Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 34738 spørsmål

Lenke

Så i dag en hønsehauk som hadde drept en katt. Vi har 3 stk Cavalier King Charles. De veier rundt 7 kg og er nå redd for at de kan bli neste ofre. Hvor sannsynlig er det for at det kan skje?

A.H. (30.11.2020)

Dessverre vanskelig å si, men vi kjenner ikke til tilfeller hvor hunder har blitt tatt av hønsehauk i Norge.

Roar Solheim (01.12.2020)


Lenke

Havørn

Er det vanlig å se 2 havørn fly sammen? Kan ikke forstå hva annet det kan ha vært utifra størrelse og fasong, men jeg ser dem som regel alene.

N.N (01.12.2020)

Ja, par kan ofte sirkle sammen.

Roar Solheim (01.12.2020)


Lenke

Hvilken fugl er dette?

Beklager dårlig kvalitet på bildet, men jeg lurer på hvilken art dette er? Bildet er tatt 29.11.2020 på Fedje.

A. (01.12.2020)

Dette er en sivhøne.

Roar Solheim (01.12.2020)


Lenke

Nøttekråke

Vi har sett nøttekråke et par ganger denne uka. Vi bor på Askøy rett utenfor Bergen. Er det invasjon av nøttekråke på Vestlandet i år?

P.F. (30.11.2020)

Det vet jeg dessverre ikke. Men det er ikke uvanlig at enkelte nøttekråker finnes her og der.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

Rovfugl

I dag fløy en slik tre meter over hodet på meg med en stor flokk med skjærer og kråker etter i høy hastighet. Så ut som fugleflokken ville presse rovfuglen ned mot bakken. Disse fløy rett over taket på alle parkerte bilen på et stort område her. Jeg så tydelig undersiden av vingene,og det var som et sort/hvitt stripete pianomønster. Kroppen var brun.Ble jagd over her i to omganger så jeg fikk tid til og studere på nært hold.

P.W.B. (30.11.2020)

Umulig å vite om dette har vært en hønsehauk eller en musvåk, uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

Skadet

Katta har fanget en liten tasse. Han ha litt vanskelig og bevege ene vingen.

T.P. (30.11.2020)

Svartmeis. Bør holdes i bur eller eske og fores noen dager - se om den kommer seg. Hold katta inne!

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

hvilken type lyd lager uglenei

N.N (30.11.2020)

Avhenger av art - stor variasjon.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

😭TRISTE FUGLE HISTORIER😭 nr.1

Eg hadde ventet i heile vår på og få fugler i fuglekassen min. Eg følgkte med i vinduet kvar dag cirka i 2 timer. Men ingen ting skjedde!😭 Men plutseleg ein dag begynte 2 kjøttmeiser og 2 blåmeiser og bygge reir. Dei krangla om kem som skulle bu der!😂 og til slutt vart det kjøttmeisen som vant!😁 Kjøttmeisen rugde på eggene konstant! Endeleg ein dag kom det 2 bitte små fugleunger ut av egget. Eg trur dei var litt vel små? Men eg er jo bare 11 år så eg synst det var veldig søtt!🥰 Eg fant opp navn til dei Pippelip og Pipp. Den minste av dei døde etter 1 dag på grunn av veldig liten størrelse tror eg!😥 Eg blei veldig veldig lei meg!😭 Og etter den eine døde slutta fuglemammaen og mate fugleungen.😥 Så etter 4 dager døde den andre og.😔 Då blei eg veldig lei meg!😭 Eg hadde ingen fugleunger i gjenn i fuglekassen min!😔 Men mammaen låg i reiret nokon gonger etter at den andre fugleungen flde, så eg håpte så veldig på at hun skulle legge nye egg!🥰 Men det gjorde hun ikkje.😢 Eg jekk fårtsat masse og kikka i vinduet men det var sikkert for seint på året til at det kunne komme nokon nye fugleunger i fuglekassen min!😥 Eg elsker jo fugler så eg synst denne historien er veldig trist!😭 og det verste er jo at den er heilt sann og. Men eg har lagd ein grav ute i hagen vår der eg begravde reiret dei låg i og la eit bilde av dei der og nokon blomster.🥰 Graven står der fårtsat!🤩 Så det er det største minne eg har om dei no!😘

N.N (29.11.2020)

Hvis du renser ut det gamle reiret fra fuglekassa, er det gode muligheter for at noen vil kunne prøve å hekke der på nytt til våren. Mange hekkeforsøk ender galt. Dårlig vær kan hindre fuglene i å finne nok mat til ungene. Hvis en av foreldrene dør, kan den andre få problemer med å fostre opp ungene alene.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

Forbud om å fjerne reder

Hei,
jeg ser i et tidligere innlegg her fra 2018 hvor Roar Solheim kommenterer at fjerning av rede er ulovlig. Kan dere vennligst henvise meg til hvor jeg kan finne denne lovteksten?

J. (30.11.2020)

Ta kontakt med Miljødirektoratet. Generelt er egg, reir og unger vernet for fugl (og pattedyr), og det innebærer at det er ulovlig å fjernereir mens de er i bruk. Hva lovtekstene sier om reir utenom hekketid må forvaltningsmyndighetene gi svar på.

Roar Solheim (30.11.2020)


Lenke

Lavskrike?

Hei
Beklager veldig dårlig bilde, men lurer på om fuglen på bildet er en vanlig lavskrike? Forsøkt å leite i bøker og nett, men finner ikke noe om fargevarianter, forstår ikke hva annet det kan være... Men den er jo så mørk, men likevel rødlig hale m.m.
Bildet er tatt i skog-/fjellområde Østlandet nå i helgen.

V. (29.11.2020)

Ja, dette er en lavskrike.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Hvilken fugl er dette?

Denne dukket opp på fuglebrettet i dag og er ukjent for meg. Hvilken fugl er det?

Vigeland, Agder

I. (29.11.2020)

Dette er en stillits.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Fuglebrettet mitt.

Jeg har et fuglebrett som alltid er fullt av fugl. Kanskje fordi jeg bor høyt til fjells og langt fra folk. Ingen konkurrenter. Men nå ser jeg et mønster. Når jeg begynner å fore med lettkokte havregryn blir det mindre energisk aktivitet. Fuglene fores vanligvis med fett slakteavfall, solsikkefrø og nøtter men når havregryna kommer blir de mindre hektiske. Er det fordi de stryker med av havregryn eller er det mer mettende?
Nå vasker jeg kjøkkenskap og i år dukket det opp en hel boks pepperkaker fra 2019 bakt på smør. Kan jeg gi det til fuglene? det er ikke salt i denne blandingen men trolig salt i smøret. Industrismør.

T.B.W. (28.11.2020)

Havregryn er helt OK å gi fuglene, men er trolig mindre energirikt enn fett. Gamle kaker kan du godt smuldre opp til fuglene.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Overnatting

Hei! Det eg lurer på er om småfuglane..( blåmeis kjøtmeis og gråspurv) bruker fuglekassene rundt omkring tomta mi til å overnatte i om høst/vinteren. Hvis ja....skal eg putte noke inn i kassa som er lundt og godt?

E.A.V. (29.11.2020)

Nei, absolutt ikke. Fuglene overnatter i kasser og hulltrær fordi de da sitter trygt for ugler og andre fiender, og er isolert mot vind. Isolasjonsmateriale trenger de ikke. Gamle fuglereder bør kastes ut fra kassene om høsten, fordi de kan inneholde parasitter som er til plage for fuglene.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Gåsetrekk

Ca. 200 gjess ved Øysand lørdag 28. nov. Kom fra SØ og slo seg ned ved øya ved utløpet av Gaula. Sent? Hvilken art?

F.S. (28.11.2020)

Mulig at det er sene kortnebbgjess, men ikke mulig å avgjøre uten bilde av dem.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Harske nøtter

Kan fuglene på brettet spise harske hasselnøtter?

I. (28.11.2020)

Hvis de er riktig ille skal du heller kaste dem.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Syk kaie

Hei. Vi har tatt en kaie inn i hus da den sto utfor døren vår og ikke kunne fly. Muligens vært i møte med en av nabolagets katter. Den spiser og drikker godt, men den "nyser" eller hoster veldig mye. Hva skal vi gjøre? Fortsette med å holde den varm og gi den mat?

M. (28.11.2020)

Ta tiden til hjelp. Den KAN ha lungeinfeksjon, og da kan den etter en tid omkomme. Umulig å forutsi.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Lomvi og lomme fugler

Spørsmål.. hva er forskjellen mellom lomme fuglene og lomvien og polarlomvien? Er de to familiene i nær slekt? Hvorfor er lomviene alkefugler og ikke lomme fugler? Takk på forhånd :)

I. (29.11.2020)

Lommer og alkefugler er to helt forskjellige familier, men de har utviklet lik kroppsform som e tilpasning til svømming og fisking under vann.

Roar Solheim (29.11.2020)


Lenke

Nøtteskrikere

Vi bor landlig til i indre Agder og hadde mye nøtteskrikere tidligere år.
Men iår har vi ikke sett noen på forringsbrettet.
Har bestanden gått tilbake?

S.O.M. (27.11.2020)

Vi har ingen indikasjoner på det.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Fugleinfluensa

Hei,jeg ble lei meg lese idag om fugleinfluensa i Norge,betyr det at jeg ikke kan mate småfuglene el. kråkene nå ?

H. (28.11.2020)

Jo da, bare fortsett å mate fuglene.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Solsikkefrø

Hei har kjøpt en ny type solsikkefrø fra rustad , det ser ut som fuglene ikke liker de .. kan de være dårlige

G.R. (28.11.2020)

Det er dessverre vanskelig å vurdere solsikkefrø, men det KAN hende at fuglene ikke finner dem næringsrike nok til å bruke tid på å åpne dem.

Roar Solheim (28.11.2020)


Lenke

Fuglefrø

Vi har hengt opp en fuglemater og den var flittig i bruk, spurv og kjøttmeis. Så ble de plutselig borte,tenkte det var pga varmere vær. Men nå som det er blitt mye kaldere, er det fortsatt ingen fugler.Vi kjøpte frø på felleskjøpet. Bør vi prøve en annen frøblanding.
Takknemlig for svar da vi savner småfuglene

B.B. (27.11.2020)

Dette opplever jeg selv hver høst, at fuglene i nov-des plutselig forsvinner eller avtar kraftig i mengde. Har dessverre ikke noen god forklaring, men det skyldes neppe at det er noe galt med fuglematen.

Roar Solheim (27.11.2020)


Lenke

Hvit and med gult nebb

S.F. (27.11.2020)

Rømt tamand eller krysning mellom en slik og stokkand, er de mest sannsynlige. Ikke en vill art i Norge.

Roar Solheim (27.11.2020)


Lenke

Hei. Jeg henger ut smultringer til fuglene og ser at meisene liker det godt. Dette er butikksmultringer, og i dag sjekket jeg ulike oppskrifter på smultringene. Legger merke til at det i oppskrifter er fra 1/2 - 1 ts hornsalt. Mitt spørsmål er da; må jeg slutte å gi dem smultringer?

N.N (27.11.2020)

Det går nok bra å gi dem smultringer.

Roar Solheim (27.11.2020)


Lenke

Fugleegg

Hei! Hva slags fugl kan ha lagt eggene på bildet?
De ble funnet under en steinhelle på snaufjellet rett over tregrensa på ca 1000 m høyde i et fjellområde rett ved Trillemarka- og Rollagsfjell naturreservat.
Bildet er tatt 30.5.2020.

H.K. (24.11.2020)

Dette er nok et steinskvettrede med egg.

Roar Solheim (26.11.2020)


Lenke

Ugle

Hei, bor på nedsiden av Grefsenkollen(Kjelsås) i Oslo og våknet kl. 01:30 i natt av fuglelyd. Er jo generelt lite fugleaktivitet nå, spes. på natta og ikke hørt denne lyden før. Aldri blitt vekkt opp på denne måten. Fikk bare ett lite glimt av fuglen før den fløy avgårde fra ett tre like ved soverommet. Den var ikke stor. Jeg tenker at det med høy sannsynlighet var en Spurvugle (?). Jeg har hørt gjennom uglelyder og det er kun lyden til nevnte ugle som "rimer" til det jeg hørte. Kan det være riktig med Spurvugle? eller hvilken annen fugl kan være så aktiv midt på natta i Oslo? Håper på svar! Øyvind

Ø.T. (26.11.2020)

Det er godt mulig at du kan ha hørt en spurveugle, men dessverre umulig å vite uten opptak av lyden.

Roar Solheim (26.11.2020)


1-25 av 34738 siste»»