Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 9 693 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

Hekker alle ?

Vi har noen fuglekasser som blir flittig brukt til hekking på tomten. Her er foreldrene stadig på vei til og fra med mat til barna.
Samtidig er fuglemateren full av spurv, meis, finker og spetter som ser ut til kun å nyte livet uten tanke på redebygging og formering. Er det kun noen av hver art som hekker ?

T.A.B. (23.06.2021)

Voksne fugler kan forsyne seg på foringsplass mellom hver gang de leter etter mat til ungene. Noen voksne fugler kan ha hatt mislykket hekking, eller allerede unger som er selvstendige.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Forlatt skjæreunge med infeksjon i øynene.

Hei,
vi har et skjærerede i høyt oppe i et tre i hagen, men i dag så jeg en unge ligge på bakken. Begge øynene ser infiserte ut og er fulle av gul gugge. Den vil heller ikke ha mat. og den kan ikke fly.. Hva kan vi gjøre for å redde den? Virker som den har blitt forlatt.....

H. (23.06.2021)

Prøv å vaske rent øynene med vann, og la den ligge under treet og se om foreldrene kommer og mater den.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måkeunge

En noen få dager gammel (fiske?)måkeunge falt inn i kjelleren på butikken og var der en stund. Tatt ham inn. Er i fin form, spiser og bader. Vet at man skal forsøke å lete etter foreldre, vente på lenge og prøve flere ganger. Han blir omringet av måker av sannsynligvis samme art, 1-2 kommer ned og kort tid etter det begynner å hakke på ham. Dette virker jo håpløst. Er det noe tegn man kan se for å skille om det er foreldre eller fremmede fugler?

N. (22.06.2021)

Det er dessverre vanskelig. Har ikke noen god løsning her.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måkeunger

Hei! Jeg bor i studentby, og det er mye måker i området. I dag tidlig så jeg to måkeunger som sitter i hvert sitt hjørne i trappeoppgangen. Det var ingen voksne måker som reagerte da jeg nærmet meg ungene, den delen av trappeoppgangen de er i er nemlig i friluft, så måkeforeldrene kunne lett ha reagert. Hva skal jeg gjøre?

B. (22.06.2021)

Ikke noe. La dem bare være. Foreldrene finner dem.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Settepoteter

Hei, Vi tror fugler har nappet opp og delvis spist våre settepoteter. Aktuelle syndere hos oss er tjeld, måke og kråke. Høres dette rimelig ut?
Hilsen
Dag Bruusgaard
Snarøya

N.N (22.06.2021)

Neppe tjeld, men kråker og måker er kanskje mulige.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måkeunge i hagen

Hei
Når jeg gikk ut døra på vei til jobb i dag, løp en måkeunge rundt utenfor døra mi. Foreldrene er i nærheten og passer på, men det ser ut til at det er en stund til denne ungen kan fly. Har kontaktet kommunen og mattilsynet, men kommer ikke videre der. Viltnemda svarer ikke på telefon, har lagt igjen melding. Trenger råd, hva gjør jeg nå?

K.A.B. (23.06.2021)

Ikke noe. La måkene ta seg av ungen sin uten din innblanding.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hvilket egg er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg er 14 år gammel gutt i Ankenes og jeg kg en venn fant et hvit egg i tang. Jeg lurer på om hvordan eg det er da, det er like stor som et hønse egg og jeg han andre lot det være først og så etter en halv time så komme det ikke noe mamme så vi tok den med hjem og jeg holder det varm men jeg lurer på om hvilken fugle det kan være?

F. (22.06.2021)

Dessverre umulig å si. La det være - du skal ikke forsøke å ruge ut slike egg.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kyllinger

Hvor får man befruktet høne egg? Vil mine høner ta seg av fremmed befruktet egg? Hva trengs for nyklekket kyllinger?

J.F. (22.06.2021)

Dette må du spørre høneholdere om.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Terna

Hvem skal man melde til når du har sett noen har flytta på ternaegg

L.O.R. (23.06.2021)

Statens Naturoppsyn.

Roar Solheim (23.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hvilken nytte har måker? Og hvorfor kan de ikke utryddes?

Lurer på hvilken nytte måker har? Det eneste de gjør, er å spise, drite, parre, mobbe og skrike. De blir stadig mer og mer innpåslitne, særlig om du bor ved en hekkeplass som jeg gjør. De tar seg mer og mer til rette, fordi de venner seg til mennesker. Jeg har nå i mange somrer slitt med nattesøvn av måker som lager lyd tilnærmet 24/7. Skjønner jo at alt dyreliv er fredet, og at enkelte måkearter er utryddingstruet, men hva så? Så vidt jeg vet, har de ingen nytte, og er bare til bry... Jeg, for min del, skulle ønske de kunne fritt blitt jaktet på.

K.A. (21.06.2021)

Dessverre er din måte å betrakte andre levende vesener på lite fruktbar. Ditt spørsmål kan derfor best besvares med et motspørsmål: Hvilken nytte har mennesker? Kanskje måkene ønsker at VI kunne jaktes på?
Andre dyrearter eksisterer ikke på grunn av "nyttefunksjon" for oss eller andre, og alle dyr har ETT hovedmål - nemlig å produsere flest mulig levedyktige avkom.

Roar Solheim (22.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måkeunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg fant en liten måkeunge med skadet fot (ankel?) som jeg tok med hjem siden den ikke kunne gå.
Har gitt den små brødbiter liggende i vann og små biter med rå laks. Den spiser godt av det.
Har du noen tips til hvordan jeg best mulig skal kunne ta vare på den til den blir flyvedyktig? Eller burde jeg sette den ut igjen der jeg fant den?

A. (21.06.2021)

Den bør settes ut der du fant den slik at den kan fores av foreldrene. Fotskaden kan leges, og fuglen kan også leve bra med en handicapet fot. Ungen trenger annen næring enn brød for å kunne vokse opp.

Roar Solheim (22.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Duereir på balkongen

Hei, det er et duereir i en blomsterpotte en meter utenfor balkongdøren. Vi har mange planter som trenger å stelles, derfor er det nødvendig for oss å gå ut.

Vil dette ødelegge for duen fordi den blir skremt, og er det noe vi kan gjøre for å unngå dette?

L.V.K. (21.06.2021)

Bare foreta deg det du skal. Hvis du kan avgrense arbeidet til høyet en halv time, bør det gå helt fint om duene må forlate reiret en stund.

Roar Solheim (22.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måkeunger på plenen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei vi har to måkeunger på plenen den ene er ganske stor den andre er liten og halter de har vært der i ca 2 og kan vi gjøre noe? Feks. Mate dem eller noe?

S. (20.06.2021)

La dem være slik at foreldrene kan mate dem. Dere behøver ikke å gjøre noe med disse.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Jeg har en buskbom på terrassen, og helt tilfeldig, for tre dager siden, fikk jeg øye på et fint lite rede midt i busken. Jeg har funnet ut at det er et rødstrupepar som er foreldrene. Dagen etter lå et egg der, den neste to' og i dag - tre stykker. Veldig spennende å følge med på. Jeg er nå forsiktig med vanning, kun nederst i potten osv. Jeg har lest at de legger egg hver dag og det vanligste er ca 5 stk. Så er det vel (er det hannen eller begge?) som ruger etter hvert. Nå er jeg nysgjerrig og titter ned på redet i blant, men det er vel best å gi dem helt "fred" fremover. Er det noe jeg kan gi dem av mat eller lignende? Føler litt omsorg for disse søte små - både foreldre og barn.

N.N (19.06.2021)

Det bør gå greit om du kikker inn til redet annenhver dag. Rødstruper spiser insekter, og hvis du får tak i melbillelarver på dyrebutikk, eller såkalt maggot (fluelarver) som brukes som fiskeagn, så vil de nok sette pris på slikt for.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måke sperrer brygga

Hei! Måker ser ut til å ha lagt rede ved brygga vår. De er rimelig aggressive og hindrer tilkomst til brygge/båt, plenklipp osv. Vi ønsker oss egentlig hyggelig sameksistens med fuglene, men er usikre på om vi egentlig bør bevege oss så nærme de, de farer seg voldsomt opp når vi kommer i nærheten. Er det noe vi kan gjøre som både ivaretar både måkenes interesser og våre ønsker om å bruke båten og tomta vår?

N. (19.06.2021)

Dere må bare bruke brygga når dere må, så får måkene heller skrike mens det står på. Når eggene klekkes kan det hende at ungene vandrer litt vekk.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svaner

Er hun svanen Støre enn hanen

A.G. (19.06.2021)

Tror hanner er større enn hunner hos svaner og gjess.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

død fugl uten hode

Jeg fant en død fugl uten hode på balkongen - der det garantert ikke kan ha vært en katt. Det er øverste etasje så det kan nesten bare ha vært en annen fugl. Det var også tegn på kamp, med masse fjær. Det kan teoretisk også ha vært et ekort eller (rotte!?). Kampen ble ikke avbrutt av menneske for jeg oppdaget den etter noen dager.

B. (19.06.2021)

Den kan ha blitt angrepet/tatt av skjære eller kråke.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Drap på måkeunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg stod fra vinduet og filmet noen måkeunger som hadde kommet seg ned på plenen i borettslaget i løpet av natten. Da kommer det en mann/nabo som går mistenkelig og unaturlig rundt på plenen, og tråkker på måkeungene. Finner begge ungene døde. Jeg tenker å anmelde, men lurer på om jeg bør anmelde selv eller om jeg burde henvende med til noen som kan anmelde for meg, som noa eller lignende, altså noen som har mer tyngde.
Det kommer ikke frem på videoen at han med sikkerhet gjør dette med vilje (men jeg kan ikke forstå noe annet, det er ingen grunn til å tråkke rundt på gressplenen/lekeplassen).

Lurer også på hvilken type ørken det er? Legger ved bilde

T. (19.06.2021)

Ta kontakt med Statens Naturoppsyn, men jeg tror du bør anmelde dette selv - dette er straffbar handling.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kattuglebarn i silo

Vi har en kattugle som har hekket i løa. Nå som ungene har begynt å flakse, har den ene havnet ned i en tom silo. Bør jeg redde den ut eller vil den til slutt klare å fly ut selv?

R.Y. (20.06.2021)

Du kan gjerne hjelpe den ut.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Hvor lang tid før et måseegg klegges?

Vi har vært litt uheldig, og fått en måse som nå ruger i en blomsterkasse på en takterrasse. Vi forstår at dette må gå sin gang, men det dukker jo opp noen spørsmål: Hvor lang tid tar det før egget klegges (tror det har vært der i 2 - 3 dager)? Hva skjer etterpå med tanke på at fugleungen skal forlate reiret? Hvordan får foreldrene det/de ned fra taket? Og sist men ikke minst, hva er lurt å gjøre med blomsterkasser neste år for å hindre at noe slikt skjer igjen? Vil f eks bunndekkende stauder kunne hindre ruging, eller mindre busker?På forhånd takk for svar:)

L. (20.06.2021)

Tror de hare ca 3 ukers rugetid. Ungene kan kanskje hoppe ned fra takterrassen. Dekk til kassa med netting neste år hvis dere ikke vil ha måkereir i den.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Svale

Hvor lenge ruger svalene på eggene

I.L.F. (20.06.2021)

Tror det er rundt 14-18 dager, men får ikke sjekket nærmere da jeg for øyeblikket ikke er nær bøker.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Skjærer og hekkevaner.

Hekker skjæra flere ganger om sommeren?
Vi har noen skjærer som bygde reir i tujahekken rett foran solplassen vår,. Vi rev reiret vel halvbygget, men de lagde nytt som og gikk samme veien. Tredje gangen satt min kone ved vinduet og passet på å jage dem når de kom med « material last». Da forsvant de etter en dag eller to med grov kjeftbruk så snart vi kom ut.
Nå er er det full byggeaktivitet igjen. Vet ikke om det er den samme som allerede nå forbereder neste års formering?
Mvh
Håkon.

N.N (20.06.2021)

Fugler kan bygge nye reder og legge erstatningskull dersom første hekkeforsøk går tapt, men skjærer har ikke mer enn ett kull i løpet av sommeren.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Måkeunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei vi har 2 måkeunger utenfor huset vårt den ene er liten den andre er litt større
Den minste halter litt hva kommer til og skje med med den og når lærer de og fly?
Kan vi gjøre noe?

S.Å.B. (20.06.2021)

La dem være. De bør kunne fly etter 3-4 uker.

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

småfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen.
Ble litt overrasket over at kjøttmeisen ikke brukte kassa etter at ungene hadde flydd. Finnes det kasser jeg kan kjøpe som vil være en helårsbolig for dem? Vil så gjerne de skal ha det lunt å fint under en sur å kald vinter. Også nå ser jeg plutselig at det er 2 flaggspetter som forsyner seg av samme mat som egentlig er til alle småfuglene. Er det farlig for småfuglene å ha disse i nærheten å er flaggspetten fredet?

J.V. (20.06.2021)

Nei, men mange meiser sover i fuglekasser om natta i vinterhalvåret. Vanlige kasser er det beste. Flaggspett kan hakke seg inn i kasser og ta egg og fugleunger. Alle fugler er totalfredet med mindre det er fastsatt jakttid for dem, og det er det ikke for flaggspett!

Roar Solheim (20.06.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Funnet flaggspettunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Funnet en flaggspettunge midt i sterkt trafikkert vei. Kansje i sjokk, for gjorde ingen motstand. Tatt den heim, fått litt vatn, kan ikkje fly, sitt på ei grein me har tatt inn på badet til han. Etter to timar virka han uredd, vaska seg, sitt på skulder, hoppa opp på hånd frå golvet osv. men ser pjusk ut. Har tenkt å setta den tilbake i nærheten av der eg fann den, men må eg venta til den kan fly?

T.K.N. (20.06.2021)

Denne ser syk eller skadet ut. Hvis den kommer mer til hektene, er det trolig best å sette den ut nær der du fant den, slik at foreldrene kan fore den.

Roar Solheim (20.06.2021)

1 - 25 av 9 693 siste»»