Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 1 189 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet stær

Fant en skadet stær liggende på brystet med hevet hode i veibanen. Fikk forsiktig lagt et klede rundt og løftet den stabilt opp. Hvem tar jeg kontakt med, fuglehjelpen har kun svarer… veterinær? Fuglen virker rolig, men puster kanskje noe anstrengt.

P.M. (15.06.2021)

Dette er en gråtrostunge. Hvis den er påkjørt, er det vanskelig å gjøre noe. Se om den kvikner til, og sett den i så fall ut igjen utenfor veien der du fant den - da kan foreldrene finne den igjen og mate den.

Roar Solheim (15.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet skjære

Hei!

Har en skjære som har slått seg ned utenfor huset mitt. Må være skadet. Vært på samme plass noen dager. Hva gjør jeg?? Syns så synd på den:-(

N.N (14.06.2021)

La den være. Du kan kanskje prøve å sette t mat til den, og se om den vil ha slikt.

Roar Solheim (15.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Grågås

Hei

Kan grågås ha rede i trær?

Jeg ser en grågås som ser ut til å ha overtatt et skjære rede i toppen av en stor furu. Har grågåsen unger i redet nå i juni?

tusen takk

W. (15.06.2021)

Ja, de kan bruke gamle kråkereir eller andre, store kvistreir!

Roar Solheim (15.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Hva er galt med denne kjøttmeisen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er en kjøttmeis på fuglebrettet som har masse klumper på halsen og ned mot vingen? Hva er galt med denne?

T. (14.06.2021)

Denne er kraftig angrepet av fuglekopper. Stor fare for at den etter hvert ender som haukemat.

Roar Solheim (14.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære syk??

Hei! Idag tidlig stod det en skjære utenfor huset som såg ut som den hadde puste problemer… han kollapset etter 10 min og døde… gravde den ned i hagen uten at røre den! Nå et par timer etter på har det kommet en til som ser veldig slapp ut og «hoster» ser ikke ut som han får nok luft! Veldig rart… kan det va at noen har lagt ut gift? Hilsen Malin Lie 41674993

M.L. (13.06.2021)

Dessverre vanskelig å vite hva som kan ha hendt med denne skjæreungen.

Roar Solheim (14.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spurv som pustet rart og lå stille

Jeg blir alltid fortvilet når katten min har fått tak i fugl. Har katten inne på natta og morgenen så sant han er inne før jeg legger meg. De liker å jakte på natta når de stakkars fuglene skal sove.

I dag la han fra seg en spurv som fremdeles levde. Den lå på siden og pustet anstrengt. Gispet. Den klarte ikke stå eller bevege beina. Ristet litt på vingene av og til. Jeg prøvde å gi den litt vann fra skje og den drakk litt. Etter en time hadde den ikke kommet seg og på en måte gispet luft. Siden jeg var redd lungene var punktert fikk jeg mannen min til å avlive den med ett hardt slag.

Nå tenker jeg på om det var det rette jeg gjorde? Burde jeg latt det gå enda lenger tid før avliving? Tenkte på om den lå og ble kvalt sakte og det var dyreplageri å la den leve. Noen ganger er det jo mest humant å la de slippe og leve.

K. (14.06.2021)

Ja. Katteskader som resulterer i slike reaksjoner fra en fugl, tyder på at fuglen har fått indre skader etter katteklør, og da er det nok mest riktig å avlive fuglen.

Roar Solheim (14.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Svarttrost uten nebb

Hei

Vi har hatt en svarttrost her i hagen siden i vinter, som har mistet nebbet sit. I starten såg det ut som om han hade krasjet inn i noe, og senere falt hele nebbet bort. Vi har matet den med frø og rosiner, og han kommer nå flere ganger om dagen og "kaller" på oss når han vil ha rosiner. Naboen har også gitt litt mat. Vi har sett at han klarer å få tak i mark, men han sliter med å få i seg maten. Det tar lang tid, og i tillegg ser han litt "tufsete" ut. I starten gav vi litt opphakkede peanøtter(til fugler) men disse kastet han opp igjen da de sikkert var for store, han kan jo ikke hakke på de. Han er ganske tøff og jaktet bort andre troster i vinter, men nå noen måneder senere blir han bortjaget av skjærer, og er ikke like tøff.

Jeg lurer på om man bør prøve å fange den, eller om vi bare ska la den være og fortsette til å mate den? Det er jo ikke så mye næring i rosiner kanskje, men han elsker de. Noen ganger løper han inn hos oss og kikker om vi er her. Jeg vil ikke at den har det vondt, og vet ikke hvordan man kan se dette på fugler.

R. (11.06.2021)

La den være, og gi den gjerne mat som den klarer å spise.

Roar Solheim (12.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Help for a bird

Bilde vedlagt spørsmålet

Good afternoon 😊

We just found a bird in the woods next to our house. We live in Rysstad. It's look like one of the legs is broken and it cannot fly. Do you think that we can help somehow?
You can find pictures of the bird as attachments. I will appreciate your answer asap.

Regards,
Desislava Hristova

D. (11.06.2021)

Probably best to leave it to its parents.

Roar Solheim (11.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

måkeunger som er ramla ned fra redet: hvordan blir de henta opp igjen?

Tida er her nå når vi støter på måkeunger nede på fortauet mens foreldrene flakser over hodene våre. Mitt spørsmål: Hvordan frakter måkene sine håpefulle tilbake til redet? Nebbene er vel ikke gode nok til slikt?

S.T.S. (09.06.2021)

De gjør ikke det, men holder øye med ungene der de beveger seg, og forer dem der de er.

Roar Solheim (10.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

En liten fugl krasjet

Bilde vedlagt spørsmålet

En liten fugl krasjet i ruta. Den virker helt fin bortsett fra at den ikke vil fly å ser litt forvirret ut. Ikke redd oss virker det som (det er den nok) hva gjør vi? Hva slags mat og hvordan gi den drikke.
Har gitt sen noe havregryn (er riktig??) den titter litt rundt seg

N.D.K. (07.06.2021)

En spettmeis. Hold den inne og se om den kommer seg - den har nok fått hjernerystelse.

Roar Solheim (08.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva feiler det denne fuglen

M. (06.06.2021)

Vanskelig å si, kan være salmonellainfeksjon.

Roar Solheim (06.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

En spurv døde ved fuglebrettet

Hei.
Gikk ut i hagen ved 22 tiden på kvelden og kikket bort på fuglebrettet.
Der satt en enslig spurv, plutselig bare datt den ned på bakken.
Den sprellet litt med vingen så døde den.

Syntes det var en merklig måte det skjedde på.

A. (05.06.2021)

Det er ikke så ofte at vi får overvære hvordan ville fugler dør, utenom når det skjer på en voldsom måte (vinduskollisjon, påkjørt av bil, eller tatt av rovfugl). Derfor vet vi lite om hva fuglene dør av når de faller om så plutselig som du beskriver. Men også fugler kan få plutselig hjertestopp eller annen organsvikt, og da kan de kanskje falle om slik du har sett.

Roar Solheim (05.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Linnerle

Hei! Har en linnerle utenfor hytta som ser ut til å ha en fot som er annerledes enn den andre. Ser ut som en klump nede på den ene.... kan den være skadet eller kan d være medfødt? Den trekker den oppunder seg, samt hakker på den med nebbet. Har lyst til å prøve å fange den for å undersøke den mer, men usikker på om d lar seg gjøre.....selv om den er veldig tam.

C. (04.06.2021)

Vanskelig å vite om dette er medfødt eller en skade den har pådratt seg. Men spurvefugler kan klare seg fint med slike handicap, selv bare med EN fot, så du skal bare la fuglen være.

Roar Solheim (04.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet gråspurv

Hei. Fsnt en skadet gråspurv igår kveld. Ser ut som en unge. Lå kald og blodig på bakken. Tok den med inn og gav den litt varme i hånden. Gav den også litt vann fra en sprøyte. I natt har den ligget i en pappeske på varmekabler. Idag så den mye kvikkere ut. Det ene beinet ser veldig skadet ut da det ligger fremover i samme stilling. Bør den slippes ut eller bør jeg ta hånd om den en stund til. Avlivning klarer jeg ikke selv, hvis det er nødvendig. Har en del småfugl i hagen da jeg mater de. Mulig det er det en av deres barn.Har 2 katter selv som jakter rundt i hagen.

H.H.J. (28.05.2021)

Fuglen bør undersøkes av en fuglekyndig person. Dersom skaden er for alvorlig, vil det nemlig være riktig å ta livet av den.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måke med pusteproblemer

Hei.
Jeg har en måke som jeg mater. Men den har pusteproblemer og hoster eller nyser.. Prøver å gi den småbiter med brød, som jeg bløter opp. Den må puste imellom litt mat om gangen. Lurer på om den kan ha ett bein sittene fast i halsen, som gir dårlig passasje... Den har vært slik i flere mnd, mn blir ikke bedre. Er d noe som helst jeg kan gjøre.? Har veldig vondt av den.
Mvh Kjersti

K. (31.05.2021)

Den kan ha lungeinfeksjon - det rammer også fugler. Dessverre lite du kan gjøre her.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måke med sluk i nebbet

Hjelp! Hvordan kan jeg hjelpe en måke med en sluk/wobbler hengende ned fra nebbet? !
Ikke mulig for meg å få tak i, sitter selv i rullestol....,
😱

H. (27.05.2021)

Du må finne lokale fuglefolk å spørre om hjelp.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Tårnseiler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva kan vi gjøre for han/Hun . Ble skadet av en Skjære.
Datt ca. 5m
drikke litt .(noe dråper)

Z.R. (01.06.2021)

Vanndråper på nebbet - se om den kommer seg etter et døgn.

Roar Solheim (02.06.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spurvunge som jeg reddet fra katten er ikke flydyktig enda

Hei reddet nettopp en spurvunge i hagen fra katten jeg må prøve óg passe på den til den er flydyktig hva kan jeg og hvordan kan jeg måte den tror ikke det er så lenge til den er klar men vil bli drept av kattene mine i hagen. Trenger råd hvordan og med hva jeg kan mate den med

N.N (26.05.2021)

Spurver kan spise fine smuler, havregryn mm.

Roar Solheim (26.05.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompap

Vi fant en fortumlet dompap for en uke siden midt i hagen. Vi tok vare på den. Oppdaget at den hadde en skadet fot som bare hang der. Den ble bedre og mer aktiv etter et par dager. Klarte å finne balansen på en fot. Men prøvde ikke å fly. Så vi bestemte oss får å la det gå noen dager til. Siste par dagene har den hoppet rundt i gresset under pass av oss å spist insekter. Ble endog veldig vant til oss å spiste insekter vi fanget fra hendene våre. Men den virket så mye piggere og aktiv at vi bestemte oss for å gi den mer tid da vi tenkte at den kanskje hadde en for strukket vinge(så ikke knekt ut) så, ikveld når den sto å spiste solsikke frø datt den plutselig død om. Kan den ha hatt indre skader å død av det selv etter 8 dager? Siden det er 8 dager siden vi fant den.

S. (22.05.2021)

Ja. Kan f. Eks. Være katteskader.

Roar Solheim (23.05.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Linerler som halter

Hadde besøk av et linerlepar i hagen. Hannen haltet på venstrebeinet, foten var synlig forkrøplet. Hunnen haltet også på venstrebeinet, men så uskadd ut. Det virker så usannsynlig å få to linerler med samme skade i hagen samtidig - kan hunnen ha vært uskadd, men etterlignet hannen sin halting? Videoen viser hunnen.

E. (22.05.2021)

Begge er nok skadet, men kan fint leve med slike handicap.

Roar Solheim (23.05.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spurv

Jeg har funnet en liten spurv. Den klarer ikke å fly ordentlig og når den prøver faller den ned. Den puster kraftig. Nå ligger den i en boks, slik at ingen får tak i den. Hva er galt med spurven? Og er det noe å gjøre med det?

B. (18.05.2021)

Dessverre umulig å stille diagnose uten å kunne sjekke fuglen direkte. Du må bare holde den beskyttet inntil et døgn, og se om den kommer seg.

Roar Solheim (18.05.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompapp

Hei. Fant en dompapp i hagen som lå helt stille. Når jeg nærmet meg åpnet den nebbet men kom ingen lyd. Den ble skremt å kom seg klumsete bortover, fikk ene vingen helt ut men så ikke ut å ha kontroll på vingene. Vi har (med hansker) lagt den i en åpen stor boks med mykt papir nedi, lagt litt mat og vann det. Den står selvfølgelig utendørs under tak utbygg. Lagt en ting halvveis over for da ble den roligere. Usikker på om den er skadet eller syk? Hvor lenge er det forsvarlig å la den ligge der for å se om det blir bedring? Dette er i Nordland.

S. (14.05.2021)

Den bør komme seg innen ett døgn. Men ta den med inn i hus.

Roar Solheim (14.05.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Krasjet i vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen krasjet i vinduet for ca en time siden. Først lå den bare på siden og skalv. Så reiste den seg sånn at den satt i samme stilling som på bildet. Den har sittet sånn en stund nå oppå hagebordet, har bæsjet og beveger greit på hodet og hale, men har ikke reist seg opp i stående stilling. Jeg lurer på hva jeg bør gjøre med den ettersom jeg er redd for at andre dyr kan komme å ta den.

N.N (12.05.2021)

Trepiplerke. Sett den inne i en eske til den kommer seg.

Roar Solheim (12.05.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugl fløy i vindu / bevisstløs (el død)?

Det fløy nettopp en liten fugl inn i vindu og lå urørlig tilbake på terrassen. Jeg har tatt den opp og inn i huset så andre dyr ikke kan skade den.
Jeg synes det er vanskelig å vite om den er død eller bevisstløs. Hvor lenge kan den være bevisstløs? Jeg har lagt den i en ekse ved siden av PC så jeg kan følge med om den våkner - men hvor lenge kan den i så fall være bevisstløs?

K. (12.05.2021)

Et bilde ville hjulpet. Den bør våkne til live i løpet av et par timer.

Roar Solheim (12.05.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Svaner

Vis svaner øddleger vingen sin kan den bli bedre?

L. (02.05.2021)

Ja.

Roar Solheim (04.05.2021)

1 - 25 av 1 189 siste»»