Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

NB! Vi svarer ikke på spørsmål om hvordan man skal fostre opp ville fugler i fangenskap, da dette er en ulovlig handling. Finner du et fuglebarn eller egg så skal du la de ligge der de er! Spørsmål som dreier seg om burfugler bør rettes til zoologiske forretninger eller veterinærer.

Overskrift
Spørsmål
Skole
Navn
Alder
Frivillig
Vedlegg
De fleste bilde- lyd- og videoformater kan legges ved.
E-post
Fyll ut dersom du ønsker kopi av svaret på e-post. (Blir ikke synlig på noen websider)
Kode


Søk i tidligere stilte spørsmål:

Alle spørsmål / Fugleforing / Trekkfugler / Fuglekasser / Sjeldne fugler og identifikasjon / Økologi og atferd / Sykdom og skader / Ringmerking og merkede fugler / Diverse

Viser 147 til 171 av totalt 1074 spørsmål

Lenke

halter og nekter å fly (del 2)

Ok.. Siden du sa den er utvokst dueunge. Jeg tok den inne og ligge i baderom. Pga jeg har katt runde her.

Men jeg lurer på hva spiser den. Brød? eller kokt ris? jeg vet ikke om den har spise. Hvis den har ikke. så hvordan får jeg den til spise?

Stian (25.05.2019 23:54)

Duer kan fore med ris, korn, havregryn, brødsmuler etc, men den må nesten klare å spise selv.

Roar Solheim (26.05.2019 00:08)


Lenke

halter og nekter å fly

Hei

Jeg var våkne hele natt igår. Plutselig min innekatt ble uro foran vinduet. Jeg kikket vinduet. Jeg ble funnet ut at det var fugl som halter eller noe. Jeg hører ikke hva var skjedd pga jeg er døv. Jeg tenker den vil la være. Så ett stund senere, sjekker jeg vinduet. Fuglen sitter fremdeles. Men jeg oppdager at en katt (ikke min) som holde fange den. Jeg klarer ikke å se på. Så jeg jaget vekke katt. Jeg flyttet den inn stor pappeske ved utedør pga jeg har katt inne. Jeg ga den brød og vann.

Idag har jeg ta av pappeske. og jeg sjekker ofte om den flyr vekk. men ser ut som den nekter å fly. Den ser ut som ungt voksen fugl. Jeg ser at et andre fugl flyr rund, kanskje ei mor. Jeg vet ikke hva skal jeg gjøre. Flytter tilbake inne pappeske til imorgen? den sitter fremdeles der ut.

Stian (24.05.2019 21:30)

Dette er en utvokst ringdueunge. Hvis du forer den med mat og holder den innendørs noen dager, kan det hende at den kommer seg og vil fly til slutt. Katteskader kan være vanskelige å oppdage (kloinnstikk), og det kan hende at fuglen har slike skader som det tar noe tid å lege.

Roar Solheim (25.05.2019 13:10)


Lenke

Syk kjøttmeis?

Hei, vi har i et par dager hatt en kjøttmeis som kommer til oss på ettermiddag/kveld. Den legger seg for å sove på en hylle som har tak over seg på en altan. Er den mest sannsynlig syk, gravid eller er det en kjøttmeisunge? Den ser ganske rund og svær ut der den ligger

Anonym (20.05.2019 20:48)

Fugler blir ikke "gravide", det er det bare pattedyr som blir. Vanskelig å si om den er syk, eller bare har funnet et bra sted å sove. Siden den kommer og flyr vekk av egen vilje, høres den ikke syk ut.

Roar Solheim (23.05.2019 13:51)


Lenke

Svane som halter

Hei, vi er på Fuglevik i Rygge, og matet en svane ved fjorden i går. Når den gikk opp på stranda, haltet den. Den er merket på begge ben. Kan vi gjøre noe for den?

Turid Estelle Windingstad (17.05.2019 09:51)

Nei. La den være i fred, siden den spiser og klarer seg på egen hånd.

Roar Solheim (17.05.2019 13:28)


Lenke

Spurv som har skadet vingen sin

Fuglehjelpens telefon åpner ikke før kl. 12 i dag. Hva gjør jeg i mellomtiden med spurven som ligger på min balkong og har skadet vingen sin?

Aina (11.05.2019 09:38)

Dersom du får tak i den - ta den inn og legg den i en pappeske med noe kreppapir i bunnen, inntil du kan få hjelp. Da beskytter du spurven mot skjærer eller andre som kan spise den.

Roar Solheim (11.05.2019 10:13)


Lenke

Skjære med utvekster på føttene

Dennf skjæra har vært i hagen en stund. Den døde etter å ha blitt plaget og skadet av de andre skjærende. Hva er det den har på beina? Virus? Kan det smitte til mennesker eller andre dyr i hagen?

Anne- Lise Aske (10.05.2019 19:11)

Troer ikke det smitter til andre dyr, men jeg vet ikke hva slags sykdom dette er. Hvis du gjerne vil vite det, må du fryse ned fuglen og ta den med til en veterinær som kan fuglesykdommer.

Roar Solheim (10.05.2019 19:45)


Lenke

Syke bokfinker?

Trekkfuglene har kommet til Hallingdal. Blant disse er det en del bokfinker som ikke ser helt friske ut. De virker apatiske og er litt mer "oppblåste" enn de andre fuglene. De flykter ikke når jeg nærmer meg og er ikke særlig interesserte i solsikkekjernene som jeg tilbyr dem. Har funnet 3 døde bokfinker rundt huset de siste dagene, men ingen andre døde fugler. Her er det fremdeles kaldt og lite mat å finne, så jeg lurer på om det er matmangel eller sykdom som har tatt livet av disse fuglene?

Ola A. Bakke (06.05.2019 09:18)

Vanligvis burde ikke bokfink ha noen problemer med å finne mat nå, så dette høres mest ut som at de har blitt smittet av en eller annen sykdom, men jeg kan ikke finne ut hva.

Roar Solheim (06.05.2019 09:20)


Lenke

Kjøttmeis kom inn

Det kom en kjøttmeis inn på rommet mitt, den fløy på vinduet mitt et p år ganger så datt den ned. Når jeg plukket den opp, pep den noen ganger og besvimte\døde. Den har ligget i ca. 5 timer og er fortsatt i samme tilstand. Den kjennes fortatt like varm ut srlvom vinduet har vært åpent hele tiden. Det kjennes ut som om det stikker ut et bein ved halsen\brystet er ikke helt sikker. Den er hverken kald og stiv eller uten motstandskraft, så jeg tror kanskje den lever eller er i sjokk. Hva skal jeg gjøre?

Hanna (02.05.2019 12:29)

Den har nok fått en kraftig hjernerystelse. Da kan den enten komme seg, eller til slutt dø. I slike tilfeller kan man ikke gjøre annet enn å holde fuglen innendørs beskyttet mot skjærer, katter og lignende.

Roar Solheim (03.05.2019 20:11)


Lenke

skadet skjære

Hei, bor i skodje, sunnmøre, fant i dag tidlig en skjære i solstolen på terrassen. den flyttet av seg selv til et høyere og tryggere sted på terrassen. virker være skadet, høyre øyet står ut, den er ustø. nå sitter den og vagler på enden, og gjemmer nebbet sitt inn i fjærene. her er snø, haggel og kaldt i dag. lar den i ro. hva ellers kan jeg gjøre?

Liv Serine Helgesen (02.05.2019 08:19)

Bare la den få ro. Det kan hende at den er såpass skadet at den til slutt dør. Prøv å sette ut litt mat og se om den spiser. Hvis den ikke gjør det, kan den være på vei inn i døden.

Roar Solheim (03.05.2019 20:07)


Lenke

Kråke hjemme

En stor flott kråke Kansje gammel eller syk men den er kvikk i reaksjonen ,følger med på alt ,den spiser og drikker men er rolig ,biter ikke og hoster er hes og det føles som den er litt tett i nesen nebbet og puster med litt surklende lyd og beveger seg lite den har litt gøgg i /rundt øynene .Ingen veterinær i området vet stort om fugler og de fleste ønsker bare avlive alle fugler som kommer inn av ulike grunner det samme med mattilsynet og kunnskap om fugler i norge er virkelig dårlig mens andre land har egne medisinske sentre men problemet er språket Kråka kjennes litt lett ut når en holder den selv om den er stor og spiser.Den har vært i leiligheten til datter noen dager . Lurer på om den er utmagra har virus eller innvolsorm og om en bør prøve mate den videre og gjøre noe for den men hva ? ønsker gi den en sjangse

Anonym (24.04.2019 20:53)

Dessverre er det som regel umulig å stille diagnose i slike tilfeller over nettet. Her virker det heller ikke lett å vite hva som kan være i veien med fuglen.

Roar Solheim (25.04.2019 08:12)


Lenke

Hva er galt med denne pilfinken?

Oppdaget denne pilfinken for noen dager siden. Jeg kan komme helt bort til den og det virker som den oppsøker meg. Den klarer tydeligvis ikke å lukke nebbet og øynene ser heller ikke helt bra ut. Den flyr fint.

Ane (16.04.2019 16:00)

Ikke lett å si hva som kan ha skjedd med denne. Den kan f. eks. ha kollidert med et vindu, og skadet nebbet/brukket underkjeven, men ser likevel ut til å klare å få i seg mat. Du får følge med og se om den kommer seg etter hvert.Ikke mye annet du kan gjøre her, tror jeg.

Roar Solheim (16.04.2019 17:13)


Lenke

Skjære

Åssen kan man redde en skjære når den er skadet?

Wilma ved Velle skule (14.04.2019 13:18)

Det kommer helt an på hvordan den er skadet. Ofte er det eneste man kan gjøre å holde skadde fugler i bur/eget rom, og gi dem mat og vann og se om de kommer seg.

Roar Solheim (14.04.2019 14:06)


Lenke

Kjøttmeis med fuglekopper

Jeg har hatt besøk av en kjøttmeis med små røde «knuter» rundt øyene. Mye mer på den ene siden. Noe « grå-gule» skårper innimellom. Tok ned fôringsplassen, og rengjorte fuglebrettet og plassen rundt. Satte alt opp igjen i går etter en ukes opphold. Mye liv på brettet. Men nå oppdaget jeg den på nytt. Betydelig redusert røde knopper, mer tørre grå-gule flekker. Må jeg fjerne fôringsplassen helt?
Sender bilde av første observasjon en uke siden

Anonym (11.04.2019 19:00)

Det er interessant dersom du ser samme individ med reduserte utslett - det kan kanskje tyde på at fuglene kan komme seg etter et slikt sykdomsutbrudd (?). tror ikke du trenger å fjerne forplassen. Se etter om det bare er denne ene meisen som er syk. Hvis ingen flere dukker opp, er det neppe stor smittefare.

Roar Solheim (11.04.2019 21:08)


Lenke

fugl skadet av katt, hva gjør vi

Anonym (07.04.2019 19:08)

Holder den i eske bur og ser om den kommer seg. Holder katta inne eller setter bjelle på den.

Roar Solheim (08.04.2019 22:08)


Lenke

Skadet kjøttmeis

Hva feiler denne kjøttmeisen? Den var frisk og rask i formen, men skadene på hodet ser jo ikke bra ut.

Anonym (04.04.2019 15:51)

Denne har fuglekopper. Vet dessverre ikke om de kan bli friske av sykdommen, eller om de til slutt ender som haukemat.

Roar Solheim (05.04.2019 17:31)


Lenke

Fugl fløy på vinduet

En fugl fløy inn i stuevinduet mitt for to dager siden. Tror det kanskje det er en stær, det er den størrelsen. Da jeg kom ut lå den på bakken og den pustet - rask pust. Har tatt den inn, den er i en stor papp flyttelasset. Den har kommet seg, den har ikke skadet hodet, men den høyre vingen ligger ikke helt inntil kroppen. Den puster nå normalt. Hvor lenge kan jeg ha den inne før jeg setter den ut?

Elin Aamoth (05.04.2019 11:26)

Du må ha den inne til den kan stå riktig på beina, og ellers virker normal. Hvis du setter den ut og den da flyr av sted, er alt OK. Den har nok fått hjernerystelse.

Roar Solheim (05.04.2019 17:30)


Lenke

Indiske Løpeender

Har ei Hoand som e hoven nede på d ene benet Ka kan d være

Johanne Johnsen (20.03.2019 10:09)

Dette må du spørre andeoppdrettere om.

Roar Solheim (20.03.2019 20:02)


Lenke

ugle med skadet vinge

hei, idag rundt 12 tiden fløy en hornugle inn i vinduet vårt og besvimte. vi tok den inn, la den i en eske på ett mørkt rom. ringt vetrinær, fuglehjelpen, dyrehospiteringen og viltnemda. ingen kunne ta til seg uglen. uglen harr kviknet til, virker selvfølgelig redd. den kan ikke fly, så vingen er skadet, men vet ikke hvor alvorlig. en mann ko og så på den, men kunne ikke ta den. så da sitter jeg her med en hornugle da, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre enn å kanskje avlive den da ingen kan egentlig hjelpe den. fått beskjed om å mate den med rått usaltet kjøtt, og prøve å få i den vann. men den er veldig redd og jeg er veldig uvant med fugl. vil det beste være å avlive den?

Anonym (16.03.2019 19:20)

Hvor er dette i Norge?

Roar Solheim (17.03.2019 03:46)


Lenke

Skadet skjære?

Jeg fant en skjære under terrassen vår, den var levende men bevegde seg ikke. Jeg ringte litt rundt for å høre hva jeg skulle gjøre men fikk ikke noe skikkelig svar. Når jeg da returnerte til fuglen hoppet den vekk fra meg og forsvant inn i en busk. Slet tydelig med å forflytte seg og kunne ikke fly. Jeg får nå ikke tak i den. Hva bør jeg gjøre?

Frida (08.03.2019 18:41)

Det er ofte vanskelig å vite hva man skal gjøre, og OM man skal eller bør gjøre noe, når en finner fugler som virker skadet eller forkomne. Dersom skjæra klarte å stikke seg vekk på egen hånd, kan det hende at den kan finne mat selv og klare seg til den eventuelt kan komme seg på vingene igjen. Siden du ikke får tak i den, er det ikke så mye du kan gjøre for øyeblikket.

Roar Solheim (08.03.2019 21:51)


Lenke

Skadet dompap?

Katten kom inn med en hunn dompap for ett døgn siden.
Fuglen var da uten synlige skader, så jeg ga den honningvann. Slapp den ut igjen, men den satt bare i hånda mi. Har nå overnattet i innredet kattebur på eget rom. Den spiser og drikker godt, og avføring, men vil ikke fly. Heller ikke sitte på pinne.
Virker litt ustø. Men går og flytter på seg.
Hva gjør jeg nå?

Madelen (25.02.2019 20:26)

Du må holde den i bur minst 1-2 uker og fore den, og se om den kommer seg. Katter kan forårsake skader som er umulige å se, så da må du ta tiden til hjelp. -OG henge bjelle på katta!

Roar Solheim (25.02.2019 20:33)


Lenke

POX-VIRUS ?

Hei. I november 2018 fekk me besøk av ei kjøttmeis med det vi trur er poxvirus. Me stoppa matinga i ca 2 veker. Kasta meiseboller og all mat i beholderene og vaska dei då me starta opp att med matinga. har ikkje sett fleire sjuke fuglar før me i dag fekk besøk av denne Blåmeisa. Er dette samme virus? Leste at det var artsspesifikt for kjøttmeiser. Kva skal me gjere no? Avslutte matinga igjen? Bør me slutte med denne typen foringsrør?. Har rør til solsikker, eit til villfuglblanding og denne nettingtypen til jordnøtter.Det blir jo mykje kontakt med mot metallet under eting spesielt i jordnøt-beholdaren.

Marie Ulveseth (23.02.2019 16:04)

Pox er en stor gruppe virus hvor ulike typer kan ramme ulike arter eller dyregrupper. Ved internettsøk ser det ut til at fuglekopper (som dette er), kan smitte fra leddyr og mellom fuglene. Det kan da hjelpe å stoppe foringen en tid (et par uker), og kanskje vaske og rengjøre forplass/forautomater

Roar Solheim (23.02.2019 20:46)


Lenke

19 årig svane 60E i Sandvika døde torsdag 7/2-19

Se på bilder om denne svanen kunne ha hatt en stor kreftsvulst i nederste del av halsen?

Eva Høeg Bødtker-Næss (09.02.2019 01:50)

Dessverre umulig å skjønne hvilken av fuglene på opptaket som er den du refererer til. Jeg klarer ikke å se noe unormalt på noen av disse svanene.

Roar Solheim (09.02.2019 10:51)


Lenke

Vaktel - hovent øye, svulst?

Vi har vaktelhøner som er over 2 år. De har stort bur ute, og har fine fjør, er i godt hold osv. I morges oppdaget jeg at dene ene høna hadde en slags svulst på det ene øyet, rosa, sterkt opphovnet slik at dete ene øye er "forsvunnet". Hva kan dette være? Er det alder? Den virket pjusk. Det er ikke så mange å spørre. Derfor forsøker jeg dere. Takk! Mvh Elin

Elin T. Sørensen (06.02.2019 08:57)

Dette må du spørre en veterinær eller burfuglholdere om.

Roar Solheim (06.02.2019 08:58)


Lenke

Spurvugle

Hei! Oppdaget nylig ei som vi tror kan være er ei spurvugle nede ved hekken. Den viser tegn til å være skadet. Har sikkert prøvd å jakte der . Vi har tatt den inn i et hundebur( stort) på badet.Så er spørsmålet: hva gjør vi nå? Den har fått vann. Mvh Linda

Linda Iselin Rabben (05.02.2019 16:38)

Prøv å gi den litt kyllingkjøtt. Hvor i landet er dette?

Roar Solheim (05.02.2019 17:10)


Lenke

Ugle i hagen

Vi fant en spurveugle i hagen i går, den virket fin og ville ikke spise etter å ha vært inne i 3timer, så vi gikk ut med den og den fløy noen meter å satte seg i hekken, i dag morges hadde ugla flydd 3meter videre og satt litt lavere. Vi har nå tatt inn igjen ugla og har den i et bur siden det er mye snø og går mange katter i nabolaget. Men den spiser ikke. Ugla går også opp på fingeren og setter seg på skulderen, så den virker tam. Statens naturoppsyn har rådet meg til å ha den inne da de tror den er slik grunnet sult. Er det noen andre grunner til at en slik ugle opptrer slik?

Marcus Antonio Coward Zuniga ved Steinerskolen i Kristiansand (04.02.2019 22:44)

Den kan ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Da kan den enten komme seg, eller dø. Men denne ser veldig ok ut, og burde kunne klare seg. Prøv å gi den små biter av f. eks kyllingkjøtt og se om den vil svelge det. Hvis den likevel skulle dø, så frys den ned og ta vare på den.

Roar Solheim (05.02.2019 07:09)


««første 147-171 av 1074 siste»»