Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

# Sykdom og skader

Dompap traff vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg er klar over at mange har spurt om dette før. Jeg har lest spørsmål og svar om skadde fugler på nettstedet her. Men jeg må spørre, jeg kan ikke gjøre så mye, men jeg kan spørre.
Det har flydd en ung dompap inn i verandadøren min. Den ble sittende og etterhvert hoppet den avgårde til dypsnøen. Siden den ikke så ut til å kunne fly og det er 37- ute og rev og storfugler henger i området så tenkte jeg at den hadde bedre sjanser inne. Så jeg tok med meg krabaten inn og la den i ei eske med luftehull, vann og mat.

Den ble sluppet fri to ganger og begge gangene så funket ikke vingene som de skulle, særlig den venstre vingen. Nå i esken ser jeg at han holder den vingen ekstra opp.
nå har den vært i esken over natten, og jeg trenger råd på hva bør jeg gjøre nå? Stakkaren kan ha skadet vingen og jeg har ikke bur så villfugelen har plutselig bare ei lita eske. I går var han livlig, men i dag så sitter han veldig i ro. Med halen i vannstrålen. Og hvordan takler den lille dompapen temperaturforskjell på 40-50 grader? Er det noe som forvirrer, spesielt når han kommer ut igjen? Bør han ha bur eller blir han bare stresset av alt lyset og alle elementer? Enn om det tar to-tre uker å bli frisk, enn om han ikke blir frisk? Bør jeg la han være i fred? Eller bør/kan han bli vandt til meg? Tips takk!!! Takk for at du orker å lese og svare.

P.A.I.J. (12.02.2021)

Den har sannsynligvis fått en hjernerystelse. Det kan ta opptil flere dager før en fugl kommer seg, så her er det beste du kan gjøre å holde den innendørs og gi den tilgang til mat og vann. Solsikkefrø, havregryn, og eventuelt solsikkekjerner der den ikke selv trenger å skrelle frøene. Lag gjerne en kasse med en pinne som den også har mulighet til å sitte på. har du et lite bur, kan det brukes, hvis ikke går det fint med en stor pappeske.

Roar Solheim (12.02.2021)

Flere spørsmål