Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Tidligere besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerking og merkede fugler / diverse

Viser 64 til 88 av totalt 1910 spørsmål

Lenke til spørsmålet

Hvordan få fuglene til å komme?

Vi har hengt opp flere fuglematere i trær ved huset og et brett ved kjøkkenvinduet, samt på verandaen. Både frøblandinger og meiseboller. Har passet på at det er unna plasser der katter kan jakte på dem. Det har ikke vært matet småfugl fra huset der vi bor eller hos naboene på flere år. Vi bor rett i nærheten av skogen, men det er lite trær akkurat rundt vårt hus. Hvor lang tid må vi regne med det tar før fuglene "oppdager" det nye foringsstedet? Burde man starte å mate tidligere på året for at de skal bli vant til å komme til oss, siden de presenterer energien til å lete etter mat ved kjente malplassert når det nå er klarere? Hittil har bare skjærene vært her.

M. (17.10.2020)

Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar før fugler oppdager et nytt forsted - noen ganger finner de det umiddelbart, andre ganger tar det lengre tid.

Roar Solheim (17.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Kokosmasse

Kan småfuglene fores med kokosmasse? Har hørt at det ikke er bra, iom. at det kan svelle i fuglemagene. Hva om kokosmasse anvendes når jeg lager meiseboller. Da vil jo delfiafettet penetrere inn i kokosmassen. Vil problemet være det samme mtp svelling i fuglemagene?

S.J.H. (14.10.2020)

Dette er ikke noe problem, bare bruk kokosmassen.

Roar Solheim (15.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Mat til havørn

Hei, er det lov å kaste sild til havørn for å tiltrekke den til en turistbåt?

Mvh,
Francisco

F. (14.10.2020)

Ingen lovverk som forbyr dette så langt jeg kjenner til.

Roar Solheim (14.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Netting

Hvor får jeg kjøpt sånn netting for å ha rundt formater til småfugler

A.E.J. (13.10.2020)

Prøv forhandlere av mink/reveburnetting (ca 5 cm åpninger).

Roar Solheim (13.10.2020)


Lenke til spørsmålet

hønsefor til hagefugler?

Hei. Jeg leste på nettet her at fugler også spiser hønsefor. Noen på FINN ga bort hønsefor (pallets) så jeg tenkte at jeg kunne gi det som mat i Fugle-mat-stasjonen vi har i hagen. Fuglene går inn og undersøker det, men de vil ikke spise det. Kan du/dere si noe om det?

R.G. (11.10.2020)

Nei, det har jeg dessverre ikke noen sikker forklaring på. Hønsefor er kanskje best egnet for hønsefugler (fasaner) og andefugler, mens småfuglene helst vil ha fettholdige frø.

Roar Solheim (11.10.2020)


Lenke til spørsmålet

peanøtter som fuglemat

Jeg har i den nåværende leiligheten i fire vintre nå. Det første året var fuglene helt ville etter peanøtter, så jeg kjøpte masse. De siste tre år er de overhodet ikke interessert i dem...... hva kan forklaringen være?

R.G. (11.10.2020)

Det vet jeg dessverre ikke, og dette var en veldig spesiell observasjon. Vanligvis er fuglene veldig begeistret for jordnøtter. Det KAN hende at de siste du har fått ikke har vært bra, men slikt er vanskelig å vurdere.

Roar Solheim (11.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Eikenøtter.

Hei, det er mye eikenøtter i år og jeg lurte på om jeg kunne fjerne skallet og ha nøttene i fuglemateren? Kan alle fugler ha eikenøtter? Mvhilsen Tonje Kaspersen

T.K. (09.10.2020)

Vet ikke, men nøtteskriker og nøttekråker tar dem i alle fall. Du kan lagre dem med skallet på og gi dem til kråkefuglene, men ikke i fuglemateren.

Roar Solheim (09.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Samme fugler?

Hei. Bor i hus ved fjord, Porsgrunn. Stor hjørnehekk ved huset. I syv år har vi matet fuglene som holder til i hekken, og mønet. Er det samme fugler som bor der, vinter etter vinter? Hva gjør vi når vi reiser bort i to mnd neste vinter? Usikkert mht naboer som kan mate de

U.S. (09.10.2020)

Nei, det kommer stadig nye individer, selv i løpet aven og samme vinter. Fuglene finner lett mat andre steder hvis det blir tomt hos dere, så det trenger dere ikke å bekymre dere for. Fuglene flyr videre. Det er de tilpasset.

Roar Solheim (09.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Foring av rødstrupe. Hvor og hvordan?

Jeg har kjøpt melormer og et spann med diverse andre oppmalte insekter med tanke på rødstruper som er blitt særdeles tamme i sommer når jeg holdt på å stelle i hagen. Der ser ut til at de planlegger å overvintre, så jeg prøver å finne den optimale foringsplassen. Det ser ut til at de liker seg på bakken, men da blir jo foret vått eller tatt av andre fugler og dyr. Finnes det gode råd?

R.R. (07.10.2020)

Vet ikke dessverre, men rødstrupene liker å plukke insekter under busker og vegetasjon. på en skål under en tett busk vil være bra. Men hvis du søker på "feeding robins" o.l., kan du kanskje finne noe, siden rødstrupa er vel ansett i England.

Roar Solheim (07.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Næring småfugler

Er det tilstrekkelig for småfuglene vinterstid ,med kun meiseboller og solsikkefrø? Synes det kan være vanskelig skaffe alle korntypene.

I. (07.10.2020)

Det er fett som er det viktige for fuglene om vinteren, og meiseboller og solsikkefrø fyller dette behovet veldig fint. Du trenger ikke mer.

Roar Solheim (07.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Rotter under fuglebrettet

Hei,
Jeg bor i Oslo i tomannssbolig med hage i boligfortettet strøk, og har stor glede av å mate småfuglene gjennom vinteren. I fjor observerte jeg en rotte under fuglemateren to ganger. Jeg skjønner at en åpenbar løsning er å stoppe matingen, men finnes det noe annet jeg kan gjøre? Har primært matet med solsikkefrø uten skall og jordnøtter. Fuglemateren er av typen "lukket hus" med en ring rundt nede som småfuglene sitter på. Finnes det noe som kan samle opp frøene som faller ned på bakken?

M.S. (30.09.2020)

Hvis du henger ut meiseboller og halve kokosnøtter, faller det lite ned på bakken.

Roar Solheim (01.10.2020)


Lenke til spørsmålet

Havregryn

Hei kan jeg gi lettkokte havregryn til spurvene? Eller sveller grynene opp i magen til fuglene?

Vennlig hilsen Liv Lindekleiv

N.N (24.09.2020)

Det går helt bra!

Roar Solheim (24.09.2020)


Lenke til spørsmålet

Mate fugler på Lillehammer

I fjor vinter døde mange troster på Lillehammer og det ble anbefalt å ikke mate fugler.

Hvordan er det i år? Kan vi starte forstasjonene?

K.S. (22.09.2020)

Ja, bare mat fuglene. Trostene døde IKKE på grunn av fugleforing!

Roar Solheim (22.09.2020)


Lenke til spørsmålet

Fuglemater/hus

Her jeg bor mates helst ikke fugler,det er leit så jeg må finne alternativ.hva kan jeg bruke som fuglemater/hus på min veranda,mine vinduer uten sjenanse for andre?

H. (20.09.2020)

Hvis du henger ut meiseboller, så blir det lite nedfallsmat fra disse.

Roar Solheim (20.09.2020)


Lenke til spørsmålet

Innkjøp av fulgte frø

Når begynner gartenery å selge fuglefrø

N.N (20.09.2020)

Det vet vi ikke sentralt - det må du selv sjekke med dine lokale butikker.

Roar Solheim (20.09.2020)


Lenke til spørsmålet

Intenst matbrett!

Hei, kan det stemme at fuglebrettet blir veldig intenst på høsten? Og er det i såfall fordi fuglene er i «hamstre» modus før vinteren? Vi har mange arter på matbrettet og kan ha opptil 10 fugler i gangen, det nærmest svermer med småfugler, nøtteskriker og flaggspett til tider! Et par ekorn øker intensiteten enda mer!

P.A.I.J. (17.09.2020)

Både hamstring + at det er flere fugleindivider som ikke har trukket lenger sydover ennå.

Roar Solheim (17.09.2020)


Lenke til spørsmålet

Rognbær

Heisann
Kan man blande inn rognbær i meiseboller? Om man kan, skal de tørkes først eller greit med ferske?

N.N (13.09.2020)

Da bør de trolig tørkes først, slik at de ikke råtner eller mugner inne i meisebollen.

Roar Solheim (13.09.2020)


Lenke til spørsmålet

Når på høsten bør man begynne å mate fuglene igjen

Vi har et fuglebrett stående på hytta som vi tar inn når det begynner å bli varmt nok til at det begynner å bli mat nok i naturen til fuglene. Men når bør man sette dette ut igjen og begynne å legge ut mat?

T. (13.09.2020)

Du kan mate fuglene hele året om du vil, og nå er absolutt bra å sette ut forplassen igjen.

Roar Solheim (13.09.2020)


Lenke til spørsmålet

Gulspurver

Er gulspurver glad i å spise rosiner og eplebiter?

J. (10.09.2020)

Aner ikke.Prøv og se om de liker det. Det er i alle fall ikke skadelig dersom de prøver å spise det.

Roar Solheim (10.09.2020)


Lenke til spørsmålet

Nøtteskrike

Hvordan lokke til seg nøtteskrike på en fôringsplass jeg har laget til i Rogaland ?
Er det noe spesielt dem liker ?

M.E. (24.08.2020)

Vanskelig å angi noe bestemt, siden nøtteskriker er altetere.

Roar Solheim (24.08.2020)


Lenke til spørsmålet

Mating av måke med unger

Hei,
Jeg bor sjønæret i et område der måker de siste årene har blitt fordrevet fra mange av sine hekkeplasser på grunn av transformasjon av industri- til boligområder. De fire siste årene har det vært en spesiell gråmåke som har kommet på hver dag for å få litt mat. I år har den to unger med seg. Mor ser gammel og sliten ut. Hun har pjuskete hodefjær og i sommer har hun fått en mørk kant i overgangen nebb/fjær. Er det feil av meg å gi dem mat? Vil ungene få mindre sjanse til å bli selvstendige?

I. (19.08.2020)

Det er ikke noe problem at du forer dem.

Roar Solheim (21.08.2020)


Lenke til spørsmålet

Fugleunge, måltrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne var kattefangst, har vært hos dyrlegen med den og ingen skader. Men må hjelpe den til den er flyvedyktig og klarer seg selv.gjør jeg riktig med å gi den mark, og insekter? Bør jeg gi smuler og bær, frukt innimellom? Er der noe annet du kan tipse om ? Vet det ikke er lov å ha den i fangenskap, min hensikt er kun å hjelpe den til den klarer seg selv.

A. (14.08.2020)

Bær, frukt og insekter høres ut som en god blanding.

Roar Solheim (15.08.2020)


Lenke til spørsmålet

For til fuglekonge

Hva kan man fore fuglekongene med?

N.N (13.08.2020)

Fuglekonger spiser insekter men også frø fra bartrær. De kommer ikke på forplasser.

Roar Solheim (13.08.2020)


Lenke til spørsmålet

Solsikkefrø

Hei. Vi har i flere år kjøpt inn solsikkefrø i poser på 7 og 2,5 kg og fuglene spiste opp alt på inga tid. Nå har vi gått til innkjøp av en sekk på 25 kilo fra Felleskjøpet. Fylte opp materne, men ingen fugl er interessert. Synes frøene er veldig små og det virker som det er lite mat i dem. Hva gjør vi? Kan frøene være for dårlige? Vet ikke om Felleskjøpet ønsker sekken i retur, men, men.......

E.R.S. (11.08.2020)

Ta det opp med dem! Det KAN hende at det er frø av dårlig kvalitet.

Roar Solheim (11.08.2020)


Lenke til spørsmålet

Foring på sommeren

Hei! Jeg har valgt å mate fuglene igjennom hele sommeren. Hos meg er det flere pilfinker som har reder og det blir mange fugleunger. I tilegg har jeg observert at det er lite insekter i hagen i forhold til hva det har vært tidligere år. Stemmer det at det er mindre insekter i år? Er det ok å fore fuglene om sommeren? I allefall spiser de godt av matfatet for det er mange fugler av ulik art hele tiden fra morgen til kveld.

M. (11.08.2020)

Pilfinkene har nok stor hjelp i din foring. Du kan bare fore så lenge du selv ønsker.

Roar Solheim (11.08.2020)


««første 64-88 av 1910 siste»»