Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 12 til 36 av totalt 1 283 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompap-hunn

Hei,
Det fløy en dompap-hunn i vinduet vårt for en uke siden. Tok henne inn, og har gitt henne tid frem til nå i bur med mat og drikke. Hun spiser og drikker, men har hele tiden hengt litt med den ene vingen. Hun har frivillig hoppet opp på hånd/skulder og gjerne vært med meg rundt i huset i mine daglige gjøremål. Hun har virket mer avslappet på skulder enn i buret, men ikke flydd noe særlig, kun fra skulder til bur, eller til sofaen. I helgen var hun ute i bur på samme sted hvor hun fløy i vinduet, og når hun hører resten av dompap-flokken kvikner hun til og vil ut. Jeg lot henne forsøke seg ute, men hun ender opp med å hoppe rundt, og opp i noen trær. Trodde dette var enden på visa, men fant henne igjen etter 4 timer, ganske så fortumlet og sliten. Satt henne derfor i buret igjen og lar henne få mat, drikke og ro.
Er det håp for å få henne på vingene igjen tror dere? Kan eventuelt en skadet vinge repareres igjen? Jeg har nødig lyst til å tvinge henne til å bli, men det føles også feil å la henne sitte fortumlet på bakken ute... Håper noen erfarne fuglevenner kan hjelpe meg med dette dilemmaet!

M.H. (28.02.2022)

Det kan hende at det tar noen uker før vingen blir bra igjen, så bare hold fuglen i buret og gi den mat.

Roar Solheim (28.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

"Lodden" Kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi bor i Målselv og har daglig besøk av en Kjøttmeis som ser ut til å fryse da den skjelver/rister når den sitter stille i f.eks. 10 minus. Har ikke sett at de andre Kjøttmeisene gjør det.
Den ser ut for å ha dun "utenpå". Er det en veldig ung fugl eller kan det være at den myter nå vinterstid? Den virker kvikk og frisk ellers og har klart seg gjennom flere kalde perioder (nede i -30 grader).

A. (27.02.2022)

Den er kanskje syk, men dessverre umulig å stille noen diagnose.

Roar Solheim (27.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Meis, tykk som en rund ball. Greier ikke å fly.

Lurer på hva som feiler en meis som holder til her. Den greier ikke å fly, tripper bare rundt her og er tykk som en tennisbane. Den spiser godt. Kan den være full av parasitter.

W.H. (24.02.2022)

Dessverre umulig å si uten et bilde av fuglen. Men selv ikke da er det nødvendigvis mulig å stille en diagnose

Roar Solheim (24.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

TO DØDE LOMVIER

Jeg var i går på tur og kom over en død lomvi i strandkanten i ei bukt som heter Store Bjønsekil på Borøy utenfor Tvedestrand. Da jeg kom hjem til Snarsund på samme øy, lå der også en død lomvi på plenen min. Begge fuglene var uskadde. Jeg har intet bilde av disse to. Kan det være en pest som har råka fuglene?
Hilsen
Emil Pedersen
4916 BORØY
Mob. 90788361
emilp78@gmail.com

N.N (22.02.2022)

Nei. Dette er sultofre.

Roar Solheim (22.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kjøttmeis med kul/svulst (?) på hodet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har en kjøttmeis på fuglebrettet som virker pigg og fin, men den har en ganske stor svulst eller byll på hodet. Se bilder. Hva kan dette være?
Dette er i Gjerdrum.

H.P. (20.02.2022)

Denne har fuglekopper, som nå og da rammer kjøttmeis.

Roar Solheim (20.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måser

Heisann Jeg bruker å mate måsene om sommeren,både fisk og grå måse og svartbak..noen er faste.tror det blir 4 år nå..og har hatt flere haltende og bare med en fot.
Hadde sist en uten føtter..tok mat i fart på veranda gelenderet fikk det til..imponerende..

L. (11.02.2022)

Fugler KAN faktisk klare å leve med ulike handicap så lenge de klarer å fly, selv om det kan se ille ut for oss. Men det er ikke verre enn at vi selv klarer oss fint med de utroligste handicap.

Roar Solheim (11.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Gulspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har opplevd to gulspurver på en uke som går rundt på bakken, hopper forsiktig, spiser mat, men flyr ikke avgårde. Den ene brukte litt tid på å tenke seg frem til hvordan den kom seg opp til juleneket og klarte til slutt å fly opp til neket, men hoppet ned til bakken etterpå. Virka ikke som at de klarte å fly. Er dette normalt? Tror dessverre at den ene ble tatt av katta rett etter at jeg så den. De blir et enkelt bytte på bakken.

I. (06.02.2022)

Det er ikke normalt, men det er dessverre ikke mulig å vite hvorfor de ikke kan fly. Mange mulige forklaringer her.

Roar Solheim (06.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Har denne lomvien det bra?

Hei!

Jeg dro en ferietur til Island, og fikk noen fantastiske bilder av det jeg tror er en Lomvi på stranden helt sør på Island.
Jeg ble veldig nysgjerrig på fuglen, og noterte meg at fuglen så litt grisete ut. På dette tidspunktet visste jeg ikke hvilken fugl jeg hadde med å gjøre, men fuglen virket veldig rolig og børstet fjærene sine med nebbet. Enkelte ganger gikk den opp på to og flakset litt.

Det jeg reagerte litt på var den brune undersiden, og at halefjærene så litt glisne ut. På bilder på nett ser jeg at lomvien oftest avbildes med kritthvit underside og lysere fjærdrakt på overkroppen. Det er jo en klippefugl, og enda det var en del klipper i nærheten, så rikket den seg ikke av flekken. Jeg så ingen spor fra den heller, og er usikker på hvor lenge den kan ha stått der. Bølgene skylte nesten helt opp til fuglen.

Tror dere denne fuglen har blitt forurenset av oljesøl eller lignende, eller er den bare bustete etter å ha dykket etter fisk? Kjenner jeg har litt dårlig samvittighet for ikke å ha kontaktet noen som kunne ha tatt seg av den.

J.M. (04.02.2022)

Nei, denne er dødsdømt på grunn av oljesøl i fjærene. Lomvi går ikke opp på strender som dette uten at det er noe alvorlig galt, og her er det olje i fjærdrakten.

Roar Solheim (04.02.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Pilfink - sykdom eller skade?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg så en pilfink i dag som hadde en ganske stygg skade på den ene siden av hodet. Først tenkte jeg at den må ha overlevd et katt- eller haukeangrep. Etter å ha sett på bildene lurer jeg på om fuglekopper eller en annen sykdom kan gi sånne skader. Fuglen virket frisk, fløy bra og spiste frø på bakken som har falt ned fra fuglemateren. Sted: Våland, Stavanger

E.L. (30.01.2022)

Det kan ligne det som kalles fuglekopper hos kjøttmeis, men det kan også være noe annet. Vanskelig å fastslå sykdommer uten veterinærundersøkelse.

Roar Solheim (31.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Pilfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har over tid observert en pilfink ved foring. Den er pjuskete i fjærdrakten og mere rund i formen, Høyre øye er dekket av noe som ser ut som en slags skurv, Venstre øye er delvis åpent. Den oppholdet seg mye på bakken, men ser ellers ganske kvikk ut. Hva slags sykdom/tilstand kan dette være?

L.E. (30.01.2022)

Vet dessverre ikke hva slags sykdom dette kan dreie seg om.

Roar Solheim (30.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

krona

Hei, jeg har korona. Kan undulaten min bli smitettet?

C. (25.01.2022)

Det vet jeg dessverre ikke noe om- her må du spørre papegøyeholdere om slik smitte er kjent.

Roar Solheim (25.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spørsmål:

Vi har en blåmeis inne for den fløg på vinduet og kan ikke fly, men er i fullt vigør og spiser og drikker. Den er løs farer rundt i stua, men så blir den borte og da tror vi den sover og har gjemt seg så vi ikke finner den. Spørsmålet er: Hvor lang tid kan det ta før den flyr igjen tror du ?

N.N (08.01.2022)

Det er det ikke mulig å si noe sikkert om. Hvis den bare har fått hjernerystelse, kan det skje i løpet av en dag. Har den strukket noen muskler, kan det ta flere dager, og hvis den har en (enkel) bruddskade, kan det ta 2-3 uker.

Roar Solheim (09.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Brukket ben skjære

Hei
Jeg har tatt inn en skjære som ikke ser fullvoksen ut i dag da en katt hadde skadet den, og ville ta den. Beinet er knukket helt nede rett i overgang fot/klør. Jeg har prøvd å rette det og teiper det sammen med 2 kutipser. Vet ikke om den har andre skader ennå, men klarte ikke fly når jeg fanget den. Den har spist og drukke. Hvor lang tid vil det ta før foten evt gror?

K. (08.01.2022)

Brudd hos fugler gro vanligvis etter 2-3 uker.

Roar Solheim (08.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fuglekopper på kjøttmeis

Hei har fått 2 stykk m byll ved nebb. Har plexiglass fulemater på kjøkken vindue mitt. Skal eg slutte og mate dei? Har lest dei ikkje har vondt, men smitter blandet fugl. Og at dei har varmetap i kulene. Sett ein fugl, som ser ut som har hatt kul, men borte No. Mvh Wenche wefring

W.W. (07.01.2022)

Tror du kan fortsette med matingen. Veldig vanskelig å gjøre noe med slike tilfeller, og ofte ender slike fugler med å bli mat for rovfugler som f. eks. spurvehauk.

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære med øyeproblemer

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg har oppdaget en skjære med øyeproblemer på fôringsplassen til småfuglene her.

Det virker som den ser dårlig og ikke er så menneskesky, men den klarer å fly og spise. Kan det være at den har en øyeinfeksjon, og i så fall; Kan det gå over av seg selv?

Den lager også en høy pipelyd rett som det er og som jeg ikke har hørt på skjærer før, verken unge eller voksne, men jeg vet ikke om det er relevant.

Jeg sørger for at den har ekstra tilgang på mat nå, men er ellers usikker på hva den vil trenge av hjelp. (Dersom den vil trenge medisinsk behandling i noen dager kan jeg muligens få naboen min (som er naturforvalter) til å hjelpe med innfanging, men vi er usikre på om det er nødvendig.)

E. (06.01.2022)

Denne ville jeg nok la være i fred, og se om dette leges av seg selv.

Roar Solheim (06.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Rystende syn av svane. Syk?

En svane som ikke klarer å gå, og som ikke klarer å holdet hodet sitt oppe. Som ikke reagerer når mennesker nærmer seg. Som vingler og ikke virker til å Ha kontroll. Som lager rare lyder vi mennesker oppfatter som smerter/frykt. Hva kan være galt?
Hjelp ble tilkalt, men det ble sakt at den bare var trøtt og hadde mangel på mat. At den ville komme seg. Svaret kom via telefon, og ikke fra noen som har sett svanen. Plasseringen var i sentrum, ved vannkanten. Stiller meg undrende til svaret da svaner er ganske robuste dyr. Det er ikke kuldegrader her, og vannet er ikke fryst. Det florerer ikke av mat i gatene i disse coronatider, men jeg undres. Er dette normal atferd hos en sulten/trøtt svane?

R.M. (02.01.2022)

Denne er klart syk, og KAN være rammet av fugleinfluensa! Dette er nok dessverre en fugl som bør avlives og undersøkes av veterinærinstituttet.

Roar Solheim (03.01.2022)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet skjære

Har en skjære med skader vinge i hagen. Den flyr ikke, bare løper rundt. Spiser det den finner på bakken. Har nesten blitt drept av sine egne.
Vil gjerne hjelpe den, fange den... Hva kan jeg gjøre?

T. (29.12.2021)

Dette kommer veldig an på hva slags skade den har i vingen, om det er en skade som kan leges eller ikke. Det er ikke sikkert at fuglen lettere blir frisk om den fanges inn og holdes i bur. Hvis den har tilgang på mat ute, KAN det hende at det beste er å la den være i fred. Det kan også hende at det er vanskelig å fange fuglen dersom den er relativt rørlig av seg, og at dette kan medføre større fare for skader enn å la den være der den er.

Roar Solheim (29.12.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Due

Hei, jeg var på rommet mitt da jeg hørte et veldig høyt smell, det rista i veggen. Skjønte ikke hah det var så så jeg ut vinduet og der lå det litt blod og fuglemerker. Og fugemweker på vinduet også. Så ser jeg fuglen ligge litt lenger borte. Den har ligget der i snart 1 time ca. Hav skal jeg gjøre?

I.N. (27.12.2021)

Dersom det er fuglen du har med på videoen, så er dette en bydue. Den har fått en skikkelig smell, men det kan hende at den klarer seg. la den sitte i vred noen timer og se om den blir bedre. Hvis sammentreffet har vært for kraftig, kan den dø.

Roar Solheim (27.12.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Sidensvans kræsjet i vinduet

Hei! En uheldig sidensvans kræsjet nettopp i vinduet mitt, et ganske kraftig smell, den landet i snøen og jeg skyndte meg å plukke den opp. Tok den inn for å varme den, sitter i en eske. Den kom seg litt men sitter enda stille i esken, rører på hodet når jeg beveger meg og den prøvde å flakse litt. Hvordan kan jeg hjelpe den videre? Har plukket noen klaser rogn i tilfelle den klarer å spise etter hvert.
Mvh. Diana

D. (22.12.2021)

Du har handlet helt riktig! Hold den inne til den kommer seg. Rognebær er fin mat å tilby den. Hvis den spiser selv, tyder det på at den blir bedre. Hold den i alle fall, til i morgen.

Roar Solheim (22.12.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Due kræsjet i vinduet

Hei, i går kræsjet en due i vinduet vårt. Den var veldig fortummlet, men kom seg på bena etterhvert. Den kunne selv bevege seg ca fem meter bort under en hagebenk. I dag er den fremdeles i livet. Beveger hode og kropp. Jeg la ut litt frø, da bakset den seg unna. Den ene vingen holdt den inn til kroppen, den andre spilet den ut mens den vaklet litt unna og la seg ned igjen. Nå med begge vinger inntil kroppen. Ser ut til at den sitter på begge bena.
Skal jeg la den være og bare legge ut litt mat, eller burde jeg ta livet av den?

I.R. (05.12.2021)

Så lenge fuglen spiser og ser ut til å klare seg, bør du gi den en sjanse til å komme til hektene ved egen hjelp.

Roar Solheim (05.12.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

fiskesnøre , dempe betennelse, fremme tilhelning

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg redder forhåpentligvis en lomvi som fikk av seg noe fæl fiskesene som har skapt inflammasjon, hva annet enn saltvannsrens,tørr luftig hud og nok hydrering,mat og hvile kan hjelpe dette dyret?

L.E.F. (16.11.2021)

Her kreves nok uttalelse/vurdering fra en veterinær som kan fugl.

Roar Solheim (16.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Flydd på vindu.

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fløy på vinduet mitt. Ligger bare der. Vanskelig å se om den puster. Kan den være i live?

M.L. (10.11.2021)

Øynene kan gi inntrykk av at den er i live. Vent litt og se om den kvikner til. Fuglekonge. Øynene og halsen blir slappe hvis den dør.

Roar Solheim (10.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Syke småfugler

Hei Vi har et par småfugler på matbrettet som vi lurer på om er syke. I går kom en enslig liten grønfink, den er veldig oppblåst og dunete, dorsk og rører seg lite, men den spiser og følger med på hva som skjer. Er ikke skvetten når vi beveger oss innenfor vinduet. Og i dag dukket det opp en liten pilfink, kan være spurv, oppblåst og veldig rolig den også. De sitter ved siden av hverandre og ser altså ikke helt "gode" ut. Skal prøve å sende et bilde, men er dårlig på dette her, så vet ikke om jeg får det til. MVH Ellinor Vole

E.V. (09.11.2021)

Dette kan ligne på salmonella, det er i så fall smittsomt. Men ettersom det ser ut til å være kun grønnfink som er syk kan det også dreie seg om en halsbetennelse kalt «gul knop». Dette rammer nesten utelukkende grønnfink og stort sett kun de unge fuglene. Dette er en sykdom som har herjet blant finkefugler og i særdeleshet hos grønnfink i 10-15 år. Se nettsak her: https://www.birdlife.no/fuglekunnskap/nyheter/?id=692

Morten Ree (09.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet bokfink

Hei! I slutten av oktober så fant jeg en skadet bokfink-hann i Bergen. Jeg skulle rekke et tog og hadde dårlig tid, så jeg måtte bare ta den med meg på toget. Det visste seg at den blødde fra vingen. Jeg fikk renset såret, og fjernet et par flått fra ansiktet hans, men vingen henger litt, så den er nok brukket. Det er ikke noen dyrlege som kan fugler i området jeg er, men jeg vet ikke om det er så mye en kunne gjort med det uansett. Han bor nå i et bur som tidligere ble brukt til gnagere. Han kan fly til tross for vingen, men hvor bra vet jeg ikke for jeg tør ikke slippe den ut. Redd den skal skade seg, eller stikke av.
Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med den. Skal jeg slippe den ut? Det nærmer seg vinter nå, og de fleste bokfinker drar jo sørover. Og med vingen blir det nok enda vanskeligere å klare seg. Men hvis jeg slipper den ut, bør jeg slippe den ut der jeg fant den i Bergen? Jeg reiser tilbake til Bergen den 9. november, så hvis jeg velger og beholde han til våren, må jeg ta den med meg til Bergen igjen likevel. Da kan jeg skaffe med et litt mer passende bur. Men det blir jo en trist tilværelse for fuglen å være innestengt så lenge. Han trives ikke så veldig i buret akkurat, vil ut, og er dessuten ganske redd meg.
Jeg gir han solsikkefrø nå. Har prøvd med havregryn og litt annet, men er bare solsikkefrø han vil ha. Går det greit å bare gi han dette, eller trenger han noe mer etterhvert?

Blir veldig takknemlig for svar.

S. (03.11.2021)

Bør slippes der du fant den. En del bokfinker overvintrer i Norge, og klarer seg bra der det er forplasser i området.

Roar Solheim (03.11.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Halv vinge

Hei! Har en skjære på verandaen min som ikke er flyvedyktig. Den ene vingen ser ut som den bare er halv. Den er spretten og sprek - og spiser det jeg serverer. Er det noe håp for denne skjæren - eller bør vi avlive den? ( på en mest mulig human måte selvfølgelig). Har vurdert å ta den inn og ha den i et bur - men om den ikke har noen mulighet til å komme seg igjen, er jo det bare dyreplageri. Det er forøvrig full vinter her.

Mvh
Sonja

S.G.M. (22.10.2021)

Dersom skjæra finner nok mat, kan den klare å leve som ikke flyvedyktig. Hønsefugler er for det meste knyttet til bakken, og lever på den måten. Så det er ikke noe absolutt at en slik fugl bør avlives.

Roar Solheim (22.10.2021)

««første 12 - 36 av 1 283 siste»»