Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 1 482 spørsmål


#Sykdom og skader

Syk kjøttmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en kjøttmeis som er veldig oppblåst, og "tam". Vi har holdt den i hånden når vi holdt ut mat til den. Er den syk?

E. (05.12.2023)

Ja det kan den være. Den kan også ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu. Ikke lett å vite hva som er årsaken. Det er bare å se om den kommer seg etter en tid.

Roar Solheim (05.12.2023)


#Sykdom og skader

Fugl uten øye

Dessverre kom katten vår inn med en liten meis. Men fuglen så ut til å mangle begge øynene. Han kom inn med den når det var mørkt ute, noe som er uvanlig da det som regel er på dagtid og når det er lyst ute det yrer med fugleliv her. Vi tror ikke katten har tatt ut øynene da den ikke hadde andre tydelige sår. Hva kan vær3 årsaken til at en meis mangler begge øynene.

I. (02.12.2023)

Umulig å vurdere dette uten nærbilde av fuglens øyne.

Roar Solheim (02.12.2023)


#Sykdom og skader

Svarttrost mot vindu

Tidligere idag fløy en svarttrosthunne inn i vinduet hos oss. Den ble sittende på bakken i ca 20 min. Jeg har lagt den i en svart boks med teppe over og satt den i en utebod som holder 5+gr. Sjekker tilstanden om 3-4 timer. Bør jeg flytte den over i noe annet hvis den fortsatt virker slapp og området? Hva med vann og mat?
Det er ca 6-7 minusgrader ute så jeg tenkte det var ok å sette den litt lunt for ikke å få for stort varmetap.
Ser frem imot å høre fra dere.
Asgeir

N.N (29.11.2023)

Ta den gjerne inn. Hvis den ikke kommer seg etter noen timer, kan du sette fram vann og små biter av eple eller pære til den.

Roar Solheim (29.11.2023)


#Sykdom og skader

Løvsanger med klumpføtter?

Hei, hadde i dag besøk av en løvsanger med deformerte føtter, det så ut som klumpete utvekster på begge beina, har dessverre ikke bilde, men det var altså rundt nederste del av føttene, tær og opp til ankel var dekket med noe som så ut som en klump på begge beina. Han kunne ikke bruke de til å holde seg på noe, han satt på bakken og spiste solsikkefrø, stakkars. Skulle ønske jeg kunne hjelpe.
Vet du hva det kan være?

A.G.H. (24.11.2023)

Vet dessverre ikke hva det er, men slike plager har av og til en del spurvefugler, trolig en virusinfeksjon. Vet ikke om de kan bli bra igjen etter slike utbrudd.

Roar Solheim (24.11.2023)


#Sykdom og skader

Svartender

Ligger mange døde svartender på husebysanden i Farsund.
Hva kan ha skjedd?

E.R. (22.11.2023)

De KAN ha sultet ihjel, men dessverre er det også en fare for at de kan ha blitt rammet av fugleinfluensa.

Roar Solheim (22.11.2023)


#Sykdom og skader

Skadd fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Når en fugl flyr på vinduet og blir liggende å skjelve, skal vi da bare la den ligge?
Jeg har ikke rørt fuglen, for jeg tror nakken vil brekke om jeg rører den.
Noe jeg kan foreta meg? Vondt å se at den lider.
Mvh
Magnhild. Tlf 41697512

M.G.S. (14.11.2023)

Flaggspett. Slike bør tas inn til de enten kommer seg, eller dør. Hjernerystelse.

Roar Solheim (15.11.2023)


#Sykdom og skader

Skadet kjøttmeis

Hei, det var en kråke som var i ferd med å ta en kjøttmeis, og den landet til slutt veldig hardt i bakken. Den var helt paralysert, så jeg tok den med meg inn for å varme den og slippe den fri senere. Men nakken dens var helt slapp og falt forover uansett hva jeg prøvde. Jeg hadde den i noen timer for å se om den kom seg, men den var tydelig smerte preget og lam i hele kroppen. Så jeg forhørte meg med litt folk og søkte på Google og kom fram til at det er best å avlive den. Hva blir den mest humane måten å gjøre det på?

M.H. (09.11.2023)

Det raskeste er faktisk å holde fuglen med hodet ned mot en hard flate, og så gi den et hardt kakk i hodet med en hard gjenstand. Da knuser du kraniet, og fuglen dør momentant. Selv om det høres brutalt ut, er den den mest "humane" måten å avlive et dyr på - det er som brått å skru av lysbryteren.

Roar Solheim (09.11.2023)


#Sykdom og skader

Syk spurv?

Idag er det ca 0 grader, det er snø, fuglemateren min er full av fugler, og rett utenfor vinduet der jeg sitter har jeg fuglefrø strødd på en putekasse. De fleste fuglene kommer, spiser, flyr birt i et eneste kjør ( stor glede å se!). Nå har en spurv sittet helt stille , veldig puslete i fjerne og helt oppblåst ( i motsetning til de andre) og spist og spist i hvertfall 15-20 minutter. Reagerer ikke på at jeg beveger meg ( sitter typ halv meter unna). Er det vanlig oppførsel? Må si jeg aldri har opplevd det før, så lurer jo litt på om den er syk...eller om bare usannsynlig sulten...det har vært flere andre ( spurver og meiser) bortom og spist sammen m den, men de flyr etter å ha spist litt.

E.H. (31.10.2023)

Umulig å vite, men høyst mulig at den er syk.

Roar Solheim (31.10.2023)


#Sykdom og skader

Katten min har fanget en fugl

Katten min har fanget en fugl og tatt den med hjem. Det var noen fjær på gulvet, men jeg kan ikke se noe blod. Da jeg åpnet esken for å prøve å gi ham litt vann, fløy fuglen til vinduet. Så tok jeg ham ut, men han kunne/ville ikke fly. Hvordan skal jeg ta vare på ham og hva skal jeg mate ham?
Takk for hjelpen!

G. (23.10.2023)

Dette er en rødstrupe. Hold den i bur eller kasse. Sett fram vann of f. Eks finsmuldret meisebolle.

Roar Solheim (25.10.2023)


#Sykdom og skader

Rødstrupe

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant nylig en forkommen rødstrupe utenfor husveggen. Vinger, føtter og nebb ser ut til å være i orden. Har tatt den inn i varmen, hatt den i et bur og lagt inn noen solsikkekjerner til den. Håper den kommer seg så jeg kan slippe den fri. Noe mer jeg kan gjøre i håp om at den overlever .

O.G. (19.10.2023)

Finhakket meisebolle er trolig bedre mat for denne. Nei, ikke annet å gjøre.

Roar Solheim (19.10.2023)

1 - 10 av 1 482 siste»»