Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis svarer på mye spurte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 82 til 106 av totalt 10 111 spørsmål


Permanent lenke
#Diverse

Svane

Har sett en svane på jordene nedenfor Råde. Kjører forbi to ganger i uka og den er på samme sted. Siste gang var tirsdag 14.8. Kan den være skadet? Er det noen andre å kontakte eller er dette rett sted?
Mva Anne Berit Rustad

N.N (15.09.2021)

Dette er dessverre ikke rette sted, fordi du her må forsøke å få kontakt med lokale fuglefolk.

Roar Solheim (15.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Undulat

Hei, jeg har en undulat gutt på tre år og han virker helt frisk og spiser godt og er veldig aktiv og er ute av buret mesteparten av dagen, men d eneste er at han sover mye føler jeg på dagen på to bein og når jeg var inne å leste så var ikke dette bra, jeg legger med en video av han om hvordan er mesteparten av dagen

C. (13.09.2021)

Spørsmål om undulater, papegøyer og andre burfugler må du rette til burfuglholdere.

Roar Solheim (13.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Ringdue hekkeatferd

1. Hvor lenge synger ringduen i forbindelse med hekking?
2. Synger de etter at ungene har forlatt reiret?
3. Hvor lenge fores ungene etter at de har forlatt reiret ?
4. Hvor gamle er ungene før den hvite ringen er på plass rundt halsen.

R. (11.09.2021)

Disse svarene må letes opp i en fuglebok, og det tar dessverre lang tid å finne svar på alle disse spørsmålene. Du må dessverre derfor gjøre denne jobben selv.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

5 kråker

Jeg har 5 kråker som napper mose og gress i plenen. Jeg har 3 mål med plen så det blir mye å fjerne. Robotklipperen stopper og. Hva kan jeg gjøre?

A.L.L. (11.09.2021)

Har dessverre ikke noen råd her.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Dvergpapegøye

Jeg har 2 dvergpapegøyer som er 5 mnd gamle. Begge to er friske og fine, har god appetitt og er aktive. Avføring, nese/nebb og lyne uten anmerkning. De viser tydelige tegn til trivsel og kvitrer masse når de er våkne. Jentefuglen har plutselig blitt mye dårligere til å fly. Hun har mistet en stor/lang fjær og 2 halvstore fjær. Det virker som at hun ikke får opp høyre vinge i drift, og det ser ut som at den henger litt når hun flyr. Hun klarer å fly ca 2 meter, men kommer ikke opp i høyden. Hun begynte å miste store fjær for ca 2 uker siden. Fløy helt perfekt som den andre gutten også gjør, før dette. Jeg er bekymret for at hun kan ha fått virusinfeksjon eller at det er nevrologisk betinget? Tenker også på om det kan smitte over på den andre i tilfellet? Hva bør vi gjøre? Vil hun kunne få tilbake normale flyferdigheter?

I. (12.09.2021)

Dette må du spørre burfuglfolk/papegøyeholdere om.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

ørn i norge

Jeg satt og snakka på en platform som heter discord i forrige uke. En av de jeg snakka med sa at han var veldig glad i ørner, dette førte til at han lurte på om jeg hadde sett ørn før. Jeg sa at jeg hadde sett en del, så spurte han følgende, hvor mange arter av ørn lever i norge? Det kunne jeg ikke svare på. Så derfor lurte jeg på akkurat det. Så kom jeg på fuglevennen.no så, hvor mange arter ørn lever egentlig i norge?

E.S.O. (12.09.2021)

I Norge hekker kongeørn og havørn, som er ørner. Fiskeørna har riktignok "ørn" i navnet, men tilhører en helt annen gruppe enn de ekte ørnene.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Villduer

Hvor kommer de fra.?

N.N (12.09.2021)

Vanskelig å besvare hvor de KOMMER fra, så lenge ville duearter har vært i landet så lenge vi kjenner til. Spørsmålet gir derfor ikke noen mening, dessverre.

Roar Solheim (12.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Musevåk på Stadlandet?

Hei! Vi har nettopp observert ein stor brunspetta rovfugel sitte i toppen av ei gran. Den hadde ei rand/stripe nedst på halefjøra. Kroppen var varmbrun med lyse, spettede fjører. For liten til å vere ørn, ikkje hauk - og eg tenkte då musvåk. Tippar vengespennet var godt over 1 meter når den flaug. Har aldri sett ein slik fugl på Stadtlandet. Eg las at det også finst Fjellvåkar og Ørnevåk. Veit de om det finst våkar i dette området? Rett etterpå kom ein Tårnfalk siglande, dei har vi sett ein del av siste tida og nyt synet. Men no kom vsr det den våken, som vi trur det er - om det ka vere det?

M.M.N. (11.09.2021)

Både fjellvåk og musvåk kan nok opptre på Stadtlandet, spesielt under trekktiden nå på høsten.

Roar Solheim (11.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fuglekvitter

Hei. Vi bor slik at vi grenser til en liten skog. Har i det siste lagt merke til at vi ikke har hørt fuglekvitter på en stund, er det vanlig at det ikke er fuglekvitter i august og september? Jeg har hørt at fugler ikke synger i nærheten av 5G master, stemmer det? Påvirker 5G mastene magnetfelte som fugler orienterer seg etter?

K. (11.09.2021)

Ja, det stilner ofte av på ettersommeren før høsttrekket starter. Har dessverre ikke hørt noe om negativ kobling mellom fugler og slike master.

Roar Solheim (11.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

rust

Hei
har blitt fortalt at fugler ikke tåler rust, småfugler ville i denne sammenheng. Kan det stemme? at det er dødelig for dem?
her er det snakk om at fuglemateren er rustet..

L. (10.09.2021)

Neppe farlig hvis det er rust på en fuglemater - fuglene spiser ikke dette.

Roar Solheim (10.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Er dette et rede?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette rede til en fugl tror du?

M. (10.09.2021)

Nei. Kvistkost (sykdom) på treet.

Roar Solheim (10.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spurvuggle.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Utenfor hytta mi på Ringebu har vi en liten venn, en spurvuggle. Fram til nå har vi først og fremst sett den fra omtrent februar til rundt påsketider. På dagtid. Sittende i toppen av trær, på jakt etter mus som tør krysse den snølbelagte enga. Nå i september har den (hvis det da er den samme?) dukket opp igjen. Nå virker den å være aktiv i skumringen. Lyden av spurvuggle kjenner jeg. Den kan jo likne litt på dompapp. Men nå i kveld har jeg hørt en annen lyd som likner på spurvugglas monotone signal. Det er skumring, og fra ulike posisjoner i skogen, med lange mellomrom og kun et par-tre ganger, hører jeg en lyd bestående av syv toner, kromatisk, og nærmest en liten glisando oppover. Jeg finner ikke noe sånn på nett eller i litteraturen vedrørende spurvuggle. Noen forslag? Spurvuggle? (Vedlagt bilde av vår lille "venn" Spurvuggla.)

B.A. (09.09.2021)

Dette er spurveuglas høstsang.

Roar Solheim (10.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Lappsanger trussel

Hva er en trussel for lappsanger, for eksempel rovdyr eller mennesker. Og spiser rovdyr eggene til lappsangeren?

K. (09.09.2021)

Alle rovfugler og pattedyr som kan spise egg, unger eller voksne fugler. Som de som spiser andre fugler.

Roar Solheim (10.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Hvilken lyd lager ugle unger ?

R. (08.09.2021)

De lager ulike tiggelyder, og de er forskjellige fra art til art.

Roar Solheim (08.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Snipe

Hvilken snipe er ganske stor og har hvit overgulp når den flyr?

G.F. (07.09.2021)

Det kan dreie seg om gluttsnipe.

Roar Solheim (07.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Spørsmål:

Hei. Jeg fikk sjokk i dag når jeg først hørte noe rar lyd av noe som «dunker «ned på bakken og jeg så at det var en due som falt ned fra en høy bygning. Dette skjedde ved Oslo Met i dag rund klokken 14:30. Jeg så at duen prøvde å bevege seg derfor gikk jeg litt nærmere til å se om han lever men etter noen sekunder så jeg at noe «vannaktig» kom ut fra nebbet og øyne var lukket. Jeg prøvde å vekke duen men den reagerte ikke. Jeg vil vite hva er grunnen at duen falt? Jeg fikk sjokk og fortsatt kan ikke forstå det som skjedde. Hva kunne jeg gjøre? Er det noe institusjoner jeg kan kontakte og som kan hjelpe i slike situasjoner? Ingen reagerte og nesten alle gikk forbi. Betyr det at fuglen var syk eller forgiftet?

M. (07.09.2021)

Det er dessverre ikke mulig for en som sitter et helt annet sted å vite årsaken til en slik hendelse.

Roar Solheim (07.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fordøyelse til rovfugler.

Har alle fugler Krås.?

R.Ø. (07.09.2021)

Ja. Kråsen er fuglenes magesekk, dvs muskelmage, og det har alle fugler så langt jeg har lært.

Roar Solheim (07.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fjæreplytt?

I dag 6/9 2021 mener jeg å ha sett en fjæreplytt på Hove på Tromøy! Er det en vanlig fugl på disse kanter?

R.M.S. (06.09.2021)

Ja, men ofte ikke så tidlig på høsten. De overvintrer langa kysten, og ses kanskje mest midtvinters.

Roar Solheim (06.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Fugler hakker på takplater

Tidlig om morgenen på hytta våkner vi av hakkelyder fra taket, som består av Decraplater med bittesmå sandkornaktige biter, ligner på shingel. Har renset for mose og kongler, men lydene fortsetter, har ikke rukket å få øye på fuglen, den er selvfølgelig borte før jeg får satt opp stigen. Kan det sandkornlignende stoffet fungere i kråsen?

E.A.J. (06.09.2021)

Det er mulig, men veldig vanskelig å vite noe sikkert før du får tatt bilde av den eller de fuglene som står for hakkingen.

Roar Solheim (06.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Geithams og vanlig veps

I sommer hadde vi et vanlig vepsebol oppunder mønet på hytta. Et par meter unna et bol med geithams. Etterhvert ble det helt stille og ingen aktivitet fra den vanlige vepsen. Har geithamsen tatt knekken på den vanlige tro?

H. (05.09.2021)

Ja, det kan de ha gjort. Geithams kan raide bol av andre vepsearter for å spise larvene. Det er også rapporter om at de fanger bier og humler.

Roar Solheim (05.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Største egg

Hei. Kom i en diskusjon med en kollega ang eggstørrelse hos fugler som hekker i Norge. Vi finner ingen gode kilder på hvem som legger de største eggene. Ser da bort i fra rekordegg fra eggproduserende høns.
Våre beste teorier er svane, trane, havørn eller svartbak, men vi er åpne for at vi tar feil ☺️ Kan dere hjelpe?

L.A. (05.09.2021)

Det er det nok knoppsvanene som gjør.

Roar Solheim (05.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Kråke

Kan kråker drepe pinnsvin?

D.S.G. (04.09.2021)

Nei, det kjenner vi ikke til.

Roar Solheim (04.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Stjertmeis

Hei, Stjertmeis er min favorittfugl og jeg lurer på om det noen gang er observert Stjertmeis i Tromsø kommune? Og evt. hvor i Tromsø?

P. (03.09.2021)

Det kan du finne svar på ved å gå inn på artsdatabanken. der kan du søke på utbredelseskart for de artene du lurer på, for hele år eller lengre perioder.

Roar Solheim (03.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Ringdue

men stemmer det at det var duelus små,smale,mørke ca.1mm?
så ikke ut som lopper eller midd.

I. (03.09.2021)

Vanskelig å si hva det har vært uten bilde av småkrypene. Kan være fjærmidd, ikke nødvendigvis lus.

Roar Solheim (03.09.2021)


Permanent lenke
#Diverse

Ringdue

Fant skadet ung ringdue ,løftet den opp og så små,smale møre "duelus"? på min genser.
Dusjet og vasket klærne ,grunn til bekymring?

I. (02.09.2021)

Nei. Disse er ikke farlige for oss, bare irriterende.

Roar Solheim (02.09.2021)

««første 82 - 106 av 10 111 siste»»