Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Lenke til spørsmålet

Smarte meiser?

Jeg har mata småfuglene et par år nå, i en gjennomsiktig glassmater på ruta . Noen ganger har jeg hørt en fugl hakke på ruta når det er tomt for mat, men jeg har trodd at de bare har kommet borti når de bakser med materen. Så smarte er de vel ikke, har jeg tenkt. Og de er jo ikke tamme heller!

Men forleden dag stod jeg på kjøkkenet, da jeg så et lite hode stikke opp i vinduet. Vel å merke IKKE det vinduet hvor fulgemateren er, men vinduet ved siden av. Det var en blåmeis som satt på vindusbrettet og stirra på meg. Da vi fikk øyekontakt, flytta den seg bortover brettet til den satt rett foran meg, strakte hals og geberda seg fælt.

Jeg gikk selvsagt bort til det andre vinduet og fylte på den tomme materen. Men jeg lurer fortsatt: Kan den virkelig ha prøvd å be om mat? Er meiser såpass smarte? På den annen side, dette var ikke naturlig oppførsel heller!

I. (23.10.2020)

Ja, fugler lærer raskt å forbinde oss mennesker med mat. Har selv hatt kjøttmeiser som banket ivrig på kjøkkenvinduet når der var tomt for mat.

Roar Solheim (23.10.2020)


Flere spørsmål