Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 62 til 86 av totalt 1 283 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dårlig fot

Bilde vedlagt spørsmålet

Liten måse utenfor jobben med knekt fot, tydlig at den lider og får dårlig samvittighet av å se på, hva gjør man

R. (05.08.2021)

Det er vanskelig å definere om, evt når, fugler har lidelser. Også fugler kan leve bra med et handicap som manglende eller skadet bein, så her bør nok fuglen bare få være i fred

Roar Solheim (06.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Grønnfink

Jeg har veldig mange grønnfink på fuglebrettene mine og har hatt det lenge vil tippe en 30-40 i slengen, de har virket helt friske de to siste åra men nå finner jeg de, noen så døsige at jeg kan løfte de opp i hånda for så å slippe de igjen, andre ligger døde under brettet, jeg har også sett enkelte ligge med kramper før de dør, er det noen kjent sykdom på grønnfinken i år? Dette gjelder i Valebø 3 mil utenfor Skien i Telemark.

S.S. (02.08.2021)

Det kan hende at det er sykdommen gulknop, som rammet grønnfink spesielt for noen år siden.

Roar Solheim (02.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Hva gør vi med fuglen/fuglungen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Det står en stakkars fugl rett utenfor stølsbua vår! Kan den ikke fly, er den skadet, eller fuglunge? Hva gjør vi? Vi må jo ut og inn døren, vil ikke skremme den. Når jeg gikk unna, kom det to fugler og "passet" på den. En satt på sykkelen og en satt på steinen. Og de flyr over den. Hva gjør vi nå?

L. (02.08.2021)

Dette er en ung fluesnapper, og den er stor nok til å klare seg selv. Hvis den ikke flyr, kan det hende at den har fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Da bør den etter hvert kunne komme til hektene igjen.

Roar Solheim (02.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet småfugl

Hvilken art er dette? Er usikker på om det er en voksen eller ungfugl. Noen tips om hva vi kan gjøre, den fløy på vinduet.

S. (01.08.2021)

Ser ut som at dette kan være en ung rødstrupe. La den sitte og se om den kommer seg - den har fått hjernerystelse. Enten kvikner den til, eller så dør den - ikke mye annet en kan gjøre enn å gi dem beskyttelse.

Roar Solheim (01.08.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Småspurv som dør grønnsisik, dompapp og fler

Hei er på hytta i Valdres. Jeg mater fuglene med solsikkefrø og renset solsikkefrø. Alltid gjort, men detta året finner jeg så mange som dør rundt hytta. Blir helt fortvila, har prøvd å ta inn noen å gi dem eggehakk og vann med sprøyte med de dør.
Ser ut som de har pustevansker.
Er det noe jeg gjør galt!!!!
Kan det bli for mye solsikkefrø!
Kan jeg mate dem ihjel😳
Dette har aldri skjedd før.
Blir takknemlig for svar

B.M. (28.07.2021)

Dessverre vanskelig å vite hva som feiler fuglene, men det kan høres ut som forgiftning eller sykdom. Legger noen ut muse/rottegift i nærheten? Årsaken til at de dør behøver ikke nødvendigvis å befinne seg hos deg.

Roar Solheim (28.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet fugl

Skal man varsle noen om syke/mulig skadde fugler? Denne gangen var det ei skjære.

A. (27.07.2021)

Nei, men dersom du finner skadede fugler, bør du enten forsøke å fange dem inn for å se om de kan hjelpes eller må avlives, eller så kan du melde fra til lokal viltnemnd.

Roar Solheim (27.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Mating av skadet måseunge

Har funnet en måseunge som blir plaget av flokken og ikke er i stand til å fly eller gå. Den er i stand til å jumpe seg bortover når den føler seg truet. Har overvåker den i to dager og den virker fortsatt svak. Vi foret den en opphugget småpal som vi fisket på kaia, men vet ikke om vi egentlig bør fore den noe da den virker svak og døende. Vi ser ikke noen tegn til brukne ben eller vinger konkret så vi er veldig usikre på hva vi bør gjøre. Dette er ute på en øy i Lofoten så vi har ikke anledning til å bringe den til veterinær med det første. Hva anbefaler dere å gjøre med måsen?

E.A. (26.07.2021)

Dessverre vanskelig å vite hvorfor denne måkeungfuglen har problemer. Men den virker likevel såpass i form at den kanskje kan komme til hektene igjen. Derfor gjør det ikke noe om dere mater den, og ser om den kommer seg. Hvis den er i samme tilstand etter en uke, må man kanskje vurdere om fuglen bør avlives.

Roar Solheim (26.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet spurvunge - angrepet av katt (?) hva gjør vi?

Hei, vi har nettopp funnet en skadet spurvunge i hagen. Den har et sår foran på brystet og har sannsynligvis blitt angrepet av en katt. Nå ligger den og skjelver og vi passer på den, men vet ikke hva vi skal gjøre. Er det håp om at den overlever? I så fall, hva kan vi gjøre for å hjelpe den?

P. (20.07.2021)

Ikke lett fordi katteskader er vanskelige - fuglen kan ha fått dype kloinnstikk som til sist fører til at den dør. her er det bare å vente og se om den kommer seg eller ikke.

Roar Solheim (20.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet måkeunge

Vi har en måkeunge med en skadet vinge som ikke kommer til å fly i bakgården på jobben. Hvor lenge mater /vokter foreldrene ungen og hvor lenge kan den leve? Det er fryktelig vondt å se den hver dag, men jeg forlenger vel bare lidelsen ved å gi den mat?
Falck vil ikke hente og Fuglevennen tar ikke telefonen.

I.B. (19.07.2021)

Et bilde av fuglen kunne ha hjulpet for å vurdere skaden. Har nettopp selv måttet avlive en påkjørt hettemåke ungfugl hvor den ene overarmen var helt smadret, og ikke noe håp om at den kunne gro riktig igjen.

Roar Solheim (19.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måke uten ben

Hei!
Så en måke som hadde mistet den ene foten sin. Selve benet var der, men foten var borte. Hva kan ha skjedd? Og lider den og har smerter?

M. (19.07.2021)

Fugler kan klare å leve med slike handicap, spesielt måker. Umulig å vite om den har smertefølelser etter at foten er borte, men trolig ikke.

Roar Solheim (19.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Funnet en måke

Vi fant en måke som lå i vannet langs kanten, vi gikk tilbake 4-5 timer etterpå og den var fortsatt der. Den var veldig kald og skalv mye. Vingene funker men vi har bare sett høyrefoten blitt så vidt brukt. Venstre bein virker helt slapt så klarer ikke å gå. Vi har prøvd å gi den mat og drikke men tar ikke i mot noe. Vi har tatt den inn så den varmer seg i et håndkle. Hva skal vi gjøre?

O.R.B.M. (18.07.2021)

Se om den overlever. Den kan dø innen et døgn. Hvis situasjonen ikke bedrer seg, kan det hende at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (19.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måkeunge med brukket fot

Hvor da klarer en måkeunge seg med brukket fot ..som ennå ikke er flyvedyktig

N.N (16.07.2021)

Kan klare seg med bare ett bein.

Roar Solheim (16.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Måke med « ødelagt vinge?»

Det svømmer en måke rundt her vi bor med en ødelagt vinge, ser det på stillingen på vingen når den bakser seg opp på land.
Vet ikke om vingen er brukket, men hva gjør jeg her? Finner den seg mat allikevel? Kan vingen bli bra etter hvert? Eller må jeg ta kontakt med viltnemda?

N.N (15.07.2021)

Hvis måka kan fanges inn bør den sjekkes av fuglekyndig person. Alt avhenger av hvordan skaden er.

Roar Solheim (15.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Smitte blandt fuglearter

Fórer fuglene så og si hele året, for det meste er det meiser, spurver og pilfink som er her på sommeren med sine små....og de er sultne. Men et skjærepar kommer som regel også innom og nå har en av foreldrene fått en liten byll over det ene øyet (antar parasitt av et slag). Jeg har fjernet forautomaten og skåla som skjæren spiste av og vasket alt i klor, men kan denne smitten ha gått videre til småfuglene? Hvor lite skal til før slik smitte bringes videre? (Jeg holder generelt foringsplassen ren og vasker automatene mellom hver gang jeg fyller på). Har det effekt å stoppe matingen helt eller flyttes bare problemet til en annen lokasjon?

G. (13.07.2021)

Du kan nok trygt fore videre. Det er ikke sikkert dette er noe smittsomt, og slett ikke at det kan overføres til andre arter.

Roar Solheim (14.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugl med knekt nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Det fløy en fugl i vinduet vårt nettopp. Den nedre delen av nebbet har blitt knekt. Hva kan vi gjøre for å hjelpe den? Klarer den seg uten nebet?

A.M.W. (10.07.2021)

Dette går dessverre neppe bra, så denne unge gråtrosten bør nok avlives.

Roar Solheim (10.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugl med ubalanse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva skal jeg gjøre om ein fugl ikke greier å fly, den går også i ubalanse og den hopper til venstre eller høgre hvert 5 minutt.

D. (06.07.2021)

Hvis det ikke bedrer seg har den kanskje skader som ikke leges, og bør avlives.

Roar Solheim (06.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Brukket vinge.

Bilde vedlagt spørsmålet

Det må da gå ann å spjelke en brukket vinge som ett annet brukket ben? Evnt bandasjere det i stilling for en periode? Spør for en venn.

K.M.S. (06.07.2021)

Det kommer helt an på hvor bruddet sitter, og hvor komplisert det er. Fugler kan hakke av spjelking, så dette er oftevanskelig og krever erfaring.

Roar Solheim (06.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kresjet I en vegg

Bilde vedlagt spørsmålet

For 2 timer siden kresjet en fugl i en vegg og tror den er besvimt hvor lang tid tar det før den våkner.

E. (06.07.2021)

Umulig å si, men etter flere timer er det mer sannsynlig at den dør.

Roar Solheim (06.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Brukt bein

Bilde vedlagt spørsmålet

Jg fant en liten fugle med bruket bein hva må jg gjøre ?

H. (05.07.2021)

Denne ser alvorlig skadet ut siden den ligger over på siden, og har kanskje fått så store skader at den dør av det.

Roar Solheim (05.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære

Hei . Nå har jeg finni 4 døde fugler på under en uke. Kan det være pga fugleinfluensa ?

N.N (05.07.2021)

Nei, ikke hvis det ikke dreier seg om ender/vannfugler.

Roar Solheim (05.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fant en skadet fugl

Hei! Jeg fant en liten fugl (tror det er spurv) som virket svimmel og ikke klarte å fly. Den så ellers uskadet ut. Lå midt på veien, lurer på om den kan ha kræsja med en strømledning? Har tatt den inn og har den i en skoeske med litt mat og vann for at den skal få hvilt ut. Er det noe mer jeg kan gjøre?

A. (05.07.2021)

Nei. Den kan ha kollidert med en bil. Enten kommer den seg, eller så dør den av skadene. Du må bare se hva som skjer.

Roar Solheim (05.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Linerleunge

Jeg fant en skadet linerleunge utenfor hagen min. Hann sover i en eske inne i sportsbod om nettene og er utenfor døren min i dagtid hvor moren mater hann hele dagen. (Dag 5 i dag) Jeg våger ikke å slippe han fri før han er bedre pga mye katt i nabolaget. Nesten alle store fjærene på en av vingene er brekka helt ved roten. Burde fjærene fjernes så nye kan komme eller er dette heilt uten håp? Ungen har også litt skade på bein men det kan hann sikkert overleva hvis vingen ordner seg.

B. (04.07.2021)

Vanskelig dersom fjærene er knekt. Nye må vokse ut for at ungen skal kunne klare å fly.

Roar Solheim (04.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Tjeld med rar fot

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Oppdaget ikke før etter at jeg hadde overført bildet til datamaskinen, at denne tjelden har en rar tå. Jeg lurer på om den enten er brukket, eller født uten bein i tåa. Er dette vanlig? Det så ikke ut som at den brydde seg så mye om tåa si; det spaserte rundt og passet på ungen sin.
Hilsen Isabel😀

N.N (02.07.2021)

Dessverre vanskelig å vite hvordan yttertåa på venstre fot har blitt slik, men tjelden klarer nok fint å leve med dette handicapet.

Roar Solheim (02.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Hva er det med denne fuglen....

Bilde vedlagt spørsmålet

Har en fuglekurv med fuglefrø og denne dukker stadig opp ser vemmelig ut Er jo mer redd for om det er noe smittedyr

P.G. (01.07.2021)

En gråspurv med helt unormalt utseende. Denne kan trygt anbefales avlivet!

Roar Solheim (01.07.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spurv som skadet foten sin

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg fant en spurv som skadet foten sin. Han vil ikke spise eller drikke noe grunnet smerten, kan noen av dere tilby noe hjelp?
Konteksten er at han her slo seg hardt inn i vinduet vårt med et uhell og bare datt. Da vi kom nærmere for å undersøke den, prøvde den å fly men da den sto opp på bena sine så bare datt den. Han prøvde å fly flere ganger men kunne ikke pga han klarte ikke å stå. Vingene og resten av kroppen er ganske fin, det bare benet som skaper masse problem for den. Stakkar gutten har vært slik i nesten 2 dager nå.
Oppdatering 01/07/21 : Den har ligget og sittet for 4 dager nå. Den spiser og drikker bare når den vil, men ellers ligger den bare. Den ser frisk ut men klarer bare ikke å stå.

K. (01.07.2021)

Gråspurv hann. Hvis den ikke blir bedre etter en uke, bør den kanskje avlives.

Roar Solheim (01.07.2021)

««første 62 - 86 av 1 283 siste»»