Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 10 713 til 10 735 av totalt 10 735 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

gråspurv

Lurer på hvor det er blitt av gråspurvene.I alle år har vi matet dem gjennom hele vinteren, og det har vært store flokker hele tiden. Nå er det faktisk ikke en eneste gråspurv å se lenger, til og med på radioen har de vært etterlyst av folk som synes dette er rart.De forsvant rundt den tiden det ble varslet orkan (som ikke kom), men det var en kort kuldeperiode akkurat da.Takker for svar.

E.F. (24.02.2006)

Gråspurven har nok dessverre forsvunnet fra en del lokaliteter i Norge i løpet av de siste ti åra. Grunnen til det kan være litt forskjellig, men faktorer som dårlig næringstilgang, innavl og lite tilgjengelige hekkeplasser er trolig alle medvirkende årsaker. Heldigvis synes situasjonen å være bedre i Norge enn f.eks. i England. Spesielle værfenomen som du nevner kan gjøre at spurvene forflytter seg litt, men ikke mye...

Frode Falkenberg (28.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Tatoo

Hej
Mitt namn är Bertil Karlsson och bor utanför Malmö Sverige. Min fråga är: Jag såg tv program förra året om en fågel som lever på en ö som jag uppfattade låg i Sydamerika men är inte riktigt säker. Fågelns levnadsvillkor var mycket hårda. När där inte var mat på ön flög fågeln över till fastlandet och stal mat. Även de ornitologer som studerade fågeln råkade ut för fågelns vilda framfart (fågeln öppnade deras ryggsäckar och tält för att komma åt mat om de inte var ordentligt stängda). Fågelns huvud såg ut som om han var ute för att hitta på hyss och liknade en uppkäftig gangster (full i fan). De yngre fåglarna levde tillsammans och det var bara den absolut den starkaste som överlevde.

B.K. (27.02.2006)

Jeg er litt usikker på hvilken art du tenker på, men det kan høres ut som om det er en Striated Caracara (også kalt Johnny Rook). Det er en opportunistisk fugleart som lever på Falklandsøyene. Tidligere var det skuddpremier på denne arten, men den er nå så sjelden at den er totalfredet.

Frode Falkenberg (28.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Gulspurven

Kan du si litt fakta om gulspurven?

A.K. (20.02.2006)

Et bilde og litt informasjon om gulspurven finner du her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=537

Frode Falkenberg (27.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Fugler

Hei! Hvilke fugler har vi i Norge om vinteren?

N.N (15.02.2006)

Foruten de artene som finner mat i og ved vann, samt kråkefugler, rovfugler og ugler, er det for det meste fugler som klarer seg på vegetabilsk føde.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

emu!!!!

hva er emu?

V. (21.02.2006)

Emu er en australsk strutsefugl, grålig i farge. I tilleg finnes hjelmkasuar i Australia, en annen strutsefugl som ikke kan fly.

Roar Solheim (22.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Ihärdig stenknäck

Flyttat till hus 1 december 2005 och varje dag sitter en stenknäck I en buske utanför arbetsrummet och kikar in. Han gör hundratals försök per dag att ta sig in och flyger med näbben före, in I rutan, bonk, bonk...... Orhört störande.... Och fågelkraken borde vid det här laget ha massiva hjärnskador.....

Har försökt att skrämma bort honom men han är inte det minska rädd utan kommer strax tillbaka....

Hur blir jag av med honom?

A. (21.02.2006)

Dette hørtes ikke lett ut, for kjernebiteren (stenknäck på svensk) er vanligvis sky fugler. Forsøk med en spurvehauksilhuett (plastdekal - fås kjøpt bl.a. hos Natur og Fritid, Lista) på vinduet, kanskje det kan skremme vekk fuglen.

Roar Solheim (21.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

GIFTIG

Hva er det giftigeste dyret i hele verden?????????????????????

S. (08.02.2006)

Dette var ikke akkurat et fuglespørsmål... Uansett, pilfrosker (poison arrow frog) regnes for å ha den mest giftige giften (for mennesker) av alle dyr. Kun to mikrogram er nok til å ta livet av et voksent menneske.

Frode Falkenberg (08.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Blodårer

Lurer på om er det blodårer i nebbet til ender?

N.N (21.01.2006)

Blodårer mangler i selve nebbstrukturen, men det er flere årer i de mykere indre dele av nebbet.

Frode Falkenberg (08.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

hørselen

kan du fortelle meg om hørselen til fugler, hvordan de hører, eller gi meg en link til en bra side om hørselen til fuglene.

Hilsen Meg

H. (17.01.2006)

En god side som omhandler fuglenes ører og hørsel finner du her: http://www.earthlife.net/birds/hearing.html. Siden er riktignok på engelsk.

Frode Falkenberg (08.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Fuglesang

Går det an og ta opp fuglelyder med diktafon?Også bruke fuglelyden til å lokke fugler????????????????

S. (04.02.2006)

Man trenger ikke veldig avansert eller spesielt godt utstyr for å ta opp og spille av fuglelyder. Det burde gå greit å gjøre det du skriver. Vær varsom om du gjør dette i forbindelse med hekkende fugler. De må ikke forstyrres i sin hektiske hverdag.

Frode Falkenberg (07.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Nemningsproblem

Hei! Eg har alltid lurt på kva som ligg bak førstelekkane i nemningane enkelt-, dobbelt- og kvartbekkasin. Særleg forvirrande er det at ein på svensk nyttar nemninga "dobbeltbekkasin" om det som på norsk vert kalla "enkeltbekkasin" (gallinago gallinago). Kan du forklare dette "mysteriet"?

Å.I. (01.02.2006)

Disse navnene spiller på fuglenes størrelse og vekt. De svenske navnene er dvärgbeckasin, enkelbeckasin og dubbelbeckasin. Jeg tok kontakt med Gunnar Kjeilen som samler på gammel fuglelitteratur. Han grov godt i bokarkivet sitt, og fant fram til forfatter og ornitolog Hans Eiler Støren Bahr (1821-1901) sine beskrivelser i Aves regionis Stavangriensis, Stavanger Omegns Fugle. Der står dette om dobbeltbekkasinen: "Den er dobbelt så fed som enkeltbekkasinen. Om høsten er den meget fed og tung. Vore jægere kjenner den under navnet tredækker (som forøvrig er det danske navnet på dobbeltbekkasin i dag)". Da er det nærliggende å tro at kvartbekkasinen er under det halve av en enkeltbekkasin, mens den enkle er halvparten av den doble. Logisk?

Frode Falkenberg (06.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Fossekall

Vi har planer om å rydde bort trær og kratt som har vokst opp langs en liten elv hvor det er fossekall. Vil dette lage problemer for fuglene? Har de reir i trærne eller på bakken? Det er mindre dyrkede jorder på begge sider av elven. De største trærne må vi nesten felle men hva er det beste for fuglene at vi gjør?

N.N (04.02.2006)

Fossekallen bygger ikke reir i trær, men i bergskorter, fjellhyller, under bruer o.l. Men trær som vokser langs bekk og elv kan være positivt for insektmengden i elva, som er mat for fossekallen. Hvis dere kan etterlate en del trær og busker, så er kanskje dette den beste mellomløsningen.

Roar Solheim (06.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Hverken fugl eller fisk?

Hvilken art var den store fisken som du viste frem på TV nylig og hvor ble den fisket opp?

N.N (02.02.2006)

Fisken som ble tatt på reketrål utenfor Sørlandskysten, var en sølvkveite.

Roar Solheim (02.02.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Tiurleiker

Hvor er de største tiurleikene i Norge?Hva gjør du får å se store tiurleiker?Går det an å gå med eksperter som kan mye om tiurleikene?????

S. (24.01.2006)

Tiurleikene i Norge er lokalisert i eldre barskog. De kjente leikene er ofte godt hemmeligholdt, så du må gjerne kjenne noen for å finne en slik. Ta kontakt med din lokale utgave av Norsk Ornitologisk Forening (NOF) og hør om de har noen tips. Du kan også gå ut i eldre furu/granskog i februar-mars og lete etter spillspor og eksrementer på snøen - da kan du finne tiurleiken enklere enn når snøen er smeltet. Den beste måten å observere på leikplassen, er å ligge i kamuflasjetelt 20-30 m unna selve spillplassen. Du må ligge stille i teltet fra ca 2 t før solnedgang, hele natta, og til fuglene slutter å spille formiddagen etter.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (25.01.2006)


Permanent lenke
#Diverse

norwegian laws on raptors

hi, is it legal to keep birds of prey in outdoor averys in norway, owls or smaller falcons for exsample?If so could one do it for conservatoin reasons?

N.N (10.01.2006)

It is strictly illegal to keep birds of prey and owls in captivity in Norway. Only persons with ringing licence may catch such birds for ringing and immediately release.

Frode Falkenberg (16.01.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Fuglelokking

Hva er lurest å gjøre for å lokke til seg fugler????????

S. (04.01.2006)

Et interessant spørsmål. Du kan lokke på fugler med lyd, men også ved å legge ut mat til dem (foringsplass). Lydlokking er enklest ved hjelp av CD med fuglesang og CD-spiller (evt. lagring av lyd på MP3-spiller med uttak for liten høyttaler). Men noen arter kan du også lære å herme lyden av selv, og på den måten lokke dem til deg ved imitasjon.

Roar Solheim (06.01.2006)


Permanent lenke
#Diverse

FASAN

Hvor finnes fasanen i Rogaland?

S. (21.12.2005)

Jeg tok en prat med Kjell Mjølsnes som er sekretær i den avifaunistiske komiteen i Rogaland. Han kunne fortelle at fasanene i fylket stort sett var å finne i områdene mellom Stavanger og Sola. De kan riktignok påtreffes ned til Gruda, men er mer sjeldne sør for dette.

Frode Falkenberg (02.01.2006)


Permanent lenke
#Diverse

Kråke

Hei
Fant forleden en kråke som ikke kunne fly. Den ser ut som en unge, men får kråker unger på denne årstiden? Jeg har heller ikke funnet noen skader eller brudd på den. Men både velen og vingene er veldig korte. Vingene burde vært noen centimeter lengre. Kan det være grunnen til at den ikke kan fly? Ellers er den aktiv og virker helt frisk. Selv om den ikke klarer og fly, flakser den med vingene og hopper høyere for hver dag. Vet du hva jeg bør gjøre, og eventuelt hvor lenge jeg bør vente og se om den kommer seg på vingene. Og hvis den gjør det, hvordan er overlevelsessjansene dens. Har hørt at kråker har veldig behov for å tilhøre en flokk for og overleve. Hvil det bli vanskelig for den og bli tatt opp i en flokk, hvis den slippes på samme sted?
Hilsen Daniel

D. (30.11.2005)

Kråker har IKKE unger så sent, men det ville ha hjulpet for vurdering av situasjonen dersom du kan sende bilde(r) av denne fuglen. Hvis fuglen er frisk og klarer seg (dvs. klarer å fly etterhvert) så er det ikke noe i veien for at den skal kunne klare seg ute. Ungfugler av kråker samler seg i flokker om vinteren, men det betyr ikke at enslige fugler ikke kan klare seg.

Roar Solheim (30.11.2005)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

hva er en linnerle????????

N.N (25.11.2005)

Riktig skrivemåte er linerle (én N). Det er en insektspisende spurvefugl som trekker hit fra Afrika for å hekke på våre breddegrader om sommeren. En av de artene som mange kjenner igjen, og som det tidligere var knyttet værtegn og overtro til.

Roar Solheim (25.11.2005)


Permanent lenke
#Diverse

fossekall/nasjonalfugl/NRK/CIPO

Det blir så mye skrevet (og dere nå) at det var Ni-timen som stod for valg av nasjonalfugl. Det er ikke riktig. Det var NRK-lokalen i Rogaland med Holger Holgersen og Andreas Thorsen som hadde en del programmer i 1963, igangsatt etter at den norske CIPO-komite var på Revtangen i møte i sept 1962 og det ble enighet om valg av nasj.fugl. Se Sterna 5, 1963, 317-324.

S.E. (22.11.2005)

Takk for korrigerende opplysninger. Det er kanskje Nitimens (NRK) opplegg med valg av diverse nasjonal-dyr/retter/steder etc. som har frembragt denne misforståelsen.

Roar Solheim (25.11.2005)


Permanent lenke
#Diverse

Skilnaden mellom rovfuglar

Kva er skilnaden på ørn, hauk, falk og våk? Og likskapane?

O.H.H. (22.11.2005)

Alle du nevner er rovfugler. Ørner, hauker og våker tilhører samme orden (Accipitriformes), mens falkene tilhører en annen orden (Falconiformes). Ørner og våker har brede vinger som er en tilpasning til termikkflukt, mens spesielt falkene og kjerrhaukene er aktive flygere. Familiene har forskjellig nebbform, noe som er en tilpasning til hvilke byttedyr de tar. Dette var bare to eksempler på forskjellige karakterer, men det finnes også flere kjennetegn som skiller de forskjellige familiene.

Frode Falkenberg (24.11.2005)


Permanent lenke
#Diverse

Fugle blad

Hei.
Jeg har en svoger som er en ivrig hobby ornitolog.
Finnes det noen magasiner som er spesielt rettet mot denne interessen?
Tenkte på julegave...

D. (21.11.2005)

Prøv tidsskriftene Fuglevennen og Vår Fuglefauna fra Norsk Ornitologisk Forening: http://www.fuglevennen.no/medlem.htm og http://www.birdlife.no/aktiviteter/blimedlem.php

Frode Falkenberg (21.11.2005)


Permanent lenke
#Diverse

Struts

Hvor finner jeg informasjon om utseende til strutsen, ,hvilken mat den spiser,biotop,stamfugl, og anatomi? skal jobbe med dette over lengre tid...

T. (12.10.2005)

Jeg har søkt via Google og funnet flere gode strutsesider. Du kan gjøre det samme, men skriv inn det engelske navnet som er ostrich. Prøv også denne siden: http://www.eeostrich.com/ostrich%20facts.htm

Frode Falkenberg (13.10.2005)

««første 10 713 - 10 735 av 10 735