Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1653 spørsmål

Lenke

Måkeunge

Hei,
Da har en måkeunge slått seg ned på plenen og vandrer «gapende» rundt. Klarer selvfølgelig ikke å se på dette selvom det er en overvekt av måker i dette området i år. Men det rare er at ingen av måkene ser ut til å være foreldre til denne, ingen mater den - det har vi overvåket :) så har gitt den litt fisk, hakket opp. Den går mye rundt, pusser fjærene, har fortsatt dun på hodet, men er ikke veldig liten. Løper litt og slår med vingene. Så spørsmålene er:
Hva mater vi den med og hvor mye av gangen ? Når vil den begynne å fly? Klarer den å starte opp flyvning fra bakken?

Sissel E. Bergh (11.07.2019 22:40)

Denne er så godt som flyveklar. Kan spise nesten hva det skal være. Fisk er selvfølgelig det mest perfekte.

Roar Solheim (11.07.2019 23:40)


Lenke

Størrelse åpning i «nett» rundt fuglebrettet

Hei
Jeg har et fuglebrett hvor skjærene stadig tømmer Jeg fant derfor på å sette noen store spiker i forborede hull, som jeg lett kan løfte opp for å komme til / fylle på. Avstanden mellom spikerne er 40 mm, men nå lurer jeg på om det er for smalt? Hva mener ornitologen?
Jeg har mye meis, stilits, sisik og spurv her til vanlig, vil jo ikke hindre disse. Jeg mater nå på sommeren med skallfrie solsikkekjerner, havregryn, hvete helkorn, hakkede Hassel-og valnøtter, og andre småfrø fra bakeavdelingen. Alt ser ut til å forsvinne, men det er kanskje skjærene som har slukt det meste.

Torgeir W (05.07.2019 14:46)

Dette burde være bredt nok. Har selv laget forbur med netting som har 5 x 5 cm store åpninger. Da kommer skjærer og duer ikke til, men alle småfugler slipper gjennom.

Roar Solheim (05.07.2019 17:02)


Lenke

Hjemme"laget" solsikkefrø.

Hei! Mener jeg leste et sted at en kan så solsikkefrø og få de til å vokse og bruke frøene som kommer etter hvert til mat til fuglene på vinteren. Stemmer dette? Og hvordan skal en evt behandle/oppbevare disse "frøkakene"?

Marianne M (30.06.2019 20:19)

Dette lar seg gjøre, men jeg vet dessverre ikke flere svar på spørsmålene dine om oppbevaring etc.

Roar Solheim (01.07.2019 22:26)


Lenke

iForing med meiseboller på sommeren

Har skjemt ut villfugler med mye solsikkekjerner og meiseboller gjennom vinteren og frem til langt ut i juni måned. Nå er det ikke mulig å få tak i solsikkekjerner ( vil ikke gi de med skall) så jeg fortsetter å henge opp meiseboller. Det kryr av pilfink med unger. Er det OK å fortsette, eller blir det for mye fett for ungene? Det er en fryd å se på, men....

Anonym (21.06.2019 20:28)

Det er bare å fore så lenge du selv ønsker.

Roar Solheim (22.06.2019 18:20)


Lenke

Mengder av dompap

Vi er en barnevernsinstitusjon som har aktivt vinterfôring og henger opp mengder av rugekasser hvert år på fritidshusene vi har, ikke minst rett over grensa til Sverige . Siden våren har vært så dårlig, strakk vi doringen med nøtter og solsikke mye lenger nå. Vi har i år besøk av en mengde dompap av begge kjønn, dog mest hanner. Tidligere var det lite dompap å se på denne tiden, og vi opplevde dompap som mer sky i hekketiden. Er årets fenomen helt vanlig. Telte nettopp 20 dompap rundt foringen

Anonym (16.06.2019 10:45)

Det er det dessverre ikke mulig å vite noe om. Det kan være en lokal tilfeldighet.

Roar Solheim (16.06.2019 19:31)


Lenke

Drikker fugler?

På varme dager hvordan får fuglene tak i vann. Drikker de vann? Hjelper jeg dem hvis jeg legger ut en bøtte med vann ved siden av fuglekassen deres?

Lisa (16.06.2019 15:50)

Fugler drikker gjerne vann, men du må ikke gi dem vann med en bøtte - da kan de ramle nedi og drukne! Du må sette ut vann på en grunn skål, slik at fuglene kan sitte ved siden av og forsyne seg fra kanten.

Roar Solheim (16.06.2019 19:19)


Lenke

Måker - fiskemåker

Jeg bor i Trondheim, nært sjø og vann. Har i 4 år hatt et måkepar i hagen som kommer å får brød. I år derimot er det et annet par som har "tatt plassen" til måkeparet som har besøkt meg. Dette paret er mye mer skrukkete og jager alle som flyr i nærheten. Prøver å gi til de alle men litt vanskelig å få til. Om kvelden derimot kommer den ene av det gamle paret å får mat. Den er helt stille. Det var den også i årene før mens årets par er svært bråkete. Litt pussig oppførsel. Jeg flytter herfra i midten av juli og er bekymret for at mattilgangen da Tar slutt men jeg har ikke noe valg. Dette er et borettslag og jeg får ikke noen andre til å gi de mat. Vil ungene sulte og dø da? Håper de berger da det er en liten mnd til. Mvh Maria

Anonym (13.06.2019 23:51)

Dette er ikke noe problem. Fuglene er flinke til å finne alternative matkilder, så dersom du slutter å fore, finner nok måkene andre steder og annen mattilgang.

Roar Solheim (14.06.2019 07:21)


Lenke

Fuglemat

Får man kjøpt fuglemat på coop extra? Og tips til hvordan få en fugel til å legge på seg? Haster!

Elena ved Ingen (07.06.2019 20:53)

Det må du sjekke opp selv.

Roar Solheim (07.06.2019 23:25)


Lenke

Flaggspett

Hei! Vi har hatt besøk av en flaggspett noen ganger i vinter som forsyner seg av jordnøtter. De siste ukene kommer den flere ganger i timen hver dag, og jeg tror det kun er hannen (?) Jeg antar at den fôrer ungene sine. Jeg ble plutselig betenkt med at ungene blir fôret opp på nøtter; kan de for eksempel bli dehydrerte på grunn av mangel på væske i maten, eller bekymrer jeg meg unødig? Foruten om denne flaggspetten er en flokk med pilfinker faste gjester.

Fuglevenn (03.06.2019 09:55)

Tror ikke du trenger å ha noen bekymringer.

Roar Solheim (03.06.2019 11:28)


Lenke

Nødmating av kjøttmeis- og fluesnapperunger i fuglekassen våre

Vi har to fuglekasser med fluesnapperunger og en med kjøttmeisunger hvor mor ligger på. Katastrofen er at det er kommet 15cm nysnø slik at de ikke finnes mat. Hva kan vi putte inn for mat?
Tilfeldigvis har vi samlet et syltetøyglass med knott og mygg fra myggfella vår.
Tør vi fukte dette og dytte inn i hullet eller er dette farlig?

Egil Repvik (31.05.2019 09:03)

Du kan ikke dytte noe inn gjennom kassehullet - det er ikke sikkert at fuglene vil oppfatte det som mat. Da må du heller prøve å sette dette ut på en skål like utenfor kassa, og håpe at fuglene kan finne maten selv.

Roar Solheim (31.05.2019 16:52)


Lenke

Skjære på foringsplassen

Vi opplever at skjære tar mer og mer overhånd på foringsplassen. Før kom den innom og spiste solsikkefrø sim fallt ned på bakken. Nå henger den på alle ulike foringsaiutomatene vi har og spiser opp både meiseboller,peanøtter og solsikkefrø....er det noen tips for å holde skjæra mer på avstand, eller foringsautomater som skjæra ikke klarer å spise av?

Anonym (30.05.2019 10:14)

Se beskrivelse av skjæresikkert forbur i Fuglevennbladet nr 2 2007 (høstnr). Du finner PDF på NOF-sidene Birdlife.no, eller søk Fuglevennen.

Roar Solheim (30.05.2019 15:32)


Lenke

Foring om våren

Hei!
Jeg har flere foringsplasser i hagen hele vinteren, men denne våren ble så kald at jeg har latt en bli hengende fram til nå. Det kommer stadig fugler og spiser der! Men nå blir det varmere og sikkert bedre tilgang på insekter, så hvor lenge er det tilrådelig å mate småfuglene med solsikkefrø og jordnøtter? Man skal vel ikke skjemme dem bort ved å mate for lenge?
Vennlig hilsen
Tove

Tove Dahler (15.05.2019 13:53)

Fuglene mater du for din egen opplevelses skyld, og du kan mate dem hele året. Det er ikke noe problem for fuglene, snarere tvert imot!

Roar Solheim (16.05.2019 13:23)


Lenke

Tilleggsfôring

Jeg ønsker å gi vårt blåmeispar ekstra protein gjennom sommeren. De ruger heldigvis igjen i vår fuglekasse, og jeg er redd for at tilgang på insekter og larver forbli lite slik som de siste årene. Finnes det noe fra dyrebutikker man kan bruke, f.eks. tørkete/levende mygglarver, melormer e.l.?

Sigrun (07.05.2019 15:24)

Du kan gi dem både melormer og såkalt "maggot" - fluelarver som selges som fiskefor. Dette er nok litt kostbart, men mneisene blir helt sikkert kjempe"glade" for et slikt tilbud!

Roar Solheim (07.05.2019 15:57)


Lenke

mating av kråker

Jeg har fulgt et kråkepar i flere år .Det er sånn glede å oppleve deres tillitt , de følger meg og kommer når jeg roper. Innimellom venter jeg ett par dager med å mate dem for ikke bli for påtrengende. Har lest at det ikke er bra mate fuglene fordi det kan skade deres naturlige evne finne mat selv?

Helene ved Oslo (04.05.2019 20:03)

Fugler tar aldri skade av å bli matet. Dersom foringen opphører, gjenopptar de sitt vanlige søk etter mat.

Roar Solheim (05.05.2019 09:33)


Lenke

Duefor

Hva er beste for til byduer?har hørt at havregryn ikke er bra for magen dems og bare brød blir de kanskje lei auj

Ida (09.04.2019 20:30)

Ikke problem, du kan gi begge deler til duer og andre fugler.

Roar Solheim (09.04.2019 20:53)


Lenke

Kjernebitere

April mnd. har det alltid vært godt med kjernebitere på forringsbrettet.
Men ikke ellers på vinteren??
Hvorfor april tro?
Vi bor på Vigeland

Trygve Omland (09.04.2019 16:54)

Det har jeg dessverre ikke noen logiske forklaringer på.

Roar Solheim (09.04.2019 17:00)


Lenke

Meiseboller

Har foret med jordnøtter, solsikkefrø og meisboller i hele vinter, meisebollene blir ikke rørt, til og med sjura vil ikke ha meisebollene. Kjøpt på FK-butikk i flere runder, kastet og kjøpte nye. Er det flere der ut som har samme erfaring??

Kåre Sætereng (06.04.2019 09:14)

Det er det nok. Det er dessverre forskjell på kvalitet på meiseboller, og noen ganger kan de være uinteressante for fuglene sammenlignet med hva som finnes av annet for.

Roar Solheim (06.04.2019 10:59)


Lenke

maisboller og småugler

Når skal man mate småfugler med maisboller og når skal man slutte?

Anonym (02.04.2019 14:50)

Det er ikke noen datoer for dette - det avgjør du selv.

Roar Solheim (03.04.2019 15:05)


Lenke

Fugleforing

Bør ville fugler mates året rundt?

Anonym (03.04.2019 13:53)

Fugleforing er ikke et spørsmål om BØR, men om hva DU ønsker med hensyn til kontakt med fuglene. Det er ikke noe i veien for å fore hele året.

Roar Solheim (03.04.2019 15:01)


Lenke

Mating av kråker

Er det noe forbud mot å mate kråker og skjærer på andre siden av gjerdet i barnehagen? Jeg jobber der og samler matrester som ellers ville blitt kastet, til fuglene. Ikke alle mine kolleger ser med blide øyne på dette, da de er redde for at kråkene bringer smitte og sykdom med seg.Kan også nevne at det blir hengt ut meiseboller og lignende til småfuglene i selve barnehagen. Da er vel ikke det heller særlig bra..

Anonym (19.03.2019 17:46)

Dette er det nok ingen lover som sier noe om, og det er heller ingen fare for smitte eller sykdommer. Du kan nok trygt mate kråkefuglene.

Roar Solheim (20.03.2019 20:10)


Lenke

Lite fugl

Hei.
Sitter og venter på at grønnfink og bokfink samt sissik skal komme tilbake til foringsplassen, synes de er sent ute i år. Pleier å ha store flokker av de gjennom mange år, nå er her ingen. Bor i Bergen kalandseid, hva kan dette skyldes?
Mvh Elisabeth Rolandsen.

elisabeth rolandsen (20.03.2019 10:54)

Dessverre ikke mulig å forklare hva som skjer eller hvorfor.

Roar Solheim (20.03.2019 20:03)


Lenke

Holdbarhet meisboller

Kan meisboller bli for gamle? Hva kan småfuglene tåle dersom meisbollene har lugget for lenge i en plastbøtte i en garage?

Anonym (16.03.2019 09:55)

Dessverre vanskelig å si hva fugler kan tåle eller ikke, men hvis maten har vært lagret i en garasje, bør den kunne være operativ.

Roar Solheim (17.03.2019 07:17)


Lenke

Rognebær

Har noen frosne rognebær i frysa.
Lurte på og hive ut til svarttrostene....
Men er jo ikke fugl på forringsbrettet så vet ikke om de vil komme om jeg heiv ut?

Tor Harald i kvinesdal (12.03.2019 17:21)

Rognebær vil nok trostene sette pris på.

Roar Solheim (12.03.2019 19:57)


Lenke

Lite småfugl

Med så katastrofalt lite fugl i vinter på forringsbrettetene rundt om i landet må jo det ropes ett varsku til myndighetene.
Hva skjer??
Men rart at man ikke finner flere døde fugler rundt om kring da?

Ranghild i Rogaland (12.03.2019 12:26)

Dessverre vet vi ikke om det er en reell nedgang i bestandene, eller noe som får fuglene til ikke å besøke forplassene under deler av vinteren. Mange rapporterer om dette i vinter.

Roar Solheim (12.03.2019 14:14)


Lenke

Kvifor ingen ha nøttene?

Hei
Eg har hengt ut eit røyr me jordnøtter kjøpt på Felleskjøpet, sjå bildet. Det har hengt ute sidan førstninga av januar. Det er omlag like fullt framleis. Kva kan grunnen vera? Ved sida av heng det solsikkefrø som er veldig populære. Må eg hakke opp nøttene?

Terje Mølster (11.03.2019 14:12)

Dette er vanskelig å forklare. På min egen forplass er det jordnøttene som spises, mens solsikkene blir liggende (!).

Roar Solheim (11.03.2019 17:15)


1-25 av 1653 siste»»