Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2295 spørsmål

Lenke

Uglekasse

Kor høgt oppi treet skal ein uglekasse hengja?

J.E.K. (26.10.2020)

3-5 meter er passe.

Roar Solheim (26.10.2020)


Lenke

Ruging i oktober

Tok ned mine to fuglekasser fra ei bjørk i dag 26 oktober. Da jeg lettet på lokket var det tre egg i den ene og ei rudende kjøttmeis som titta på meg i den andre. Hang den opp igjen med en gang, - men burde jeg det. Ungene vil jo ikke ha en sjangs til å overleve? Bor i Trondheim.

N.N (26.10.2020)

Eggene er nok uklekte egg fra sommerens hekking, og meisen ruger ikke nå, men overnatter i kassene.

Roar Solheim (26.10.2020)


Lenke

Lavskrike og fuglekasse

Jeg observerer av og til ( men sjeldnere nå) Lavskrike på hytta. Hytta ligger i Valdres , ca 950 moh og i skog.
Jeg har lyst til å montere flere fuglekasser for Lavskrike. Hvilken type kasse bør jeg bruke ? Antar store hull (50 mm?).
Evnt hva annet kan jeg gjøre for å tiltrekke seg lavskrike?

E.H. (26.10.2020)

Lavskrikene bygger egne reir i tette busker, så dem kan du nok ikke lage fuglekasser til.

Roar Solheim (26.10.2020)


Lenke

Flaggspett og Fuglekasse

Jeg har et pat fuglekasser i hagen. Mest for meis, spurv etc. Og to/tre foreingsplasser. Mater de mye og koser meg med det. Av og til kommer en flaggspett. Har lyst til å fore og bebo den og.Det er jo en pen fugl. Vet den kan ta fugleunger. Bør jeg montere en kasse for flaggspett når den kommer i nærheten av andre fuglekasser? Har jo ikke så stor tomt. Vi snakker om noen meter mellom. Kan nok montere den noe høyere oppe i treet. Vil det være en fordel ? Evnt gi den en egen foringsplass rett ved kassen?
Antar den skal ha stort hull i kassen.. (50 mm?)

E.H. (26.10.2020)

Flaggspetten hekker svært sjeldent i kasser, fordi den nesten uten unntak hakker ut et eget reirhull hvert år. Derfor er det bortkastet å henge ut kasse for flaggspett. Den kan imidlertid overnatte i stærkasser og perleuglekasser med noe større inngangshull.

Roar Solheim (26.10.2020)


Lenke

hei, hva er rette mål på kasse til vinand og kattugle,,, tenker lage de 60 cm høye og hull, 12,3-12,8 cm, Hva er bredde på kasse utvendig, håper på svar

K. (20.10.2020)

Kassene kan ha sider som er ca 20-25 cm brede. Kvinand kommer inn i kasser med 8 cm D hull, kattugla må ha ca 12 cm.

Roar Solheim (20.10.2020)


Lenke

Stor aktivitet i våre 5 kasser i disse dager. Hvorfor dette

H.P. (12.10.2020)

Umulig å si uten å vite hvilke art(er) det dreier seg om.

Roar Solheim (12.10.2020)


Lenke

Spurveuglekasse mål

Hei!
Jeg har hørt at spurveugla er glad i å ha det trangt i kassa, men jeg har laget en kasse med sider som er 20 cm brede, er det greit for ugla eller er det for stort for den?

N.N (10.10.2020)

Det kan nok gå. Det er inngangshullet som er avgjørende. Diameter ca 4,5 cm (ikke over 5 cm), og tykk frontvegg slik at hullet blir som en liten "tunell" ca 5-6 cm lang.

Roar Solheim (11.10.2020)


Lenke

Opphold i fuglekasser om vinteren

Har 5 fuglekasser i skogen ved hytta i Gildredalen/Sokna. Vil fuglene oppholde seg i kassene i kalde vintre? Kan jeg eventuelt legge inn litt tørr mose eller lignede?

G.L. (08.10.2020)

Meiser overnatter ofte i fuglekasser om vinteren, men det er ikke nødvendig å legge inn noe materiale i kassene. Hvis det er gamle reir i dem, skal du kaste disse ut (så er det ikke noen parasitter som kan plage fuglene).

Roar Solheim (08.10.2020)


Lenke

Gråspurv i kasse

Hei!
I vår hadde vi et gråspurvpar i kassa vår.Nå tenkte vi å tømme kassa for reirrester, men ser nå at vi har fått besøk av 2 nye gråspurver. Legger de egg nå, eller skal vi overvintre mon tro? Vi har ikke gjort noe med kassa, og burde vel gjerne rester men vil ikke forstyrre de som er der nå. Har ikke sett at de har dratt med seg ting inn. Dette er i midt-Norge

T. (06.10.2020)

Gråspurver KA hekke sent, men jeg tviler på at det starter hekking i kassa nå. Vent 1-2 uker og se om det likevel skulle bli noe egg der. Hvis ikke, kan dere rense ut det gamle reiret.

Roar Solheim (06.10.2020)


Lenke

Kamera med lys

Har satt opp kasse med fargekamera, men det ble for lite lys til at fargene kom fram på dagtid. Derfor har jeg kjøpt og montert LED-lys for fuglekasser. Nå er fargene veldig fine, men spørsmålet er om fuglene vil ta kassa i bruk når det er helt lyst inne i på dagtid. Natt kveld er det bare det infrarøde lyset og derfor mørkt.

M.K. (04.10.2020)

Her må du nok bare prøve deg fram, for dette har nok ikke mange erfaring med fra før.

Roar Solheim (05.10.2020)


Lenke

Hvilken himmelretning bør uglekasse monteres?

Vi har mye mus på gården, og ønsker/håper at en ugle vil bosette seg. Vi tenkte å bygge uglekasse og montere den i gavlveggen på låven. Er det noen sjanse for at en ugle vil bosette seg i en kasse, og har himmelretningen noe å si? Hvis en monterer en kasse i hver gavlvegg, er det for kort avstand mellom?

N.N (03.10.2020)

Himmelretning betyr lite. Henger du to uglekasser på samme hus får du høyst ugle i en av dem.

Roar Solheim (03.10.2020)


Lenke

Hei

Er det viktig å flytte haukugle kassene hvert år for å hindre måren i å finne kassa?

N.N (28.09.2020)

Det kan absolutt redusere sjansene for at de blir funnet av mår.

Roar Solheim (28.09.2020)


Lenke

Kattugle

Hei holder på å lage uglekasse på lisand industrier tekte å selge de. Spørsmålet mitt e åsen lever kattugla når det ikke e mus osv hvorfor tar det ca 1 år før de bruker de ca? Hang opp en ny i fjord men nå har noen hørt kattugle hjemme hvorfor hvar det så stille 1 år også smeller det til? E det noe med mus? Hva kan ha skjedd med hunn? Hva er det vanligste dom skjer med ett etablert par?

A.Ø. (23.09.2020)

Kattuglene hekker helst i museår, 3-4 år mellom hvert toppår.

Roar Solheim (23.09.2020)


Lenke

Uglekasse

Jeg skal lage en uglekasse til kattugle og så på internett at disse skal ha 25-30cm i innvendig bunnmål. men det bredeste materialet jeg fikk tak i var 20cm. Gjør dette noe? vil det bli for smått for ugla?

N.N (18.09.2020)

Da bør du bruke bord på ca 15 cm og skjøte sammen to bord til hver side.

Roar Solheim (18.09.2020)


Lenke

Fuglekasse for ugle på Vestlandet

Hei, hvilke ugletyper kan jeg lykkes med å få i fuglekasse på Vestlandet, nærmere bestemt Sotra? Bor i et område med beite/åpent kulturlandskap, litt blandingsskog og spredt bebyggelse midt på øyen. Har lest om kattugle, men litt skeptisk siden den kan være aggressiv. Det ferdes folk rundt om kring i de aktuelle områdene ifm tur og sauehold.

G. (15.09.2020)

Kun kattugle er aktuell på Sotra.

Roar Solheim (15.09.2020)


Lenke

Ekornkasse

Skal jeg tømme ekornkassen etter den har vært i bruk?

N.N (06.09.2020)

Ja, dersom du vil ha fugl i kassa, så bør alt ekornmaterialet renses ut.

Roar Solheim (06.09.2020)


Lenke

Fjerne reir?

Hei!
Jeg var så heldig å få vintererle i fossekallkasse i vår. Tror ikke det er veldig vanlig... Mål på kassa var 20x20xx20cm hvis det er av interesse. Åpen front, bare en list. Nå lurer jeg på om jeg skal ta fjerne reiret til neste sesong.
På forhånd takk.

J. (03.09.2020)

Ja. Fjern reiret, siden både vintererle og fossekall bygger nytt reir hvert år.
Gratulerer med den uvanlige kasse-gjesten!

Roar Solheim (03.09.2020)


Lenke

18 egg i fugleholken!

Hei, fra en holk ved hytta i Reisadalen tok jeg i dag 2. september ut dette reiret med hele 18 egg! Hvordan er det muli?! I toppen av reiret ligger noe blå nylontråd samt pels fra hunden på bildet - som vi pleier å henge ut til småfuglene. Kan det være snakk om egg fra to mislykkede hekkinger i fjor og i år? Eller hva?

G.P. (02.09.2020)

Her ser det absolutt ut som at to hunner har verpet i samme reir, og kanskje ville ingen ruge til slutt da det ble for mange egg...

Roar Solheim (02.09.2020)


Lenke

Spon i fuglekassene i vinterhalvåret.

Jeg har rengjort kassene for vinteren og lagt i spon (Europris). La i en del, ca 6 cm, da vi bor i Finnmark. Tenkte det kunne isolere bedre enn lite spon, og at det kan være mer behagelig.
Det jeg nå fikk for meg, tenk om fuglene ikke kommer opp og ut hvis det ligger for mye, hva tenker du? Lurer på om jeg skal fjerne en del?

E.M. (02.09.2020)

Dette er neppe noe problem. Det viktige er å kaste ut gamle reir, fordi de kan inneholde fuglelopper og andre fjærparasitter, og fuglene har bedre av å sove i en kasse uten gamle reir. De trenger ikke ekstra isolasjon. De sover inne i hulrom for å beskytte seg mot predatorer og kanskje kraftig vind, men isolasjon har de selv i luftlaget i sine egne fjær.

Roar Solheim (02.09.2020)


Lenke

Plassering av fuglekasse

Heisann, lurer på om jeg kan feste fuglekassen ved siden av/under vindu i 2. etg. Østvendt. Da kan vi forhåpentligvis få fulgt litt med hva som skjer, hvis noen flytter inn. Spørsmålet er da om noen vil flytte inn når de ser at vinduet blir åpnet av og til..? Åpnes ikke hver dag. Inngangshull beregnet på kjøtt-/blåmeis. På forhånd takk for svar!

A. (24.08.2020)

Bør kunne gå helt greit.

Roar Solheim (24.08.2020)


Lenke

Tårnseiler

Det kan se ut som en tårnseiler nå har unger i det utflytta buret til stæren. Vi har observert tårnseilere her flere år tidligere også, men nå kan det tyde på at den har unger. Kan det stemme at den overtar utflytta reir i bur?

M.T. (23.08.2020)

Ja, det skjer.

Roar Solheim (23.08.2020)


Lenke

Uglekasse

Hei!
Ustaoset ca 900 moh. Vi har hengt opp en kasse ned håp om perleugle/haukugle. Da jeg sjekket kassen i juli var det ikke spor av aktivitet i den. Nå i august stikker det fjær ut fra kassen, og under kassen ligger det som kan se ut som døde mus? Kan dere få noe ut av dette? Jeg har desverre ikke kommet meg opp i kassen for å se etter der.
Mvh Nicolai

N.N (19.08.2020)

Det er sannsynlig at det kan ha hekket tårnfalk i kassa.

Roar Solheim (21.08.2020)


Lenke

Kattugle kasse

Har laget noen kattugle kasser. Når bør man henge dem ut?
Noen sier eikeskog?

B.I.F. (19.08.2020)

Heng dem ut nå i høst.

Roar Solheim (20.08.2020)


Lenke

Eg har ein fuglekasse med kamera. I mai budde der ein kjøtmeisfamilie i kassen.Etter fugleungane var flogne ut, låg der igjen ein død unge og eit heilt egg. Då eg skulle sjå ikassen idag, var ungen og egget borte.
Kva har skjedd?

T.A.M.8.5.M. (12.08.2020)

Noe har vært inne og forsynt seg med restene.

Roar Solheim (12.08.2020)


Lenke

Fuglekassebyggere

Kan noen anntyde hvor mange nordmenn som lager minst 1 fuglekasse i årett?

K.S. (06.08.2020)

Det har vi dessverre ikke tall for, men det ville ha vært et interessant tall å vite!

Roar Solheim (10.08.2020)


1-25 av 2295 siste»»