Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 954 til 954 av totalt 954 spørsmål


#Trekkfugler

Følge trekkfugler

Hei, finnes det et sted der man kan følge trekkfugler, se hvor og når de drar?

A. (27.09.2023)

Litt vanskelig å besvare, for det er uklart om du er ute etter en lokalitet å se fuglene, eller et nettsted for å følge trekkrapporter.

Roar Solheim (27.09.2023)


#Trekkfugler

Måkenes vinterferie

Når migrerer fiskemåker i Oslo til sørligere land i Europa for vinteren? Drar unger fra årets kull i flokk med foreldrene?

I. (15.09.2023)

Vet dessverre ikke når de trekker. De flyr neppe sammen med sine foreldre slik gjess gjør

Roar Solheim (16.09.2023)


#Trekkfugler

Linærna

Når kommer trekkfugler tilbake

T.F. (14.09.2023)

De første gjerne i mars.

Roar Solheim (14.09.2023)


#Trekkfugler

Trekkfugler over land eller vann

Hei,
foretrekker trekkfuglene å fly over land (f.eks lettere å lande, + mat) eller vann (f.eks jamnere termikk, mindre forstyrrelser), jeg tenker da på større vann, som Vänern, Kattegat etc. kanskje også Mjøsa.

Eksempelvis, krysser de helst rett over fra Skåne til Nord-Tyskland, eller tar de helst veien over Sjælland?
Jeg ser at de store trekkene gjerne unngår f.eks. å krysse rett over Middelhavet selv om det er kortere, og lurer litt på hvorfor?

F. (10.09.2023)

Dette varierer med artene. Noen flyr rett over lange havstrekninger, mens andre (som seilflyvere lik rovfugler, traner, stork m. fl.) helst unngår å fly over vann. De følger Skandinavia ned til Skåne, og trekker derfra over til Danmark eller Tyskland.

Roar Solheim (10.09.2023)


#Trekkfugler

Massive mengder gjess-gåsetrekk

Hei, vi bor ved Ringdalsfjorden/Iddefjorden i Haldenl og ser i disse dager flere gåsetrekk. De trekker nordover, og for oss ser det ut som de svinger ut mot Hvaler og altså vestover ganske raskt. Betyr det at de er på trekk sørover eller er det inter-flytting. Vi ser jo ofte gjess på jordene her vi bor og lurer på om dette er det endelige trekket mot sør. Vår viktigste referanse er i grunnen Lagerløfs Holgersons forunderlige reise.

M.R.N. (09.09.2023)

Dessverre vanskelig å vurdere om slike flokker bare flytter seg lokalt, eller om de er på vei sydover.

Roar Solheim (09.09.2023)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Grågås mulig å få vite hvor grågåsa trekker sånn 100 prosent sånn plass med et kart?

N.N (06.09.2023)

Dessverre ikke mulig å legge inn kart her. Mange flyr til Danmark og Nederland

Roar Solheim (06.09.2023)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Er ĥauken en trekkfugl?

N.N (30.08.2023)

"hauken" er ikke EN art, derfor vanskelig å besvare. Du må spesifisere hvilken eller hvilke arter du spør om.

Roar Solheim (31.08.2023)


#Trekkfugler

Flytid på gjøk

Hei. Jeg lurer på hvor lenge av gangen kan gjøk fly når de trekker til varmere strøk? Er det snakk om flere timer eller dager i strekk?

R. (22.08.2023)

Det har jeg dessverre ikke noen data på. Men gjøk ser ikke ut til å legge på seg store fettreserver før trekket starter, slik langtrekkende fugler som vadere gjør. Dermed klarer de neppe å fly mer enn en del av dagen før de må ha mer påfyll av mat og stoppe for å lete etter insekter. Gjøken er nok en av de fugleartene som "spiser seg" sydover til Afrika.

Roar Solheim (22.08.2023)


#Trekkfugler

Tårnseilere

Hei, Vi bor i Bergen sentrum og er vant til å se og høre de karakteristiske skrikene fra tårnseilere, som pleier å ære tallrike her, hvor vi har mange flotte hekkeplasser i kirketårn o.l. Men i år har vi ikke sett dem. Har dere registrert noen endring med disse vakre fuglene?

S.A. (20.08.2023)

De varierer en del fra år til år, og det kan være lokale variasjoner. Andre steder har det vært bra med tårnseilere i sommer. Nå er tiden da de starter trekket mot tropisk Kongo.

Roar Solheim (20.08.2023)


#Trekkfugler

Gåsetrekk - hvilken gås?

Fra hytten i Bjørnefjorden (i nærheten av Halhjem, Os) observerte vi første gåsetrekk sydover allerede 30. juli. Nå i midten av august går det trekk nesten daglig når været er gunstig (slik vi tolker det, i hvert fall..) Er det samme gåseart som trekker over såpass lang periode, eller er det ulike arter som har ruten sin over her?

S.G. (18.08.2023)

Trolig mest grågjess så tidlig som nå.

Roar Solheim (19.08.2023)

««første 954 - 954 av 954