Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 2263 til 2283 av totalt 2283 spørsmål

Lenke

kattuglekasse

hei kan jeg få mål til kattuglekasse

sondre løkenberg (25.04.2006 16:05)

Du finner komplett liste over mål og utforminger på fuglekasser her: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Frode Falkenberg (27.04.2006 11:21)


Lenke

Blåmeis

Hvor stor skal fuglekassa til blåmeisen være? Størrelsen på hullet og sidene.

Sondre (20.04.2006 09:24)

Blåmeis kan bruke kasser med hulldiameter ned mot 28 mm, men tar gjerne også i bruk de med hulldiameter 32 mm (som også egner seg for kjøttmeis, spettmeis og fluesnapper). Sidevegger 10-12 cm brede, ca 25 cm høye, se ellers oversikten over alle kasseutforminger på http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Frode Falkenberg, Roar Solheim (20.04.2006 14:55)


Lenke

kattugle

Hei du!
Vi har laget 6 uglekasser etter mål, og har hengt dem ut forskjellige steder. Vi fikk hengt dem ut litt sent, så det er trolig ingen aktivitet der i år (i allefall fra kattugla). Har dere noen tips om hvor høyt opp de bør henge og i hva slags trær? Bør det være fritt for grener under ect. På forhånd takk!!!

sindre (17.04.2006 11:16)

Ugler kan starte egglegging i mai (og perleugle helt til i juni). Kassene bør henge 4-5 m over bakken. Perleuglekasser kan med fordel henge på frittstående trær 20-30 m ut fra skogkant (det reduserer faren for at mår skal gå opp i kassene og spise ugleegg). Kattuglekasser kan henge i skogkant eller inne i skog, gjerne med litt åpning foran kassa, men med tette graner i nærheten hvor uglene kan sitte gjemt. Treslag er av mindre betydning for uglekassene. Haukuglekasser kan henge lik perleuglekassene, mens spurveuglekasser kan henge 3-4 m over bakken inne i skogholt, 20-30 m unna kant mot åpen mark/hogstflater.

Roar Solheim (18.04.2006 10:04)


Lenke

Fuglekasser

Hei

Trym (6 år) og Marie (4 år) har bygget hver sin fuglekasse. Vi lurte på hvor kassene skal henge. Hadde tenkt å henge de opp på uthusveggen, hva må vi tenke på i forhold til sol/skygge? Tenkte vi skulle lage et rekkehus med 4 kasser i rekke. Hvilken fugleart skal vi ta høyde for i et slikt rekkehus? (har jo noe med størrelse på kassa og hull å gjøre).

Trym og Marie (03.04.2006 19:31)

Flott at dere har lagwet fuglekasser! Dere kan gjerne henge dem på husvegg, heng dem da litt innunder mønet/takutspring, ca 2 m over bakken eller høyere. Men IKKE lag rekkehus - det skaper bare forvirring. Fuglene liker ikke naboer ved siden av seg. Hvis en kjøttmeis begynner å bygge i ett av hulrommene i et slikt rekkehus, så klarer den først ikke å kjenne igjen hvilket hull den har valgt, og bygger i alle hullene. Det blir unødig mye arbeid, og ikke noe utbytte. De eneste fuglene dere kan lage rekkebolig for, er hekkebrett for taksvaler. Disse fuglene kan legge reirene sine i koloni ved siden av hverandre.

Roar Solheim (06.04.2006 10:28)


Lenke

Fugelkasse

Hvilke mål bør en ha på en fuglkasse.eks til spurv,stær
hvor stor,+ diameter på hullet.

Anonym (03.04.2006 14:49)

Full oversikt over aktuelle størrelser på flygehull og annet finner du på http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php.

Frode Falkenberg (03.04.2006 14:55)


Lenke

Beslag til fuglekasser

Hakkespett er stadig på farten mot våre fuglekasser. Har i flere år forsøkt å få tak i metallbeslag til å sette foran hullet, men forgjeves. Hvor får man tak i slike?
Hilsen fuglevenn

Anonym (28.03.2006 17:14)

Slike metallbeslag må du nok lage selv. Du kan evt. kontakte en blikkenslager og få han til å kutte ut kvadrater av passe størrelse samt å bore ut hull som passer for kassenes hulldiameter. Dette er nok det enkleste. En annen løsning er å spikre papp- eller nellikspiker i en tett krans rundt innflygingshullet på fuglekassene.

Roar Solheim (31.03.2006 11:03)


Lenke

Meis og reirbygging

Hei. Ser det står lenger ned på siden her at meisene starter reirbygging i midten av April, men ved vår kasse i Molde så har vi observert en kjøttmeis som til stadighet flyr inn og ut av kassen. Vi har ennå ikke renset den og lurer derfor på om vi kanskje bør la det være nå?? Kan det tenkes at dette er samme meisen som hekket i fjor, og som allerede nå har begynt å lage nytt reir for årets hekking??

H (28.03.2006 00:11)

Meisene kan benytte kassene gjennom vinteren til å overnatte i, men de trenger ikke det gamle reiret for å sove i en fuglekasse. Selv om en meis flyr inn og ut av en kasse nå, så har den neppe begynt å trekke nytt rfeirmateriale inn i kassa så tidlig. Rens den derfor snarest. Det gamle reiret vil være flatt på toppen, med fugleskit og kanskje uttørkede rester av døde fugleunger (det er vanlig at 1-2 unger dør like før kullet skal forlate kassa). Et ferskbygd reir inneholder først løs mose, så er det reirgrop i mosen, og deretter fores denne med hår.

Roar Solheim (28.03.2006 10:31)


Lenke

fuglekasser

Jeg er kontaktlærer i en 3.klasse på Askøy. Vi arbeider med tema Fugler i nærmiljøet, og er så heldige å ha et rikt fugleliv like utenfor skoleporten. Har snakka litt om å lage/henge opp fuglekasser, og fant fin veiledning. Men her sto det ikke noe om når kassene må være kommet opp, og om det evt. er sannsynlig å få fugl i dem første sesong (lakka kasser). Er det for seinti år hvis vi får opp kassene i uke 14?

Bodil ved Træet skule, Askøy (23.03.2006 15:24)

Det kommer litt am på hvilke arter du er ute etter. Om du har hengt opp kasser for kattugle, så kan det allerede være for seint på Askøy. Når det gjeldere meiser og fluesnappere så burde det ikke være noe problem med å få fugler i kassen i løpet av våren. Meisene legger også ofte to kull, der prosessen med andrekullet først starter opp i juni. Den svarthvite fluesnapperen ankommer ikke landet før tidlig i mai, så du har en måned på deg. Lykke til!

Frode Falkenberg (27.03.2006 15:58)


Lenke

fuglekasser

Hei. Hadde vendehals i ei fuglekasse på hytta vår i Nissedal i Telemark sist år. Vil den hekke igjen samme sted? Hadde også et rødstjertpar i en fuglekasse laget ev en utholet bjørkekubbe-fuglekasse. Den kom aldri tilbake. Et problem er flaggspetten som hakker ut større (for store) hull i noen kasser. Når bør kassene renses, er det for sent nå?Er det noen tips for fotografering, for en vanlig 'mann' (les:dame) som har kjøpt et digitalt kamera, og gubben har kjøpt et teleskop som det visst går an å koble sammen med kameraet. Finnes det noe litteratur om dette, eller må det bare selvlæres? Vi liker å studere fuglene på /rundt hytta når vi er der (nesten hver helg hele året).

Bjørg (28.02.2006 09:05)

Du kan aldri være sikker på at fugler vender tilbake til samme kasse gjennom flere år. For vendehals er det viktig at det ligger flis i kassa, og at dne er ledig når fuglen kommer til Norge fra Afrika. Fuglekasser kan renses helt fram mot midten av april, men i slutten av april begynner gjerne de første meisene med årets reirbygging. Fuglekasser kan beskyttes mot flaggspett med metallplate eller nellikspiker rundt hullet, men hakkespetten kan like gjerne hakke hull på siden eller i bunnen av en fuglekasse.

Roar Solheim (27.03.2006 12:41)


Lenke

Fugler i norge og fuglekasse

Vet dere ca. hvor mange fugler som fins i norge når alle trekkfuglene har kommet tilbake? Lurer også på hvorfor blåmeiser og kjøttmeiser flyr å ser inn i fuglekassebe jeg har hengt opp.

Ole Johannes Myrvoll ved Buen Kr. Skole (25.02.2006 14:10)

Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge, men det har fram til og med 2004 blitt observert hele 469 forskjellige arter i Norge.

Alle trekkfuglene er tilbake i løpet av juni måned.

Meisene sjekker om kassene holder den standarden de er ute etter før hekkesesongen. Dessuten er det viktig for de å finne ut om kassene er ledige.

Frode Falkenberg (23.03.2006 13:41)


Lenke

Fuglekasser

Hei
1. Er det regler for hvor tett kassene kan være i hagen vår?

Vi har nå to kasser, den ene er kjempepopulær, den andre ikke. Vi skjønner ikke helt hvorfor det er forskjell. Begge er plassert høyt oppe i treet i nærheten av greinene. Det er ca. 8 meter mellom trærene.

2. Vi har fått kattepus som jakter ivrig på fuglene og er veldig flink å klatre i trær. Vi er redd den skal skremme fuglene i fuglekassene. Finnes det gode råd mot dette ?
Kan vi feks. feste et stykke plastikk rundt treet så pus ikke klarer å klarte forbi ?

Anonym (14.03.2006 12:31)

Kasser i en hage bør generellt plasseres lengst mulig fra hverandre, det øker sjansene for at flere blir bebodd, men ulike fuglearter kan hekke nær hverandre. Hvis du vil unngå katt i treet, heng fuglekasse i et tre som ikke kan nås fra et nabotre, og fest en aluminiumsplate/metallplate på 60-70 cm høyde rundt trestammen ca 1,5-2 meter over bakken. DET klarer hverken katter eller mår å forsere.

Roar Solheim (14.03.2006 12:35)


Lenke

oppsetting av fuglekasser

Jeg har hytte i forsand kommune i Rogaland,og ønsker å sette opp en del fuglekasser i ommrådet.Er dette lov uten grunneiers tillatelse?

Terje Brattelid (09.03.2006 10:00)

Interessant spørsmål. Tror ikke noen lov forbyr oppsetting av fuglekasser i utmark, hvis du bare unnlater å spikre i trærne eller skade dem på annen måte. De fleste skog/grunneiere vil (eller i det minste bør) være positive til at noen ønsker å sette opp fuglekasser på deres eiendom, da dette tiltrekker insektspisende fugl (eller musespisere i skog for den saks skyld). Hvis du kan finne ut hvem som er grunneier, kan det imidlertid være lurt å kontakte vedkommende på forhånd, da kan du f. eks. få gjort avtale om at trær blir satt igjen ved eventuell hogst.

Roar Solheim (09.03.2006 10:12)


Lenke

Fuglekasser

Skal man henge opp fuglekasser til meiser,gråspurv,pilfink og svarthvit fluesnapper i skog,nærme hus eller en annen plass???

Anonym (05.03.2006 09:47)

Gråspurv og pilfink kan hekke i kasser inne i en by, selv om det er langt til nærmeste tre eller busk. De andre hullrugerne vil nok helst ha trær og vegetasjon i nærheten, fordi de forer ungene sine med insekter og deres larver, og disse plukker de fra plantene. Hvis du bor i et hus med hage rundt, kan fuglekasse både henge på husvegg, på en trestamme (1,5-3 m over bakken), eller f. eks. på en elektrisitetsstolpe (trestolpe).

Roar Solheim (08.03.2006 09:26)


Lenke

kan jeg henge opp fuglekasser i år når fugleinfluensan kan kome til Norge?

Lars Erik ved arbeider (01.03.2006 18:26)

Ja, det kan du trygt gjøre! Hvis du ønsker å ta noen forsiktighetsregler, så kan du benytte gummihansker når du skal rense ut fuglekassene på høsten, men det er noe du egentlig alltid bør gjøre (!). Kos deg med fuglene og opplevelser rundt fuglekassene som før!

Roar Solheim (07.03.2006 09:43)


Lenke

Uglekasser

Kan jeg få målene for en fuglekasse som er egnet for perleugler

Thorolf Kildal (28.02.2006 12:50)

Du finner mål til de fleste kassehekkende arter på denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php.

Frode Falkenberg (28.02.2006 12:52)


Lenke

Fuglekasse

Hei! Jeg har en fuglekasse men den henger ikke oppe i treet... Jeg lurer på når det er best å gjøre dette... når er det for sent?? Og kan fugleparasitter i fuglekassereir overleve vinteren?

Heidi Maria ved Sørli Skole (12.02.2006 12:52)

Hvis gamle fuglereir ligger i en fuglekasse gjennom vinteren, kan fuglelopper overleve i reiret. På våren sitter de rundt flyvehullet og hopper på det første som dukker opp (og det kan være deg!). Selv om de kan bite én gang, er de ikke farlige. Fuglekasser bør henges opp innen utgangen av mars, men selv dersom du henger opp en kasse f. eks. midt i mai, kan en hullruger begynne å bygge i den bare et par dager etterpå! Det samme KAN i sjeldne tilfeller også skje med sent uthengte uglekasser.

Roar Solheim (13.02.2006 10:27)


Lenke

Bur til Kjøttmeis og Hagefluesnapper

Finnes det en plass jeg finner mål (særlig borehull) til bur for Kjøttmeis og Hagefluesnapper?

Fred Klokkervoll (07.02.2006 14:05)

Oversikt over mål til de fleste kassehekkende artene i Norge her: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php . Der kan du se at et inngangshull på 32 mm. i diameter passer til begge artene.

Frode Falkenberg (07.02.2006 14:10)


Lenke

Fuglekasser

Hvor høyt over bakken er det best å henge fuglekasser til meiser? og hvor langt fra hverandre?

Ole J M (04.02.2006 15:11)

Meisene kan hekke på nærmest hvilken som helst høyde over bakken. Det du bør tenke på er forstyrrelser fra folk og andre dyr. Derfor er det gjerne best å sette de opp et par meter opp i treet. 50 meter mellom kassene burde være nok for å holde territorielle fugler fra hverandre.

Frode Falkenberg (07.02.2006 11:25)


Lenke

Hei! (vet ikke om dette kom med forrige gang jeg spørte) Jeg er 12 år ig har ikke drevet med fugler så lenge. Jeg vil henge opp fuglekasser med i dem vil jeg også få svarthvit fluesnapper og stær. når må jeg henge opp kassene til svarthvit fluesnepper og stær for at ikke standfuglene skal ta dem først? og hvor mye teller det egentlig på hullstørrelsen? (har en kasse som ikke er helt perfekt hullstørrelse på) forer også fuglene og lurer på hvor lenge jeg bør fore... til april eller mai?

Ole Johannes Myrvoll (OJM) ved Buen kr. Skole (16.01.2006 18:27)

Svarthvitfluesnapper kommer inn i kassehull som er fra 28 mm diameter og større, stæren må ha fra ca 40 mm og større. Fluesnapperen kan gjerne bruke stærkasser, så hvis du vil lage en kasse som begge kan benytte, bør du lage innflygingshull på ca 40 mm diameter. Innvendig mål ca 12 x 12 cm (opptil 14 x 14), og høyde ca 30 cm. Stæreen kan begynne reirbygging tidlig (april), mens fluesnapperen begynner straks den ankommer i slutten av april/begynnelsen av mai (avhenger av hvor i landet du bor). Du kan henge ut kassene og plugge igjen hullet med en kork inntil du hører/ser de første fluesnapperne, og så åpne hullet!

Roar Solheim (23.01.2006 10:01)


Lenke

Fuglekasser

Hvor på Jæren er det best og sette opp fuglekasser?

Sigurd (03.01.2006 19:08)

Du kan henge opp kasser hvor som helst, men de fleste meisene og svarthvite fluesnappere liker å være i eller i nærheten av skog. Stæren tar gjerne i bruk ei kasse som er montert på en stolpe i åpent landskap.

Frode Falkenberg (04.01.2006 13:23)


Lenke

Fuglekasser

Må jeg ha tilatelse for å henge opp fuglekasser.Hvis jeg må,hvordan gjør jeg det??

Sigurd (03.01.2006 19:50)

Du trenger ikke noen tillatelse for å henge opp fuglekasser i utmark. Om du skal henge opp kasser på innmark, bør du ha snakket med grunneier først. De fleste har vanligvis ikke noe i mot at du henger opp fuglekasser dersom du ikke spikrer dem fast i trærne, men hvis du vet hvem som er grunn/skogeier bidrar det alltid i positiv retning å ta kontakt på forhånd - kanskje kan du gjøre avtale om at trær med fuglekasse i skal spares dersom det blir hogd i området?

Frode Falkenberg (04.01.2006 13:21)


««første 2263-2283 av 2283