Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 53 til 77 av totalt 1 192 spørsmål


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kråke som ikke kan å fly

Hei jeg så en kråke nå som ikke kunne å fly. Det var en voksen kråke. Sto med god avstand for å se om den ville klare det. Virket som den ble sint, er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe?

H. (12.03.2021)

Hvis den har brukne/dårlige fjær, vil den få nye når den kommer i fjærskifte til sommeren. Hvis vingene ser hele ut, bør den kanskje fanges inn og undersøkes om den har vingebrudd eller andre skader.

Roar Solheim (12.03.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kråkelydar

Vi høyrer at kråkene som bur rundt oss lagar mange ulike lydar. Av og til liknar det på lyden av katt som mjauar, mjukt og vart. Denne lyden høyrde vi ikkje i vinter. Kan dette vere eit kkærleikspråk i familien? Tidligare trudde vi at det var ei kråke her som ikkje kunne seie kra kra... 😊

N.N (11.03.2021)

Dessverre vanskelig å vite hva kråkene signaliserer med sine ulike lyder, men det er tydelig at de har et bredt spekter å spille på.

Roar Solheim (11.03.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet eller syk kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Se vedlagte bilde av kjøttmeis som har vært på fôringsplassen i hele vinter. Har sett at den har vært skadet eller er syk. Kan dere si noe om Hva som muligens feiler fuglen se vedlagte bilde.

M.R.O. (03.03.2021)

Litt liten fugl i bildet, men mistenker at det er en kjøttmeis med fuglekopper. Dette kan se ganske ille ut, men likevel ser det ut til at enkelte meiser klarer seg lenge selv om de har slike handicap.

Roar Solheim (03.03.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Gråsisik

Hei . Vi har mange forskjellige arter på fuglebrettet vårt. Har sett noen få kjøttmeisen med fuglekopper. I dag så jeg at en Gråsisik hadde fått en kul på ryggen . Det så ut som om fjærene struttet ut. Fuglen virker ellers frisk . Vi vasker og holder fuglebrettet så reint vi kan .Vil ikke slutte å fore nå som det er så kaldt. Kan det være det være fuglekopper dette også. Og hva bør jeg gjøre for å unngå at fler blir smittet

I.F. (17.02.2021)

Har ikke hørt om at fuglekopper rammer finkefuglene, så dette kan kanskje ha en annen forklaring. Vanskelig å gjette uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (17.02.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kråke

Gikk en tur rundt 23 på kvelden da en kråke falt ned fra et tre rett framfor meg. Den virket skadd da den ikke klatre å fly, men bare gå. Vingene bevegde på seg, men den ene hang litt på slep da den prøvde å flakse. Jeg la noe brød framfor den, men den traff ikke smulene da den forsøkte å spise. Jeg gikk videre, men bestemte meg for å se til den på tilbaketuren. Da stod den helt stille, på samme plass som da jeg gikk fra den. Jeg hentet en skoeske hjemme å datt den oppi den med isolasjon av avispapir rundt. Jeg satt den på bakken i bakgården, slik at jeg kunne se til den dagen etter. Neste dag var kråka død. Og jeg lurer på om det er mulig å si noe om hva som feilet den?

M.S.H. (14.02.2021)

Sult, kanskje skadet (påkjørsel, skade etter katt eller rovfugl m fl). Mange muligheter her.

Roar Solheim (14.02.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompap traff vinduet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg er klar over at mange har spurt om dette før. Jeg har lest spørsmål og svar om skadde fugler på nettstedet her. Men jeg må spørre, jeg kan ikke gjøre så mye, men jeg kan spørre.
Det har flydd en ung dompap inn i verandadøren min. Den ble sittende og etterhvert hoppet den avgårde til dypsnøen. Siden den ikke så ut til å kunne fly og det er 37- ute og rev og storfugler henger i området så tenkte jeg at den hadde bedre sjanser inne. Så jeg tok med meg krabaten inn og la den i ei eske med luftehull, vann og mat.

Den ble sluppet fri to ganger og begge gangene så funket ikke vingene som de skulle, særlig den venstre vingen. Nå i esken ser jeg at han holder den vingen ekstra opp.
nå har den vært i esken over natten, og jeg trenger råd på hva bør jeg gjøre nå? Stakkaren kan ha skadet vingen og jeg har ikke bur så villfugelen har plutselig bare ei lita eske. I går var han livlig, men i dag så sitter han veldig i ro. Med halen i vannstrålen. Og hvordan takler den lille dompapen temperaturforskjell på 40-50 grader? Er det noe som forvirrer, spesielt når han kommer ut igjen? Bør han ha bur eller blir han bare stresset av alt lyset og alle elementer? Enn om det tar to-tre uker å bli frisk, enn om han ikke blir frisk? Bør jeg la han være i fred? Eller bør/kan han bli vandt til meg? Tips takk!!! Takk for at du orker å lese og svare.

P.A.I.J. (12.02.2021)

Den har sannsynligvis fått en hjernerystelse. Det kan ta opptil flere dager før en fugl kommer seg, så her er det beste du kan gjøre å holde den innendørs og gi den tilgang til mat og vann. Solsikkefrø, havregryn, og eventuelt solsikkekjerner der den ikke selv trenger å skrelle frøene. Lag gjerne en kasse med en pinne som den også har mulighet til å sitte på. har du et lite bur, kan det brukes, hvis ikke går det fint med en stor pappeske.

Roar Solheim (12.02.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg så denne måken i dag. Lurer på om den har skadet foten/om den er brukket, eller om den kan være født sånn. Måken klarer å gå på foten, men halter. Virker ellers å være i pigg form. Var usikker på om jeg skulle gjøre noe med dette? Den var ikke veldig lett å få tak i heller.

C. (08.02.2021)

Vanskelig å vite årsak til skavanken, men det er trolig et handicap som fuglen kan leve med.

Roar Solheim (08.02.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadde fugler

Hei! Jeg kom over en katt som lekte med en rugde i går. Rugda var helt tydelig sliten, skadd og ute av stand til å fly, og jeg var langt hjemmefra og hadde ikke sjans å ta den med meg. Er det best å la naturen gå sin gang i sånne situasjoner? Burde jeg ha flyttet på den? Antar jo at katten kverka den til slutt, og jeg ville ikke forlenge lidelsen hvis den uansett hadde dødd av skadene/sult dersom jeg hadde plassert den på et mer isolert sted... Fint å vite hva som er riktig å gjøre hvis jeg ser noe sånt igjen.

N.N (06.02.2021)

Det er mange utsultede rugder som rapporteres rundt omkring nå, og dessverre er det heller ikke lett å fore dem opp (de spiser insekter og småkryp, meitemark mm). Eneste mulige ting er å forsøke å ta slike inn og å fore dem med mark og larver.

Roar Solheim (06.02.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kråke uten ving

Hei, jeg så nettopp en kråke som manglet den ene vingen sin, mens den andre vingen stod ut fra kroppen. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre og håper dere kan gi noen råd. Fuglen virket eller frisk. Takk

N.N (03.02.2021)

Hvis den ser ut til å være i god vigør, kan du bare la den være.

Roar Solheim (03.02.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Sulten hegre

Bilde vedlagt spørsmålet

Ved Store Lungegårdsvann i Bergen har det i flere dager ved vannkanten stått ei hegre vi har kunnet gå helt inntil, uten at den beveger på seg. Brød biter og bananbiter spiser den ikke og fjærene er spjuskete . Kan den ha fått fugleinfluensa ?

R.H. (02.02.2021)

Umulig å si. Ofte er det sult som er problemet. Dette er en voksen fugl, og som regel er det ungfuglene som sulter ihjel om vinteren.

Roar Solheim (02.02.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Trost

Har en trost, som har overlevd et falkangrep.
Men den har mistet en god del fjær. Virker ellers i god form og kan fly.
Har den nå inne i et kattebur, der den har fuglemat og vann.
Ute er det minusgrader og tenker at den fryser ihjel om jeg slipper den ut.
Hvordan tar jeg best mulig vare på den, mens fjærene vokser ut og hvor lang tid, tar det før fjærene vokser ut

M.S. (27.01.2021)

Fuglen fryser ikke ihjel selv om det er kuldegrader ute, bare den finner nok mat. Spørsmålet er hvor lenge siden den ble skadet, og hvordan den har vært foret i mellomtiden.

Roar Solheim (27.01.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Dompap

Bilde vedlagt spørsmålet

Det sitter en hun-dompap på fuglebrettet mitt,den har sittet der veldig lenge uten å fly avgårde. Den reagerer ikke når jeg banker på vinduet.Den sitter bare helt stille. Jeg har ikke sett noen han-dompap i nærheten. Kan det være at hun har mistet maken sin?

M.L. (11.01.2021)

Det er mer sannsynlig at den enten er syk, eller har fått hjernerystelse i et møte med vinduet.

Roar Solheim (11.01.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

KVINDAND FUNNET - BEHOV VED REHABILITERING

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, En Kvindand ble funnet i veibanen, på vei fra Åsane til Arna (ved Bergen), 09.01.21. Veterinær fant ingen skader, og man antar derfor at den muligens har kollidert med bil. Den virket pigg, men fortumlet. Finner har fuglen på et bad, og har skaffet ren kattemat på boks; type reker, osv. Hvordan skal man ivareta fuglen på best mulig måte, frem til den kan slippes? Når kan man anta at den er klar for å slippes?

R.D.W. (10.01.2021)

Denne bør nok sjekkes av fuglefolk på stedet. Søk etter navn på NOF-sidene.

Roar Solheim (10.01.2021)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fuglekopper hos gråsprv?

Vi har mye småspurv, kjøttmeis og stær på vår foringsplass (i Stavanger). Har sett mange innlegg om fuglekopper hos kjøttmeis. Men i dag satt det en spurv utenfor vinduet, med en stor kul øverst på brystet. Den virket ellers ubesværet av det.
Er det vanlig med fuglekopper på spurv også?

S.I. (29.12.2020)

Jeg har ikke sett bilder av gråspurv med dette før, så det virker som om de3t er ganske uvanlig.

Roar Solheim (29.12.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Syk:skadet kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, legger ved et bilde av en kjøttmeis som har besøkt fuglebrettet noen dager. Den har en stor utvekst ved eller rundt ene øyet. Jeg lurer på hva som er galt med den? Kjøttmeisen ser ut til klare seg greit, spiser og flyr normalt. Takk for svar. Mvh Sveinung Økland

S.Ø. (23.12.2020)

Denne har fuglekopper, ses ofte på kjøttmeiser.

Roar Solheim (23.12.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Fugleinfluensa på tiur

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er blitt forbud mot å jakte på diverse fugler på grunn av fugleinfluensa, men tiur kan fortsatt jaktes på. Hvorfor det? Blir ikke den smittet?
Jeg fant nemlig en død tiur på tur her en dag. Den hadde ingen åpenbare sår eller skader, tenkte derfor at det kunne være fugleinfluensa.

M. (22.12.2020)

Det er lite sannsynlig med fugleinfluensa. Tok du vare på den? Legg den i så fall i fryser, så kan den sjekkes nøyere.

Roar Solheim (22.12.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Kråke med et ben

Hei
Det er kråke med bare et ben som holder til her jeg bor (Oslo).
Vil den klare seg med bare et ben?

K.L. (19.12.2020)

Ja, så lenge den kan fly kan den klare å leve med ett bein. Mange fugler klarer faktisk det.

Roar Solheim (20.12.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skarv syk

Hei!

Vi fant en skarv som så vidt var i livet, den lå og fløt i vannet. Vi tok den ombord, men den kom seg liksom ikke, og nakken var helt lealaus, den klarte ikke løfte det, bare snurret det rundt.

Da det var fugleinfluensa i området, ble det tatt en beslutning om avlivning. Sliter litt med at denne beslutningen ble tatt, kunne det vært en mulighet for at skarven hadde kommet seg?

Den satt ikke fast i noe da vi fant den, den bare fløt rundt, slet med å holde hodet over vann.

N.N (11.12.2020)

Den kan like gjerne ha blitt beskutt og vært skadet av hagl.

Roar Solheim (12.12.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet svane

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Svanen er ringmerket, og meldte den skadet (kuttet/avrevet vingefjær) til Viltnemda i vår. Han sa at de skiftet fjær på sommeren. Meldte fra igjen i september, siden ingenting var endret. Får jo ikke noen tilbakemelding! Den kom forbi i dag, og den hadde ikke fått noen nye fjær. Den er jo ikke flyvedyktig, og lurer på om dette er noe den lider av?

B.S. (09.12.2020)

Denne har kanskje en sykdom eller genetisk skade som gjør at fjær ikke vokser skikkelig. Denne vil ikke kunne fly i vinter.

Roar Solheim (09.12.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skjære med knekt fot

Har funnet en voksen skjære med knekt fot. Forvirret og klarer foreløpig ikke å fly. Vi kan fange den. HVa gjør vi?

N.N. (05.12.2020)

Hvis du vil forsøke å pleie den, kan du fange den og sette den i et bur, stor pappeske eller i et eget rom dersom du har slikt til rådighet (i et skjul eller lignede). Så er det et spørsmål om hvordan beinbruddet fortoner seg. Kan beinet spjelkes med pinne og tape, eller er bruddet komplisert og åpent? i så fall kan det hende at fuglen bør avlives.

Roar Solheim (05.12.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Parasitt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kva kan det vere som feilar denne Kjøttmeisen? Og kan han smitta andre fuglar slik at eg bør desinfisera eller flytta foringsplassen?

T.B. (01.12.2020)

Trolig fuglekopper.

Roar Solheim (03.12.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Skadet

Bilde vedlagt spørsmålet

Katta har fanget en liten tasse. Han ha litt vanskelig og bevege ene vingen.

T.P. (30.11.2020)

Svartmeis. Bør holdes i bur eller eske og fores noen dager - se om den kommer seg. Hold katta inne!

Roar Solheim (30.11.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Syk kaie

Hei. Vi har tatt en kaie inn i hus da den sto utfor døren vår og ikke kunne fly. Muligens vært i møte med en av nabolagets katter. Den spiser og drikker godt, men den "nyser" eller hoster veldig mye. Hva skal vi gjøre? Fortsette med å holde den varm og gi den mat?

M. (28.11.2020)

Ta tiden til hjelp. Den KAN ha lungeinfeksjon, og da kan den etter en tid omkomme. Umulig å forutsi.

Roar Solheim (29.11.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Spørsmål ang fugle art

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Fløy en fuggel i vinduet mitt...satte den i fuglekassa, og den kom seg og fløy etter 15-20 min. Men har ikkje sett denne før her...veldig liten.

R.J. (25.11.2020)

Dette er en trekryper. Flott at du tok hånd om den etter vinduskollisjon - de får hjernerystelse og trenger som regel litt tid for å komme til hektene.

Roar Solheim (25.11.2020)


Permanent lenke
#Sykdom og skader

Sjukdom hos kjøttmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne stakkaren låg død inni ei krå utafor huset i dag. Trudde først det var fuglekopper. Den har ikkje anna utvekst en den på foten. Stad: Sunnfjord kommune, Vestland Fylke.

K. (07.11.2020)

Kan ligne på fuglekopper, ja.

Roar Solheim (07.11.2020)

««første 53 - 77 av 1 192 siste»»