Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 til 69 av totalt 2 176 spørsmål


Permanent lenke
#Fugleforing

Dompap

Ser flokker med dompapper utenfor hytten. Har hengt ut selvlaget talgboller med solsikkefrø. Der er meisene. Så også en gjerdesmett i dag. Men hva er det beste for dompapper?

N.N (03.12.2021)

Dompap går nok helst på solsikkefrø. De pleier ikke å forsyne seg av meiseboller.

Roar Solheim (03.12.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

fugleforing

Jeg har et par poser med byggmalt, beregnet på brygging. De har gått ut på dato, og jeg undres på om dette kan brukes på foringsplassen. Kan byggmalt være skadelig for fuglene? Vil nødig legge ut for som kan våre skadelig for fuglene!

E.K. (02.12.2021)

Dette egner seg kanskje best som rådyrfór.

Roar Solheim (02.12.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Flaggspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei lurte på om Flaggspett kan bli skadet av att spise meiseboller som er i nett. Er en som mente det???

J.S. (30.11.2021)

Det skal nok mye til, men generelt anbefales det ikke å forte i slike plastnett, men å ta det av og putte meiseboller i metallnett automater som er laget for dette.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mais

Kan man benytte hermetisert mais som fuglemat, på fuglebrettet ?

P.I.J. (30.11.2021)

Ja, men dette er kanskje mest ettertraktet blant bakkespisende fugler som fasaner, ender og duer (vannrikse spiser også dette).

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Kaker

Kan man fore fugler med søte kaker?

B.E. (30.11.2021)

Ja, tror ikke det er noe problem. I alle fall blir det spist.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Snø og trekkfugler på fôringsplassen

Hei, >50 stk Bjørkefinker er her på fôringsplassen nå hver dag blant mange andre fuglearter. De spiser mye solsikkefrø fra bakken. Nå snør det, eg tar spaden fram og så blir det mat til alle. Det jeg lurer på, er det fortsatt mat i naturen å finne for trekkfuglar? Klarer de seg uten fôringsplassene om vinteren?

E.D.W. (30.11.2021)

En del arter klarer seg i naturen, men mange drar stor nytte av fórplassene, og ville kanskje ha fløyet lenger mot syd dersom det ikke var så mye solsikkefrø og annet å finne.

Roar Solheim (30.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Dompapen har blitt borte fra fuglebrettet

Hei, i alle år har dompap frekventert fuglebrettet mitt på hytta i Vingelen. I år er den borte og istedet kommer store mengder grønnfink (tror jeg det er). Den raner til seg alt av frø på et par dager. Har også svarttrost og kjøttmeis i mindre mengder. Kan du forklare dette og eventuelt gi et råd?

R.L. (29.11.2021)

Råd om hva??? Dessverre nei på begge spørsmål.

Roar Solheim (29.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Meiseflukt

Meisene på matbrettet forsvant nesten over natten. Har hatt masse besøk over lang tid og har foret med solsikkefrø i kilovis, men nå er det helt tomt og ikke en fugl

H.M. (27.11.2021)

Slike endringer er det dessverre vanskelig å finne forklaringer på.

Roar Solheim (27.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Bygggryn til småfuglene

Kan vi mate fuglene med byggryn? Hva med sammalt grovt mel?

J. (27.11.2021)

Byggryn går nok bra, men jeg tror ikke fuglene forsyner seg av mel. Men du kan gjøre et forsøk.

Roar Solheim (27.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Skæra, sjura.

Dette er forsåvidt ikke et spørsmål, men mere en anekdote. Jeg har mange års utdannelse og praksis som teknisk ingeniør.
Men, sjura outsmarterer meg.
Hele tiden. Jeg har flere fuglematere men hele tiden finner sjura nye metoder for å rane disse. Hun følger med når jeg fyller på.
Hun har lært seg at jeg er ufarlig.
Ikke luftgevær eller hagle.
Det siste er en holder for meiseboller. Hun har lært seg å demontere holderen ! Jeg blir noen ganger forbannet på den fuglen. Men hun har humor. I motsetning til kråka. Og veldig nimble, jessvindt. Hun må ha en stor hjerne i forhold til kroppsvekten.

H.J.V. (27.11.2021)

Du kan omgå problemet med at kråkefuglene tømmer forplassen for mat raskt, ved å lage et fórbur der bare småfugler slipper inn. Let i eldre utgaver av Fuglevennen (finnes som PDF på nettet), og spesielt utgaven fra 2007 - der er et slikt fórbur beskrevet. Når automatene henger inne i et slikt bur, må skjærene nøye seg med det som havner på bakken under buret.

Roar Solheim (27.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Småfulger

Kan småfugler spise maiseboller om vinter blir det ikke hart når det er kaldt har hengt opp maisboller i metall i hagen .

N.N (27.11.2021)

Fugler klarer fint å hakke i seg stivfrossent fett.

Roar Solheim (27.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Smør med mindre fett fra Tine

Vi kjøpe nylig en ny smørvariant fra Tine. Den har mindre fett og mer vann. Vi likte ikke produktet. Har hørt at smør er bra for småfuglene men hva med denne varianten? Kan vi sette esken(250g) på fuglebrettet? Takker for svar

N.N (27.11.2021)

Vanskelig å gi noe riktig svar her, siden fuglemat må testes ut for å se om fuglene vil ha det eller ikke. Dersom dette smøret ikke inneholder masse salt, tror jeg nok du kan sette det ut og se om fuglene spiser det eller ikke. Gjør de det, er det trolig helt OK, men det kan godt hende at de ikke vil ha dette i det hele tatt. I så fall er vel matavfall beste endestasjon.

Roar Solheim (27.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fugletelling

Jeg har fuglemating i et tre (som også har kongler). Det er mange fugler i treet, men umulig å telle. Jeg kan imidlertid telle utflygninger og innflygninger over et tidsrom. Samt si noe om hvilke arter som er der, med et «estimat» på fordeling. Vil slike data være av interesse i forbindelse med fugletelling?

K.J.K. (18.11.2021)

Ja. Minimumstall er bedre enn ingen tall.

Roar Solheim (18.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

solsikke skadelig for grønnfink og kjernebiter?

Hei, i en nederlandsk artikkel leste jeg om forskning på norske versus tjekkiske fuglers formeringsevne, og de norske kommer dårligere ut. Hypotesen er at dette kommer av en ensidig diett av solsikkefrø, som inneholder mye omega-6 og lite omega-3. Er dette kjent i Norge? Hva skal man da fore med?

J.P. (16.11.2021)

Ikke kjent. Det kan like gjerne skyldes annen tilgang på mat under hekketiden, så veldig vanskelig å fastslå sikkert at dette skyldes solsikkeforing.

Roar Solheim (16.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Vinterforing

Har hage i Oslo. Ingen snø og ingen frostnatt enda. Hva er kriteriene for å begynne vintermating? (Har vanligvis brukt første frostnatt.).
Redd fuglene har for lite mat nå, men også redd for å begynne for tidlig.

M.C. (16.11.2021)

Fugleforingen kan du starte når du selv ønsker - det er ikke noen faste "kriterier", selv om noen kanskje angir slike.

Roar Solheim (16.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

fuglemat

Hei
Fra en bhg, vi lurer på om småfuglene tåler konditorfarge i fettet. Vi skal pynte et felles jultre i senturm og lurer på om det kan være litt farge i fettet?

J.C. (15.11.2021)

Tror ikke det vil være farlig, siden det ikke er skadelig for oss mennesker. Men unaturlig farge på fett kan kanskje føre til at fuglene ikke oppfatter det som mat, og lar være å spise av det.

Roar Solheim (15.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fugler

Liker fugler mel?

E. (14.11.2021)

Tror ikke mange fugler vil spise mel. Korn og frø, derimot, er OK.

Roar Solheim (14.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fuglmatere

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg laget et matestativ. Problemet er at fuglene ikke kommer.Det er 2 m høyt,med to "armer" og ei plate med hus på toppen.Det henger flere matere fra armene.Mange synes det er fint,men det gjør ikke fuglene.Nå har det stått en mnd. uten en fugl i sikte.Kan denne utformingen fungere mer som et fuglskremsel?Dette er på Smøla,det er rikelig med fugl i trærne ca 50 m unna.Har sett mye fugl som sanket frø fra hagen.Det har vært mye vind.Materne burde kanskje fikseres?

K.A. (14.11.2021)

Konstruksjonen skremmer neppe fuglene, men hvorfor det ikke dukker opp forplassgjester er det vanskelig å vite eller å finne ut av dessverre.

Roar Solheim (14.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fuglemat.

Jeg ser det er ei her som mater filene med smult,blandet med brød. 😀
Skal jeg lage kuler av det og ha det fryseren?
Meget takknemlig for svar..

I.L.M. (14.11.2021)

Det kan du prøve.

Roar Solheim (14.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Start på froingssesongen

Når er det lurt å starte med vinterforing på fuglebrettet? Jeg har tenkt at det er riktig å vente til snøen kommer, da fuglene finner mat ute selv ennå og at det er å "sy puter under vingene på dem" å mate for tidlig, å gjøre dem mer hjelpeløse enn de er. Men de ser ut som de venter svært på maten, kommer stadig på vinduet og kikker inn.

E.M. (10.11.2021)

Foring kan du bedrive hele året. Det er ikke noen bestemt tid som er "riktig" for start eller slutt.

Roar Solheim (10.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Netting til foringsplassen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har tenkt å lage et stort fuglebur til å ha ute i hagen hvor jeg kan mate småfugler ( legger ved et bilde av noe liknende av det jeg har tenkt). Lurer derfor på om dette kan fungere? Er veldig plaget med skjærer her så de skremmer småfuglene vekk fra brettet jeg har nå. Hva slags netting kan jeg bruke (str. på hull). Bør jeg ha netting i bunnen eller tett gulv? Har også tenkt å sette inn noen stokker dem kan sitte på og henge variert mat i forskjellige høyder. Skal bl. a. lage meiseboller selv og kjøpe skåler jeg kan henge på nettingen. Har du noen tips til hva jeg eventuelt kan gjøre for å få flest mulig fugler/arter? Bor i et byggefelt og det er ikke masse trær i hagen, men noen på nabotomta. Lurer også på hvordan jeg kan fore ekorn og hvordan jeg kan unngå at det kommer masse mus og rotter. Dette ble mange spørsmål men håper på svar😊

M.N. (09.11.2021)

Vi har laget lignende bur, og benyttet netting som har 5 x 5 cm hullstørrelse. Hvis du ikke får tak i det, kan netting beregnet på kompostbinger (Biltema - fire nettingsider) også benyttes. Det må lukkes med netting også i bunnen, slik at skjærene ikke kommer inn der. Dette er en gunstig måte å fore småfugler på. Skjærer og duer må da nøye seg med det som faller på bakken under buret. På den måten finner også disse litt mat. Hvis du har stort nok forbur og henger inn noen grankvister i det, kan det få meiser til å bli sittende lenger og spise i buret, fremfor at de flyr vekk med maten.

Roar Solheim (09.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Hvordan vet fuglene at fuglemater er hengt ut?

1. Hvordan vet meis og andre småfugler at vi har hengt opp foringshus til dem? De dukker opp 5 min etter vi har startet vinterforingen.
2. Er fuglene stedbundne og gjenkjenner hvor vi pleier henge fuglematere?
3. Opplever at spesielt kjøttmeis er litt freidige når fuglemateren er tom. Kommer til vinduet og pikker/banker på, og setter seg på hagemøbler/gjerdet til vi går ut med påfyll??!

K.R. (07.11.2021)

Meisene kan kjenne igjen en forplass fra tidligere, og oppdager da raskt når det er mat på forplassen. Meiser kan koble mat med mennesker, og banke på vinduer når det er tomt på forplassen!

Roar Solheim (07.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Kråker

Hei, jeg lurer på om det er greit å gi grillpølser til Kråker? Jeg kjøpte en stor pakke med grillpølser på rema, kuttet den opp i små biter og ga dette til Måker ig Kråker samt noen skjærer. Antall Kråker fordoblet seg på 2 dager, de ble mildt sagt krigerske i kampen om ein liten pølsebrød. Så nå spør jeg, er det greit å gi dem det som mat?

I.J.H. (07.11.2021)

Ja, dette spiser kråker svært gjerne.

Roar Solheim (07.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mating av vadefugler

Er det OK å mate ender og svaner med brød?

A.T.G. (06.11.2021)

Ja. Uproblematisk.

Roar Solheim (06.11.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Beise fuglebrett

Hei, er det ikke farlig for fugler å beise fuglebrett med terassebeis? Takk

P. (04.11.2021)

Nei, det betyr ikke noe.

Roar Solheim (04.11.2021)

««første 45 - 69 av 2 176 siste»»