Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Lenke

Lundefugl, dato-orientering, vinter-overlevelse på åpent hav og stedbundethet

Hei,

Etter en liten rundtur/kortbesøk på Lovund i går kom noen spørsmål. Det er under 1 mnd til 'Lundkommardagen' der, som jeg vil prøve å få oppleve i år siden det bare er 1,5 time med katamaran hjemmefra. Spørsmålene:
- Lundkommardagen sies å være nokså stabil 14.april. Noen ganger en dag eller to før/etter visstnok. Hvilken indre 'dato-regulering' eller kombinert med flokk-regulering? styrer disse fuglene så fantastisk etter?
- All info jeg finner sier at de enorme fugleflokkene vinter-overlever mer oppdelt/separat på åpent hav (norskehavet, nordsjøen, barentshavet) og helt uten landkjenning før de kommer til land i april igjen. Stemmer det? Har man fulgt noen individer gjennom vinteren? Vet man ca hvor lunden fra Lovund overvintrer?
- Er lunden så stedbundet at den som laksen alltid vender tilbake til oppvekst'reiret' sitt? Vet man hvordan denne 'radaren' til lunden virker? Er det individuell- i kombinasjon med en slags flokk-radar at den finner veien tilbake?

Anonym ved Nei (28.03.2020 10:05)

Det stemmer at lundene tilbringer året utenom hekketiden ute på havet. Det er nok ingen som vet hva som får dem til å vende tilbake til hekkeplassene på omtrent samme tidspunkt hvert år. Hos andre fuglearter varierer ankomst mye mer. Du kan finne ut mer selv om lundenes vintervaner ved å gå inn på sjøfuglforskernes spesialside:
http://seatrack.seapop.no/map/

Roar Solheim (29.03.2020 16:17)


Flere spørsmål