeis eller blåmeis. Høres dette normalt ut, eller er det for mye?
Det er rede-materiell i alle kassene, så alle blir tydeligvis brukt.

J.P.S. (24.02.2021)

Her finnes ingen normal, for dette varierer mye fra år til år. Svært avhengig av variasjon i tilgangen på insekter.

Roar Solheim (24.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Reir

Hei. I neste uke skal vi til Fusa. Der er det hengkt opp 20 fuglekasser. Det er og mange fine skoger der. Kan det ha komme noko i fuglekassene fåreksempel blåmeis, kjøttmeis, fluesnapper, spettmeis, svartmeis eller sånne type fugler. Kan det ha komme?

N.N (23.02.2021)

Ikke før i slutten av april.

Roar Solheim (23.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kull

Hei. Kan meisene hekke i fuglekassen min no. Eg bor på frekhaug. Det er 12 grader her.

N.N (21.02.2021)

Nei, reirbygging starter tidligst i overgangen april-mai.

Roar Solheim (21.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Kull

Hei. Kan det komme noko i fuglekassen min i midten an februar?

N.N (21.02.2021)

Ikke for å bygge reir, men for å sove om natta. Reirbygging skjer først i slutten av april på det tidligste. Da er det meisene starter.

Roar Solheim (21.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Småfugl i Vardø.

Min datter har lyst til å henge opp fuglekasser i Vardø( flyttet dit). Tenker på fugl som meis, finnes de Vardø?
Mvh Marit, lommedalen

N.N (15.02.2021)

Gå inn på NOF siden birdlife.no og finn Finnmark under fylkesavdelinger. Da finner du kontaktpersoner som er lokalkjent og kan gi deg best svar.

Roar Solheim (15.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Spurveugle

Hvor stort skal hullet være?

A.T. (13.02.2021)

Hulldiameter 4,5 cm er passe, lengde på hulltunnell 5-6 cm.

Roar Solheim (13.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Spørsmål:

Heihei!
Hvordan kan jeg få en rødstrupe til å bo i mitt fuglehus? Det et en som stadig flyr forbi vinduet mitt, og jeg har matet den en god stund nå:) Han heter Carl

G.T.W. (12.02.2021)

Det er ikke noen enkel art å få i kasse. For det første må det være en kasse med stor åpning, lik en linerlekasse. Dernest må den settes lavt, kanskje gjemt inne i en busk, for at rødstrupa kanskje kan finne den interessant.

Roar Solheim (12.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Perleuglekasse

Hvilken himmel retning bør kassa henge på et tre?
Skal den henge på vestside? Eller kan det da bli for varmt?

H.L. (11.02.2021)

Himmelretning spiller liten rolle. Heng den 4-5 meter over bakken.

Roar Solheim (11.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Oppsetting av andekasse

Hei, jeg jobber i skolen og vi har et prosjekt hvor vi lager fuglekasser. Vi har også laget to andekasser. Mitt spørsmål er: i hvilken høyde bør kassene sette opp i? Til dels Kvinand.

J.E.F. (10.02.2021)

3-4m over bakken er tilstrekkelig.

Roar Solheim (10.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Fuglekasse i Rauland

Hei!
Jeg har så lyst til å sette opp en fuglekasse eller to på fjellet. Hytta ligger på ca 1000 moh og de siste årene har jeg vært så heldig å ha er rede i et tre like utenfor her. Hva slags fuglekasse er mest egnet? Og hvilke fugler funnes det mest av her oppe?

S.B. (10.02.2021)

Prøv stærkasse og meisekasse.

Roar Solheim (10.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Skremmer ultra rødt lys uglene i uglekassa

Hei, lurer på om det er greit å ha en viltkamera i kassa, har tenkt å ha den i en kattugle kasse, men lurer på når den filmer på natta om den vil skremme uglene eller ikke, når det ultra røde lyset begynner å lyse?

N.N (06.02.2021)

Så langt vi kjenner til skremmer ikke dette uglene.

Roar Solheim (06.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Uglekasse mot husvegg

Hei, Jeg lurer på om vi kan henge en uglekasse mot en høy husvegg? Vi bor litt stille med mye skog og litt myr rundt oss. Vi har rundt 20 stk fuglekasser hengt rundt i trærne, 1 flagermus kasse, noen svaler som hekker hvert år i våres carport ( bilen må da stå ute), vi har tre ekorn og tre hakkespett pluss mange andre fugler på matbrette hver dag. Noen ganger når jeg legger meg så kan jeg høre uglene, det er så vakkert. Jeg vil gjerne ha en større mangfold av fugler og ville dyr her i min hage men en uglekasse er både tungt og vanskelig å få så høyt opp i en tre, derfor tenkte jeg mot husveggen. Om dette ikke kan fungere så er jeg glad for andre forslag om evt andre fugler som vil trives.

E. (03.02.2021)

Ja, det kan gå. Både kattugle og perleugle kan hekke i slike kasser.

Roar Solheim (04.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Fuglekasse fra Biltema

Hei, fikk ei fuglekasse fra Biltema til jul, av type uthult bjørkestamme. Syns selve reirhullet ser veldig lite ut. Diameteren er 7,2 cm, og det er såvidt over 8 cm fra bunnen og opp til nederst på reiråpninga. Reiråpninga er 3 cm i diameter. Er dette stor nok reirplass?

A.M.K. (03.02.2021)

Kan nok gå for små fugler som blåmeis og svarthvit fluesnapper.

Roar Solheim (03.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Ulike måter man kan filme i en fuglekasse

Hei!
Jeg lurte på om du har noen ideer til hvordan jeg kan filme i fuglekassen og om det finnes et trådløst kamera eller noe sånt. Jeg syntes det hadde vært veldig gøy å filme i uglekassene mine som jeg har ute i skogen. Jeg har et viltkamera, men er redd for at den kommer til å skremme uglene når det blir mørkt og det intra røde lyset vil lyse, har du noen forslag til et kamera jeg kan kjøpe som helst er trådløst eller kan jeg bruke et viltkamera uten å skremme uglene?

N.N (02.02.2021)

Ta kontakt med Natur og fritid - de kan gi deg de beste rådene.

Roar Solheim (02.02.2021)


Lenke til spørsmålet

Fuglekasser for småfugl - reirmateriale

- Er det aktuelt å legge f.eks. en neve tørket gress i bunnen før kassen tas i bruk?

K.N. (28.01.2021)

Nei. Alle småfuglene bygger egne reir.

Roar Solheim (28.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Varm sommer

I fjor fant jeg døde (voksne) fugler i tre av kassene på tomta. Jeg lurer på om det kan ha vært for varmt. Vi var jo oppe i nesten 30 grader noen dager i fjor tidlig på sommeren.

S.A. (27.01.2021)

Nei, dette har nok ikke noe med varme å gjøre. Trolig er det andre årsaker.

Roar Solheim (27.01.2021)


Lenke til spørsmålet

Perleugle

Kan den ruge på 12x14cm?

E. (26.01.2021)

Ja, uten problemer, bare inngangshullet er minst 8 cm i diameter. Det er vanligvis nesten trangere inne i et svartspettreirhull.

Roar Solheim (26.01.2021)


1-25 av 2343 siste»»