Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 15 903 til 15 916 av totalt 15 916 spørsmål


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva slags fugl?

hei! Fant idag en liten fugl på str. med en spurv(?)ved fuglematen.den levde, men lot meg løfte den. den var brun og svartspettet på hode og rygg, lys under og hadde en markert klar gul stripe på undersiden av vingen, fra vingeroten. På brystet hadde den en brunlig stripe fra vingerot til vingerot.Den hadde litt is under rumpa, så jeg la den inni min varme vått, sammen med rensa solsikke. Jeg kikket til den noen ganger og det virket som den kom seg! Den tinte, spiste litt og bæsja en gang. Etter en stund var den flydd avgårde!

L. (09.03.2006)

Dette kan høres ut som en bjørkefink. Se om denne ligner: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=221

Frode Falkenberg (22.03.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hakkespett på Askøy

Finest det Hakkespett på Askøy i Hordaland?

M.N. (07.03.2006)

Det finnes flere arter hakkespetter på Askøy. Påviste arter er bl.a. hvitryggspett, flaggspett, dvergspett, grønnspett og gråspett. I tillegg har det også blitt observert vendehals, en art som er i nær slektskap til spettene.

Frode Falkenberg (21.03.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Farge på nebb

Svarttrost har svart nebb står det i fugleboken min, og at hunnen er mer brun av farge. Men i hagen min har jeg en brun fugl med gråbrunt nebb som jeg mistenker å være en svarttrosthunn. Kan det stemme?

N.N (18.03.2006)

Svarttrostene får gulere nebb med alderen. Hannene har knallgult nebb (med hint av oransje) i voksen alder, mens hunnene ikke har like klare farger, men relativt lyst nebb til tider i alle fall. Ungfugler har svart eller brunsvart nebb. Med andre ord så stemmer det sikkert at du har sett en svarttrost hunn.

Frode Falkenberg (20.03.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit ørn?

Fant en død fugl i fjæra(Tromsø). Den hadde klør som en rovfugl, ganske lange, og kraftige bein. Fjærene var gul-hvite. Det var ikke tegn til noen mørke partier på fjærene. Er dette en ørn eller en annen rovfugl? Hodet var borte.

N.N (03.03.2006)

Dette hørtes spennende ut. Kan det kanskje være at fuglen har lagt i fjæra lenge, slik at fjærene har blitt bleket av det salte miljøet? Det er i alle fall fullt mulig å treffe på havørn der oppe. Men det lar seg ikke gjøre å artsbestemme hva du fant bare ut i fra disse opplysningene. Et foto ville ha løst problemet.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (07.03.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Keiser pingvin

Hva er egentlig forskjellen på alle pingvinene? Det er jo 17arter. Er alle forskjellige?

S. (01.03.2006)

Alle pingviner som regnes som arter er forskjellige. Du får gå på biblioteket så finner du sikkert en oversikt overd e artene som eksisterer.

Frode Falkenberg (04.03.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er det?

Hei. Vi har bodd her i Holmestrand i 12 år og nå er det kommet en utrolig vakker liten fugl i hagen. Så vi lurer på hva det er. Den er på størrelse med en Dumpapp, men den er spiss i nebbet og har kort stjert. Den er mellom grå på rygg og stjere, hvit på bryst og brun spraglite rundt enden mot stjerten, og den har en markert svart linje over øynene og mot halsen.

N.I.J. (22.02.2006)

Du har nok fått besøk av en spettmeis! Den liker solsikkefrø, så hvis du forer med slike, så vil den kunne bli fast brettgjest hos deg.

Roar Solheim (22.02.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Flott fugl, men hva er det?

Hei. Eg såg ein fugl utanfor vinduet mitt i morges som eg aldri har sett tidligere. den var stor (ca som ei lita due) var lyse rosa, hadde vin rød stjert og hadde blå og kvite heilt ytterst på vingene (det var ein kvit firkant omgitt av blått). Den var helt nydelig. Kan noken fortella meg kva slags fugl detter er?

M. (02.02.2006)

Det høres mest ut som at du kan ha sett en nøtteskrike, selv om stjerten hos denne arten er mørk (sort), men den ellers litt grårosa kroppsfargen kan ha spilt deg et puss med hensyn til stjerten.

Roar Solheim (02.02.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Hei! Vi så en ukjent fugl utenfor kjøkkenvinduet vårt på Bjerkøya i Sande, Vestfold, sist helg. Etter å ha kikket i en fuglebok, tror vi det må være kjernebiter vi så. Det er mange kirsebærtrær rundt her. Det må ha vært en liten flokk på 5-6 stykker. Er det sannsynlig at det var kjernebiter vi så? Vi la spesielt merke til det kraftige nebbet, stutte stjerten, svart "brystsmekke", og rustrøde farger.

S.H.B. (10.01.2006)

Både beskrivelsen og lokaliteten tyder på at dere har sett kjernebiter. Opptredenen av kjernebitere varierer fra vinter til vinter, avhengig av frøsetting på blant annet bøk. De lever i likhet med de fleste finkefugler et relativt nomadisk liv utenfor hekkesesongen. Foring med solsikkefrø har sannsynligvis bidratt til at kjernebiteren har blitt mer tallrik og utbredt i Norge de siste 30 årene.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (11.01.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Antall fugler i Norge

Hvor mange fugler (arter) hekker i Norge?
Hvor mange er observert i Norge?

O. (05.01.2006)

Det har blitt påvist omtrent 260 forskjellige hekkende arter i Norge. Mange av disse er sjeldne, og kan ikke regnes som regulære hekkefugler. Antall regelmessige hekkefugler i Norge er ca. 220.

Det var fram til og med 2004 observert hele 469 forskjellige arter i Norge.

Frode Falkenberg (10.01.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl på ville veier?

Jeg bor på Sjølyst i Oslo, og i en uke har jeg observert en stor grå fulg, hele fuglen er grå, med lange tynne ben og langt spist, litt gult nebb,på bredden av Hoffselva, rett før elva går under Drammensveien og ut i Bestumkilen. Når vi stopper og ser på den flyr den inn i de store vannrørene og ut av syne. Den har sikker et vingespenn på nesten 1 meter. Hva kan dette være?

J. (07.01.2006)

Det høres ut som om du har sett en gråhegre. Ta en titt på: http://cyberbirding.uib.no/photo/a_cinerea_02.php (ungfugl) og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=160 (voksen fugl).

Frode Falkenberg (09.01.2006)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekryper

Jeg holder til i Nord-Tyskland. I hagen har vi stadig trekrypere. (En morsom krabat!)Men sä lurer jeg pä: Er det mulig - uten ä ha fuglen i händen - ä fastslä om enkelte av de eksemplarene jeg ser er Kortkloet trekryper? Jeg vet jo at den kortkloede er litt brunere pä sidene enn vanlig trekryper, men har sä langt ikke klart ä finne ut av dette. Ordentlig kjapping, ikke sant?

V. (17.12.2005)

Det er ikke lett å SE forskjell på disse to, men derimot har de forskjellig sang og varsellyder. Forsøk om du kan finne CD med fuglelyder, og lytt på de to artene der.

Roar Solheim (19.12.2005)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags rovfugl ?

Ved hytta vår i Vassfarfjella observerte vi en ganske stor grå rovfugl som lagde noen rare metallsike klunkelyder under flukt ? Hva er det for slags fugl ?

T.B. (02.12.2005)

Metalliske klunkelyder er artstypiske for ravn, og ikke kjent lyd fra noen norske rovfuglarter. Ravn er nesten blåsvart, men hvis lyset reflekteres fra fjærdrakten kan fuglen under visse forhold kanskje virke grå i farge(?).

Roar Solheim (02.12.2005)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stork på Møre ?

Jeg har kontor ved Katevågen i Ålesund - og lurte på om det var en stork vi hadde fått besøk av ned i fjæra .
Fuglen var hvit med en grå flekk på halsen .
Det var ikke en hegre ( som vi forøvrig har mange av her).

N.N (25.11.2005)

IKke helt lett å avgjøre uten å ha bilde av fuglen. Men når du sier at det IKKE er en gråhegre (som det ellers finnes mange av), så KAN det også være en annen hegreart. Flere Europeiske hegrearter dukker nå og da opp i Norge, men vanligvis ikke på denne tiden av året. Det gjelder også stork, som nå bør befinne seg i Afrika!

Roar Solheim (25.11.2005)


Permanent lenke
#Sjeldne fugler og identifikasjon

Isfugl?

Jeg var en uke i Hemsedal og der så jeg en fugl jeg aldri har sett før.Den var klart blå på siden og rød over hele brystet.Det var 6-7 stk.som satt i trærne utenfor hytten vi bodde i.Jeg har Cappelens Naturhåndbok og fant ut at kunne være Isfugl.Kan det være riktig?
Jeg har fått litt mer interesse for hva som finnes i naturen etter at jeg har lest i disse hådbøkene.
Håper dere kan hjepe meg.

B.N. (24.10.2005)

Dette høres spennende ut. Det finnes svært få norske fugler som har blåfarge, men isfuglen er en av dem. Men isfugl vil du aldri finne på steder slik du beskriver, og heller ikke samlet i flokk. Derfor må du ha sett en annen art. Mer beskrivelse av nebbform, størrelse og eventuelle mønster på vinger, stjert etc. hadde kanskje kunne avslørt hva du har sett. Generellt er det også ofte vanskelig å artsbestemme fugl per ordbeskrivelse og uten fotografier av fuglen. Beklager.

Frode Falkenberg (25.10.2005)

««første 15 903 - 15 916 av 15 916