Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 36 til 60 av totalt 2 739 spørsmål


#Fuglekasser

Kjøttmeisrede på verandaen

Hei, vi har i noen uker hatt et par kjøttmeiser som har laget rede i ei heklaveske som henger på veggen. Har hatt et kamera som tar opp en liten snutt ved bevegelse. Det høres godt når forelderens er ser og litt etter de har dratt ut for å hente mer mat. Siste opptak vi har ser vi mor og far drar men det er helt stille i kassa. Noen minutter før var det fullt liv. Kan foreldrene ta livet av ungene eller har de tatt dem med sag? Vi har ikke kikket oppi veska.

E.W. (19.06.2022)

Nei, de tar ikke livet av ungene, men ungene kan dø dersom foreldrene ikke finner nok mat. Følg med å se om de er døde eller ikke.

Roar Solheim (19.06.2022)


#Fuglekasser

Flytte fuglekasse

Hei! Vi har en fuglekasse som står på bakken ved ett tre på tunet vårt. Her har det nå flyttet inn kjøttmeis. Vi ønsker å flytta kassa litt opp på treet for at den ikke skal veltes eller forstyrres av hundene våre. Er dette mulig uten å skremme vekk kjøttmeisen?

K. (18.06.2022)

Da må du forsøke å flytte den mindre enn en halv meter om gangen og la fuglen venne seg til den nye plasseringen - det kan kanskje gå.

Roar Solheim (18.06.2022)


#Fuglekasser

Lydløst i fuglekassa

Hei. Vi har sett og hørt unger i fuglekassa vår utenfor i ei ukes tid nå. Fuglemor og far har vært i full jobb med mating dagen lang har vi sett. I går så jeg at noen av unga tittet ut av fuglekassa. Men jeg har ikke sett noe mer til fuglemor eller far siden i går. De pleier jo å være i full jobb hele tiden med mating, inn og ut av kassa. Nå er det plutselig helt stille i fuglekassa også. Hører ikke de velkjente pipelydene lenger. De kan kan da ikke ha flydd alt? Jeg tør ikke sjekke kassa i frykt for å ødelegge. Fuglene er små med flott blåfarge i fjærene. Jeg har ingen anelse om fugler, men den kan minne om kjøttmeis/spurv i størrelsen ut i fra det jeg har sett på mor og far.

M. (15.06.2022)

Ingen fare å sjekke kasse og se om ungene fremdeles er der, om de har fløyet ut, eller om de ligger døde i kassa (da har i så fall foreldrene trolig omkommet først av ulike årsaker, og ikke kunnet mate ungene sine).

Roar Solheim (15.06.2022)


#Fuglekasser

11 egg, 1 unge igjen

Hei. Med fuglekasse med kamera telte vi 11 blåmeiseegg tidlig mai. Nå, en knapp mnd etterpå er det bare en levende unge i reiret. Litt etter litt har det minsket, og vi har heller ikke sett noe hakkespett eller noe som har dratt ut ungene. Mor og far har ståtr på å matet de. Jeg skjønner altså ikke hva som har skjedd? Såg en død unge, men den var uten fjær så tenkte at den hadde havnet underst. Men idag tidlig var begge to levende, med fjær, men nå ikveld ligger den ene død på ryggen. Er det for lite mat mon tro? Den henger høgt oppe på husveggen vår så det kommer ingen katter til.

T. (13.06.2022)

Det kan hende at meisene selv kaster ut døde unger. De har nok hatt problemer med å finne n ok insekter, slik at ungene sulter ihjel.

Roar Solheim (13.06.2022)


#Fuglekasser

Kjøttmeis 2. kullet

Bruker kjøttmeisen samme reir til det andre kullet?

K.A. (13.06.2022)

De fleste fugler bygger nytt reir et annet sted når de har kull nr 2. Unntak er faktisk skogduer, som har flere kull i samme reirhull/fuglekasse.

Roar Solheim (13.06.2022)


#Fuglekasser

Har du tips til fuglekasser for granmeis, svartmeis og løvmeis?

Synes det er veldig gøy å henge kasser i skogen, og har fått mange fugler i de .

Er for det meste kjøttmeis, stær, sort hvit fluesnapper og blåmeis.

Forstår det er vanskelig å få granmeis, svartmeis og løvmeis i kasse.

Men har du noen tips på størrelse på kasse til disse artene? (Lager kasser selv) Er hull på 2,8 det rette?

Kan det være lurt og legge litt sagspon i bunnen på disse kassene for å få disse fugleartene?

Tar gjerne imot andre tips for å få disse fuglene i kasser også .

T. (11.06.2022)

Noen har fylt slike kasser med treflis slik at meisene må hakke ut hullet, omtrent som ved egen hakking i en morken stubbe. 2,8 cm hull er stort nok. Svartmeis liker små kasser, og hekker gjerne i trekryperkasser.

Roar Solheim (11.06.2022)


#Fuglekasser

Rødstjert og blåmeis i samme kasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg oppdaget på hytta (Øyenkilen) sist helg at rødstjert og blåmeis bruker samme kasse. Det er både rødstjert hann og hunn som flyr ut og inn, om det er begge kjønn av blåmeisen vet jeg ikke. Jeg var tilbake denne helgen, og fortsatt flyr begge arter ut og inn i samme kasse, tett etter hverandre. Hva er forklaringen?

N.N (11.06.2022)

Høres ut som om begge prøver å legge beslag på samme kasse.

Roar Solheim (11.06.2022)


#Fuglekasser

Fuglebur

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har hatt fuglekasser rundt huset og hytta i en årrekke. Disse gjør jeg ren hvert år. I vår var det en kasse, hull 32 mm, som det kun var lagt småstein med 2-3 fjær i bunnen som rede, Jeg har aldri sett dette før. Hva slags fugl kan dette være?

A.G. (10.06.2022)

Dette ser ut som fugleekskrementer, ikke småstein.

Roar Solheim (10.06.2022)


#Fuglekasser

Hakket hull i fuglekasse

Hei. I dag fant vi et hull i fuglekassa som var laget av en eller annen fugl. Kjøttmeisen hadde unger der og det var så koselig å høre ungene og se hvordan foreldrene fløy frem og tilbake for å mate dem. Men dessverre så er alle borte nå. Hullet var laget så lavt nede i kassen at kom til fugleungene. Hvilken fugl har vært på ferde der??

B. (09.06.2022)

Trolig er det en flaggspett som har hakket seg inn til meiseungene og har spist dem.

Roar Solheim (09.06.2022)


#Fuglekasser

Blåmeis

Hei. Her sitter vi å lurer: når ungene tar sin første flytur ut fra fugleholken, drar de da tilbake igjen? Vil de holde seg i området rundt denne? Det er så koselig å følge med på dette livet😘

B.A.Ø. (09.06.2022)

De flyr nok ikke inn i kassa igjen, men sprer seg ut.

Roar Solheim (09.06.2022)


#Fuglekasser

Diameter flygehull blåmeis

Vi har en kasse med kamera og opptaksmulighet. Et blåmeispar bygde der og fikk klekt 7 unger. Mor forsvant, og ungene døde. Kassa ble renset, og bare ett døgn senere ble kassa tatt i bruk igjen av blåmeis (3.juni). Vi oppdaget snart at en innpåsliten S/H fluesnapper kom på hyppige besøk, og antok at den ville okkupere kassa. Blåmeisen hadde lagt ett egg, men det ble ikke rørt av fluesnapperen. Som et tiltak reduserte jeg hullet, som opprinnelig var 32 mm, til 28 mm. Det hjalp ikke. Lagde ei plate med 27 mm, men fluesnapperen kom likevel inn. Innskrenket hullet tl 25,5 mm og fulgte med på TV.-opptak. Nå kommer ikke fluesnapperen inn. Blåmeishunnen farter inn og ut uten større problemer. Har med seg byggematerialer. Overnatter i redet, og har lagt 3 egg. Min bekymring er: Vil hannen kommer seg inn slik at han får matet hunnen når hun begynner rugingen, -og etterhvert ungene? Eller blir hullet for trangt? Bør jeg utvide det litt til?
Vi har sett begge inne samtidig bare én gang (med 25,5 mm hull).
Hvor lenge vil fluesnapperen prøve seg? Blåmeisen er en hissigpropp, men vil hun klare å jage vekk inntrengeren etter at hun begynner ruging?

E.G. (09.06.2022)

Vanligvis vil blåmeis kunne jage vekk fluesnapperen. Ikke greit å redusere hullet etter at fuglene har etablert seg.

Roar Solheim (09.06.2022)


#Fuglekasser

Blåmeis og forlatt fuglekasse med egg.

Hei. Jeg har alltid blåmeis i fuglekassa i epletreet. De har hatt et kull med unger i vår. Det har ikke vært blåmeis å se på lang tid så da tok jeg en titt for å se om det var greit oppi fuglekassa ( Har funnet døde unger der tidligere). Der lå det mange egg og da er vel sjansene små her dersom meisen ikke ligger på eggene hele tiden, Har også spurv som har kull nr. 2 i en annen fuglekasse. Kan blåmeisen bli jaget av spurvene. Jeg mater fugler året rundt så oppvekstvilkårene er jo gunstige skulle jeg tro.

L.M. (07.06.2022)

Nei, det har nok gått galt for meisene.

Roar Solheim (07.06.2022)


#Fuglekasser

Avbrutt redebygging?

Hei.

På tampen av vinteren monterte jeg en fuglekasse på nordsiden av huset. Hagen er full av summende insekter, så her skulle det være greit med næringstilgang. På vårparten var det et meisepar som var veldig opptatt med å sjekke ut fuglekassa, men etter to døgn avtok interessen og de forsvant. Nå den 5. juni så jeg to gråspurv som var veldig aktive med å frakte småkvist inn i fuglekassa, og jeg tenkte at det var hyggelig å få et spurverede i kassa. Både den 5. og den 6. juni var de svært aktive, og det ble fraktet mye småkvist. Men så i den, 7. juni, er aktiviteten helt slutt. De har fått holde på helt i fred, jeg har kun observert fra god avstand, men nå er det ikke spor å se av dem. Det får meg til å tro at de har avbrutt redebyggingen i kassa. Hva kan ha være årsaken til at de avbrøt redebygging etter to dager? Dette er på Jeløy, så det er kanskje uansett litt vel sent å sette i gang med redebygging i juni?

M. (07.06.2022)

Dessverre umulig å vite hva som er årsaken her. Kanskje en av fuglene har omkommet??

Roar Solheim (07.06.2022)


#Fuglekasser

Blåmeis unger

«Vi hadde ni blåmeis unger i kassen om kvelden. Morgenen etter var det bare 5. ingen er flyvedyktige. Hva kan ha skjedd? Hull på 32mm».

A.B. (07.06.2022)

Dessverre vanskelig å vite sikkert. Røyskatt og snømus kan komme seg opp i fuglekasser.

Roar Solheim (07.06.2022)


#Fuglekasser

Sprekk i egg

Hei, i fuglekassen min er det noen egg som har blitt rugd på i 4 dager no. Men i dag såg eg at det har komt eit lite sprekk i det eine egget. Vil det fortsatt klekke?

N.N (07.06.2022)

Umulig å besvare - bare følg med.

Roar Solheim (07.06.2022)


#Fuglekasser

Død meisunge i fuglekassen

Hei. Blåmeis-ungene forlot redet idag, men da foreldrene stadig vendte tilbake til kassen og virker forvirret så tok jeg en titt, og fant en død flyvedyktig meisunge. Jeg fjernet derfor redet og vasket kassen med såpe og klorin mtp evt sykdom, før jeg hang den opp igjen. I ettterkant er jeg usikker på om dette var riktig? Kommer de tilbake til kassen de første dagene? Skulle jeg bare ha tatt bort den døde fugleungen? Tips? Mvh Cecilie

C. (07.06.2022)

Helt OK - de pleier ikke å fly tilbake til kassa.

Roar Solheim (07.06.2022)


#Fuglekasser

Egg falt ut

Vi hadde tatt ned en fuglekasse. Før vi rakk henge det opp igjen hadde svarthvit fluesnapper lagt egg der. Derfor torte vi ikke røre det, for ikke å forstyrre. Det sto litt høyt på et vedskjul. En dag hadde en nabokatt veltet fuglekassa så eggene hadde trillet ut. To egg var knust, men resten hadde ørsmå krakeleringer bare. De lå på vedskjulet ,ikke bakken. Så hadde ikke falt så langt.Vi la alt tilbake i det lille redet og hang fuglekasse opp i et tre. Rett etterpå fløy mor og far travelt ut og inn igjen og passet på, og det fortsatte i flere dager. Interessen var der. Har de sjanse for å overleve?

J.T. (06.06.2022)

Bare dersom de legger flere egg, for hvis noen var krakelert, kan de ikke utvikle noen fuglefostre.

Roar Solheim (06.06.2022)


#Fuglekasser

For varmt i fuglekassa

Vi hadde en fuglekasse hvor det er mye sol. Det var fult liv i lang tid. Plutselig var det stille og 4 fine unger lå døde. Kan det ha vært for varmt?? Eller er det at de ikke har kommet seg ut.. veldig trist.

H. (06.06.2022)

Dette kan vel så gjerne (mer sannsynlig) skyldes at de voksne ikke har funnet nok mat. En av foreldrene kan også ha omkommet - det skjer.

Roar Solheim (06.06.2022)


#Fuglekasser

For varmt i fuglekasse

Har et kjøttmeis par som har rede og unger i fuglekasse. Nå står den mot syd og de siste dagene har det vært +25 gr. Hvordan går det med ungene i kassa da? Er bekymret dajeg ikke har sett foreldre på en stund og ungene må vel straks være modne for å forlate redet. Kan det være fare for at de har dødd av varme?

A.G.M. (06.06.2022)

De takler nok temperaturen bare de får nok mat av foreldrene sine.

Roar Solheim (06.06.2022)


#Fuglekasser

Fuglekonge i fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Bilde av "kasse". Kan ikke åpne den men det er klekket og mating pågår.

A.F. (04.06.2022)

Se svar - Du har gjerdesmett i kassa.

Roar Solheim (04.06.2022)


#Fuglekasser

Gråspurv kikker inn i fuglekassa

Hei. Vi har en fuglekasse i Hagen med en liten kjøttmeisfamilie i. Tipper ungene i kassa er noen få dager gamle. En kveld så jeg en gråspurv sitte på pinnen ved hullet og kikke inn i kassen. Er dette farlig for den lille meisefamilien?

T.B. (02.06.2022)

Kan være dersom spurvene prøver å overta kassa før meisene er ferdige med den.

Roar Solheim (02.06.2022)


#Fuglekasser

Svarhvit Fluesnapper

Hei.
Har fått Svarthvit fluesnapper i ene kassen min. Jeg har kamera i den og følger litt med. Dei har bygd litt på reiret i to uker, men jeg ser fortsatt bunnen. Dei er innom kassen sporadisk men fortsatt ikke lagt noen egg. Er det vanlig at dei bruker så lang tid?

T. (01.06.2022)

Dette er hannen. Han har bare ikke fått seg noen hunn ennå.

Roar Solheim (02.06.2022)


#Fuglekasser

Beskyttelse fuglekasse åpning.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har kjøpt denne. Vil den fungere tror du?
Tuten er 4,5cm lang og det er 1cm mellom ringene. Ø er 32mm.

N.N (01.06.2022)

Ja. Dette kan hindre noen ungespisere.

Roar Solheim (02.06.2022)


#Fuglekasser

Kjøttmeis i fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en fuglekasse med kamera og i år hadde kjøttmeisen fått frem 9 unger. Vi så på kamera på torsdag. Og de så ut som de var vel en uke gamle, og i full vigør. I dag søndag er alle døde. Vi hadde en natt med temperatur ned mot ett par grader. Kan dette være grunnen. Eller kan vår aktivitet på eiendommen, selv om vi holdt god avstand til treet med kassa, ha vært en årsak.

B.H. (29.05.2022)

Trolig næringssvikt. Kanskje en eller begge foreldre har omkommet...

Roar Solheim (31.05.2022)


#Fuglekasser

Fulekasse

Hvorfor er det mye tørt gress i hullet til fulekassen.?Også mye under på bakken.Hvem prøver å bygge rede i kassenU?

A.G.R. (29.05.2022)

Vanskelig å vite bare ut i fra dette. Flere arter er mulige.

Roar Solheim (31.05.2022)

««første 36 - 60 av 2 739 siste»»