Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 18 220 til 18 244 av totalt 18 258 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Jeg bor i Hallem i Verdal.
Den 21. februar så jeg 5 fugler som jeg aldri før har sett i dette området. Jeg fikk ikke fotografert de, men etter å ha studert fuglebøker, fant vi ut at det var kjernebiter. De hadde tilhold på matbrettet en kort tid, ca 5 minutter.
Er det vanlig at disse fuglene finnes så langt nord.

O.M. (15.05.2006)

Kjernebiteren har utvidet sitt utbredelsesområde i løpet av de siste tiåra, og finnes nå hekkende fåtallig i alle fall i Sør-Trøndelag. Jeg vil anta at antall observasjoner i Nord-Trøndelag også har økt i denne perioden, men de er på langt nær vanlige nord for Trondheimsfjorden.

Frode Falkenberg (01.06.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due sort!

Hei. Her jeg bor har vi bare ring duer stort sett vi bor i nord trøndelag i en liten bygd. Men idag har vi observert en ny due som er lysebrun. Og ganske tam. Hva slags due er det? Den er mindre en ringduen som er ganske store. Denne har samme størrelse som by duer..eller skogduer som de kanskje heter. Takknemlig for svar.

B.B. (24.05.2006)

Enten har du sett en lysebrun fargevariant av bydue (som forekommer), eller så kan det kanskje være en tyrkerdue. Mer om tyrkerdue kan du lese på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3750.

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nøttekråke

Hvor sjelden er nøttekråke? Flere ganger sommeren 05 så jeg et par som hoppet rundt i trærne i Gymnasparken i Lillehammer. Har aldri sett fuglen tidligere, og kjøpte meg fuglebok umiddelbart for å sjekke ut hvilke art det var... det var et artig syn! De var kvikke og effektive.

H.S. (22.05.2006)

Før 1995 var nøttekråka kun å finne ved Oslofjorden og på Vestlandet. På midten av 90-tallet invaderte østlige nøttekråker store deler av landet. Noen av disse fuglene returnerte ikke til Russland, men begynte å hekke hos oss. I dag finner man levedyktige bestander av nøttekråker flere plasser i Sør-Norge. Les mer om nøttekråka fram til 1995 på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=131, samt litt om de nye østlige hekkefuglene på http://cyberbirding.uib.no/photo/n_caryocatactes_02.php.

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nattsanger

Vi bor på landet, langs et 3 mil langt ferskvann.
De siste 2 ukene, ca. siden 8. mai er vi blitt holdt våkne hele nettene av en fugl som "synger" hele natten.
Den starter i 23-tiden på kvelden når all annen fuglesang har opphørt, og gir seg ikke før i 4-tiden på morgenen når andre fugler våkner til liv. Den sitter alene i et tre en eller annen plass nedenfor huset. Det er langt i fra noen vakker sant. Det er en helt monoton lyd, likt hele tiden og uten pause. Min mann har bodd her i over 50 år, og kjenner veldig godt de fleste fuglene når de synger. Denne har han imidlertid aldri hørt før. Det er ikke en nattergal, for den lyden kjenner vi igjen.
Hva kan det være?? Er det ender som som holder det gående slik om nettene??
K og M

N.N (22.05.2006)

Det høres ut som om du har hørt en gresshoppesanger. Om lyden stemmer, er beskrivelsen av fuglens oppførsel meget passende. Lytt på gresshoppesanger fra denne siden (alfabetisk sortert): http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/lyder.php

Frode Falkenberg (23.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar lyd

Finnes det fugler som høres ut som hunder som bjeffer?

S. (19.05.2006)

Slaguglesangen blir ofte beskrevet som hundebjeff. Det er riktignok en meget sjelden art i Norge, som kun finnes i passende habitater langs Svenskegrensa fra Hedmark til Nord-Trøndelag.

Frode Falkenberg (19.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tyrkerdue

Hei!
Vi var ute å gikk en tur her i nærmiljøet, da vi fant en død tyrkerdue!!
Dette er en fugl vi aldri har sett før, men det vi lurer på, er hvor utbredt den egentlig er her i Midt-Norge(Levanger, Nord Trøndelag)?

A.G.H. (20.04.2006)

På Levanger har tyrkerdua blitt en sjeldenhet de siste ti åra. Fram til og med 1992 hekket den fast i Staupshaugen, men siste observasjon derifra skriver seg fra 1995. På 1980-tallet ble den ofte også sett på Bruborg. De siste åra er det bare sporadiske observasjoner av den i Levanger. På Verdal har den hekket inntil nylig, men er nok på retur der også. På Verdal er den stort sett observert ved Verdal mølle (nå nedlagt), samt i villahagene rundt Verdal ungdomskole og i sentrum. De største antallene av tyrkerdua blir nå registrert på ytterkysten i Rørvik-området i Vikna kommune. I Sør-Trøndelag er det noen sparsomme restbestander i Trondheim og Ørland kommuner. Trolig er det mindre enn 50 hekkende par igjen i begge Trøndelagsfylkene tilsammen.

Tore Reinsborg og Magne Myklebust (18.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svartsvane

Hvor sjeldent er egentlig svartsvane?
Er det mere vanlig andre steder i verden en Norge?
Har tatt noen bilder av den, er dette av interesse (Kun mobilbilder)?

M.O.H. (24.04.2006)

Svartsvanen finnes naturlig i Australia og på New Zealand. Fuglene som sees i Europa er satt ut av mennesker, og stammer gjerne fra parker og zoologiske hager.

Frode Falkenberg (16.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

kråker

Hei
var i dag ute på gården og pløyde en bakke, rundt meg gikk det da en flokk med små kråker som eg fann ut var kaie, men midt i den flokken var det en voksen kornkråke, hvor vanlig er desse artene på vestlandet, har aldri sett dem her før.
Hadde forøvrig også eit par nøttekråker her i hele fjor høst.

I. (03.05.2006)

Kornkråka er en fåtallig art på Vestlandet. Arten hekker ikke her, men opptrer i begrenset antall fra oktober til april/mai. De hekker kun ved Mjøsa og i Trondheim i Norge. I Hordaland fylke sees det gjennomsnittlig 15 kornkråker per år.

Frode Falkenberg (16.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Isfugl i saltvann

Hei, jeg bor et sted ved kysten i østfold der vannet aldri fryser om vinteren pga tidevannet. Der har jeg med jevne mellomrom observert opptil 5 isfugler om vinteren..
Er dette blitt en vanlig fugl her nede eller ?

N.N (16.04.2006)

Isfugler er ikke vanlig noen steder i Norge, men noen ytterst få par kan hekke på Sørøstlandet om sommeren. Når det er strenge forhold om vinteren kan isfugler samles ved isfrie elver, bekker, råker eller i tidevannssoner som du beskriver. Normalt foretrekker de riktignok å være alene i denne perioden.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stilits?

Hei.
Vi bor på Ankenes litt sør for Narvik. Vi har en foringsplass for småfugl i hagen, og første påskedag fikk vi besøk av en fugl som vi ikke har sett før hos oss. Vi fant ut at gjesten måtte være en stilits. Er dette en vanlig fugl i Nord Norge?

M. (18.04.2006)

Stillitsen er så absolutt ingen vanlig art så langt nord. De hekker hos oss på Sørøstlandet, men sees om vinteren i store deler av Sør-Norge. Fra Norsk vinterfuglatlas (2006) kan man lese at det kun var et vinterfunn i Nordland i perioden 1995-2003! I samme periode var det ingen funn i verken Finnmark eller Troms.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugleegg

vi fant et ødelagt fugleegg ved foten av ei furu (april06). Det var helt hvitt som hønseegg, mindre, men større enn egg til f.eks. spurv, tror vi. Vi bor i et typisk villastrøk (nær en liten skog).
Har du forslag?

R.L. (30.04.2006)

Det kan virke som om du har funnet et due-egg. De er hvit, men mindre enn hønse-egg. Duene starter hekkinga tidlig, og trives i villastrøk.

Frode Falkenberg (12.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar hegreaktig fug...

jeg bor ved utkanten av en skog ut mot et vann.det er siv der.En dag gikk det en rar hegreaktig fugl der. og fuglen gikk på en måte i ett med sivet.den var brun stripete med mørke og lysebrune striper.hvilken fugl?kan den være sjelden i haugesund?
(christer.11.5.2006.)

C. (11.05.2006)

Dette høres nesten ut som en rørdrum. Rørdrummen er en hegrefugl som er litt mindre enn vår hjemlige hegre, og den er sjelden i Norge. Ta en titt på bilder av den her: http://cyberbirding.no/photo/b_stellaris_01.php og her: http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20030315.php. Om det er denne arten, så tror jeg at mange aktive fuglekikkere i Haugesund skulle ønske å se den. Gir du meg et svar så skal jeg varsle de. Husk lokalitet og dato på observasjonen.

Frode Falkenberg (11.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Er Kjernebitern veldig sjelden i Norge. Eg såg den i Norge den 13 April.

B.J.E. (17.04.2006)

Kjernebiteren er en relativt fåtallig art i Norge. Den finnes bare i deler av Sør-Norge, men ting tyder på at den norske bestanden har økt i løpet av de siste 20 åra. Les mer om kjernebiteren her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4236.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i flukt. Art?

30.04.06. Skitur til Masdalshornet, Ørsta kommune, Møre og Romsdal. Då vi nærma oss toppen av Trangegga 960moh. Kom ein rovfugl seglande på rette vingar rett framfor oss. Fuglen hadde klart avrensa sirkelforma kvite flekkar på oversida og undersida av kvar vinge. På storlein som ein våk eller lita ørn. Rette stive vingar. Vi hadde skremt opp ein hare straks før som sprang over egga. Kva fugl var dette?

P.P. (01.05.2006)

Både utseendet du beskriver og lokaliteten taler for kongeørn.

Frode Falkenberg (03.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent andefugl (for meg)

Observerte i dag en and, liten omlag halve størrelsen til en stokkand. Denne hadde klare fargetegninger i 'fjeset'. Grønt/brunt med hvite streker i mellom feltene. Grå/brunlig kropp, kobber. Med svart/hvirr felt bak ved halefjærene. Haletippen var svart.

Finner ikke tilsvarende på nettet. Hvilken art?

G.O. (29.04.2006)

Det høres ut som om du kan ha sett en krikkand hann.

Roar Solheim (01.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Hørte en fugl ved sjøen på Tingvoll på Nord-Møre nylig. Den låt som en knirkende dør. Hva kan det være?

N.N (01.05.2006)

Både kvinand og knekkand lager lyder som høres knirkende ut.

Roar Solheim (01.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Observasjon av en lys - hvit falk/rovfugl med svarte vingespisser

Ved Gvarv i telemark observerte jeg 30.04.06 en helt lys - hvit rovfugl med markerte helt svarte vingespisser. Kanskje 40 - 50 cm vingespenn. Den jaktet lavt over kornåker med fjorårsstubb i kulturlandskap. Her er mye fugl; lerke skjære trost, spurver etc. Hvilken art kan denne rovfuglen være? Hvor finner jeg mer informasjon?

J.S. (30.04.2006)

Det høres ut som om du kan ha sett en voksen hann av myrhauk, eller en av de andre kjerrhaukartene. De jakter lik jordugle ved å fly lavt over åpent landskap. Myrhauk hekker i Norge, mens enghauk og steppehauk bare er tilfeldige gjester.

Roar Solheim (01.05.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand x ??

I fjor og i dag har jeg observert et artigt andepar som hekker
i et bestemt fjellvann.
Hannen er normal stokkand, mens hunnen har likt hode som hannen , hvitt bryst , ikke markert krage , rødbrun kropp , gult nebb.
Artigt par. Kan det være hybrid av skjeand?

J.E. (21.04.2006)

Den uvanlig fargede fuglen er sannsynligvis en tamform av stokkand - de kan ha mange underlige farger, spesielt de hvite feltene og det gule nebbet kan tyde på dette.

Roar Solheim (24.04.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

sorte og hvite fugler

for ca 2 uker siden så jeg når jeg kjørte bil, en flokk på ca 20 fugler sorte og hvite, kansje mest hvite, størrelse og fasong omtrent som en stær. Dette så jeg ved Årnes i Nes kom. har aldri sett maken, hva kan det ha vært?

K.R.M. (17.04.2006)

Sannsynligvis har du sett en flokk med snøspurv - de trekker på denne tiden, og det er ikke uvanlig å se dem i kulturlandskapet, over jorder o.l.

Roar Solheim (18.04.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Vi har sett en fugl på jordet utenfor huset i et par uker nå. Vi trodde først det var en Vipe, men den har fire vipper på hodet. Hva slags fugl kan det være?

B.H. (12.04.2006)

Om fuglen dere så ligner på ei vipe så er det sikkert det. Vipa har flere fjær som danner toppen på hodet, men det er som regel tre.

Frode Falkenberg (12.04.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand

Da jeg var ute i nærmiljøet i Enebakk for å ta en kikk etter de første trekkfuglene så fikk jeg fotografert en stokkand han som hadde fargeavvik fra det normale. Jeg vet at det er mange "tamfugl varianter" av stokkand, men denne hadde helt lik størrelse og tegninger som en "vanlig" stokkand hann, bortsett fra at den gjennomgående var mørkere i fargen og hadde feil farge på nebbet! Den var ikke gul på nebbet som stokkandhanner skal være, men blå! Jeg har aldri sett en slik fargevariant av stokkand tidligere. Hva tror du, er det en "tamfugl" eller en feilfarget villfugl? Om ønskelig så kan jeg få sendt over bildet av denne fuglen, men bildet er av slett fotografisk kvalitet! Men det er fullt mulig å se de avvik jeg her skriver om.

P.F. (30.03.2006)

Dette høres ut som en hybrid. Stokkanda er rett og slett rå på å hybridisere med andre andearter. Om du sender over bildet så skal jeg ta en titt på det og vurdere hva det kan være.

Frode Falkenberg (05.04.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

flaggspetten

jeg har fått i oppgave på skolen og skrive om flaggspetten,
kan ikke finne noe oppslag på nettet men kan Dere hjelpe meg med noen faktaopplysninger?

N.N (29.03.2006)

Se bilde av og les mer om flaggspetten på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=539.

Frode Falkenberg (30.03.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekkfugler.

hHei. Kan du fortelle meg om en sisik.

J. (28.03.2006)

Du kan se bilde av og lese litt mer om to av våre mest kjente sisiker på følgende sider: Grønnsisik: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=3972 og gråsisik: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4200.

Frode Falkenberg (28.03.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sibirspurv

Hei

Er sibirspurv en interessant fugl. En dag hver vår koker skogen her av sibirspurvelyd.
Trond

N.N (26.03.2006)

Sibirspurven er en meget sjelden fugl i Norge, som helst blir observert i september hos oss.

Frode Falkenberg (27.03.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

liten svartbakk

Hei i sommer så jeg noe rart en liten måke som hadde svarte vinger akkurat som en svartbakk, er det mulig at en småmåke og en svartbakk kan ha parret seg.

N.N (17.03.2006)

Det er foreløpig ikke påvist hybrider mellom svartbak og noen av de små måkeartene.

Frode Falkenberg (22.03.2006)

««første 18 220 - 18 244 av 18 258 siste»»