Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

#Diverse

Svaner I Stisvannet, Kodal, Vestfold

Bilde vedlagt spørsmålet

I våres etablerte et svanepar seg i Kodal. Det ble klekket ut seks unger. Dessverre ble fire av dem offer for andre omstendigheter i naturen. Nå er ungene blitt store og lærer fortsatt å fly, til underholdning for alle som går stien rundt vannet. Foreldrene har blitt merket henholdsvis 83M og E390. Vet dere hvor disse to kommer fra og hvilken alder de har?
Den ene ungen har hele tiden vært hvit og har lyse føtter som moren. Den andre er nå mer gråspraglet og har svarte føtter som faren. Sier det noe om kjønnet?
Fortsatt er alle svanene ved Stisvannet. Ville det være interessant å merke ungene her? Svanene har etter hvert blitt mindre sky overfor mennesker, selv om de klart sier ifra når noen nærmer seg for mye.
Vi har fått forståelse av at det er i orden å la svanene få litt tilskudd i matveien med kokt ris og mais. Andre kommer av og til med brød (vi ber om kun grov type når vi møter disse andre) og legger på bakken.
Vedlagt bilde er tatt for et par dager siden.

J.C. (08.12.2019)

For å få svar på hvor svanene er ringmerket, må du sende melding om ringavlesningen til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum. Forskjellen grå og hvit har ikke noe med kjønn å gjøre, men er en genetisk forskjell på ungene. Som voksne ser disse to fargevariantene like ut. Voksne svaner kan skilles på kjønn på størrelsen på nebb-knølen (størst hos hann).

Roar Solheim (09.12.2019)

Flere spørsmål