Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 2 317 til 2 335 av totalt 2 335 spørsmål


#Fugleforing

Foringsplass/Servere?

Hei, jeg har akkuratt lagd en foringsplass for småfugler nå til vinteren. Plassen har: To fuglebrett, 1 stor foringsautomat(tre), og 1 liten foringsautomat.

Mitt spørsmål er: Hva burde jeg servere fuglene hvis jeg skal oppnå å få mange forskjellige fugleslag?

H. (24.10.2006)

Det viktigste er at du tilbyr fuglene næringsrik kost som
er lett for fuglene å spise. Det vil i praksis si sol-
sikkefrø, fett og jordnøtter. Jordnøtter (usaltede
peanøtter) bør tilbys i et finmasket metallnett (hell dem
da ut av plastnettene de selges i). Nyretalg av sau
kan også henges ut i metallnett (kyllingnettmasker).
Halve kokosnøtter er god fuglemat. Du kan også smøre
Delfia matfett rett på trestammen - da kan trekryper
og andre komme og forsyne seg.

Roar Solheim (25.10.2006)


#Fugleforing

Skjæresikker fòringsautomat.

Er plaget med at skjæra tømmer automatene, og jeg tror det bare dreier seg om de som er pyramideformet, eller hva man skal kalle de. Tak og skål under, henger i snor. Har en annen av tre, og den tømmes også mistenkelig fort. Den sparker automaten med begge beina så solsikkefrøene flyr ut, før den setter seg på bakken og spiser. Finnes det automater som den ikke klarer å tømme?

T. (16.10.2006)

Hei!
Hvis du fortsatt vil bruke de automatene du har, kan et tips være å henge automatene innenfor en grind av hønsenetting. Småfuglene vil da kunne krype inn gjennom nettingen og opp i automaten, mens skjæra vil bli avskjært denne muligheten. Hvis du vil kjøpe en ny automat, kan automaten demonstrert på nettstedet under kunne være en løsning.

http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!ruofo!&rstadv=J

Tore Reinsborg (16.10.2006)


#Fugleforing

Hva er best ?

hvis man skal hjelpe villender med for, hva er det beste å gi dem ? de spiser jo brød, men hva er best ærnæringsmessig? Det er stokkand det er snakk om.

J.H. (09.10.2006)

Hei!
Det er vanskelig å gi noe godt svar på hva som ernæringsmessig best å gi tamme ender. Et tips kan være å ta kontakt med noen som driver med prydfugler, f.eks. tamender. På nettstedet under kan slike kontaktes:

http://www.prydfugler.no/

Tore Reinsborg (10.10.2006)


#Fugleforing

Spurv i fangenskap

Vi bor på Mallorca. Her har det vært utrolig mange spurveunger på bakken i det siste. Vi fant bl.a. en i hagen. Den kunne ikke fly, men spiste korn og frø og drakk vann selv fra vår kanin's inngjæring. Vi kunne ikke se noen skader annet enn at den så pjusket ut og at halefjærene kanskje var litt snaue. Den ble trygg på oss etter et par dager, og bodde ute sammen med kaninen for å være trygg fra ville katter. Etter en uke lå den plutselig død. Hvorfor? Dør spurver i fangenskap?

K.H. (11.06.2006)

Hei!
Hos spurvefuglene er det svært stor dødelighet på ungene, og av et kull på 7-12 individer er det kanskje bare to som når voksen alder. Hvis fugler ikke får rett type næring i fangenskap kan de lett omkomme.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Fugleforing

Er svaner altetende ikke bare planteetere?

Nå sist sommer så hadde jeg renset fisk ved sjøen(Lillesand). Da kom det et svanepar som holder til like ved. Husker ikke helt om det var sang eller knoppsvane. Jeg hadde ikke noe brød til dem, men det gjorde ikke noe. De satte stor pris på restene etter fisken. Særlig spiste de lever med stor appetitt. Etterpå så dykket de ned og tok biter av fiskeskrogene som lå på bunnen. Får vel også legge til at dette var helt friske dyr, som daglig blir matet med brød av folk rundt på hyttene

A.F. (07.04.2006)

Svanene spiser for det meste plantedeler som de rykker opp fra bunnen av grunt vann. Animalsk føde utgjør en meget liten del av maten, så din observsjon må regnes for å være utenom det vanlige.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Fugleforing

Mating av småfugler om våren

Hei
Jeg bor på Hundvåg, ei øy utenfor Stavanger og mater fugler hele vintersesongen, men aldri har det vært så travelt på matbrettet som nå. Det er meis og spurv av forskjellige slag. De virker veldig sultne. Jeg har hørt at spurver finner mindre mat selv pga nedgang i landbruket. Bør jeg mate småfuglene hele året eller bør de selv finne mat i vår og sommersesong?

Takknemlig for svar.

Mvh Britt

B.R. (22.05.2006)

Du kan gjerne mate fuglene hele året. Som du skriver har noen fuglearter problemer med å opprettholde like store bestander som før pga. endringer i landbruket. Gråspurven vil nok gå på foringen din hele året, men de voksne fuglene mater ungene sine med insektlarver de første ukene etter de har klekt. Når de har kommet seg over den første kneika i livet og blitt flygedyktige, vil også ungene spise frø o.l.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Fugleforing

foring

Jeg forer fuglene med solsikkefrø,kan jeg fore hele året,eller bør jeg slutte når de får unger.

K.S. (21.05.2006)

Du kan fore hele året. Mange av de artene som tiltrekkes foringsbrett benytter uansett annen mat til sine nyklekte unger. Da er det som regel insektlarver og andre evertebrater som er hovednæringen. I denne fasen er det viktig for ungene å få godt med proteiner, noe insekter inneholder mer av enn frø av ymse slag.

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Fugleforing

Meiseboller. Farlig for de små?

Hei! Har hørt at man ikke må servere meiseboller når fuglungene klekkes. Fordi de små ikke klarer å svelge det, men kan bli kvalt. Er det tilfelle?
Vennlig hilsen
Bjørg Tharaldsen med mange sultne småfugler hele året

N.N (28.04.2006)

Ingen fugler putter mat i gapet på sine unger hvis den er uegnet til å spises! Mens de voksne eter meiseboller, forer de ungene sine med insekter.

Roar Solheim (01.05.2006)


#Fugleforing

Våren er her! 3 traner kom i går.

Hva er det naturlig å fore traner med nå, når det ligger snø? Har 3 traner på ei myr ved gården. har du tips om god litteratur om traner?

V. (06.04.2006)

I Sverige mater man tranene med korn, men andre steder har jeg sett at de også bruker poteter. Prøv http://www.hornborga.com/ for mer informasjon om tranene.

Frode Falkenberg (07.04.2006)


#Fugleforing

Kjernebiter

Vi bor i Ås kommune i Akershus og har nå hatt en kjernebiter på fuglebrettet siden søndag 2. april. I den ene fugleboken vi har (en gammel), står det at den er veldig sjelden - i den andre (en ny) står det at den er vanskelig å få øye på fordi den holder seg høyt i trærne, men at den hekker i "Oslo-fjordsområdet". Fuglebrettet står rett utenfor stuevinduet, så vi har fått en god titt på den på ca 1 meters hold!
Har Kjernebiteren endret mønster og er mindre sjelden nå enn den var? Eller er dette en uvanlig gjest på fuglebrettet?

A. (05.04.2006)

Kjernebiteren har ekspandert sin utbredelse i Norge de siste tiåra. De er vanskelige å oppdage om sommeren, når det er mye løv på trærne. Vinterstid er det enklere å få øye på de, og spesielt om man får de på matbrettet. Det er en uvanlig gjest på foringsbrettet i den forstand at det er en uvanlig art, men de går gjerne på fuglebrett når de finner fram til de.

Frode Falkenberg (06.04.2006)


#Fugleforing

Foring av ender

I nærheten av der jeg bor, lever en stor kolonni ender (30-40 stk) på en parkeringsplass. De er vant å bli matet av folk, men nå er de helt desperate av sult da ingen mater lengre.
Jeg bruker aldri å mate fugler men det er tragisk å se på hvor sultne de er. Har derfor matet dem i dag (havregryn og brød bløtet opp i kaldt vann, med litt solsikkefrø og revet eple).
1. Er det lurt å mate dem eller er det bare å forlenge deres evt. langsomme død.
2. I tilfelle de skal mates, hva bør de få og hvilken mengde skal man beregne per fugl per dag?
3. Hvem kan jeg kontakte (f.eks. kommune)for at de ikke skal sulte ihjel. Det et er vel bedre å avlive dem enn at de sulter ihjel.
4. Hvis ingen vil ta affære kan jeg fortsette matingen. Men jeg skal reise bort i påsken. Vil de klare seg til den tid 5 dager uten foring?
På forhånd takk for svar!

L. (12.03.2006)

Bare fortsett å mate endene! Når du nærmer deg påske, er forhåpentligvis våren mer i anmarsj, og endene vil kunne finne mat på egen hånd. Dersom de ikke blir matet, vil de trolig fly avsted til andre plasser for å lete etter mat. De skal i alle fall ikke avlives - ville fugler bør få lov til selv å finne ut hvor de kan finne mat.

Roar Solheim (13.03.2006)


#Fugleforing

LITE FUGL VED FORINGSBRETT

JEG HAR MYE FORSKJELLIG FORVARIANTER TIL FUGLENE HJEMME, MEN DET ER NESTEN IKKE NOE FUGLER DER. ANDRE I NÆRMILJØET JEG HAR SNAKKET MED SIER AT DET KRYR AV FUGL VED FORINGSBRETTET. HAR DU/DERE NOEN TEORI OM HVA DET KAN HA SEG AT VED NABOEN ER DET MYE, HOS MEG VELDIG LITE?

A.E. (08.03.2006)

Nei, slike forhold kan skyldes veldig mange, ulike faktorer, så her er det aldri mulig å gi et entydig svar. Dere kan ha forskjeller i forkvalitet, skjulmuligheter, kanskje også kan fuglene reagere på om en forplass har vært besøkt av syke fugl (salmonella), kanskje kan den ene plassen ha vært hyppigere besøkt av farlige dyr som spurvehauk, katter etc. Mulighetene er desverre mange til å skape forskjellene.

Roar Solheim (09.03.2006)


#Fugleforing

Fuglemat

Mener du at villfuglefrø eller solsikkefrø er best å legge ut på fuglebrettet

N.N (07.03.2006)

Solsikkerfrøet inneholder mest fett, og siden det er mye det fuglene er ute etter, er det det beste frøet generelt å legge ut. Men det finnes mange typer og kvaliteter av solsikkefrø, og noen villfuglblandinger kan faktisk ha høyere næringskvalitet og verdi for fuglene enn f. eks. solsikkefrø av dårlig kvalitet. Derfor må du faktisk forsøke deg fram. De beste solsikkefrøene er store og fylldige, sort- og hvitstripede typer, og frøblandingen skal være fri for pinner, rusk og uspiselig avfall. Billig frø i butikkene har lett for å være av dårlig kvalitet, og de kan bli vraket helt av ville fugler. Skrell frøene og smak på frøkjernen selv - det gir deg en god indikasjon på kvaliteten!

Roar Solheim (07.03.2006)


#Fugleforing

vanligste fugleartene på østlandet

skal ha praksis i bhg og skal ha et prosjekt som går på fugleforing. I forbindelse med det har jeg noen spørsmål, hvilke fuglearter kan jeg forvente å se på østlandet første uken i mars, hvilke er de mest vanlige..
Kan være greit å prate litt med barna om disse først.

N.N (23.02.2006)

Her er en oversikt over de mest vanlig fuglene på foringsplassen: http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln9/arter.php. De fleste av disse er vanlig på Østlandet. Klikker du deg videre finner du info om hver av artene.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Fugleforing

Foringsstopp.

Hei.
Jeg har hørt at hvis man stopper med å mate fuglene i bare èn eneste dag, så kan de dø over natten om de ikke finner seg et nytt godt foringssted. Jeg har ikke tenkt å stoppe med foring, men jeg bare lurer.

M. (23.02.2006)

Fuglene finner nok stort sett alternativer til akkurat din foringsplass når den ikke får mat der. I ekstreme tilfeller kan det riktignok stemme.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Fugleforing

Undervisning med fuglebrettobservasjon

Hei!
Jeg skal ha lærer-praksis nå i mars, og hadde i utgangspunktet tenkt å få elevene til å legge ut ulik fuglemat utenfor hjemmene sine med det formålet at de skal lære fuglearter. Etter den voldsomme diskusjonen rundt fugleinfluensaen er jeg derimot i tvil om dette er forsvarlig. Praksisen min er kun i de tre første ukene i mars. Kan du svare meg på dette spørsmålet?

N.N (21.02.2006)

Det er ingen grunn til å slutte med foring av spurvefugl selv om media skriver om fugleinfluensa. Hvis denne sykdommen spres av noen ville fugler, så er det sannsynligvis mest snakk om andefugl. Du kan også fortsette å mate svaner, ender og gjess, men unngå å ta i ekskrementene etter fuglene, og ikke la fuglene ta maten direkte fra hånden din (kast maten på bakken/i vannet slik at de kan plukke den opp selv). Bruk gjerne gummihanskert når du skal rense fuglebrett/forplass, det er en generell regel som også hindrer f. eks. salmonella-smitte (salmonella er vanlig hos spurvefugl, og de overfører ikke sjelden denne sykdommen til mat!).

Roar Solheim (22.02.2006)


#Fugleforing

melorm

Hei, og takk for flott tiltak! I Rob Humes "Fuglehåndboken" står det at melormer skal være slik en genial meisemiddag. Det står også at de kan kjøpes levende, og er lette å ale opp selv. Kan dere hjelpe meg med litt info om hvor jeg kan få kjøpt det, og om hvordan man kan ale den opp?
Vennlig hilsen Torben Grue, Oslo

T.G. (15.02.2006)

Melormer er larvene til melbiller (brune, ca 1 cm lange biller). De kan kjøpes i de fleste dyrebutikker (som fór til kjæledyr). Hvis du legger larvene i et glassbur med tett fluenettinglokk, opprevne biter av eggekartong, brødsmuler, knekkebrød, flatbrød, havregryn etc (alt av tørr melmat går), så vil larvene utvikle seg til voksne og de vil fortsette å yngle. Legg inn en eplebit (epleskrott) av og til slik at larvene får fuktighet. En slik melbillekultur er utrolig levedyktig, og selv dersom du glemmer den i månedsvis (år?), så vil det være noen biller og larver i live.

Roar Solheim (20.02.2006)


#Fugleforing

fugler

hvor kan jeg finne en dompapp. det virker vil komme til foringsbrettet i vinter sikkert på grunn av det milde været og at den at den kan finne mat andre steder, men jeg er desperat etter et bilde av en dompapp fordi jeg trenger det til en biologi oppgave..!! har du noen tips eller råd om hvor jeg kan finne en.. (hvilken type skog etc.. jeg bor i trondheims traktene, vet du av noen fine dompapp områder der?)

N.N (01.02.2006)

Dompapens opptreden varierer en god del fra vinter til vinter. Noen år forekommer influxer av arten, og store antall kan sees i deler av landet. I Trøndelag finner man dompapen spredt i de fleste barskogsområdene om sommeren, og gjerne nærmere bebyggelse og foringsplasser om vinteren. Jeg hadde ventet til det kommer en ny kuldeperiode så kan det være at du er heldig å få den på foringsplassen ditt.

Frode Falkenberg (01.02.2006)


#Fugleforing

Dvergspett

Hei,

Vi har hytte på Oppdal der vi henger opp meiseboller og legger ut solsikkefrø til fuglene om vinteren. Her får vi besøk av flere meisetyper, dompaper og andre småfugler. Forrige helg så vi imidlertidig en liten (ca 15 cm) hvit og svart hakkespett med rødt hode sittende på meisebollen. Etter en liten titt i fugleboken fant vi ut at dette må være en dvergspett. Der stod det også at disse spiser insekter, så er det vanlig at disse spiser frø? Og er det en vanlig fulg å se der oppe?

H.S. (06.01.2006)

Dvergspetten finnes i Oppdal kommune. Den er en uvanlig gjest på foringsplassen, men når de først har oppdaget en god meisebolle kommer de gjerne tilbake gjennom vinteren.

Frode Falkenberg (09.01.2006)

««første 2 317 - 2 335 av 2 335