Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 79 til 103 av totalt 2 170 spørsmål


Permanent lenke
#Fugleforing

Ekstra sulte stamfugl ?

Hei. Mater i hagen hver vinter. Denne høsten begynte jeg tidligere enn før. Observerer at de tømmer automatene raskere .
Ser også at Spettmeisen er her daglig, ikke så sky lengre.
Flere som erfarer samme?
Finnes det ett forum der fugl /naturinnterreserte kan chatte?
Vennligst

A.K. (16.10.2021)

Nei, vi har ikke noen meldinger om at fuglene er mer ivrige på å besøke fórplasser nå enn tidligere. Dette kan være lokale forhold der du bor.

Roar Solheim (16.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Blåmeis

Kva kan eg gi til småfuglene i år, tenker spesielt på blåmeis, spurv og kjøttmeis i haust/vinter?
Gir meiseboller ,jordnøtter og brødsmuler for det meste.

O.L. (16.10.2021)

Meiseboller, jordnøtter og halve kokosnøtter er bra mat for meiser og de andre, så selv om solsikkefrø høres ut til å være i mangel nå, så finnes det andre bra saker å gi til fuglene. Brødsmuler og kakesmuler er heller ikke å forakte - det inneholder jo korn/frø-produkter!

Roar Solheim (16.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Spørsmål:

Vilken farge skremmer skjæra vekk fra fuglematen

N.N (15.10.2021)

Det har vi dessverre ingen data for, tror ikke det er noen farger som kan skremme den vekk. Derimot anbefaler jeg at du lager et fórbur hvor automater kan henge beskyttet slik at bare småfuglene slipper inn (Se tidligere utgaver av Fuglevennen som PDF dokumenter på nettet).

Roar Solheim (15.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fugleforring

Småfugler/andre fugler jeg forer på brettet må ha gått veldig tilbake når jeg tenker på hvilke flokker av meiser og finker som var her bare noen år siden.
Nøtteskrike/lavskrika var fast innom hver dag.
Har ikke sett noen av disse de siste åra.

R.K. (15.10.2021)

Det kan hen de at dette er en generell nedgang, men fravær av noen arter i høst kan også kanskje ha sammenheng med store mengder rognebær som i år er tilgjengelige som mat for flere arter. Dermed kan de drøye med å besøke fórplasser.

Roar Solheim (15.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Småfugler i vinter.

Hei. Har kjøpt 12 kilo solsikkefrø og smult i dag. Kan eg bruke antisklimatter og henge maten opp i? Har masse antisklistoff i gummi, men er usikker på om dette er farlig for småfuglene.

G.M.S. (12.10.2021)

Nei, det bør du ikke bruke. Hvis du skal støpe egne meiseboller, bør du støpe dem i pappkrus eller melkekartonger, og ta av pappen når de er størknet. Da kan bollene serveres i metallnett som er beregnet til slik mat.

Roar Solheim (12.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

brød skalker,skorper, lettkokte havre

hei, går det an å gi fuglene tørka brødskalker/skorper og lett kokt havreflak, må de kokes først eller ikke

E. (12.10.2021)

Ja, alt dette kan fugler spise. Havregryn må ikke kokes først.

Roar Solheim (12.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mating av skjærer og dmåfugler

Er det slik at skjære og andre småfugler vender tilbake der di får mat ?er det slik at det er di samme fuglene som vender tilbake ? Vi har frokostgjester som sittet og venter hver morgen til utpå ettermiddagen 😀

S. (09.10.2021)

Skjærer er nok ganske stabile, men på en forplass hvor det dukker opp kjøttmeis, kan det skje full utskifting av individene i løpet av en måned. Dvs de trekker videre selv om de finner mye mat på en forplass.

Roar Solheim (09.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Meisemat

Lurer på om det finnes en mateinnretning som kan sikre at meisa får ha sine frø for seg selv.
Meis er den minste fuglen på foringsstedet her.
Den må alltid vente til de større fuglene har forsynt seg. Har forsøkt mange forskjellige måter å skjerme meisematen, men uten hell.
Håper på gode råd. Åshild

N.N (06.10.2021)

Ja, det finnes automater hvor bare meiser og småfugler slipper inn. Slike finner du på Natur og Fritid - sjekk nettsiden deres.

Roar Solheim (06.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Hvordan lokke Ravn til fuglebrettet ?

Jeg ønsker så gjerne å få studere Ravnene som holder til her på nært hold. Jeg bor i Finnskogen. Hva kan jeg lokke de til fuglebrettet med ? Er det noe mat de foretrekker ?

V. (06.10.2021)

Du får nok neppe ravnene til å komme til fuglebrettet. Det beste for å lokke ned ravner, er å kunne plassere ut et større kadaver av et dødt pattedyr (rødrev, hjortedyr mm) slik at du har et sted du kan sitte skjult og observere ravnene fra.

Roar Solheim (06.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Svaner

Er det lov/lurt å mate svaner og hva kan jeg gi dem ?

H. (04.10.2021)

Vanskelig å besvare "lurt"-delen av spørsmålet, men det er ikke ulovlig å mate svaner. De spiser brød, men hønsefor er trolig mye bedre egnet.

Roar Solheim (04.10.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Skjære og småfuglene

Hei, vi har ganske mange skjærer her vi bor, og liker denne smarte fuglen. Men de stjeler mat fra småfuglene. Finnes det en måte å mate dem begge på, uten at skjæra tar alt?

Samboeren min er også bekymret for at fuglemating kan tiltrekke mus og rotter til huset, hvilken avstand anbefaler dere fra matstasjonen til huset?

S. (26.09.2021)

Da må du lage et forbur med nettingåpninger ca 5 x 5 cm, hvor du henger forautomatene inni. Da kommer bare småfuglene inn, mens skjærene må nøye seg med det som havner på bakken under forburet. Slike er omtalt i eldre hefter av Fuglevennen (se NOF-sidene).

Roar Solheim (26.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Foring med solsikkefrø

Har foringsrør med solsikkefrø på hytta. Masse fugl,men spiser de virkelig opp frøene de som er der ? Har inntrykk av av de fleste fuglene bare plukker og stikker av med frøene. Gjemmer de dem ?

D.P.K. (24.09.2021)

Noen arter lagrer (spettmeis), mens andre spiser frøene i nærheten av forplassen.

Roar Solheim (24.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mat til småfuglene

Hei. Jeg bor i blokk, og kan derfor ikke henge opp fuglemater på terrassen. Tenkte derfor å ta jevnlige turer ut i skogsområdet i nærheten, og henge slikt i trærne. Nå leser jeg at meiseboller i plast ikke er bra. Har dere et tips om annen "innpakning" for meisebollene? Evnt hvilket fuglematere ville dere anbefale for opphenging ute i skogen?

K. (20.09.2021)

Meiseboller selges både med og uten plast. Ta ALLTID av plasten og heng bollene i metallnettrør som er laget for slike - DET er den eneste riktige måten å servere meiseboller på. Slike finner du de fleste steder der de selger meiseboller.

Roar Solheim (20.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Spørsmål:

Hvor stor netting må til for å holde skjæra ikke kommer gjennom

N.N (09.09.2021)

5x5 cm er bra.

Roar Solheim (10.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mat til skjur eller kråke

Kan jeg steke svinekjøttdeig uten krydder å legge ut litt om litt til sjur å kråke ( å rev)??

R.R. (07.09.2021)

Du kan legge det ut ustekt også. Uansett vil de sikkert sette stor pris på dette!

Roar Solheim (07.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Mat til skjærer

Jeg gir skjærene mine mandler og valnøtter. Jeg har også kjøpt peanøtter til småfugl. Er dette mat for skjærer. Jeg har 2 skjærer som kommer tidlig på morgenen og spiser maten jeg setter ut på verandaen min før jeg legger meg. Jeg setter ikke mat ut om dagen, og de kommer ikke på dagtid.

E.H. (04.09.2021)

Skjærer er altetere, så de klarer å fordøye det meste.

Roar Solheim (04.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Tjukke fugler

Kan fuglene bli for tjukke så de ikke klarer fly sørover hvis de skal det?
Kan fugler blir for tjukke?
Er det farlig for de å mate de året rundt med meiseboller/solsikkefrø?
Mange forskjellige fugler her men merkbart mindre enn i sommer. Østfold

C. (04.09.2021)

Nei, det kan de ikke. Og det er ikke "farlig" for fuglene at du tilbyr dem mat.

Roar Solheim (04.09.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Kan rødstrupen "lures" til å overvintre?

Vi har hytte i Bjørnafjorden kommune, og nå i sommerhalvåret er vi der så mye vi kan. Vi har fått en liten rødstrupe-"venn", som hopper rundt på verandaen, kvitrer og "forlanger" brødsmuler hver dag, flere ganger for dagen. Det virker som den har slått seg til innimellom noen store blomsterkrukker og er klar med en gang vi kommer ut døren. Ser at rødstruper både kan trekke og prøve å overvintre. Min bekymring nå er at jeg "lokker" den til å prøve å overvintre siden mattilgangen sikkert virker å være god. Utover høsten vil vi imidlertid være mer sporadisk på hytten, og om vinteren bare en sjelden gang - og da vil den jo ikke få store bidraget til kosten fra oss. Bør jeg trappe ned foringen? - og på hvilket tidspunkt, i så fall?

S.G. (31.08.2021)

Tror nok at det vil være foring senere på høsten som eventuelt kan få fugler til å satse på overvintring. Men siden rødstruper kan karakteriseres som "snøflyktere" som ikke nødvendigvis flyr langt, så er det sannsynlig at de raskt kan fly ut mot kysten dersom det blir tomt for mat eller mye snø i innlandet.

Roar Solheim (31.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Rengjøring av fuglemater ute?

Må jeg spyle denne?

N.N (29.08.2021)

Det kan lønne seg å skrubbe og vaske fuglematere nå og da, spesielt hvis de ser skitne ut med mye møkk på.

Roar Solheim (29.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Småfugl vs skjære, kråke, ringdue

Hei. Vi har stor glede fôringsplassen vår. Flere slag meis, grønnfink, dompapp, bjørkefink for å nevne noen, underholder oss jevnlig. Vi forer med solsikkefrø, meiseboller og jordnøtter.

Nå i det siste har imidlertid skjære, kråke og ringdue gjort sitt inntog, og da forsvinner småfuglene, noe vi synes er trist. Finnes tips til å holde «de store fuglene» unna?

A.E. (16.08.2021)

Lag et forbur slik at bare småfuglene slipper til maten (se Fuglevennen fra 2007).

Roar Solheim (16.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

hjelp

hei, jeg har en foringsplass jeg lagde i fjord og begynte å fore fugler ca i starten av septemeber, det var masse aktivitet etter kun 4 dager, sikkert 7 nøtteskriker og en spurvehauk, men det var litt seint. jeg foret ikke i vinter, men nå har det vært masse brødrester ute i 1 måned men ikke en eneste fugl har vært her engang? hva kan det skyldes? nøtteskrikene er d vell her i august også.

K. (13.08.2021)

Slike endringer har vi dessverre ikke noen gode svar på årsaken til.

Roar Solheim (13.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Fuglehamstring?

Etter at vi satte opp fuglefor-matere på hytta (ved Ringkollen) har vi nå et til tider yrende fugleliv av meiser, dompap, flaggspett. Særlig etter at fugleungene er kommet, synker glass-sylinderne med frø veldig fort, Solsikkefrø ser ut til å være mest populært, Jeg lurer på om mye blir «hamstret», altså frø som fuglene putter et eller annet «lurt» sted, når de har blitt mette, jeg må ut og fylle på mer enn nødvendig? I våres så vi spettmeiser ta frø som de prøvde å banke inn i barken på trær. Spisingen kommer gjerne i økter, så jeg har tenkt at når det har blitt pause, kan jeg la være å fylle på før neste dag. I sommer har jeg gjerne fylt på igjen med det samme, og når spisingen har tatt seg opp igjen litt etter, mistenker jeg at det mest er hamstring,

E.A.J. (12.08.2021)

Det er særlig spettmeis som hamstrer solsikkefrø.

Roar Solheim (12.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Hvor mye mat skal gråspurven ha?

Hei,

Vi har en fuglemater på balkongen, og den fyller vi med tre talgkuler pr. dag. Disse blir spist opp i løpet av 8-10 timer av en gruppe gråspurv. For hver uke som går kommer det til flere spurver, og vi lurer nå på følgende:

1. Er det greit å fortsette med tre talgkuler pr. dag, selv om flere fugler vil gi mindre mat pr. fugl?
2. Er det "farlig" for spurvene om vi for eksempel reiser bort en uke, slik at de ikke får mat, eller klarer de da å vende tilbake til larver og insekter og slikt?

Gråspurvene er veldig søte, og har fått mange unger denne våren og sommeren, så håper på å finne en fuglevennlig løsning på dette fremover.

J. (10.08.2021)

Spurvene finner raskt mat andre steder selv om dere reiser bort. Dere trenger ikke fylle opp mer og mer for liksom å "mette" alle fuglene som dukker opp. Legg ut samme mengde mat, så klarer de seg med det, og hvis de da har behov for mer, finner de den maten andre steder.

Roar Solheim (10.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Trostbaby

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan en trostbaby spise døde melormer som er i vann sånn at de ikke er så tørre? Fordi vi kjøpte døde og levende melormer till en trostbaby noen ga oss som vi har som Forster. Igår var den glad og lagde lyd men idag lager den ikke lyd og klarer ikke stå og har altid øynene lokket.

P. (10.08.2021)

Det kan nok gå.

Roar Solheim (10.08.2021)


Permanent lenke
#Fugleforing

Foring

Har lest at dersom man mater fugler på vinter må dette gjøres kontinuerlig. Vil det gjøre det vanskelig for fuglene å finne mat andre steder når det blir tomt på mitt fuglebrett?

M.H. (06.08.2021)

Nei, det er ikke nødvendig. Og spesielt dersom du ikke bor avsides alene for deg selv, så finnes det som regel mange andre forplasser i nærheten.

Roar Solheim (06.08.2021)

««første 79 - 103 av 2 170 siste»»