Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 36 til 60 av totalt 2291 spørsmål

Lenke

Hei

Hei. Eg har 3 forlatte kjøttmeis egg. Kan eg legge dei forlatte eggene oppi ein an fuglekasse med kjøttmeis i?

N.N (15.07.2020)

Nei, ikke gjør det. De kan være ubefruktet. Dersom de skulle kunne ruges ut, kan ungene klekkes til annet tidspunkt enn de som ligger i den aktive kassa, og da blir det eventuelt stor aldersforskjell på ungene, noe som ikke er bra.

Roar Solheim (16.07.2020)


Lenke

Egg

Hei eg har 18 egg i fuglekassen min. Det er blåmeis. Er det vanleg at dei legger 18 egg?

N.N (15.07.2020)

Nei. Her kan det være to ulike som har verpet i samme kasse.

Roar Solheim (16.07.2020)


Lenke

Fuglekasser som skydd om vinteren

Man anbefaler å tømme kassene om vinteren, men hva om fuglene benytter dem som skydd mot vind og regn?
Er det ikke da en fordel at det er litt tørr mose og dun der, som luner litt?

O.J.M. (11.07.2020)

Det er ikke reiret som er viktig, men beskyttelsen ved å sitte inne i et hull hvor større ugler og rovfugler ikke kan få tak i dem. Reirmateriale med lopper og andre snylte-kryp er ugunstig for fuglene, derfor bør kasser renses om høsten.

Roar Solheim (12.07.2020)


Lenke

Innsekt i fuglekasse?

Hei. Eg har ein fuglekasse med eit gammelt kjøttmeisreir i. Og i for nokon dager skulle eg ta reiret ut men då såg eg at det var eit innsekt som låg der og som hadde låkt nokon bittesmå egg der så eg tok ikkje ut reiret fordi eg ville ikkje være slemm med innsekter. Så i dag når eg såg i fuglekassen så var eggene klekt og det låg små innsendinger der. Men er det dumt av med og ikkje ta ut reiret fordi vil insektet komme tilbake til neste år og legge egg der. Innsekter hadde nokon litt skarpe klør frampå seg så eg er redd for at innsekter vil komme tilbake til neste år og skade fugleungene! Tror du innsekter vil komme tilbake til neste år?

N.N (10.07.2020)

Ta ut alt sammen - det er det beste for fuglene.

Roar Solheim (10.07.2020)


Lenke

Hei

Kan eg få eit kull i fuglekassen min no eller er det for seint?

N.N (09.07.2020)

Kanskje sen kjøttmeis, men lite sannsynlig.

Roar Solheim (09.07.2020)


Lenke

Fugleegg

Vi har 5 små hvite egg i fuglekassa hvem kan dette tilhøre.

O.B. (05.07.2020)

Mest sannsynlig meiseegg uten røde prikker - det hender at disse kan mangle.

Roar Solheim (05.07.2020)


Lenke

Perleuglekasse

Hei!
Jeg vil gjerne henge opp en perleuglekasse uten å bruke stige. I så fall må man klatre opp på greinene på treet. Er det dumt å henge opp uglekasser i trær hvor det er greiner nedover stammen?

På forhånd takk.

F. (03.07.2020)

Nei, ikke dersom greinene er kraftige nok til at de ikke brekker når du klatrer. Men det bør være åpent uten bar/greiner foran kassa og innflyvingshullet.

Roar Solheim (03.07.2020)


Lenke

Er dette bra flis til uglekassene mine som jeg skal sette opp snart??

N.N (01.07.2020)

Ja, dette ser flott og ideelt ut! Fyll i ca 10 cm i hver kasse.

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

Hei!
Jeg skal sette opp en haukugle kasse og en perleugle kasse men vet ikke når det er lurest å henge de opp, kan jeg henge de opp nå i sommer eller er det best å henge kassene om vinteren for at det er mindre sjanse at måren har besøkt kassene.

N.N (29.06.2020)

Heng dem gjerne opp nå i sommer, så får de henge lenge nok til at de kan bli oppdaget.

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

Hakkespette

Flagspetten har tømt reisekassene vår, den henger på kassen og drar ut fugleungene fra hullet. Neste år ønsker vi å forbygge dette, og lurer på om en metallplate på hele fronten er en løsning slik at den ikke klarer å henge på kassen. MEN da kan den jo bare sette seg på taket af fuglekassen, så da må vi kanskje flytte dem opp unner uthenget på låvetaket. Hvordan løser vi ellers problemet.

K.F.H. (29.06.2020)

Vanskelig å gjøre stort annet enn å lage fuglekasser med tykke vegger og metallbeslag foran hullet.

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

Gul fugl med rød kam på hodet

Observerte på Frosta en mellomstor fugl noe mellom trost og Sjur. Den hadde gul kropp med noe svart oppe på ryggen og rød kam på hodet.
Fløy lavt over veien i et skogholt.
Kunne minne om en hakkespett men aldri sett med slike farger

H.F. (29.06.2020)

Du kan ha sett en grønnspett, og tolket de røde fjærene som en "kam", men ingen fugler i Norge har kam.

Roar Solheim (01.07.2020)


Lenke

Kjøttmeisunger

Vi har en fuglekasse med 5 unger og et uklekket egg. Ungene er 8-10 dager. I går kveld forlot hunnen kassen. Den var inne og matet ungene fra ca 04:30-06:00 i dag morgen, og etterpå har ingen av foreldrene vært der. Nå er kl 13. Er dette normalt?

G. (27.06.2020)

Nei, vanligvis mates det oftere. Enten kan det ha skjedd noe med en eller begge foreldre, eller så finner de ikke mat nok. Det siste virker lite sannsynlig under rådende værforhold.

Roar Solheim (27.06.2020)


Lenke

Kjøttmeis

Hei. Har en fuglekasse på husveggen. Her har kjøttmeisen vært veldig aktiv nå i to måneder. Hunnfuglen har bygget reir mens hannen har sunget og matet hunnfuglen mens hun var inne i kassa. Jeg var helt sikker på at de var igang med riging...... Nå er meisene borte, og det er ingen egg i kassa. Er det fortsatt håp om at de vil komme tilbake?

N.N (26.06.2020)

Sannsynligvis ikke.

Roar Solheim (27.06.2020)


Lenke

Kalde egg

Hei
Vi har to fuglekasser som har hatt blå og kjøttmeis kull i flere år. I år hadde vi stor aktivitet og vi har fulgt begeistret med. Vi syns det var litt rart at det ikke kom fugleunger når vi visste det var egg i begge. Vi har sett i de siste ukene at aktiviteten har dabbet av og i dag inspiserte vi dem. Det lå kalde egg i begge kassene. Det var råtne egg i begge. Vi syns det er så rart at dette har skjedd i begge kassene? Vi holder til på Sotra og lurer på om det var kulde perioden i mai eller varmeperioder i pinsen som gjorde dette? Har dere hørt om lignende?
Med vennlig hilsen Siv Grasdalsmoen

N.N (25.06.2020)

Mange meiser mislyktes med hekkingen i år på grunn av kuldeperioden i mai, så dette føyer seg inn i rekken av slike rapporter.

Roar Solheim (25.06.2020)


Lenke

Blåmeis

Hei. Eg hadde blåmeis i fuglekassen min som la 13 egg. Blåmeisen begynte og ruge på eggene i ein veke og 3 dager før den bare sluttet og ruge på eggene i 5 dager. Så kom den tilbake og no har blåmeisen rugd på eggene i 5 veker og 3 dager og ingen ting har skjedd. Skal eg då ta ut reiret neste gong hun er ute for og finne mat. Sån at hun ikkje ruger på eggene til ingen nytte?

N.N (22.06.2020)

Dette er åpenbart nytteløst, så du kan nok fjerne hele redet.

Roar Solheim (22.06.2020)


Lenke

Stærkasse

Er 14x14 cm stort nok som bunnmål? Ser tall på nettet er 15-20 cm...
Takk på forhånd.

A. (17.06.2020)

Mer enn bra nok.

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

forlate fuglekassen

Hei, vi har en hatt en kjøttmeisfamilie i fuglekassen to år på rad, og begge årene har vi forsøkt å følge med for å se når ungene forlater kassen. Men både ifjor og i år har jeg inntrykk av at de gjorde det om natten, for plutselig er de bare borte. Kan det stemme?

T.S. (17.06.2020)

Eller de kan ha hoppet ut tidlig på morgenen, ved 04-05 tiden. Spørsmålet er om dere er oppe SÅ tidlig?

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

Fuglekasse med unger falt ned

Vi har en fuglekasse som kjøttmeis har fått unger i. Den hadde falt ned i natt, uvisst hvordan, men ungene, ihvertfall noen av dem, lever fortsatt. Har hengt kassen opp igjen og håper foreldrene kommer tilbake. Er det noe mer jeg kan gjøre? Hvis foreldre ikke kommer?

N.N (17.06.2020)

Du har gjort det eneste riktige, og kan bare håpe at foreldrene ikke har forlatt reiret og kassa.

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

Kutte busker nær fuglekasse med fluesnapperungef

Fluesnapper, varsellyd/rop. Pga solforhold har jeg kuttet noen busker nær der det er unger i fuglekasse. Hører fuglen varsler med en kort pip-lyd. Bør jeg vente med å kutte fler busker, eller blir ikke fluesnapperen skremt av det? Vil jo ikke skremme foreldrene bort.

H. (17.06.2020)

Hvis du KAN vente, så kan det kanskje være lurt å la ungene få forlate kassa først.

Roar Solheim (17.06.2020)


Lenke

Er det for sent?

Jeg hang opp en ny fuglekasse for meiser og fluesnapper i dag. Er det fremdeles mulig å få fugler i kassa i år eller er det for sent? Jeg vet at flere meiser har to kull i løpet av året.

N.N (16.06.2020)

Nå er det sannsynligvis i seneste laget.

Roar Solheim (16.06.2020)


Lenke

Kasse i tre som skal felles

Hei.

Jeg har en fuglekasse som henger i et tre som må felles. Det har vært blåmeis i kassa i våres, og er derfor usikker på når jeg kan regne med at de har forlatt redet slik at jeg kan ta ned kassa og felle treet.

K. (16.06.2020)

Jeg vil tro at fuglene nå er ute av kassa. Hvis det fremdeles er meiseunger der, vil foreldrene fly ut og inn og mate dem, og du vil høre tiggelyder fra ungene. Hvis du ikke ser noe aktivitet i løpet av en time, er kassa tom nå.

Roar Solheim (16.06.2020)


Lenke

Fuglekasse for ramn?

Hallo, er nyleg blitt interessert i ramnar. Lurte dermed på kor vanleg det er med fuglekasse for desse svært interessante kråkefuglane. Viss det er aktuelt hadde det også vore fint å vite kor stor opning dei kunne ha foretrukket, eventuelt andre ting med kassen.

S. (14.06.2020)

Ravn bygger selv kvistreir, så den vil nok ikke hekke i kasser.

Roar Solheim (15.06.2020)


Lenke

Kan lerkefalk hekke i tårnfalkkasse?

A. (14.06.2020)

Nei, det har nok ikke skjedd før.

Roar Solheim (15.06.2020)


Lenke

Fluesnapper

Her hvor vi bor i Finnmark er det minimalt med insekter i år. Vi har en kasse hvor et fluesnapper par holder til. Har observert at hannen flyr til kassen, men pga av mangel på insekter, så har aktiviteten avtatt.

Ser ikke noe til hunnen., men så det lå egg i kassen. Betyr det at hun har forlatt redet? Skal vi vente å se, eller bør vi fjerne eggene, så andre kan bygge rede der?

E.M.H. (10.06.2020)

Vent og se et par uker. Skjer det ikke noe da, kan du rense kassa.

Roar Solheim (11.06.2020)


Lenke

Fuglekasse fylt opp med mose og gress, men ingen fugl?

Hei! Jeg har en fuglekasse som har blitt fylt opp med gress og mose, men ser verken fugl eller egg. Det er gress helt opp til hullet. Kan det være at det er forlatt før det ble brukt? Eller kan eggene være gjemt? Det er en kasse med litt større hull. Kan fuglekassene henge for varmt for de? (I sola). På forhånd takk for svar. Mvh Malin.

M. (10.06.2020)

Høres ut som at pilfink eller gråspurv kan ha bygd i kassen. Bare følg med om det flyr fugler ut og inn.

Roar Solheim (10.06.2020)


««første 36-60 av 2291 siste»»