Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Lenke

Venn med skjærer og kråker?

Jeg elsker kråkefugler, og har i et par år forsøkt å bli venner med noen i området. Jeg legger ut peanøtter med skall på vindusbrettet til dem, og har i det siste begynt å tilby kattematpellets. Tidligere var det et skjærepar som kom, men nå ser det ut til å være en flokk unge skjærer som følger med på oss.

Vi mater dem til brunsjen i helga, og merker at de følger med fra utkikkspunkt på takmøner. De er raskt på pletten når foret er ute. Et par ganger har de også hakket på ruta for å få mat, eller kansje bare komemt borti når de undersøker. Jeg har tre spørsmål:

1.) Er det noe vi kan gjøre for å gjøre dem enda trygger på oss? Jeg roper alltid på dem når jeg legger ut mat, så de skal forbinde mennesket med maten.

2.) Skjærene snapper peanøtter fra vindusbrettet med imponerende teknikk, de flyr tett inntill og griper dem i farta. Noen klarer også å lande på brettet. Men kråkene, som også er nygsjerrige på maten, ser ikke ut til å klare dette. Vil det hjelpe kråkene om jeg setter opp en pinne å lande på? Jeg vil ikke kaste maten på bakken, da jeg vil unngå å mate rottene.

3.) Skjærene verken skiter eller bråker i vår hage. Er det tilfeldig, eller er det et tegn på at vi står på vennskaplig fot med hverandre?

I. (23.10.2020)

1. Tror ikke det er mer du kan gjøre - mating er enkleste måte å bli "venner" meds ville dyr på.
2. Hvis fuglene er til stede, kan du kaste peanøttene på bakken slik at kråkene får tak i dem.
3. Dette er nok tilfeldig. Fuglene ser ikke på ekskrementer som noe problematisk "dritt" slik vi mennesker gjør.

Roar Solheim (23.10.2020)


Flere spørsmål