Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 897 til 921 av totalt 2 658 spørsmål


#Fugleforing

Mating av småfugler

Leste i dag 14.04. uttalelse fra en professor at man må slutte med å fore fuglene nå fordi de starter hekking for tidlig og før naturlig mat er å finne - insekter mm. Jeg forer hele året, men er det feil, slutter jeg selvfølgelig. Kan du gi råd om dette? På forhånd takk.

K.V.J. (14.04.2020)

Dette er et vurderingsspørsmål. Jeg snakket med Tore Slagsvold om dette, og fugleforing er noe man primært bør holde på med for egen gledes skyld. Det er helst dersom du har mange meisekasser rundt forplassen at du bør begrense foringen noen uker rundt egglegging. I Sør-Norge kan det f. eks. være mellom 15. april og 10.-15. mai. Deretter kan du starte opp igjen.

Roar Solheim (15.04.2020)


#Fugleforing

fuglemating

Hei,
Leser i avisene i dag at en forsker sier folk må slutte å mate ville fugler nå. Grunnen skal være at fuglene tror det er mer enn nok mat og setter i gang med egg og unger for tidlig.
Jeg er en av dem som mater fordi jeg har lest at det er bra å mate også utover våren og dermed hjelpe fugler som har reder med egg og unger slik at de enklere får mattilgang.
Hva sier dere om dette?

M.F. (14.04.2020)

Snakket med Tore Slagsvold i går, og poenget er at ekstra mating KAN få enkelte meiser til å legge egg tidligere enn ellers, noe som KAN skape problemer, altså et spørsmål o risiko. Dette må oppveies mot gleden med å fore fuglenbe i egen hage, så jeg ville ikke ha stoppet. En kan eventuelt stoppe fra ca 15. april til 10 (-15). mai i sør-Norge, og starte opp igjen når meisene er ferdig med eggleggingen.

Roar Solheim (14.04.2020)


#Fugleforing

Ikke mat fuglene

Las en artikkel i nrk.no nå der en ekspert råder til å ikke mate fuglene nå når vinteren er over? Er dette noe som det enes om eller er det ulike meninger om dette?

N.N (13.04.2020)

Dette er ikke noe absolutt. Jeg snakket med Tore Slagsvold i dag, og i hans studieområde KAN mye foring føre til at enkelte meiser starter eggleggingen kanskje tidligere enn de ellers ville ha gjort. Dette KAN i sin tur være problematisk dersom ungene blir store FØR det dukker opp larver på trærne som foreldrene kan fore ungene sine med. Det hele er snakk om økte risikoer. Dette må også veies opp mot gleden av å fore fuglene i hagen. Derfor er det ikke noe absolutt svar på spørsmålet, selv om NRK og mediene har fremstilt det slik.

Roar Solheim (13.04.2020)


#Fugleforing

Hirseflak

Hei,
Vi har noen hirseflak som vi ikke bruker til noe. Kan dette gis til småfugler?

N.N (13.04.2020)

Ja, det er nok ikke noe problem.

Roar Solheim (13.04.2020)


#Fugleforing

hage foring av småfugl

Når skal jeg slutte å fore etter vinteren?

N.N (12.04.2020)

Du kan fore så lenge du selv har lyst, dersom fuglene fortsetter å komme til deg.

Roar Solheim (12.04.2020)


#Fugleforing

Hagebesøk Tønsberg/Tolvsrød

Har fuglebrettet med litt hvert, blant annet støper jeg mine meisboller selv, isdag 11/4 har jeg observert fra kl 5:30 til 07:30 pilfinker,grå spurv,rødstrupe,kjøttmeis,svarttrost,linerle,spettmeiser,duer,skjære,stær.blåmeiser

O. (11.04.2020)

Høres ut som en livlig foringsplass.

Roar Solheim (11.04.2020)


#Fugleforing

Foring om våren

Kor lenge bør og kan ein fora småfuglane nå om våren? Her er ikkje frost verken dag eller natt lengre, men mykje aktivitet på fuglebrettet til glede for oss.

K. (10.04.2020)

Du kan fore fuglene hele året dersom du har glede av det! Det er ikke noen regler for start eller stopp av fugleforing.

Roar Solheim (10.04.2020)


#Fugleforing

Tungeskader av plastikk rundt meiseboller?

Hei, dette ble svart i 2016:
Nettet rundt meiseboller ødelegger tungen til fuglene?

Det mange som påstår at nettet rundt meiseboller ødelegger tungen til fuglene. Er dette tilfelle?

Anonym (25.11.2016 15:07)
Vi er kjent med påstanden, og anbefaler at plastnettet tas av og meisebollene serveres i metallnett-rør for formålet. Men vi kjenner ikke noen dokumentasjon på at fugler har fått problemer og blitt sittende fast eller har skadet seg. Imidlertid vet vi at fugler som fanges i mistnett kan få tråder på innsiden av tunga og sette seg fast, slik at en må lirke forsiktig for å få tunga løs igjen. Dermed er det en fysisk mulighet for at lignende kan skje når de hakker på disse plastnettene. Motargumentet vil være at fuglene vanligvis har veldig god kontroll over hvordan de bruker nebbet mot ulike substrater under næringssøk, og da bør være nokså flinke til å unngå slike situasjoner.

Roar Solheim (25.11.2016 15:24)

Mitt spørsmål i dag: Er det funnet noe mer dokumentasjon på at det er riktig at mange fugler skader tungen på plastikken rundt meiseboller pr. i dag?

B.W. (08.04.2020)

Nei, det kjenner vi ikke til. Likevel anbefaler vi fremdeles at meiseboller serveres i skikkelige metallnett-automater. Da er det også mulig å henge ut mer enn EN meisebolle om gangen, slik at du slipper å etterfylle med en ny meisebolle hver dag.

Roar Solheim (08.04.2020)


#Fugleforing

Spørsmål:

Vi føler at det er mye færre fugler ved foringsbrettet i år enn i fjor.Noe tidlig å sammenligne kanskje ?

K.I.L. (07.04.2020)

Det er dessverre vanskelig å trekke sikre konklusjoner om hvorvidt det er en generell nedgang, eller lokale variasjoner. Men det er flere som mener at de har hatt færre forplassgjester i vinter enn tidligere.

Roar Solheim (07.04.2020)


#Fugleforing

Spørsmål:

Tåler fugler kjokkolade

N.N (04.04.2020)

Går ut i fra at det er sjokolade du mener. Vet ikke, men siden de fleste fugler tåler veldig mye, så vil det forbause meg om de ikke tåler det. Et annet spørsmål er om de vil spise slikt.

Roar Solheim (04.04.2020)


#Fugleforing

Skada av katt

Hei! Eg har fått meg midlertidig husdyr, grunnet katten min tok en sidensvans idag.
Fuglen er no stasjonert i eit stort hundebur med ei grein gjennom (vaggle). Fuglen har to "hull", eit av dei er litt bak på kinn, og det andre er på rygg litt over eine vingefeste. Den ved kinn ser ut som blodet har størknet. Vi var litt i tvil om den kom til og overleve, men no er det 9 timar sidan den kom i hus so vi håper det kanskje går bra. Når det kommer til mat er vi litt i stuss på kva vi skal fore den med. Eg hadde nokon tyttebær i frysen som den åt litt av (holdt bær mot den med eit pinset og den plukka til seg og åt) Har lest litt om at den likar best bær, og insekter.. No har det seg slik at det er ikkje enkelt og få tak i noko av det. So det eg håpar på er om nokon kan svare meg på er kva anna kan eg gje den?

S. (04.04.2020)

Sidensvansene er svært allsidige i matvalget. Når det er slutt med bær, kan de spise ulike knopper, og til og med ekskrementer etter andre fugler, hunder mm. Prøv med lettkokte havregryn. Har du forskjellig syltetøy (jordbærsyltetøy med hele bær), så kan du også prøve det. Lett overmodne epler og pærer tar de gjerne, og kanskje de til og med kan hakke i seg (skrellet), moden banan?

Roar Solheim (04.04.2020)


#Fugleforing

Fuglene borte også her.

Har hatt mye finker og meister på brettet mitt. Nå er det tomt. Maten jeg la ut for en uke siden er nesten intakt. For en til to uker siden så jeg en fugl som satt seg ned på brettet. Den fløy ikke da jeg åpnet døra og så ut som om den sov. Da kom det en skjære og fuglen forsvant. Husker jeg tenkte at den muligens var syk. Ser st andre også lurer på hvor fuglene er. Er det flere som har slike observasjoner? Jeg bor i Oslo.

J. (31.03.2020)

Generelt forsvinner mange fugler når det er tid for å fly til hekkeområdene. Siden det er tidlig vår og snøbart mange steder i Sør-Norge, forsvinner nok fugler fra forplasser tidligere i år enn det vi ofte kan observere.

Roar Solheim (31.03.2020)


#Fugleforing

Mating av fugler rundt parker

Heihei,
Jeg er veldig glad i å mate fugler rundt parker, og de er jo veldig glad i brød. Men er det noe annet alternativ til mat? Jeg har prøvd med frø, men det er så små frø og det synker jo i havet, og gryn spiser de såvidt, og tar så lang tid å få i seg. Er brød rett og slett overlegent i forhold til det andre man kan mate fuglene med? Og så lurte jeg på om fuglene trenger vann fra mennesker? Er det isåfall mulig å kjøpe eller lage en vannstasjon som fuglene kommer til å bruke?

E.F.A. (31.03.2020)

Fugler trenger IKKE vann fra mennesker, men dersom du lager en hagedam, vil mange benytte seg av den til både å drikke og å bade i. Det gir mange fine fugleopplevelser. Vanlig hønsefor (i sekk fra Felleskjøpet) vil fungere bedre som for til ender og andre enn brød.

Roar Solheim (31.03.2020)


#Fugleforing

Hvor er småfuglene blitt av?

Hei jeg bor på Nes i Ringsaker og har vel fòret småfugler i 20 år, på det meste er det vel rundt enn 50 og mer her. I år har det vært mye Pilfinker, men har jo ellers de vanlig Kjøtt og Blåmeis, mye dompaper og litt spurv en og annen flaggspett og noen ekorn. Plutselig en dag var det ikke en eneste fugl på brettet, fordi om det både var solsikke og meisboller der. Hva kan grunnen være?

L. (28.03.2020)

Det er det dessverre ikke mulig å gi sikre forklaringer på.

Roar Solheim (28.03.2020)


#Fugleforing

Er fuglene borte nå

Fuglene synes å være borte nå fra brettet ! Hva skjer ?

N.N (28.03.2020)

Det er det dessverre ikke mulig å gi noen generell årsak til.

Roar Solheim (28.03.2020)


#Fugleforing

Fugler

Kommer andre fugler hvis en skjære begynner å spise på maten jeg legger ut?

A. (27.03.2020)

Ja.

Roar Solheim (27.03.2020)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei, kan småfugler få honning i maten sin?

N.N (27.03.2020)

Tror ikke det er noe problem. Spørsmålet er om de liker honning, men jeg tror det vil bli spist.

Roar Solheim (27.03.2020)


#Fugleforing

Spørsmål:

Hei kan svaner spise brød mat ?

N.N (25.03.2020)

Ja.

Roar Solheim (25.03.2020)


#Fugleforing

Fuglene er borte fra foringsbrett

De siste 4-5 uker er fuglene borte fra foringsbrett utenfor huset vårt i Karasjok, gråspurv og kjøttmeis. En nabo 300m unna registrerer det samme. Er det noe forklaring???

M.P. (25.03.2020)

Det er dessverre alltid vanskelig å finne årsaken til slike endringer. Det KAN ha noe med at fugler sprer seg ut når det nærmer seg hekketid, men det blir kun spekulasjoner.

Roar Solheim (25.03.2020)


#Fugleforing

Lite fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg har hengt ut fuglematere fra biltema med meisboller og solsikkefrø i tillegg har jeg hengt ut hjemmelagde meisboller lager av delfiafett og diverse frø. Det er en del smøfugel i området, men har kun sett en gang fugel som var innom fuglematere. Hva kan være årsaken til dette? Legger ved bilde av fuglemateren

E.H. (24.03.2020)

Det er det dessverre ikke mulig å vite uten god lokalkunnskap, selv da er det vanskelig å finne årsaken til slike observasjoner.

Roar Solheim (24.03.2020)


#Fugleforing

Merkelig

I omtrent to tre har mange små fugler av forskjellige art gjort seg større (in English: fluffed up their feathers). De har sittet veldig lenger ved fôringsplassen og noen virker ustøe på beinet. De spiser frøene, men beveger seg lite. Vi har i tidligere vintere observert fugler som har hatt denne merkelig oppførsel, men aldri så mange og særlig ikke når været ikke har vært så kaldt. I dag for eksempel har det vært en sisik som har vært ved fôringsplassen i minst seks timer. Kan dette være vanlig oppførsel eller kan de være syke? Jeg vil si at noen arter, sisik blant dem, kom til oss opp til syv uker tidligere enn i fjor. Kan det fortsatt være for kaldt for dem? På forhånd takk for svaret.

A.F. (22.03.2020)

Det kan være salmonellasmitte. Rigg ned selve foringsplassen, vask automater og brett med salmiakkvann og la den tørke en ukes tid.

Frode Falkenberg (23.03.2020)


#Fugleforing

Plutselig fravær av fuglene ved fôringsplassen i Valebø

Har observert et par dager at vårfuglene ikke er ved fôringsplassen. Det var tidligere i vært svært mange. Både dompap,kjøttmeis, blåmeis, grønsisik, gråsisik osv. En og annen kjernebiter har det også vært. Må nevne at det finnes rovfugl her, men det har ikke skremt dem i den grad før. Vi har en stor tomt og fuglene bruker å hoppe rundt i både busker og trær her. Nå sees nesten ingen. Bekymret!

A.G.K. (21.03.2020)

Dessverre er det umulig å vite hva som forårsaker slike endringer som dette.

Roar Solheim (21.03.2020)


#Fugleforing

Chia frø

Hei. Kan jeg gi småfuglene chiafrø ? Blande det sammen med villfuglblanding og havregryn :-)

N.N (18.03.2020)

Ikke bland. Legg ut i ublandet form, for da ser du om de spiser av det (hvilket jeg er overbevist om at de vil gjøre).

Roar Solheim (18.03.2020)


#Fugleforing

Puffet ris til småfugler

Hei.
Jeg har en pose med puffet ris liggende. Kan jeg mate fuglene med d?
Hilsen Hanna

N.N (18.03.2020)

Ja, det går helt fint.

Roar Solheim (18.03.2020)


#Fugleforing

Fuglemater i nettingbur

Hei
Skal lage et hus med nettingvegger for å holde større fugler som skjære vekk fra maten. har sett på nettingbur til hund, men er redd åpningene blir for små (ca.3cm)
Spørsmålet er hvor store åpninger (rektangulære)må det være for at alle småfuglene kommer inn?

T.L. (17.03.2020)

Ca 5 x 5 cm er en fin størrelse. Det finnes firkantede nettingstykker som selges for å lage kompostbinger - disse har veldig egnet avstand mellom trådene. Kan brukes hvis det er vanskelig å få tak i netting av rett størrelse.

Roar Solheim (17.03.2020)

««første 897 - 921 av 2 658 siste»»