Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 6 040 spørsmål


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Bjørkefink

Vi har kommet til midten av januar. På foringsplassen vår har vi daglig besøk av en stor flokk med bjørkefink. Det har vi hatt hele måneden. Vi har jo hatt besøk av en og annen gjennom vinteren før, men ikke disse mengdene. Reiser ikke de vanligvis sydover? Bor på Hurum (Asker). Kan ikke la være å tenke på dette som ett «tegn» om mild vinter? (Håper). Vi har jo hatt enorme mengder rognebær i år, så nå får vi se hva værspådommer sier om det (mye eller lite snø). Forøvrig har vi fryst ned rognebær, og dette er veldig populært hos bjørkefinken!

T.G. (16.01.2022)

Bjørkefink ferdes i store flokker om vinteren, og hvor langt de flyr, samt hvor, styres av tilgangen på frø. Rognebærmengdene i vinter har endret trekk og flytting hos mange arter.

Roar Solheim (16.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fasan

Hei,
Vi har 15 fasanhøner pluss 1 hann i hagen.
Lurer på når fasanen parrer seg.
Mvh,
Eidem, 2150 Årnes

E.S.E. (12.01.2022)

Det skjer kanskje i april-mai.

Roar Solheim (12.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Reir?

Hei. Det ser ut som to rødstruper har begynt å bygge reir i hagen vår. Er dette vanleg i januar?

N.N (10.01.2022)

Nei, det er ikke vanlig, så spørsmål er om det er riktig tolkning av det du observerer.

Roar Solheim (11.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

dokk

Jeg synes det er spennende med fugler som har gått i dokk. Ser stadig vekk spor av det rundt hytta.
* Hvilke værforhold fører til at fuglene går i dokk (rent bortsett fra snø og kulde da!)?
* Er det spesielle områder/biotoper som foretrekkes?
* Hvor lenge ligger de i dokk?
* kan mengden skit i dokken si noe om hvor lenge fuglen har ligget der?

E.R. (10.01.2022)

Det er som regel hønsefugler som går i dokk, og de gjør dette ofte etter at de har beitet. Da ligger de i dokk og fordøyer maten. De kan ligge mange timer under snøen. Ofte gjør de dette på dagen, selv når det er solskinn og varmegrader, så det er ikke sikkert at de primært gjør dette for å motstå kulde, slik det som regel skrives. Det kan vel så mye være en måte å ikke bli oppdaget av rovfugler som kongeørn og hønsehauk, som ikke ser dem når de er gjemt under snøen.

Roar Solheim (10.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fuglesang

De siste dagene har jeg hørt flott sang fra både grønnfink, rødstrupe og kjøttmeis. Er det vanlig at de synger tidlig i januar? Kan huske å ha hørt kjøttmeis synge i januar før, men ikke flere.

A.K.Ø. (10.01.2022)

Dette kan ha noe å gjøre med mildvær.

Roar Solheim (10.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

ender og føde

Jeg observerer en krikkand som svømmer sammen med stokkender i Kjøkkelvik, Bergen, for tredje dag på rad nå. Begge artene svømmer rundt og napper noe på overflaten hele tiden. Hva er det de spiser?

A.K.Ø. (09.01.2022)

Det er vanskelig å besvare uten selv å være på stedet for å se hva det er de spiser. kanskje små overflate-vannplanter?

Roar Solheim (09.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvor er spurvene om natter ? Er de i reiret ?

J.T. (09.01.2022)

Noen overnatter i hulrom som i fuglekasser, andre inne i tette busker.

Roar Solheim (09.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Reirbygging

Bilde vedlagt spørsmålet

Ang. tidligere spørsmål om reirbygging: Jeg observerte denne havørnen i slutten av mars som kom flyvende med det jeg først trodde var en slange, men som viste seg å være en ganske solid stokk som det så ut som den prøvde å balansere på et tre. Jeg antok at den forsøkte å bygge reir?

N.N (08.01.2022)

Ja. Ørner kan bygge på reir hele vinteren. Men dette er en ganske ung fugl, neppe i ferd med reirbygging så ung.

Roar Solheim (08.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Skjære tok bjørkefink

En skjære satt i hagen med en bjørkefink i nebbet. Kan den ha jaktet på den, eller er det en syk og svak en som ble et tilfeldig måltid?

K. (08.01.2022)

Begge tolkninger er like mulige. Skjærer jakter på mus og småfugler slik de andre kråkefuglene også gjør, og tar i tillegg gjerne for seg av kadavere den finner.

Roar Solheim (08.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ender som kretser i sirkel i januar

Her i Ullensaker over der jeg bor har det i går og i dag, i snøværet, (7/1/22) en flokk, antallet varierer, med ender, ser ut til at stokkand, (litt avstand), som kretser i sirkel, flyr i ring, med jevne mellomrom, en runde på noen hundre meter til noen km ser ut til.
Det ikke uvanlig om sommeren, men aldri sett om vinteren før. Tror har noe med at åpne elver frosset de siste dager, men det vært en stund her ved Jessheim. Det nærmeste er Vorma og Andelva som kan vært åpen til for nylig, Vorma er nok åpen. Ikke sett at alt der frosset. Noen som kjenner til dette? I dag kommet over minst 10-15 ganger så ganske påfalende.

Ø.S. (07.01.2022)

Har dessverre ikke noe entydig tolkning på dette. Som du antyder, så KAN det ha å gjøre med islegging, men det kan også ha sammenheng med at jaktende rovfugler (hønsehauk) skremmer opp endene. Da letter som regel hele andeflokken og flyr rundt en stund før de våger å lande igjen.

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Bygging av reir

Hei, jeg er 35 år gammel, har levd i 35 år, og i nesten alle disse årene har jeg undret på: hvordan klarer fuglen å få den første kvisten til å stå når den bygger reir?

M.D. (07.01.2022)

Et godt spørsmål, og ikke lett å vite svar på. Hvordan legger f. eks. en ørn den første kvisten på plass? Dette er noe få eller ingen har observert eller filmet, så jeg lurer like mye som deg, faktisk!

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Økosystemet påfuglen lever i

Hei, jeg skal ha et foredrag om påfugler, men jeg får ikke et ordentlig svar om hva slags økosystem påfuglen lever i!! Pils svar så fort som mulig fordi jeg skal ha foredraget om 2 uker

A. (07.01.2022)

Påfuglene finnes bl.a. i India. Der kan du treffe på dem både i jungelområder hvor det finnes tiger, og i kulturlandskapet hvor det er masse mennesker. Tror de kan leve i veldig mange ulike landskapstyper.

Roar Solheim (07.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

alder på spurvehauk

Hvor gammel kan en spurvehauk bli opptil?

K.Ø.N. (06.01.2022)

De kan nok bli over 10 år gamle. Den eldste ringmerkede spurvehauken i Norge ble 7 år og 8 måneder.

Roar Solheim (06.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Måker gulerøtter

Hei! Jeg bor ved sjøen og master ofte måkene med rester. Men det eneste de nekter å spise er gulerøtter. Hvorfor?:)

B. (05.01.2022)

Måker er fiskespisere, ikke plantespisere, så derfor ikke uventet at de ikke vil spise gulerøtter. Har selv forsøkt å fore høns med gulerøtter, og selv ikke DE ville spise dette, selv om de er mer plante og frøspisere.

Roar Solheim (05.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Fugl som flyr med vinger inntil kroppen

Hei, jeg så en fugl som flakset over meg, men tok så inn vingene som en "kanonkule" før den begynte å flakse igjen etter å ha dalt litt. Jeg kan ikke huske å ha sett en fugl fly på den måten før. Hvilken fugl gjør det? Har det noe med begrepet svalestup å gjøre?

I. (02.01.2022)

Dette er standard måte å fly på for en rekke småfugler. Litt parallelt med at pingviner og småhvaler hopper over vannflaten innimellom for hver gang de gjør svømmebevegelser under vannflaten.

Roar Solheim (02.01.2022)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Nøtteskrike

Opptrer nøtteskrike alene eller i flokk? Har bare sett den alene.

N.N (30.12.2021)

Nøtteskriker er som regel alene, men noen ganger kan du se noen sammen. Det kan da kanskje dreie seg om et par med en eller flere ungfugler.

Roar Solheim (30.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Knoppsvane

Flyr knoppsvaner i plog?

A.K.Ø. (28.12.2021)

De flyr sjeldent mange sammen, så det vil som regel ikke se ut som en plog, men de utnytter samme prinsipp som andre fugler når de flyr slik. Dvs at en svane flyr bak vingespissen til den foran, slik at den bruker mindre energi når den flyr.

Roar Solheim (29.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Stillits

Hei!
Vi oppdaget to stillits på fuglebrettet 4. juledag på formiddagen i Elverum. Ute er det minus 9 grader. Jeg trodde stillits var en trekkfugl, evt. at noen holder til langs kysten nå på vinteren.

G.Ø. (28.12.2021)

Nei, stillitsene ser ut til å være i landet hele vinteren. I alle fall dukker de opp på fuglebrett helt nord til Nordland.

Roar Solheim (28.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Sidensvans i vinterland

Hei! Bor på Røros, og fikk besøk av flokker av sidensvans i høst. Nå er det vinter, og vi får titt og stadig besøk av en flokk sidensvans i bjørketreet hvor vi henger ut solsikkefrø og nøtter til småfuglene. Vi har sett at de eter på knoppene på bjørka, men er det i det hele tatt noe næring å hente der nå? Jeg er bekymret for at de ikke klarer seg hvis de overvintrer her..
Finnes det alternativt noe av frukt eller bær vi kan legge ut så de får i seg mat?

S.S.G. (27.12.2021)

Sidensvansene har et allsidig kosthold i vinterhalvåret, og knopper er noe av det de kan spise. Sidensvansene flyr videre når de ikke finner mat i området, så de trenger du ikke å bekymre deg om! De klarer seg helt fint. Sidensvans kan trekke helt ned til Middelhavsområdene i jakt på mat om vinteren. I høst har de hatt stor mengder rognebær å spise av.

Roar Solheim (27.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Gåseflokker I desember

Er det vanlig at gjess flyr nordover i desember? I dag 25.desember, mens vi var ute og skuffet snø, fløy det 2 gåseflokker nordover. Vi bor i Flå i Melhus kommune. Jeg antar at det var ca 25-30 gjess i flokken.

M.B. (25.12.2021)

Kan være lokale forflytninger, dette er ikke et ordinært nordovertrekk slik gjessene fly om våren.

Roar Solheim (25.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

fossekall igjen

Bilde vedlagt spørsmålet

hei igjen! Jeg har sett den dra opp larver med hus også, men den drar også opp pinner.

I. (25.12.2021)

Kanskje den sjekker om det er slike larvehus.

Roar Solheim (25.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Småmåsen.

Hei!
Har et småmåsepar som jeg har matet i nærmere 20 år, og paret er så vant til meg at de kommer og spiser smuler som jeg legger på bordetved siden av meg. Samme skjer i rugetiden. Jeg kan bevege meg fritt, mens naboen og andre besøkende blir "jaktet" på av paret.
Sist sommer oppdaget jeg at en av dem plutselig var borte, og et par dager etter fant jeg en død måse på veikanten like ved der jeg bor. Om dette er maken, undres jeg på. Noen dager senere kom en av dem tilbake, satte seg på sin vante plass på veranda rekkverkert, men ville ikke spise maten jeg la ut. Vet jo at måsen har evig ekteskap, men hvis en av dem blir borte, finner han/hun seg dea en ny make?

Er veldig spent nå til våren noen av dem kommer igjen.

S.A.H. (24.12.2021)

Ja. Fugler forblir ikke ensomme, men finner seg som regel en ny partner.

Roar Solheim (24.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Ravn? Kake?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei hvilken fugl er denne flokken. Det er også kråker der, men mange som er litt mindre enn kråka. Trondheim 22.12.21.

E.S. (22.12.2021)

Masse kaier blant alle kråkene.

Roar Solheim (22.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Inkubasjonsflekk

Hei. Hva er inkubasjonsflekken?
Jeg finner uttrykket når jeg leser om pilfinken.
Mvh Mari

M. (21.12.2021)

Rugeflekk på godt norsk. Hunnfugler mister fjær på buken og får mer blodfylt hud her når de skal ruge på eggene.

Roar Solheim (21.12.2021)


Permanent lenke
#Økologi og atferd

Samarbeid mellom fuglearter

Observerte i går at en hauk (el.l.) hadde tatt ei kråke i nabolaget. Det interessante var å se at en samling på kanskje 20 fugler bestående av kråker (overvekt), skjære og ravn tilsynelatende samarbeidet i forsøket på å redde "kameraten". Forekommer det at de samarbeider på tvers av arter, eller var det her tilfeldigvis flere arter som instinktivt angrep en hauk på deres territorie uavhengig av at den hadde tatt en kråke?

A. (20.12.2021)

Alle de nevnte artene står på haukens byttedyrliste, og de forsøker å mobbe rovfuglen for å jage den vekk. Mobbeaktiviteten blir alltid mest intens dersom en hauk har fått tak i en fugl, så dette er normalt. Om kråkefuglene aktivt samarbeider, eller om alle instinktivt reagerer på fienden og starter mobbingen, er vanskelig å vite. Effekten er den samme - alle forsøker å jage vekk hauken (eller hvilket som helst rovdyr som de anser som farlig).

Roar Solheim (20.12.2021)

1 - 25 av 6 040 siste»»